Savunma Sanayii Başkanlığı paylaştı! İşte Barış Pınarı Harekatı'nda kullanılan yerli ve milli silahlarımız....

Fırat'ın doğusuna gerçekleştirdiği operasyonda hangi silahları kullanıyor? Fırat'ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 673 oldu. Son yıllarda kendi milli silahlarını geliştiren ve dışa bağımlılığı giderek azalan Türk ordusunun ürettiği silahlar da düşmanlar için en caydırıcı güçlerimizden biri. İşte Türk ordusunun Barış Pınarı Harekatı'nda kullandığı yerli ve milli silahlar...

Savunma Sanayii Başkanlığı paylaştı! İşte Barış Pınarı Harekatı'nda kullanılan yerli ve milli silahlarımız...

Giriş Tarihi: 17.10.2019  10:24Güncelleme Tarihi: 17.10.2019  11:08

Türkiye'nin güney sınırını terör koridorundan temizlemek ve bölgede güvenliği sağlamak amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı devam ederken Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, harekatta kullanılan yerli ve milli silahları paylaştı. Türkiye'nin yerli ve milli silahları hangileri? Türk Silahlı Kuvvetleri (TSKSuriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusuna gerçekleştirdiği operasyonda hangi silahları kullanıyor? Fırat'ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 673 oldu. Son yıllarda kendi milli silahlarını geliştiren ve dışa bağımlılığı giderek azalan Türk ordusunun ürettiği silahlar da düşmanlar için en caydırıcı güçlerimizden biri. İşte Türk ordusunun Barış Pınarı Harekatı'nda kullandığı yerli ve milli silahlar...

BU ALBÜMÜ PAYLAŞ

Son yıllardaki gelişimimizden dolayı tüm dünyanın dikkatini çeken yerli ve milli silahlarımız, Barış Pınarı Harekatı'nda kullanılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Barış Pınarı Harekatı'nda kullanılan yerli ve milli silahları paylaştı. İşte Barış Pınarı Harekatı'nda kullanılan yerli ve milli silahlar...

Barış Pınarı harekatında kullanılan yerli ve milli silahlar!

ARMA ZIRHLI MUH. ARACI - OTOKAR

Karanlıkta, siste, dumanda görüyor, ilerliyor.

Özel ekipmanları sayesinde suda gidebildiği gibi saatte 8 kilometre hıza da çıkabiliyor.

12 personel ve 24 ton yük taşıyor.

Yüksek balistik koruma sistemine sahip.

9 personel taşıyabiliyor. 110 km. hız yapıyor.

Yüzde 60 dik eğimli, yüzde 30 yan eğimli bölgeleri hiç sorunsuz geçebiliyor.

BAYRAKTAR SİHA - BAYKAR

Tamamen milli ve özgün tasarım.

Karada obüslerle, havada F-16'larla bilgi paylaşıyor.

27 bin feet'e çıkabiliyor. 24 saat uçabilme özelliği ile rakipleri arasında ilk sırayı alıyor.

ANKA İHA - TÜRK HAVACILIK ŞİRKETİ

17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve 1600 kilogram kalkış ağırlığına sahip.

Uydudan kontrol ediliyor, bilgisayar sistemine bağlı.

 

T-155 FIRTINA OBÜSÜ - TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

F-16 uçaklarından sonra en etkili silah.

65 km hıza, 40 km atış menziline sahip.

1 dakikada 6 top atıyor, 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor.

GÖKTÜRK KEŞİF UYDUSU - ASELSAN TÜBİTAK

Yüksek çözünürlüklü çekim yapıyor.

Her türlü coğrafi bölgeyi görüyor.

Kızılötesi tarama özelliği var. Çektiği her fotoğrafı saklama özelliğine sahip.

BORA-12 SNİPER TÜFEĞİ - MKE

7.62 mm kalibreli, menzili 1200 metre.

   

6.5 kg. ağırlığında, asla geri tepmiyor.

Son teknoloji ile üretilmiş dürbünü, gece görüş sistemi ve lazeri mevcut.

CİRİT LAZER GÜD. FÜZE - TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

8 kilometre etki alanı ile kendi sınıfının en uzun menzilli füzesi.

Zırh delici ve yangın çıkarıcı özellikleri var.

Bilgisayar sistemi ile hedefe kilitlenebiliyor.

UMTAŞ TANKSAVAR FÜZESİ - ROKETSAN

Tüm zırhlı tehditlere karşı etkili.

Gece ya da gündüz, her türlü hava koşulunda hiç sorunsuz çalışıyor.

