İİT Konferansı'ndan 19 maddelik Arakan bildirisi

Kazakistan'ın Başkenti Astana'da Arakan için özel birleşim toplantısı yapıldı. Başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı toplantıda Myanmar hükümetine insan hakları sözleşmelerine uyma çağrısı yapıldı ve toplantının ardından 19 maddelik sonuç bildirisi yayınlandı. İşte bildiride bahsi geçen hususlar:

İİT Konferansı’ndan 19 maddelik Arakan bildirisi Giriş Tarihi: 11.09.2017 05:52 Güncelleme Tarihi: 11.09.2017 03:27      Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da gerçekleşen toplantının ardından 19 maddelik sonuç bildirisi yayımlandı.

Kazakistan'ın Başkenti Astana'da Arakan için özel birleşim toplantısı yapıldı. Başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı toplantıda Myanmar hükümetine insan hakları sözleşmelerine uyma çağrısı yapıldı ve toplantının ardından 19 maddelik sonuç bildirisi yayınlandı. İşte bildiride bahsi geçen hususlar:

Bildiride, Arakan eyaletinde Müslüman topluluğa yönelik uygulanan sistematik baskılar ve sivillere yönelik zorbaca eylemlerden duyulan kaygı vurgulanarak, Myanmar hükümetine uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı.

Eyalette yaşanan gerilimlerin kaynağında, Müslüman azınlığa ait hane ve mülklerin tapu kayıtlarından çıkarılması istenen bildiride konut, ibadethane ve kuruluşlarına ait binaların yok edilmesi gibi ayrımcı uygulamalar olduğuna işaret edildi. Arakanlı Müslümanların 1982'de çıkan Vatandaşlık Yasası ile yurttaşlık statülerini kaybettiği hatırlatılarak, Müslümanların bu yolla temel haklarından yoksun bırakıldığı belirtildi.

MÜSLÜMAN KİMLİĞİNİ SİLMEYE YÖNELİK GİRİŞİMLERE SON VERİN
Liderler, Myanmar hükümetinden, Arakanlı Müslümanlara uygulanan sürgün siyasetine ve Müslüman azınlığın İslami kültür ve kimliğini silmeye yönelik girişimlerine son vermesini istedi.

BARIŞÇI VE DİYALOĞA DAYALI YÖNTEM
Sorunun barışçı ve diyaloğa dayalı yöntemlerle çözülmesi, bu yönde atılacak adımların toplumsal gruplar arasında uyumu gözeten kapsayıcı bir çözümü hedeflemesi gerektiğine dikkati çeken liderler Myanmar hükümetine eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde hazırlanan Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerine uyma çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi, dün Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirildi. Zirvenin açılış oturumu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şöyle dedi:

Parlak beyinler batıya gidiyor: Bizler ilk emri 'ikra', yani 'oku' olan, 'beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi' tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. Ne zaman ki Müslümanlar'ın hayatında okuma, ilim tahsil etme, araştırma, sorma, sorgulama ikinci plana düşmüştür, işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır. Bugün İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55'i okuma yazma dahi bilmiyor. En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurumlara ve ülkelere kaptırıyoruz.

Erdoğan’dan İslam dünyasına birlik çağrısı

Cumhurbaşkanı, İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde konuştu: İslam dünyasında ayrışmaya değil birliğe ihtiyacımız var. Myanmar için ortak çaba gösterelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin ayrışmaya ve gerilime değil, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "Myanmar'da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret göstermeliyiz" dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi dün Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ev sahipliğindeki zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil etti.

MADURO DA ZİRVEYE KATILDI
Zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi Bakır İzzetbegoviç, Moritanya Devlet başkanı Muhammed Abdulaziz, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de aralarında bulunduğu liderler katıldı. Zirveye Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun da katılması dikkat çekti. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şöyle dedi:

OKUMA İKİNCİ PLANA DÜŞÜNCE: Bizler ilk emri 'ikra', yani 'oku' olan, 'beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi' tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir. Ne zaman ki Müslümanların hayatında okuma, araştırma, sorgulama ikinci plana düşmüştür, işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır.

KAZANÇ UĞRUNA SAVAŞ OLMAZ: İnsanın gayesi dünyanın nimetlerinden istifade ederken onu korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde devretmektir. Çevreye kirleten, doğal kaynakları düşüncesizce tüketen, kazanç uğruna savaşı, çatışmayı, katliamları meşru gören bir kalkınma modelini biz asla benimseyemeyiz. Öyleyse bizlerin dayanışmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı esas alan bir anlayışla hareket etmesi gerekiyor.



SİBER TEHDİT: Özgürlük asla sorumsuzluk veya hukuksuzluk demek değildir. Hızlı, erişilebilir, bilinçli ve güvenli internetin birey, toplum, devlet açısından vazgeçilmez olduğu ortadadır. Bununla birlikte internetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığının aracı olma yanında DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin kullanıldığını da biliyoruz. Siber güçlere karşı hukuki ve teknik altyapımızı güçlendirmeliyiz.

AYRIŞMA DEĞİL BİRLİK: Barış, istikrar ve güvenlik olmadan kalkınma ve ilerleme de olmaz. İslam ülkelerinin şu dönemde ayrışmaya ve gerilime değil, birlik beraberliğe ihtiyacı var. Son dönemde yaşadığımız hadiseler bunu bir kez daha ortaya koymuştur. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzmüştür. İİT dönem başkanı olarak Körfez bölgesinde yaşanan krizin bir an önce çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz. Dünyanın her yerinde Müslümanların sıkıntı içinde yaşadıkları bir dönemden geçiyoruz. İslam ülkeleri olarak bizim dayanışmamızı seferber etmemiz gerekirken enerjimizi bu tür krizlerle heba etmemeliyiz.

MYANMAR İÇİN MÜCADELE: Myanmar'da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret göstermeliyiz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. İslam ülkeleri olarak elimizden gelen tüm imkânlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz.



TÜRKİYE'NİN MYANMAR RAPORU KABUL EDİLDİ
Zirvede, Türk heyetinin girişimi neticesinde Myanmar'daki insani krizle ilgili bir rapor hazırlandı. Bu rapor da zirvede oybirliğiyle kabul edildi. Raporun kabul edilmesinin ardından kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu tür zirveler karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak, geleceğe yönelik hedeflerimizi ele almak bakımından elbette önemlidir. Ancak burada alınan kararların kalıcı olması ve gelecek kuşaklar için önemli izler bırakması hepimizin gayretlerine bağlıdır. Bu masa etrafındaki tüm kardeşlerimin bu zirvede alınan kararların uygulanmasının takipçisi olacağına inanıyorum" dedi.
Zirvenin sonunda, önümüzdeki 10 yıl içinde İslam ülkelerinin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarını geliştirecek adımları öngören Astana Deklarasyonu kabul edildi. Bilim ve teknolojinin gelişimine katkı yapan Müslüman bilim insanlarına da ödül verildi.

"EN PARLAK BEYİNLERİ BATI'YA KAPTIRIYORUZ"
"Bugün İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55'i okuma yazma dahi bilmiyor. OECD ülkelerinde milli gelirden eğitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5.2 iken, bu oran İslam dünyasında yüzde 1'i dahi bulmuyor. En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurum ve ülkelere kaptırıyoruz. Günümüzün en önemli güç kaynağı olan enformasyon ve bilgi teknolojileri konusunda üreten değil, tüketen konumundayız. Bu durum bizi milli güvenliğimiz başta olmak üzere birçok açıdan kırılgan hale getiriyor. Altını çizerek ifade etmek isterim ki dün olduğu gibi bugün de güçlü ülke olmak, bilgiyi yönetmekten ve en iyi şekilde işleyebilmekten geçiyor."



BANGLADEŞ: TEDBİR ALINMALI
Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid de zirvede bir konuşma yaparak, "Arakan Müslümanları yerlerinden edilmiş durumda ve zulüm görmekteler. Biz de onlara kucak açmış durumdayız. Müslüman halkın ülkelerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak tedbirler alınması için kardeşlerimize ve uluslararası camiaya çağrıda bulunuyorum" dedi.

İKİLİ GÖRÜŞME TRAFİĞİ
Erdoğan zirve kapsamında Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi İzzetbegoviç, Venezüella Cumhurbaşkanı Maduro, Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Gine-Bissau Başbakanı Embalo ile görüştü.



ETNİK KÖYE ZİYARET...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan Kazakistan'da, Kazak halkının kültürünün sergilendiği etnik köyü ziyaret etti. Gerçekleştirilen spor etkinliklerine ilgi gösteren Emine Erdoğan ok atışı da yaptı.