Yunanistan'a kaçan darbeci asker Financial Times'a konuştu
Yunanistan'a kaçan darbeci 8 askerden biri, Financial Times'a verdiği röportajda, Yunanistan'ın en demokratik Avrupa ülkesi olduğunu söyledi
Giriş Tarihi: 10.01.2017 12:27 Son Güncelleme Tarihi: 10.01.2017 12:52
Yunanistan'a kaçan darbeci asker Financial Times'a konuştu
Yunanistan'a kaçan darbeci 8 askerden biri, Financial Times'a verdiği röportajda, Yunanistan'ın en demokratik Avrupa ülkesi olduğunu söyledi
Yunanistan'a kaçan darbeci 8 askerden ikisi, itiraz başvurularını görüşmek üzere Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne (Areios Pagos) getirildi.
Darbeci askerlerin Atina hükümetini zora soktuğu değerlendirmesinde bulunan Financial Times, son kez hakim karşısına çıkacak askerlerden biriyle konuştu.
İsminin gizli tutulmasını isteyen darbeci asker, darbe girişiminden habersiz olduklarını iddia etti. Askerlerin avukatıysa, müvekkillerinin Türkiye’de adil yargılanmayacağını savundu.
DARBEDEN HABERİMİZ YOKTU15 Temmuz gecesi yaralanan ve ölenleri toplamakla görevli arama-kurtarma ekibinden olduklarını söyleyen asker, “İstanbul'a üç helikopter uçurduk ama sadece biri yere inebildi çünkü insanlar diğer helikopterlere ateş etmeye başladı… Bir darbe olduğundan haberimiz yoktu” dedi.
Gazetenin, hakkında akıcı bir İngilizce konuştuğunu not düştüğü darbeci asker o gece yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir süre sonra tekrar toplandık ve geceyi yakınlardaki bir askeri üste geçirdik. Birlik komutanımızı aradık ama telefonunu bir türlü açmıyordu. Polis üsse girip askerler üzerine ateş açmaya başladığında, havalandık. Sadece sınırı geçecek kadar yakıtımız vardı ve Yunanistan’ın güvende olabileceğimiz en demokratik Avrupa ülkesi olduğunu biliyorduk.”
FİNANCİAL TİMES: YUNANİSTAN KORKUYORÖte yandan gazete, Yüksek Mahkeme’den çıkacak karar her ne olursa olsun Yunanistan’ın zor günler yaşayacağı değerlendirmesinde bulundu. Zira askerlerin iadesi yönünde karar verilirse, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras hem iç kamuoyuna hem de darbe girişiminin ardından Türkiye’deki bazı temel hakların askıya alındığı eleştirisinde bulunan insan hakların örgütlerine karşı zor durumda kalabilir.
Askerlerin iade talebinin reddedilmesi halinde ise son dönemde zaten gerilen Türk-Yunan ilişkileri daha da kötüleşebilir. Yazıda, bazı Yunan yetkililerin de Ankara’nın, Türkiye ile AB arasında mayıs ayında imzalanan sığınmacı anlaşmasını askıya almasından duyduğu korkuya dikkat çekildi.
.