   

Gizlenmiş hedefleri bulup yok ediyor.

AKTİF KORUMA SİSTEMİ - ASELSAN

Hem düşmanın sistemlerini bozuyor, hem de fiziksel imha yapabiliyor.

360 derece koruma kalkanı sağlıyor.

Kar, yağmur gibi tüm zorlu koşullarda etkin.

SOM SEYİR FÜZESİ

Tübitak SAGE ve Roketsan'ın geliştirdiği SOM'da Fransa'dan satın alınan TRI- 40 motoru kullanılıyor. Kale Grubu'nun geliştirdiği turbojet motorlar sonucu füze tamamen yerli üretim olacak. Yerli cruise füzesi 250 kilometre menzile kadar etkili. 600 kilogram ağırlığında.

KAYI SINIR GÜVENLİK SİSTEMİ

Hatay'ın Afrin sınırında 40 kilometrelik alana kurulması planlanan Kayı Sınır Güvenlik Sistemi'nin 20 kilometrelik bir alanı kontrol edecek olan ilk kısmı başarılı bir şekilde faaliyete geçirildi. Elektronik sistem sayesinde sınıra yaklaşan İHA, araç veya insanlar tespit edilip, komuta merkezi uyarılıyor. Sınırda kaydedilen tüm görüntüler tek merkezde toplanıyor ve kameralar tehdit oluşturan nesneye otomatik odaklanıyor. Toprak altına yerleştirilen sensör sayesinde de hem hudut hattına yaklaşan nesneler hem de yer altına kazılacak tüneller tespit edilebiliyor. Yeraltından tünelleri tespit eden sistem fiber optik kablolarla çalışıyor. Teröristlerin kazdığı tüneller imha ediliyor.

SARP UZAKTAN KOMUTALI STABİLİZE SİLAH SİSTEMİ

Kayı Sınır Güvenlik Sistemi'ne entegre edilen ve Aselsan tarafından geliştirilen SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, sınır hattına yakın alanlardan yapılan saldırıları hızlı bir şekilde tespit ederek otomatik olarak o bölgeye odaklanıyor..

   

LAZER VE KANATLI GÜDÜM KİTLERİ

Tübitak SAGE ve Aselsan'ın geliştirdiği kit, havadan atılan bombaların hedefi vurma oranının artırılması amacıyla tasarlandı. Hedefi 12 kilometre uzaktan vurabiliyor. Kanatlı Güdüm Kiti, 100 ve üzeri kilometreden atıldığında bile, 10 metre sapma değeriyle hedefi vurabiliyor.

CİRİT FÜZESİ

Taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/ zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılıyor. Roketsan'ın geliştirdiği füze sınıfının en uzun menzilli füzesi. Boyu 1.9 metre olan füzenin menzili maksimum 8 kilometreye çıkıyor. Füze, zırhlı araçları ve hedefleri yüksek ısı gücüyle etkisiz hale getiriyor.

KORAL

Sınır hattına yerleştirilen milli elektronik harp sistemi Koral, Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) olmak üzere iki farklı sistemden oluşuyor. Askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Koral sayesinde düşman radarları çalışmaz hale getirilebiliyor.

HASSAS GÜDÜM KİTİ

Tübitak'ın geliştirdiği, Aselsan'ın ürettiği Hassas Güdüm Kiti, 40 bin fit irtifada 25 kilometre menzile ulaşıyor. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandırıyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

T 129 ATAK HELİKOPTER

TSK'nın son yıllarda envanterine kattığı T 129 ATAK helikopteri, hem tarruz hem de taktik keşiflerinde kullanılıyor.

ATAK helikopteri, tamamen yerli imkanlarla üretilen silah ve güç sistemlerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

Türk yapımı lazer güdümlü Cirit füzesi ve uzun menzili Mızrak tanksavar füzesi ATAK'ın silahları arasında yer alıyor.

   

T-129 ATAK, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkıyor.

Helikopter, iki pilotun da maksimum görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü arkalı kokpit dizaynıyla dikkati çekiyor. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemi ve her biri bin 292 beygir güç üreten iki motoru helikopteri benzerlerinden üstün kılıyor.

Ortalama görev ağırlığıyla 274 kilometre hıza ulaşabilen ATAK, standart yakıt ile 3 saat havada kalabiliyor ve 519 kilometre menzile ulaşabiliyor.

14 metre 60 santim uzunluğa ve 3 metre 95 santim yüksekliğe sahip helikopter, paller ile gövdenin yakın olmasının da etkisiyle üstün bir manevra kabiliyeti gösteriyor.

