Münir Özkul hayatını 93 yaşında kaybetti

SON DAKİKA HABERİ: Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu. Usta oyuncu 7 Ocak pazar günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Son dakika haberi... Münir Özkul hayatını 93 yaşında kaybetti

Giriş Tarihi: 05.01.2018 22:34 Güncelleme Tarihi: 06.01.2018 04:22

Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu. Usta oyuncu 7 Ocak pazar günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

 Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası ve Yeşilçam'ın ulu çamlarından biri olan Münir Özkul'un hayatını kaybetti. Haberi alan yakınları ve sanatçı dostları eve geldi.

Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

DEMANS NEDİR?

Demans, bir hastalık sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar, kişinin hafıza, düşünme ve davranış bozukluklarını işaret eder. Kişi ayrıca kafa karışıklığı, kişilik değişiklikleri, davranış değişiklikleri, karar verme sorunları, kelimeleri bulmada zorluk çekme, düşüncelerini toparlayamama ya da yönleri takip edememe gibi sorunlar yaşar. Alzheimer hastalığı demansın en sık olan sebebidir.

USTA OYUNCU 7 OCAK'TA DEFNEDİLECEK

Türk tiyatro ve sinemasının usta isimlerinden Münir Özkul, 7 Ocak'ta toprağa verilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'ndan yapılan açıklamada, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 11.00'de anma töreni yapılacağı belirtilerek, "İBB Şehir Tiyatroları, usta sanatçılarından Münir Özkul'u yitirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Kederli ailesine, tüm sevenlerine, Türk tiyatrosu ve sinemasına başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

Münir Özkul, törenin ardından Teşvikiye Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköy'de doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde eğitimine devam etti.

OYUNCULUĞA HALKEVİ'NDE ADIM ATTI

Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköy'de bulunan Halkevi'nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti.

Ses Tiyatrosu'nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahne'ye geçti. Burası Özkul'un yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

MUHSİN ERTUĞRUL'UN GÖZÜNDEN KAÇMADI

Yeteneği Muhsin Ertuğrul'un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne'de birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.

Bu dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick'ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-60) ve Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı.

FİLM SETLERİNE TESADÜFEN GEÇTİ

1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Yer aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı.

Tiyatro sahnelerinden "tesadüfen" film setlerine geçişi 40'lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam'a gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.

Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı yüzlerce filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

 

ÖDÜLLERİ

1967-İlhan İskender Armağanı 
1972-9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü 
1991-Dümbüllü Ödülü 
1997-Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü 
1999-Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü "Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü" 
2004-37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü 
2006-Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü 
2014-18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2015-T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

MÜNİR ÖZKUL'UN SANAT HAYATI

Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

Unutulmaz filmlerimizin unutulmaz oyuncusu Münir Özkul’dan gelen son dakika haberi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. 2003 yılından bu yana dek Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve demans hastalığı ile mücadele eden Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul, İstanbul’daki evinde vefat etti.

PAZAR GÜNÜ TÖREN DÜZENLENECEK

Duayen sanatçı için Pazar günü tören düzenleneceğini söyleyen Minür Özkul’un kızı Güner Özkul, “Zaten biliyorsunuz uzun bir süreçti. Defalarca asılsız haberlerle bugüne hazırlanmış olduk. Sayın Beyoğlu Belediye Başkanımız Ahmet Misbah Demircan tedavi sürecinde bizi hiç yalnız bırakmadı. Tedavinin her anında yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz. Defin sürecinde de kendileri yanımızda. Hepimizin başı sağ olsun. Büyük bir ihtimalle Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek. Büyük ihtimalle Pazar günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir tören düzenlenecek. Daha sonra Teşvikiye Camii’nden uğurlayacağız” dedi.

Oyuncu Ferdi Otuner ise, “Büyük bir sanatçı Münir Özkul’u kaybetmenin hüznünü yaşıyorum. Kendisiyle birlikte oynama şerefine de nail olmuştum. Kendisi bizim gönlümüzde sinemada, ekranda, televizyonda yaşayacak. Allah rahmet eylesin” dedi.

