Vergi borcu yapılandırmasında kritik tarih 31 Mayıs
Vergi borcu yapılandırılmasında ikinci taksit için 31 Mayıs son gün! Borç yapılandırma yapan vatandaşların borçlarının ilk iki taksitini ya da peşin ödemeyi bu tarihe kadar yapması gerekiyor. Ödeme yapmayanlar yapılandırma hakkını kaybedecek.
Giriş kTarihi: 19.05.2017 07:47 Son Güncelleme Tarihi: 19.05.2017 09:31k
Vergi borcu yapılandırmasında kritik tarih 31 MayısVergi borcu yapılandırılmasında ikinci taksit için 31 Mayıs son gün! Borç yapılandırma yapan vatandaşların borçlarının ilk iki taksitini ya da peşin ödemeyi bu tarihe kadar yapması gerekiyor. Ödeme yapmayanlar yapılandırma hakkını kaybedecek.
Vergi borcunda milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma uygulamasında ikinci taksit ödeme süresi 31 Mayıs'ta son buluyor.
Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girdi.
Sisteme yılbaşında bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör firmaları dahil olurken, 45 yaş altı memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan firmalar BES'te yerini aldı.
Yaklaşık 2,5 milyon memurun maaşından ilk kesintiler başladı. Hangi memurdan ne kadar kesinti olacak? İşte cevabı...
OTOMATİK KATILIM ZORUNLU, ÇIKMAK İSTERSEK NE YAPACAĞIZ? İZLE
HANGİ MEMURDAN NE KADAR KESİNTİ YAPILACAK?8/3 hizmetli 60 TL
9/1 öğretmen 62 TL
8/3 pratisyen doktor 64 TL
3/2 memur 65 TL
4/3 ebe-hemşire 66 TL
2/1 öğretmen 79 TL
1/4 müdür 80 TL
1/4 mühendis 100 TL
Peki milyonlarca çalışanı ilgilendiren otomatik sistem nasıl işliyor? Ne zaman çıkış yapılabilecek? İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistem...
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak.
Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.
KİMLER SİSTEME NE ZAMAN GİRECEK?Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.
Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.
Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek.
Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor.
DEVLET KATKISI NASIL OLACAK?Sisteme dahil olanlara devlet aylık katkı payının yüzde 25'i destekte bulunacak. Ayrıca cayma hakkını kullanmayanlara bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.
İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.
HALEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.
Ayrıca BES'e otomatik katılımda, işveren, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda