Yeni Zelanda: Christchurch cami saldırılarında yaşamını yitirenler için ulusal anma töreni düzenlendi.

Christchurch'te iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırılardan 14 gün sonra düzenlenen anma törenine 20 binden fazla kişi katıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, konuşmasında "Nefret virüsüne karşı bağışıklık kazanmış bir ülke değiliz belki ama tedavisini bulacak ülke olabiliriz" dedi.

Yeni Zelanda yasta! Ulusal anma töreni düzenlendi

Giriş Tarihi: 29.03.2019  10:46 Güncelleme Tarihi: 29.03.2019  11:05

Yeni Zelanda: Christchurch cami saldırılarında yaşamını yitirenler için ulusal anma töreni düzenlendi

Christchurch'te iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırılardan 14 gün sonra düzenlenen anma törenine 20 binden fazla kişi katıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, konuşmasında "Nefret virüsüne karşı bağışıklık kazanmış bir ülke değiliz belki ama tedavisini bulacak ülke olabiliriz" dedi.

- Reuters

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen saldırılardan 14 gün sonra, yaşamını yitiren 50 kişiyi onurlandırmak için büyük bir ulusal anma töreni düzenlendi.

Saldırının yaşandığı Christchurch'te düzenlenen halka açık anma törenine 20 binden fazla kişi katıldı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, törende yaptığı konuşmada "Yeni Zelanda nefret virüsüne karşı bağışıklık kazanmış bir ülke değil belki ama virüsün tedavisini bulacak olan ülke olabilir" dedi.

Ardern'in konuşması uzun süre ayakta alkışlandı.

- Reuters Yeni Zelanda Başbakanı Ardern konuşmasında doğrudan yaşamını yitirenlerin yakınlarına hitap etti.

Törende konuşanlar arasında saldırıda yaşamını yitiren Husna Ahmed'ın kocası Farid Ahmed de vardı.

Saldırıdan yaralı kurtulan Farid Ahmed, konuşmasında saldırganı affettiğini söyledi ve barış mesajı verdi.

- EPA Farid Ahmed'in barış mesajı verdiği konuşması yoğun alkış aldı.

Farid Ahmed, "Kalplerimizin volkan gibi patlamaya hazır olmasını değil, sevgi ve merhamet ile dolmasını istiyorum" dedi.

Hagley Park'ta düzenlenen tören, televizyonlardan da canlı yayınlandı.

Tören sırasında geçmişte Cat Stevens adıyla ünlenen ve 1977 yılında Müslüman olan İngiliz şarkıcı Yusuf İslam da bir konser düzenledi.

Şarkıcı Yusuf İslam, Müslüman olduğundan bu yana nadiren konserlerde şarkı söylüyordu.

Yusuf İslam, kalabalığa "Sadece iyi insanlar oturup izlediğinde kötülük yükselir. Bu ülkede bunun tam tersine şahit olduk" diye seslendi.

Canterbury Müslüman Konseyi Başkanı Shaggaf Khan da, "Nefretten ne kadar büyük bir sevgi yaratıldı ve paylaşıldı. Karanlıktan dışarı ne kadar büyük bir ışık yayıldı" diye konuştu.

- Reuters Yeni Zelanda marşı okunduğu sırada seyirciler arasında ağlayanlar oldu

Christchurch'teki Müslüman cemaatinin üyeleri de tören sırasında yaşamını yitiren 50 kişinin isimlerini sesli okudu.

Kurbanlar arasında dünyanın dört bir yanından kadın, erkek ve çocuklar da vardı. En genç kurban ise, yalnızca 3 yaşındaydı.

- EPA

Saldırıların zanlısı 28 yaşındaki Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant cinayetle suçlanıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, kaldırılan idam cezasının geri getirmesinin ise söz konusu olmadığını söylüyor.

Hükümet, saldırıların ardından bir hafta içinde silah yasalarını değiştirerek yarı otomatik silahların ve tüfeklerin kullanımını yasaklamıştı. Başbakan Ardern ise saldırılar hakkında bağımsız soruşturma talimatı vermişti.

