Son dakika: CHP'de MYK toplantısı sonrası flaş açıklama

CHP'de kritik MYK sonrası parti sözcüsü Bülent Tezcan açıklama yaptı. Tezcan açıklamasında partide yönetimin değişeceğini belirterek 'Yeni çalışma döneminde yeni MYK ve yeni sözcü olacak. Genel Başkan yeni çalışma ekibini oluşturacak' dedi.

Son dakika: CHP'de MYK toplantısı sonrası flaş açıklama

Giriş Tarihi: 8.8.2018 13:24 Güncelleme Tarihi: 8.8.2018 15:54

CHP’de kritik MYK sonrası parti sözcüsü Bülent Tezcan açıklama yaptı. Tezcan açıklamasında partide yönetimin değişeceğini belirterek 'Yeni çalışma döneminde yeni MYK ve yeni sözcü olacak. Genel Başkan yeni çalışma ekibini oluşturacak' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Sayın Genel Başkanın şu ana kadar kurultay toplama konusunda bir iradesi yoktur. Artık kurultay tartışmalarını gündemde tutmanın partinin önümüzdeki süreçteki çalışmalarına zarar vermekten başka bir yanı yoktur, bu tartışmanın doğal olarak bitmesi gerekir" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. CHP'de mevcut MYK son toplantısını da gerçekleştirmiş oldu. Tezcan, düzenlediği basın toplantısında, olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin, imza sayısıyla ilgili genel merkezin yazılı olarak kamuoyunu bilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

CHP'de kurultay tartışması bitti mi? Muhalifler hangi adımı atacak?

"Hiçbir biçimde 630 imza teslim edilmemiştir. Teslim edilen imzaların dökümü kamuoyuyla paylaşıldı, gizli saklı bir bilgi yok. Talep edenlere bunları açtığımızı da ifade ettik. Genel merkezime teslim edilen imza 618 idi. Bunun 4'üne usulüne aykırı noterde suret tasdiki yapılmış. Onlar düşüldü, 614, bunun 4'ü bir kişinin iki kere ayrı noterde verdiği imzalardı. 610 imza, bundan 5'i yine seçimden sonra üyelikten istifa etmiş, 4'ü Şırnak 1'i Hatay'dan 5 delege. Onları da düşüyorsunuz, 605 idi gelen imza.

-"GENEL BAŞKANIN ŞU ANA KADAR KURULTAY TOPLAMA KONUSUNDA BİR İRADESİ YOK"-

Bu 605 imzanın tüzük gereği incelemesini yaptı, hukuk birimi. 5 tane imzanın gündem bütünlüğü yok, farklı bir gündemi var, tüzük gereği aynı gündemle talep edilmesi lazım, 600. 31 delege de imzasını geri çekmiş, kalan 569 imzadır. 569 imzayla kurultayı toplamak mümkün değildir. Tüzük açısından kurultay toplamayı sağlayacak bir şart oluşmamıştır. Sayın Genel Başkanın da şu ana kadar kurultay toplama konusunda bir iradesi yoktur, toplamayacağını da ifade etmiştir, partiyi yerel seçimler hazırlayacağını söylemiştir.

-"BU TARTIŞMANIN BİTMESİ GEREKİR"-

Artık kurultay tartışmalarını gündemde tutmanın partinin önümüzdeki süreçteki çalışmalarına zarar vermekten başka bir yanı yoktur, bu tartışmanın doğal olarak bitmesi gerekir. Sadece genel merkez açısından değil, bütün parti tabanı açısından da, imza toplayan arkadaşlar açısından da bitmesi gerekir. İmza toplayan arkadaşlar hiçbir şekilde yabancılaştırılacak, ötekileştirilecek arkadaşlar değildir, onlar da partinin üyeleridir, evlatlarıdır, delegeleridir. Bu konuda parti içi husumeti körükleyecek bir tutum hiçbir zaman olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır."

-TÜZÜK KURULTAYI YORUMU: "TAKIM ELBİSE ALAMADIM, ŞİMDİ GÖMLEK İSTİYORUM"-

Tezcan, muhaliflerin şimdi de "tüzük kurultayı" için imza girişiminde bulunabileceği konusunda ise şunları söyledi:

"Israrla partiyi bir kurultay tartışması ekseninde tutmanın gelecek siyaseti açısından faydalı olacağına inanmıyoruz, bunu doğru bulmuyoruz. Tüzük kurultayı toplamak isteyenlerin yine aynı şekilde tüzükte şartları vardır, o şartlar oluşursa toplanır ama bu şuna benzer, 'takım elbise istedim, alamadım, şimdi gömlek istiyorum.' Bunun da bir anlamı olduğunu düşünmüyoruz. Takdir bu kurultayı isteyenlere bırakılmıştır ama partiyi bir an önce bu tartışmalardan çekip çıkarmak şu anda en önemli parti sorumluluğudur."

