'Misilleme yapmayacağız''

Katar ile diplomatik ilişkileri kesen ülke sayısı 8'e yükselirken, birçok ülke dün hava sahasını kapatmaya başladı. Katar'dan ise 'Kardeş ülkelerle aramızdaki ayrılığın diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz' açıklaması geldi

Giriş Tarihi: 07.06.2017 06:57 Son Güncelleme Tarihi: 07.06.2017 07:41 ‘Misilleme yapmayacağız’Katar ile diplomatik ilişkileri kesen ülke sayısı 8’e yükselirken, birçok ülke dün hava sahasını kapatmaya başladı. Katar’dan ise “Kardeş ülkelerle aramızdaki ayrılığın diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” açıklaması geldi

Suudi Arabistan liderliğinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır, Yemen, Maldivler ve Libya'daki Tobruk hükümetinin Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kesme kararı almasına dün Morityus Adası da dahil oldu. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdüklerini, El-Cezire televizyonunun yerel ofisinin kapatılacağını açıkladı. Filipinler geçici olarak Katar'a işçi göndermeyeceklerini duyurdu. Krize neden olan karara ilişkin Katar'dan ise dün sağduyu çağrısı geldi. El Cezire'ye konuşan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Tani, "Kardeş ülkelerle aralarındaki ayrılığın diyalogla çözülmesi gerektiğine inandıklarını" söyledi. El Tani, bölge ülkelerinin Katar'a karşı attıkları adımlara karşılık vermeyeceklerin kaydetti.

KUVEYT'TEN GİRİŞİM
Katar Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri aralarındaki gerilimde arabuluculuk yapılmasını kabule hazır olduklarını vurguladı. Bakan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani'nin, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Casbir el Sabah'a "krizin tarafları ile iletişim kurması" için imkan tanınmasını istediğini belirtti. Katar Emiri ayrıca Kuveyt'in arabuluculuk çalışmalarına fırsat vermek için, halka hitaben yapacağı bir konuşmayı erteledi. Kuveyt Emiri, dün Riyad'a giderek Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüştü. Katar ile 8 ülke arasındaki kriz siber saldırı ile başlamıştı. Katar Emiri'ne ait olduğu iddia edilen ve "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamaların bulunduğu bir ses kaydı yayımlanmıştı. Ancak Katar yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı açıklamıştı.



KÖRFEZ UÇAKLARI YERDE KALDI
Suudi Arabistan, Katar Havayolları'nın lisansını iptal ederek "Tüm ofisleri 48 saat içinde kapatın" çağrısı yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn ve Yemen, Katar'a gidiş-geliş tüm uçuşları iptal etti. Katar Havayolları da Suudi Arabistan'ın ardından Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuşları iptal etti.



TÜRKİYE - İRAN - SOMALİ ÜZERİNDEN UÇUYORLAR
Körfez ülkelerinin hava sahalarını kapatmasının ardından Katar Havayolları uçuş rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Somalili yetkililer, Suudi Arabistan'ı kullanamayan uçakların kendi hava sahalarından gittiğini açıkladı. Yoğun bir şekilde İran hava sahasını kullanan Katar uçaklarının bir diğer rotası Türkiye oldu.

TRUMP'TAN KATAR TWEETİ
ABD Başkanı Donald Trump, krizle ilgili Twitter üzerinden paylaşımda bulundu. Trump paylaşımında, "Ortadoğu ziyaretimde, radikal ideolojilerin artık finanse edilemeyeceğini söyledim. Liderler Katar'ı işaret etti, bakın!" ifadelerini kullandı.

Uzlaşı diplomasisiİslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı sıfatıyla devreye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya liderleriyle telefon diplomasisi dün de devam etti. Erdoğan, bölgede barış ve istikrar için uzlaşı zemininin oluşması gerektiğine dikkat çekti

Körfez İşbirliği Konseyi'nin bazı üyelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla devreye girdi. Önceki gün Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile telefonla görüşen Erdoğan, Katar'a uygulanan yaptırımlara son verilmesi için sağduyu ve uzlaşı çağrısı yaptı.

TÜRKİYE ÇABA SARF EDECEK
Telefon diplomasisini dün de süren Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak Rezak ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile birer görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmelerde son dönemde özellikle terör ve siyasi krizlerin ciddi etkisinin görüldüğü bölgede barış ve istikrarın korunmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin sorunun çözümü için çaba sarf edeceğini belirten Erdoğan, taraflara diyalog çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın telefon diplomasisini sürdüreceğini belirtti. Türkiye'nin taraflar arasındaki diyaloğu geliştirmek için farklı girişimlerinin de olması bekleniyor.