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarında hayatını kaybedenlerin hikayeleri Jacinda Ardern: Yeni Zelanda'nın cami saldırıları sonrası tavrıyla takdir toplayan başbakanı Yeni Zelanda: Kurbanları anma töreninde ezan canlı yayınlandı, saygı duruşu yapıldı

Yeni Zelanda'da saldırganı durdurmaya çalışırken ölen Pakistanlı öğretmene cesaret madalyası

Yeni Zelanda, terör kurbanlarını unutmadı! Christchurch kentindeki Al Nur ve Linwood camilerine yapılan katliamda hayatını kaybeden 51 kişinin anısına Ulusal Anma Töreni düzenlendi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldırasında hayatını kaybeden 51 kişinin anısına Ulusal Anma Töreni düzenlendi.

Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, Christchurch'teki Hagley Park'ta düzenlenen törene Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, Başbakan Jacinda Ardern, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, sanatçılar Yusuf İslam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks'in yanı sıra 59 ülkeden temsilciler katıldı.

Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı anma töreninde, Al Nur ve Linwood camilerinde hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunması sırasında duygusal anların yaşandığı belirtildi. Sanatçılar Yusuf İslam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks terör kurbanları için parçalar seslendirdi.

ARDERN: "DÜNYA AŞIRILIKLARIN AŞIRILIK GETİRDİĞİ DÖNGÜ İÇİNDE SIKIŞTI, BUNUN BİTMESİ LAZIM"

Konuşmasına Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maori dilinde başlayan ve konuşması ayakta alkışlanan Başbakan Ardern, "Dünya aşırılıkların aşırılık getirdiği döngü içinde sıkıştı, bunun bitmesi lazım'' ifadelerini kulandı.

Ülke tarihinin en karanlık gününden 14 gün sonra tekrar bir araya geldiklerini ifade eden Ardern, "Bu sorunlarla tek başımıza başa çıkamayız, bunu hiçbirimiz yapamaz. Onlara verilecek cevap, etnik kökene, güç tabanına ve hatta hükümet biçimlerine dayanmayan, iç sınırlarla sınırlandırılmayan, basit bir konsepte dayanıyor. Bu cevap insanlığımızda yatıyor." şeklinde konuştu.

Terör mağdurlarının acılarını hafifletecek kelime bulmakta güçlük çektiğini ancak her gittikleri yerde terör mağdurlarının kendilerini büyük bir olgunluk içinde "Esselamü aleyküm'' diyerek karşıladıklarını hatırlatan Ardern, bu selamın önemine dikkati çekti.

Ardern konuşmasında, "Hangi kelime kaybedilen 50 erkek, kadın ve çocuğun acılarını yeterinde ifade edebilir? Nefret ve şiddetin hedefi olan Müslüman cemaatimizin sıkıntılarını hangi kelimeler kapsayabilir? Zaten önceden çok acılar çekmiş bir şehrin kederini hangi kelimeler anlatabilir? Buraya geldim ve basit bir selamlama ile karşılandım. Esselamü aleyküm; barış sizinle olsun." ifadelerine yer verdi.

FARİD AHMED: "BU YÜZDEN BARIŞI SEÇTİM, SEVGİYİ SEÇTİM VE AFFETTİM"

Al Nur Camisi'ndeki terör saldırasında eşini kaybeden ve anma töreninde teröristi affettiğini tekrarlayan Farid Ahmed, "Sevgi, özen ve merhamet dolu, cömertçe affedebilecek bir kalp istiyorum. Bu kalp başka hayatların kaybolmasını istemiyor, bu kalp benim çektiğim acıları ve başka bir insanın böyle acıları çekmesini istemiyor. Bu yüzden barışı seçtim, sevgiyi seçtim ve affettim." dedi.

Hayatını kaybedenlere ve yaşayanlara dua etiğini ayrıca kimseden nefret etmediğini vurgulan Farid Ahmed'in, "Bu benim inancım ve Allah'ın bana öğrettiği şey bu. Ondan nefret etmiyorum ve ondan nefret edemiyorum. Kimseden nefret edemem." ifadelerini kullanması törene katılanların takdirini topladı.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart Cuma günü yapılan terör saldırısında aralarında Pakistan, Bangladeş, Endonezya ve Mısır vatandaşlarının da olduğu 50 kişi hayatını kaybetmişti.