-"ŞERİATIN KESİTİĞİ PARMAK ACIMAZ"-

Muhaliflerin yargı yoluna gidebileceği iddialarına ilişkin de Tezcan, "CHP yargı yolunu kapatma alışkanlığı olan bir parti değildir. Yargı yoluna gitmek isteyen arkadaşlarımız doğal olarak gidebilir, yargıda da hakim karar verir. Ne karar verirse o, şeriatın kestiği parmak acımaz" diye konuştu.

Tezcan, seçim sonuçlarıyla ilgili partinin kapsamlı değerlendirme sürecinin devam ettiğini vurgularken, bu ayın sonuna doğru bunun tamamlanmış olacağını, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve il başkanlarının bir araya geleceğini kaydetti.

Tezcan, "Seçim sonuçlarını bir bölgeye ya da bir seçimin sandık sonucuna bakarak değerlendirmekten ziyade, esaslı bir biçimde siyaset süreci bugüne kadar nasıl geldi, bugünden sonra nasıl gidecek bunu değerlendirmek gerekiyor. Konuyu kişilerin oturdukları makamlar üzerinden tartışmak bizi kısır bir tartışmaya sürükler. Verimli bir değerlendirmeyi yetkili kurullarda tamamladıktan sonra bir ay içinde bütün kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu koltuğa yapıştı gitmiyor

Sabah Gazetesi'nin usta kalemlerinden Engin Ardıç CHP'deki kurultay kavgasını kaleme kaldı.

Sabah Gazetesi yazarlarından Engin Ardıç, bugün köşesinde yazdığı yazıda CHP'deki kurultay kavgasını ve iç çekişmelerin perde arkasını yazdı. Partinin tüm mekanizmalarının Kemal Kılıçdaroğlu'nun elinde olduğunu söyleyen Ardıç, "kimse onu yerinden kaldıramaz" dedi.

İşte Engin Ardıç'ın yazısı:

Çünkü aylardan ağustos.
Hava da leş gibi sıcak. Nem yapış yapış.
"Mevzu" yok. Bodrum'da denize giren bikinili kızları saymazsanız.
Trump da sular seller gibi Türkçe bilerek bizim öfkeli yazılarımızı okuyup "feyiz" almayacağına göre...
Kabak tadı verdi ama ne yapalım?***

Bundan beş hafta önce, seçimden de bir hafta sonra gazetemizde yayınlanan, sevgili kardeşim İsa Tatlıcan ile yaptığımız sohbette şöyle demiştim:
"Kılıçdaroğlu partiye lök gibi oturmuş, kimse onu yerinden kaldıramaz. Bütün mekanizmalar onun elinde. Parti yönetimi onun kontrolunda."
Bu patırtıda, olan, "partimize demokrasi geliyor" diye sevinen emekli memurlara oldu...
Aslında istedikleri demokrasi falan değil, "partiye seçim kazandıracak bir adamdır" ama analar böyle bir yiğidi henüz doğurmamışlardır.
İsmet Paşa mezardan kalkıp "Milli Şefliği'ni" ilan etse demokrasi diye tutturacaklarını hiç sanmam. İsmet Paşa onlara seçim kazandıracağından değil, hiç olmazsa havası vardır. (Öte yandan "başımızda Erdal İnönü olsaydı bu duruma düşer miydik" diye ağlayan bile çıktı.)
Muhalif basın da kayıkçı kavgasını "demokrasi mücadelesi" diye pek güzel pazarladı. Emekli memurlar yuttular.
İktidara dönmesi hiçbir şekilde sözkonusu olmamış ve olmayacak CHP'de kavga "bazı belediyeleri ele geçirmek için" veriliyor.
Muharrem İnce ve ekibi parti yönetiminden de meclis grubundan da tasfiye edildiler, Kılıçdaroğlu yerinde kalırsa belediyelerden de tasfiye edilecekler.
Onlar da elbette CHP'nin "kalesi" sayılan birkaç belediyede kendi adamlarını görmek isterler.
Çünkü büyük para dönüyor, inanmazsanız Mustafa Sarıgül'e sorunuz.
Kaleler... Başta İzmir... Programa ilaveten Çanakkale, Tekirdağ, Edirne... (Tunceli de var ama onu boşverin, orası fakir.)
Bir de İstanbul'un "mutena" semtleri tabii, başta Kadıköy olmak üzere Şişli, Beşiktaş, Bakırköy falan.
Zengin ilçenin belediyesi de zengin oluyor.
CHP'nin "görüp göreceği rahmet" bundan ibaret olduğu için bunlara sımsıkı yapışıyorlar.
Peki mart ayında bunları da kaybederlerse ne olacak?
Parti içinde şimdiki bu küçük kıyametten sonra asıl büyük kıyamet kopacak.
Eee, ne olmuş yani? Bize ne? Çekirdek çıtlayarak seyrederiz alt tarafı.
Ama ille de merak ediyorsanız, bir kamuoyu yoklaması yapmanın şimdi tam zamanıdır: CHP'nin oyu bir buçuk ay içinde yüzde kaça düşmüş?
"Namuslu" bir anket ama, birtakım şerefsiz soytarıların düzmece anketleri değil.
Amansız sıcak sizi etkilemiyorsa, İyi Parti'ye kim gelmiş kim gitmiş, onunla da "iştigal" edebilirsiniz.
Kahvehanede prafa oynarken konuşacak konu çıksın, hep gelini ya da damadı mı çekiştireceksiniz?