360 derece manevra gücüne sahip ATAK helikopteri, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yan uçuş gibi manevraları başarıyla gerçekleştiriyor.

ATAK, aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet top mermisiyle görev yapabiliyor.

ATAK helikopterinde gece-gündüz termal görüş ve hedefleme sistemi ile avcı kaska montajlanmış nişangah sistemi bulunuyor.

Hedefleri lazer sistemiyle koordinatlayan ATAK, çıplak gözle görmeden de hedefi yok edebiliyor.

   

Hedefleri lazer sistemiyle koordinatlayan ATAK, çıplak gözle görmeden de hedefi yok edebiliyor.

Helikopterde milli kriptolama yeteneğine sahip haberleşme sistemleri, sayısal video kayıt sistemi ve sayısal harita uygulamaları da bulunuyor.

T-300 KASIRGA TOPÇU ROKETİ

T-300 Kasırga Topçu Roketi, 65 ila 100 kilometre menzile sahip ve 525 kilogram-590 kilogram ağırlığında. Harp başlığı ağırlığı 150 kilogram olan T-300 Kasırga Topçu Roketi, 70 metre etki yarı çapına sahip.

ÇOK NAMLULU ROKETATAR (T-122 ÇNRA)

Gece ve gündüz her türlü hava ve arazi şartlarında yoğun ateş desteği sağlıyor.

TR-300 KASIRGA FÜZESİ

Kasırga Füzesi 100 km. atış yapabiliyor.

AKINCI ZMA

Yerli zırhlı muharebe aracı, keskin nişancı kulesine sahip.

UMTAS FÜZESİ

At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip. Hedefi 3 bin 750 metreden vurabiliyor.

   

ALPAGU DRONE

Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone "ALPAGU"

Silah ambargosu Türkiye'yi ne kadar etkileyecek?

Barış Pınarı Harekâtı sebebiyle silah ambargosu uygulamak için ‘terör korosu’ ülkeler peş peşe sıraya girdi. “Bütün bu adımlar ne manaya geliyor” sorusunun peşine düştük. Savunma sanayii kaynaklarına göre müeyyideler sembolik ve harekâtı etkilemeyecek.

Video Player

 

00:00 | 00:00

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

 Türkiye’ye yönelik silah ihracatının askıya alınmasına yönelik açıklamaların birçoğu sadece sembolik bir mana taşıyor. Savunma sanayii kaynakları, Barış Pınarı Harekâtı’nda kullanılan mühimmatın yüzde 80-90’ının yerli olduğuna dikkat çekti. Başta İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa olmak üzere söz konusu ülkelerden bazı alt sistemlerin ithal edildiğine işaret eden kaynaklar “Bunları vermemeleri bize belli oranda sıkıntı oluşturur ancak Türk savunma sanayii bunun kısa sürede üstesinden gelebilecek kabiliyete sahip. Bir sıkıntıya düşüldüğünde alternatiflere bakabilir” ifadelerini kullandı.


DIŞA BAĞIMLILIK AZALDI

Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayideki “yerli ve millî teknoloji” hamlesi de gelinen noktayı gözler önüne serdi. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün verilerine göre, Türkiye geçtiğimiz yıl AB ülkelerinden (İspanya, İtalya, Hollanda, Almanya) 387 milyon dolar değerinde silah ve mühimmat satın aldı. Yine 2018 yılında savunma sanayideki ithalatı yüzde 21 geriledi.  AB ülkelerinden İthalatın büyük bir bölümü ise İspanya ve İtalya’dan yapıldı. İtalya’dan 181 milyon dolar, İspanya’dan 146 milyon dolar civarında ithalat gerçekleştirildi.  Almanya’dan yapılan savunmayla alakalı ithalat gerilerken Fransa ve İngiltere’den 2018 yılında ithalat yapılmadı.



Silahların yüzde 90’ı yerli ve millî

Barış Pınarı Harekâtı’nda kullanılan mühimmatların yüzde 90’ı yerli ve millî... İşte o silahlardan bazıları: LGK (Lazer Güdüm Kiti), Havan Tespit Radar Sistem SERHAT, HGK (Hassas Güdüm Kiti), uzaktan komutalı stabilize silah sistemi SARP, Aselpod, Serçe drone, Mpt 76, Mpt 55, Knt 76,  Kargu UMTAS, Cirit, MAM-L, Bora, T-122 Sakarya Çok namlulu roket atar, Anka-S, Atak, Bayraktar-TB2 Kirpi 2, VURAN zırhlı araçları ve modernize edilmiş FIRAT M60 T ve FIRTINA KMO tankları.