Pentagon'dan Sonra Tillerson da Konuştu: Sınır Gücü Kurma Niyetimiz Yok
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye'de 'Sınır Güvenlik Gücü' kurma çabalarıyla ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı. Tillerson, "ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu var" dedi ve ülkesinin sınır gücü kurmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.
ABD'den geri vites, Tillerson: Sınır gücü kurma niyetimiz yok
Giriş Tarihi: 18.01.2018 08:19 Güncelleme Tarihi: 18.01.2018 08:54.
Pentagon'dan sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan da bir son dakika açıklaması geldi. Tillerson, sınır ordusu kurma niyetinde olmadıklarını söyledi
Pentagon, Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK'ya kurdurmayı planladıkları gücün "ordu" veya "sınır muhafız gücü" olmadığını savundu.
ABD öncülüğündeki koalisyon daha önce 30 bin kişiyi bulacak ordunun adını "Sınır Güvenliği Gücü" olarak açıklamıştı ancak Pentagon'un bu isimden geri adım atması dikkati çekti
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK'ya kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etti.
Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, AA muhabirine gönderdiği yazılı açıklamasında, "ABD, Suriye'de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor. Eğitim, toplumları yıkıma uğramış mültecilerin evlerine dönmeleri için güvenliği artırmak üzere tasarlanmıştır. DEAŞ'ın aynı zamanda yönetimsiz ve kurtarılmış olan yerlerde tekrar ortaya çıkmaması için gereklidir. Bu yeni bir 'ordu' veya 'konvansiyonel sınır muhafız gücü' değildir." ifadelerini kullandı.
Söz konusu gücün ve verilecek eğitimin DEAŞ karşıtı kampanyanın amaçlarına uygun olduğunu savunan Pahon, eğitilen güçlerin istikrar çalışmalarını kolaylaştıracağını ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre Sürecine destek sağlayacak koşulları oluşturacağını öne sürdü.
Suriye'de DEAŞ karşıtı operasyonların bitmediğini belirten Pahon, şöyle devam etti:
"Bu güvenlik güçleri içeride DEAŞ savaşçılarının Suriye'den kaçışını engellemeye ve kurtarılmış bölgelerdeki yerel güvenliği sağlamaya odaklıdır. Bu güçler yerel halkı koruyacak ve Cenevre'de Suriye iç savaşının uzun dönemde çözümünü beklerken DEAŞ'ın ABD'ye, müttefik ve ortaklarına karşı yeni saldırı gerçekleştirmelerini engelleyecek."
Türkiye'nin güvenlikle ilgili kaygılarının farkında olduklarına değinen Pahon "Türkiye'nin güvenlik endişeleri meşrudur. DEAŞ'ı yenmek üzere Suriye'deki çabalarımız konusunda Türkiye ile tamamen şeffaf olacağız ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimizin yanında duracağız." değerlendirmesinde bulundu.
PENTAGON KOALİSYON İLE ÇELİŞTİ
Koalisyon daha önce 30 bin kişiyi bulacak yapılanmanın adını "Sınır Güvenliği Gücü" olarak açıklamıştı ancak Pentagon'un bu isimden geri adım atması dikkati çekti.
ABD'den bir açıklama daha! 'Türkiye'ye açıklama borcumuz var'
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye'de 'Sınır Güvenlik Gücü' kurma çabalarıyla ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı. Tillerson, "ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu var" dedi ve ülkesinin sınır gücü kurmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.
Tillerson, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Türkiye sınırında 30.000 kişilik ordu kurma açıklamasıyla ilgili olarak konuştu.
"ABD, Türkiye'ye açıklama borçludur" diyen Tillerson, Türkiye'nin sert tepki gösterdiği plan için şunları söyledi:
ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde sınır gücü kurmak gibi bir niyeti yok. Türkiye'nin neden bu şekilde tepki gösterdiğini anlayabiliyorum.
Yerel güçleri eğitiyor olmamızın sadece sebebi orada DEAŞ'tan arındırılan bölgelerdeki güvenliği sağlamak."
ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarından ‘sınır gücü’ kurma sürecinin başlatıldığını açıklamıştı. Bu yeni silahlı oluşuma ‘Sınır Güvenlik Gücü’ (BSF) adı verilmişti. Bu açıklamadan hemen sonra ise Türkiye'den çok sert tepki gelmişti.
30 BİN KİŞİLİK SINIR GÜVENLİK GÜCÜ KURLACAĞI İDDASI TEPKİ ÇEKMİŞTİGeçtiğimiz günlerde ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü tarafından yapılan Suriye'nin Türkiye ve Irak'la sınırına yarısı terör örgütü YPG'nin üyelerinden oluşan 30 bin kişilik bir 'sınır güvenlik gücü' kurulacağı yönündeki açıklama Türkiye'nin tepkisini çekmiş, terör örgütünün kontrolündeki Afrin'e yönelik bir operasyon için hazırlıklara başlanmıştı.