Hava Kuvvetleri proje listesi casusun telefonundan çıktı
Savunma Sanayii'ndeki bilgilerin sızdırılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında casus Emre Özlük'ün dijital dokümanlarından önemli bilgiler ele geçirdi. Özlük'ün cep telefonunda yapılan incelemede bir kuruma ait bilgisayar ekranından çekilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait proje listeleri olduğu ortaya çıktı.
Hava Kuvvetleri proje listesi casusun telefonundan çıktı
Giriş Tarihi: 11.10.2021 07:55Güncelleme Tarihi: 11.10.2021 08:00
Savunma Sanayii'nden sızdırılan bilgiler arasından casus Emre Özlük'ün telefonundan ele geçirilen bilgilerde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uçak Daire Başkanlığı proje listesi ele geçirildi.
Liste telefondan çıktı! Tamamı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait!
PARKTA BİLGİ ALIŞVERİŞİ
Casus Emre Özlük'ün rehberinde C.E. isimli şahısla patronu olan Mustafa Sırrı Akın aracılığıyla irtibat kurduğu tespit edilirken, cep telefonunda bilgisayar ekranının fotoğrafı incelendiğinde ise, bilgisayar ekranında görünen tablonun Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı-Uçak Daire Başkanlığı proje listesinin yer aldığı bir kurum bilgisayarı ekranı olduğu görüldüğü kaydedildi.
Özlük ve C.E.'nin muhtelif tarihlerde ve hep aynı yerde bir parkta buluştukları tespit edildi. Buluşmanın öncesi ve sonrasında Mustafa Sırrı Akın ile görüşmelerin yapıldığı ve Emre Özlük ile yani dolaylı olarak AKTEM'in Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan elde ettikleri proje başlıklarını bu şekilde temin ettikleri ve 'Aylin' isimli bir kişiye flash bellek teslim edildiği belirlendi.
İSTİHBARAT AMAÇLI KULLANABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Sabah'ın haberine göre Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın konuya ilişkin gönderdiği raporda, C.E ile Emre Özlük arasında geçen yazışmalarda yer alan Savunma Sanayii Başkanlığı'nın uçak projelerinin listesine ait görüntülerin C.E'nin görevi nedeniyle açıklamaması gereken bilgilerden olduğu aktarıldı.
Raporda, bazı proje ve firmalara ilişkin bilgilerin (bütçe, teknik bilgiler, rakip firmalar, tedarik miktarı, iç yazışmalar, toplantı notları vb.) bilmesi gereken prensibi dışında üçüncü kişilerde bulunması; ihale ve proje sürecinin sağlıklı yürütülmesine ve rekabetin sağlanmasına engel oluşturabileceği gibi bu bilgilerin kritiklik seviyesine göre karşı istihbarat amaçlı da kullanılabileceği göz önünde bulundurulduğunda devletin güvenliğini de zafiyete uğratabileceği değerlendirilmesi yapıldı.
TAMAMI HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NA AİT
Özlük'ün telefonundan çıkan listenin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olduğu kaydedilirken, projenin bir bütün olarak 'Gizli' gizlilik derecesinde olduğu kaydedildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın oluşturduğu bilirkişi heyeti tarafından Özlük hakkındaki dosyaya gönderilen raporda, listenin kurum dışındaki sivillere aktarılmasının yönergelerine aykırı olduğu kaydedilerek, "Savunma Sanayi Başkanlığı Uçak Daire Başkanlığı proje listesi içerisinde yer alan projelerin tamamının Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait projeler olduğu belirlendi.
STRATEJİ NOTLARI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
AKTEM çalışanı Emre Özlük'ün cep telefonundaki notlarda, tedarik için strateji notları olduğu tespit edildi. Notta, Özlük'ün TSK'nın kuvvet komutanlıklarının envanterinde bulunan veya envantere girecek olan hava, kara veya deniz muharebe araçlarına takılan donanım veya bu donanımların konfigürasyonlarında bulunması gereken cihaz veya cihazların imalatında kullanılacak olan ara ürünlere dair malzemelerin tedariki konusunda, yurt dışı tedarik firmaları ile bağlantılı olduğu anlaşılan AKTEM'in, ihalelere teklif vermeden önce AKTEM adına girişimlerde bulunduğu belirlendi.
Özlük, Meltem-3 projesi için firmalarının tedarikçi olarak hazırlıklı olmak adına sanık Emekli Albay Faruk Baytürk ile irtibata geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Meltem Projeleri kapsamında; Meltem-1 ve Meltem-2 çerçevesinde 6 adet CN-235 tipi (P-235) deniz karakol uçağı teslim alındı. Son aşama olan Meltem-3 çerçevesinde ise 6 adet ATR-72 tipi (P-72) deniz karakol uçağının envantere girmesi planlandı. Meltem-3'ün TCB 751 kuyruk numaralı ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı, Aralık 2020'de Kocaeli'deki Deniz Hava Komutanlığında düzenlenen törenle hizmete başlamıştı.
KAYNAK: SABAH GAZETESİ /