Son dakika: CHP'de kurultay krizi sürüyor! Tezcan: Kılıçdaroğlu yeni çalışma ekibi oluşturacak

CHP Sözcüsü Tezcan, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki günlerde yeni çalışma ekibini oluşturacağını söyledi. MYK toplantısı sonrası konuşan Tezcan, 569 imza ile kurultay toplanmasının ise mümkün olmadığını söyledi.

CHP'de Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunmak üzere parti sözcüsü Bülent Tezcan kameralar karşısına geçti. Tezcan, önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu'nun yeni çalışma ekibi oluşturacağını söyledi.

Partideki değişim süreciyle ilgili Tezcan şu ifadeleri kullandı:

"Yeni çalışma döneminde yeni MYK ve yeni sözcü olacak. Seçimlerden sonra bugüne kadar sonuçların değerlendirilmesi için başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Olağanüstü kurultay talebine yönelik süreç vardı. Pazartesi sonuçlandı. MYK toplantımızı yaptık, Sayın Genel Başkanımıza teşekkür ettiler. Sayın Genel Başkanının MYK'yı değiştirmek ve yeni MYK ile devam etmesi tüzükte kendisine tanınmış bir yetkidir. Bu konuda arkadaşlarımız yapacaklarını destekleyeceklerini beyan ettiler. Bundan sonrası Sayın Genel Başkanımıza kalmış bir durum. Bir yeni çalışma ekibini önümüzdeki günlerde Sayın Genel Başkanımız oluşturacaktır."

"569 İMZA İLE KURULTAY MÜMKÜN DEĞİL"

Olağanüstü kurultay talepleriyle ilgili sürece de değinen Parti Sözcüsü, "569 imza ile kurultayı toplamak mümkün değil. 569 imza ile kurultay toplamak mümkün değildir. Genel Başkanın da kurultay toplama konusunda bir iradesi yoktur toplamayacağını da ifade etmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Tezcan şöyle devam etti:

"Sayın Genel Başkanımız bu zamana kadar şu kadar MYK değişti deniliyor, çünkü kurultay var. Kurultay olmadan değiştirilen MYK sayısı sadece ikidir. Seçim sonrası kurultay olmadan MYK değişikliği ikidir. her kurultay sonrası yeni MYK'lar oluşur. CHP bugüne kadar kendisini kanıtlamış bir partidir. Seçim sonuçlarıyla ilgili partinin değerlendirme süreci bu ay sonuna doğru tamamlanmış olacak."

CHP önünde duran adam eylemi

Olağanüstü kurultay için toplanan imzaların yeterli bulunmaması üzerinde CHP Genel Merkezi önünde çeşitli eylemler düzenlenmeye başladı.

CHP  Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoroğlu, koltuğunu Muharrem İnce'ye kaptırmamak için elinden geleni yapmaya başladı.

Olağanüstü kurultay için imza veren 31 isim, imzasını geri çekerek kurultayın yapılmamasına neden oldu.

DELEGELER AÇLIK GREVİNDE

Kurultayın yapılmayacağının açıklanmasından sonra bazı delegeler CHP Genel Merkezi önünde açlık grevine başladı.

GENÇLERİN DURAN ADAM EYLEMİ

Bu eylem devam ederken bu kez genel merkezin önünde ellerinde pankart bulunan 4 genç geldi.

Gezi parkı olaylarında başlayan 'duran adam' eylemine imza atan gençler, partinin kurultaya gitmesini istedi.

 

Zülfikar Gençtürk  15-temmuz.net haberleri E-Posta: 15temmuz2016.06@gmail.com..