İLGİLİ HABERMünir Özkul kimdir? Türk Sineması'nın duayen ismi hayatını kaybetti! Münir Özkul'un yaşı, hastalığı ve hayat hikayesi...

 

Münir Özkul'dan gelen haberler üzdü, sinema tarihimizde birçok filmde önemli rollerle hafızalara kazınan Münir Özkul hayatını kaybetti. Uzun süredir hastanede tedavi altında olan ünlü sanatçı Münir Özkul 93 yaşındaydı… Münir Özkul kimdir?  Hangi hastalık nedeniyle vefat etti ve nerede doğdu? İşte sanatçının hakkında merak edilenler ve biyografisi

İLGİLİ HABERCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Münir Özkul mesajı
MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?Münir Özkul, İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Sanat hayatına henüz lise öğrencisiyken 1940 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi'nin sanat tarihi bölümüne devam etti. 1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen “Aşk Köprüsü” oyunuyla profesyonel oldu.İLGİLİ HABERAtatürk, Münir Özkul'u sahnede izledi mi?

Daha sonra Muhsin Ertuğrul'un yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti. Bu dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick'ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-60) ve Istanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı. 1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla çalıştı.

1978'de yeniden Şehir Tiyatroları'na döndü. 1983-84'te, daha önce kendi topluluğunda (1961) sahneye konan ve büyük ilgi gören, Jean Anouilh'in “Generalin Aşkı” oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında “İstanbul'u Satıyorum”un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

Özkul 1968'de Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul'a verdi (Özkul bu kavuğu 1989'da Ferhan Şensoy'a devretti.). Daha önce de oynadığı Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1978) oyunundaki rolüyle Avni Dilligil (1978), Ulvi Uraz (1979), İsmet Küntay (1979) ve İsmail Dümbüllü (1980) ödüllerini kazandı.

İLGİLİ HABERMünir Özkul, hakkında bilinmeyenleri böyle anlatmıştı

Özkul 1950'lerden itibaren sinemada da rol almaya başlamıştır. İlk dönem filmlerinden dikkat çekenleri Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı'dır. 1965'ten sonra sinemadaki karakter rolleriyle övgü toplayan Özkul, özellikle 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert müdür yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler olarak sayılabilir. Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturmuştur. 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır.

İLGİLİ HABERMünir Özkul, İsmail Dümbüllü'den aldığı 'Kavuk'u Ferhan Şensoy'a vermişti

Kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde “en iyi erkek oyuncu” ödülünü kazandı. “Bizim Aile” filminde canlandirdigi “Yaşar Usta” rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. “Süt Kardeşler” filminde yönetmen yardımcılığı da yapmıştır.

İLGİLİ HABERMünir Özkul'un perde tiradı

Tarık Buğra'nın romanından televizyona aktarılan ve Naşit Özcan'ın yaşam öyküsünden bir kesiti canlandıran “İbiş'in Rüyası”nda canlandırdığı İbiş karakteri de unutulmazlar arasındadır. Televizyon dizilerinin yaygınlaşmaya başladığı 90'lı yıllarda dizi oyunculuğundan uzak dursa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. Son olarak 2000'li yılların başında, Hamdi Alkan'ın canlandırdığı “Yarmagül” karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısına geçti.

İLGİLİ HABERİşte Münir Özkul'un unutulmaz filmleri...

1980'de yapılan bir jübileyle 40'ıncı sanat yılı, 1996 yılında da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede 55'inci sanat yılı kutlandı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Münir Özkul'a “devlet sanatçısı” ünvânı verildi.

İLGİLİ HABERMünir Özkul hayatını kaybetti, sosyal medya sallandı: İnek Şaban, Güdük Necmi! Sigaraları söndürün Kel Mahmut geliyor...Son güncelleme: