Ukrayna'da 30 günlük sıkıyonetim kararı
Rusya Ukrayna savaş gemilerine ateş açtı Stoltenberg: NATO Ukrayna'nın egemenliğini destekliyor Parlamentodan, 330 milletvekilinden 276'sının oyu ile geçen kararname gereği, sıkıyönetim 28 Kasım Çarşamba günü yerel saat ile 09.00'da başlayacak. Ülkenin Rusya ve Transdinyester ile olan sınır bölgeleri dahil, bazı bölgelerinde uygulamaya girecek olan sıkıyönetim uyarınca anayasanın 11 farklı maddesindeki bazı temel hak ve özgürlüklere ilişkin kısıtlamalara gidilebilecek.
Ukrayna parlamentosu sıkıyönetim kararını kabul etti
Giriş Tarihi: 26.11.2018 22:55 Güncelleme Tarihi: 27.11.2018 06:45
Ukrayna parlamentosu, 28 Kasım'dan itibaren 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararı kabul etti.
Karadeniz ile Azak Denizi'ni bağlayan Kerç Boğazı'nda, Rusya ile Ukrayna savaş gemileri arasında pazar günü yaşanan ve Ukrayna'nın üç hücum botuna Rusya'nın el koymasıyla sonuçlanan olaylardan sonra Ukrayna Parlamentosu, ülkenin belli bölgelerinde sıkıyönetim ilanına ilişkin kararı kabul etti.
Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, pazar gününü pazartesiye bağlayan gece yaptığı olağanüstü toplantıda, ülke genelinde 60 gün süreyle sıkıyönetim ilan edilmesine yönelik olarak kabul ettiği karar, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun imzalamasının ardından parlamentonun onayına sunuldu. Rusya'ya yakın çizgideki Muhalefet Bloğu ile Hayat İçin adlı partilerin boykot ettikleri oturumda, Batı yanlısı çizgideki partiler arasında, sıkıyönetim kararı konusunda sert tartışmalar yaşandı.
Muhalefette bulunan Anavatan Partisi milletvekilleri, 31 Mart 2019'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenleneceğine ve seçim kampanyasının üç ay öncesinden başlayacağına dikkat çekerek, iki ay sürecek sıkıyönetim kararının seçim sürecini felce uğratacağını savundular ve bu girişimin, iktidarın kişisel hırsından kaynaklandığını savundular.
Tartışmaların şiddetlenmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, tasarıda değişikliğe giderek, sıkıyönetim süresini 30 günle ve Ukrayna'nın belli bölgeleriyle sınırlandırdı. Tasarı, gecenin ilerleyen saatlerinde, 450 sandalyeli parlamentoda oturuma katılan 388 milletvekilinden 276'sının lehte oyuyla kabul edildi.
Ukrayna'da 30 günlük sıkıyonetim kararı
Ukrayna parlamentosu, 28 Kasım'dan itibaren 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararı kabul etti.
Rusya ile Kerç Boğazı’nda yaşanan gerginlik nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’nun da desteğini alan Ukrayna’da parlamento sıkıyönetim için toplandı. Parlamento, UkraynaBaşkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı 30 günlük sıkıyönetim kanununu onayladı.
KERÇ BOĞAZI'NDAKİ GERİLİM
Dün 3 Ukrayna gemisi Rus karasularına girerek Kerç Boğazı üzerinden Azak Denizi’ne geçmeye çalışmıştı. Ukrayna gemilerinin karasularına girmesiyle Rus Sahil Güvenliği gemilere ateş açmış, bir Ukraynalı denizci hayatını kaybederken, 6’sı yaralanmıştı.
KARAR, NELER GETİRİYOR?
Söz konusu sıkıyönetim kararı, 28 Kasım sabahı yürürlüğe girecek. Sıkıyönetim kararı; Ukrayna'nın Donetsk, Lugansk, Harkov, Odessa, Vinnitsa, Nikolayev, Herson, Zaporojye, Summi ve Çernigov illeri ile Karadeniz ve Azak Denizi sularını kapsıyor. Belirtilen illerde, bir ay süreyle, siyasi hürriyetlere ve seyahat hürriyetine sınırlama getirilebilecek ve kimlik ve kişisel eşyalar aranabilecek. Belirtilen bölgelerdeki işletmelerden, savunma sanayiine yönelik faaliyet göstermesi talep edilebilecek.
Söz konusu oylananın ardıdnan, ayrı bir oylamayla, Ukrayna'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 31 Mart 2019'da yapılması kabul edildi.
Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi
Ukrayna, Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunması nedeniyle sıkıyönetim ilan etti
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talebiyle toplanan parlamentoda, ülkede 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararname kabul edildi.
Rusya Ukrayna savaş gemilerine ateş açtıStoltenberg: NATO Ukrayna'nın egemenliğini destekliyorParlamentodan, 330 milletvekilinden 276'sının oyu ile geçen kararname gereği, sıkıyönetim 28 Kasım Çarşamba günü yerel saat ile 09.00'da başlayacak. Ülkenin Rusya ve Transdinyester ile olan sınır bölgeleri dahil, bazı bölgelerinde uygulamaya girecek olan sıkıyönetim uyarınca anayasanın 11 farklı maddesindeki bazı temel hak ve özgürlüklere ilişkin kısıtlamalara gidilebilecek.
Kısıtlanabilecek maddeler arasında konut dokunulmazlığı, haberleşme ve iletişim özgürlüğü, kişi ve aile hayatının dokunulmazlığı, ikamet özgürlüğü, ifade ve düşünce özgürlüğü, seçim ve referandum hakkı, miting, gösteri, protesto, ekonomik ve eğitim hakları da bulunuyor.
Ukrayna'nın Odessa limanından Mariupol limanına gitmek üzere 25 Kasım Pazar günü yola çıkan 3 Ukrayna savaş gemisine Rus karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri müdahale etmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toparlamış, ülkede sıkıyönetime gidilmesi kararını imzalamıştı.