Farklı bir oyun oynanıyorKatar’ın terör zanlısı olarak nitelendirilmesinin çok ağır bir itham olduğunu belirten Erdoğan: Burada farklı bir oyun oynanıyor ama arkasında kimler var, henüz onu tespit edebilmiş değiliz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'da görev yapan büyükelçilerle iftarda bir araya geldi. 10. AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı Geleneksel İftar Yemeği'nde konuşan Erdoğan, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:
Bölgemizdeki sorunlar henüz çözüme kavuşmamışken, maalesef yeni sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlarda biri de Katar meselesi. Katar'a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum. Dayanışma ve işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımızın bulunduğu bir dönemde yaşanan bu hadise, bölgemizdeki özellikle hiçbir ülkenin faydasına, yararına değildir. Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki meseleleri karşılıklı diyalog yoluyla çözmesi en doğru yoldur. Bu çerçevede Katar'ın ortaya koyduğu soğukkanlı ve yapıcı tutumu takdirle karşılıyoruz. Terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele verdiğini yakinen bildiğimiz Katar'ın bu şekilde izole edilmeye çalışılması hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamayacaktır.
Türkiye olarak 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere en zor zamanlarımızda daima güçlü desteklerini hissettiğimiz tüm dostlarımız gibi Katar ile de ilişkilerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Diğer ülkelerin Katar ile olan sorunlarının çözümü konusunda da üzerimize düşen her görevi de yapmaya hazırız. Bu çerçevede dünden itibaren çeşitli temaslarda bulunmaya başladım. Bütün bu görüşmelerimde, derdim, bu sorunu nasıl aşarız, Körfez'e yeniden bu birliği, beraberliği nasıl getiririz.
Her şeyden önce bu mübarek ayda, Müslümanlar için bu ay, haram aydır. Bu ayda Müslümanın Müslümana kanı, canı, malı, ırzı haramdır. Burada hassas olmamız gerekiyor. Yarın ve sonraki günlerde de görüşmelerimizi ayrıca devam ettireceğiz. Körfez'de yaşanan bu krizin bir an önce çözüme kavuşturulması için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz, göstereceğiz. Bu konuda en kısa sürede Katar'a yönelik tüm yaptırımların kaldırılacağını ümit ediyorum.

BU ÇOK AĞIR BİR İT HAM
Çünkü Katar'ın bir terör zanlısı olarak tavsif edilmesine hakikaten çok ağır bir itham olarak görüyorum. Çünkü uzun yıllardır, yani 15 yıllık Cumhurbaşkanlığım ve Başbakanlığım döneminde kendilerini yakından iyi tanıdım, biliyorum. Yoksa böyle bir durum sözkonusu olsa karşılarına çıkacak ilk devlet başkanı ben olurum, ilk Başbakan ben olurdum. Ama böyle bir şey görmüyorum. Burada farklı bir oyun oynanıyor ama bu oyunun arkasında kimler var, henüz onu tespit edebilmiş değiliz.
Bölgenin daha da karışması, gerilimin yükselmesi, tansiyonun artması için fırsat kollayanların umutlarını birlikte boşa çıkarmalıyız. İftarda konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, FETÖ ile mücadele konusunda büyükelçilere sitemde bulunarak, "Sizden isteğimiz 15 Temmuz'da ve sonrasında ülkelerinize olup bitenleri açık şekilde anlatmanızdır" dedi.

OYNANIYOR İKİRCİKLİ TAVIRLAR ÜZÜYOR
Kendi vatandaşlarımızın can güvenliğini ve tüm insanlığın geleceğini tehdit eden böylesine önemli bir mesele karşısında şahit olduğumuz ikircikli tavırlar bizi gerçekten üzüyor. Yüzlerce insanını terör saldırılarında kaybetmiş dost ve müttefik ülkeler bile iyi terörist, kötü terörist ayrımına gidebiliyor.

SURİYE'DE STRATEJİK KÖRLÜK
Acı tecrübeler neticesinde tesis edilen düzeni tekrar rayına oturtmanın çok daha meşakkatli, maliyetli olduğunu unutmamalıyız. Böyle bir stratejik körlük bugün maalesef komşumuz Suriye'de yaşanıyor. DEAŞ terörünü bertaraf etmek için bir başka eli kanlı örgüt devreye alınıyor. Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Bunun adı kanı kanla temizlemeye çalışmaktır.

DOST BİLDİKLERİN SİLAHLARI KATO'DA
Topraklarımıza yönelik en ufak bir taciz olacak olursa biz de gereğini yaparız. Kimse bizden terör örgütlerine müsamahakar davranmamızı bekleyemez. Kato Dağı'nın tepesinden bin metre dikey aşağıya kuyu, onun altında şehir, 100 metre, 200 metre, dağın altında şehirler, mağaralar, inler ve oralarda bütün lojistik malzemeler, silahlar her şey oralarda. Maalesef dost bildiklerimizin silahları oralarda stoklanmış.