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN İLERLEYİNİZ

 

 

 

Yeni Zelandalılar cami katliamında ölen terör kurbanlarını unutmadı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldırasında hayatını kaybeden 51 kişinin anısına Ulusal Anma Töreni düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, "Dünya aşırılıkların aşırılık getirdiği döngü içinde sıkıştı, bunun bitmesi lazım. Buraya geldim ve basit bir selamlama ile karşılandım. Esselamü aleyküm; barış sizinle olsun" ifadesini kullandı.

Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, Christchurch'teki Hagley Park'ta düzenlenen törene; Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, Başbakan Jacinda Ardern, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, sanatçılar Yusuf İslam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks'in yanı sıra 59 ülkeden temsilciler katıldı.

SANATÇILAR PARÇALAR SESLENDİRDİ
Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı anma töreninde, Al Nur ve Linwood camilerinde hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunması sırasında duygusal anların yaşandığı belirtildi. Sanatçılar Yusuf İslam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks terör kurbanları için parçalar seslendirdi.

BAŞBAKAN AREDERN'İN MESAJI
Konuşmasına Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maori dilinde başlayan ve konuşması ayakta alkışlanan Başbakan Ardern, "Dünya, aşırılıkların aşırılık getirdiği döngü içinde sıkıştı, bunun bitmesi lazım." ifadelerini kulandı.

 

Ülke tarihinin en karanlık gününden 14 gün sonra tekrar bir araya geldiklerini ifade eden Ardern, "Bu sorunlarla tek başımıza başa çıkamayız, bunu hiçbirimiz yapamaz. Onlara verilecek cevap, etnik kökene, güç tabanına ve hatta hükümet biçimlerine dayanmayan, iç sınırlarla sınırlandırılmayan, basit bir konsepte dayanıyor. Bu cevap insanlığımızda yatıyor." şeklinde konuştu.

"TERÖR MAĞDURLARI BİZİ SELAM VEREREK KARŞILIYOR"
Terör mağdurlarının acılarını hafifletecek kelime bulmakta güçlük çektiğini ancak her gittikleri yerde terör mağdurlarının kendilerini büyük bir olgunluk içinde "Esselamu aleyküm'' diyerek karşıladıklarını hatırlatan Ardern, bu selamın önemine dikkati çekti.

Ardern konuşmasında, "Hangi kelime kaybedilen 50 erkek, kadın ve çocuğun acılarını yeterinde ifade edebilir? Nefret ve şiddetin hedefi olan Müslüman cemaatimizin sıkıntılarını hangi kelimeler kapsayabilir? Zaten önceden çok acılar çekmiş bir şehrin kederini hangi kelimeler anlatabilir? Buraya geldim ve basit bir selamlama ile karşılandım. Esselamu aleyküm; barış sizinle olsun." ifadelerine yer verdi.

"BU YÜZDEN BARIŞI SEÇTİM, SEVGİYİ SEÇTİM VE AFFETTİM"
El Nur Camisi'ndeki terör saldırasında eşini kaybeden ve anma töreninde teröristi affettiğini tekrarlayan Farid Ahmed, "Sevgi, özen ve merhamet dolu, cömertçe affedebilecek bir kalp istiyorum. Bu kalp başka hayatların kaybolmasını istemiyor, bu kalp benim çektiğim acıları ve başka bir insanın böyle acıları çekmesini istemiyor. Bu yüzden barışı seçtim, sevgiyi seçtim ve affettim." dedi.

Hayatını kaybedenlere ve yaşayanlara dua ettiğini ayrıca kimseden nefret etmediğini vurgulan Farid Ahmed'in, "Bu benim inancım ve Allah'ın bana öğrettiği şey bu. Ondan nefret etmiyorum ve ondan nefret edemiyorum. Kimseden nefret edemem." ifadelerini kullanması, törene katılanların takdirini topladı.

Yeni Zelanda: Christchurch cami saldırılarında yaşamını yitirenler için ulusal anma töreni düzenlendi

Christchurch'te iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırılardan 14 gün sonra düzenlenen anma törenine 20 binden fazla kişi katıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, konuşmasında "Nefret virüsüne karşı bağışıklık kazanmış bir ülke değiliz belki ama tedavisini bulacak ülke olabiliriz" dedi.