EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200 ve TURAN ve GÜRZ: İşte Çelik Kubbe'nin 5 yeni sisteminin özellikleri

Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleriyle düzenlenen IDEF 2025 fuarı kapılarını açtı. Etkinlikte savunma sanayisinin öncü firmalarından ASELSAN'ın 5 yeni sistemi görücüye çıkardı. Göktan, Ejderha, Koral 200, Gürz ve Turan ilk kez IDEF 2025'te tanıtıldı.

İşte Türkiye'nin ilk ramjet motorlu füzesi: GÖKHAN!

Giriş Tarihi: 26 Temmuz 2025 09:08 Son Güncelleme: 26 Temmuz 2025 10:08

TÜBİTAK tarafından üretilen GÖKHAN füzesinin tanıtımı yapıldı.

Milli gücün yeni simgesi: GÖKHAN! Menzil sır gibi saklanıyor… Bu sessizliğin ardında ne var? Türk hava gücünü nasıl değiştirecek?

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde devam ediyor. Fuarda TÜBİTAK tarafından üretilen GÖKHAN füzesinin tanıtımı yapıldı. Tanıtım törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı.

 

ASELSAN ve ROKETSAN gibi savunma sanayiinin öncü firmalarının yer aldığı fuarda, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKHAN füzesi de ilk kez tanıtıldı. Fuara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı. Bakanların katılımıyla GÖKHAN’ın örtüsü kaldırılarak kamuoyuna gösterildi.

GÖKHAN füzesi, F-16'lardan, yerli ve milli 5. nesil savaş uçağı KAAN'dan, Hürjet'ten ve insansız savaş jeti KAAN'dan atılabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye gerçekten hava kara deniz uzay unsurlarında savunma sanayinin tüm unsurlarında liderliğe oynuyor. Savunma sanayimizde bugün 3500 firmamızda 100 bin kişi çalışıyor. Türkiye savaş sahasında oyun değiştiren işlere imza atıyor. Hava savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya son çatışmalarda izledi. ASELSAN son zamanlarda radar sistemlerinde çok büyük bir atılım gösterdi. Hem hava savunma radarlarında, hem de hava araçlarının burun radarlarını geliştiriyoruz. ASELSAN AESA Murad radarını görüştürüyor.

Siper, Hisar-A, Hisar-O füzeleriyle Türkiye hava savunmasında çok önemli bir yere geldi. Balistik füzelerde Tayfun tüm dünyada büyük ses getirdi.

"DÜNYADA ÜRETİLEN SİHA'LARIN YÜZDE 68'İNİ TÜRK FİRMALARI GELİŞTİRİYOR"

"Türkiye'nin 2000 km bir füze programı olduğunu ilan ettik. SOM Türkiye'nin seyir füzesi. ROKETSAN tarafından geliştirilen Çakır füzesi gibi tüm füzelerde Türkiye önemli bir yere geldi. Dünyada üretilen SİHA'ların yüzde 68'ini Türk firmaları geliştiriyor."

"TÜRKİYE ARTIK OYUN DEĞİŞTİRİCİ KONUMDA"

"En ileri teknolojilere milli olarak erişiyoruz. Türkiye artık oyun değiştirici konumda. Füze teknolojisinde Türkiye çok ileri seviyeye ulaştı. Türkiye'nin 2 bin kilometre menzilli füze projesi var. Gökhan uzun menzilli bir füze, dışa bağımlı değiliz."

"ÇOK BÜYÜK BİR İLGİ VAR"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler GÖKHAN füzesinin tanıtımı sonrası IDEF fuarı ile ilgili "Çok büyük bir ilgi var. 41 savunma bakanı fuarı şereflendirdi. Onlarla ikili görüşmelerimizi tamamlayacağız" açıklamasında bulundu.

Ramjet Motor Teknolojisi Nedir?

Ramjet motorları, hareketli parça içermeyen ve genellikle uçak ya da füzelerde kullanılan özel motor türleridir. Koni veya silindir biçiminde olan bu motorlar, havayı doğal olarak sıkıştırarak içine alınan yakıtla birlikte yakar ve bu sayede yüksek itki gücü oluşturur. Saatte 6.000 kilometreyi aşan hipersonik hızlara ulaşabilen ramjet motorlu sistemler, genellikle süpersonik hıza ulaşmış hava araçlarından fırlatılır. Bu nedenle ramjet motorlu füzeler, savaş uçakları üzerinden ateşlenmek üzere tasarlanır.

EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200 ve TURAN ve GÜRZ: İşte Çelik Kubbe'nin 5 yeni sisteminin özellikleri

12:09 24/07/2025, 

Milli hava savunma vizyonunun en kritik adımlarından biri olan “Çelik Kubbe” projesi, ASELSAN’ın geliştirdiği yeni sistemlerle güçleniyor. Türkiye’nin hava sahasını tam katmanlı şekilde koruyacak bu stratejik sistem, yerli ve milli teknolojilerin ortak emeğiyle şekilleniyor. IDEF 2025’te ASELSAN’ın ilk kez sergilediği EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200, TURAN ve GÜRZ sistemleri, Çelik Kubbe’nin omurgasını oluşturarak Türkiye'nin savunma kapasitesine de yeni bir boyut kazandıracak.

Yerli teknolojiyle geliştirilen çok katmanlı hava savunma sistemi “Çelik Kubbe”, ülkenin stratejik bölgelerini gökten gelebilecek tüm tehditlere karşı koruma altına alacak. ASELSAN bu büyük yapının parçası olan yeni sistemlerini ilk kez geçtiğimiz gün IDEF 2025’te vitrine çıkartmıştı. İşte yüzde 100 yerli ve milli olan yeni sistemler EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200, TURAN ve GÜRZ’ün özellikleri…

Türkiye, yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği çok katmanlı hava savunma sistemi “Çelik Kubbe” ile stratejik bölgelerini gökten gelecek tehditlere karşı korumayı hedefliyor.

Alçak irtifadan yüksek irtifaya kadar geniş bir kapsamda savunma sağlayacak olan sistem, Gök Vatan’ın güvenliğini sağlamak üzere geliştiriliyor.

Bu kapsamda, Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından ASELSAN, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) Çelik Kubbe’ye entegre edilecek yeni sistemlerini ilk kez tanıttı.

ASELSAN’ın fuara damgasını vuran yeni ürünleri EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200, TURAN ve GÜRZ, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.

İHA tehditlerine EJDERHA önlemi

Yeni Nesil Anti-İHA Sistemi olan EJDERHA, dronların yanısıra mini/mikro İHA’ları mikrodalgayla etkisiz hâle getirebiliyor. EJDERHA, özgün tasarımı ve yüksek mobilite özellikleri sayesinde sahada hızlı konuşlanma sağlıyor.

Elektronik harpte çığır açıyor

Sergilenen ürünlerden biri olan KORAL 200, elektronik harpte yeni bir çağ açıyor. Düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hâle getirebilen KORAL, taarruz ânında hava harekâtının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Milli elektronik harbin geldiği en ileri noktanın eseri olan KORAL 200 düşman hava savunmasını susturabiliyor. Tehdit sinyallerine karşı stratejik üstünlük sunan KORAL, taarruza hava üstünlüğü kazandırıyor.

GÖKTAN’la hedefe tam isabet

ASELSAN, Kara Tabanlı Hassas Vuruş Sistemleri kapsamında, tanıttığı GÖKTAN, her yönden hedefe tam isabet sağlıyor. Karadan karaya vuruş kabiliyeti kazandırılan TOLUN, GÖKTAN ile artık daha uzun menzilde, 360 derece angajmanla, 6 mühimmat atışına uygun şekilde hedefe ulaşıyor. GNSS karıştırmasına dirençli yapısı ve ters istikamete atış yeteneğiyle, GÖKTAN sahada büyük bir fark yaratacak.

Elektronik harpte çığır açıyor

Sergilenen ürünlerden biri olan KORAL 200, elektronik harpte yeni bir çağ açıyor. Düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hâle getirebilen KORAL, taarruz ânında hava harekâtının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Milli elektronik harbin geldiği en ileri noktanın eseri olan KORAL 200 düşman hava savunmasını susturabiliyor. Tehdit sinyallerine karşı stratejik üstünlük sunan KORAL, taarruza hava üstünlüğü kazandırıyor.

TURAN’la kesintisiz haberleşme

ASELSAN, fuarda ayrıca taktik sahada kesintisiz haberleşme sağlayan TURAN Sistemini katılımcıların beğenisine sundu. TURAN, taktik sahadaki birliklerin operasyonlarında ihtiyaç duyduğu tüm haberleşme hizmetlerini entegre sistem çözümüyle karşılıyor.

TURAN, hareket halinde ve IP tabanlı haberleşme kabiliyetine sahip bulunuyor. İletişimi, uzun menzilli yüksek hızlı bağlantıları ve sağlam şifrelemeyi mümkün kılan TURAN, kusursuz koordinasyon sağlıyor.

Gök Vatan’a GÜRZ kalkanı

GÜRZ İnsansız Hava Savunma Sistemi, tanımlanan lokasyona uzak komuta istasyonu üzerinden uzak kontrolle veya içinde barındırdığı yapay zeka ile intikal edebilme yeteneğine sahip çok kısa menzilli hava savunma sistemi olarak dikkat çekiyor.

GÜRZ, üzerinde bulunan çok kısa menzilli füzelerle 8 kilometreye kadar menzili dahilinde sabit ve döner kanatlı uçaklara, havadan karaya füzelere ve sınıf 2 İHA’lara karşı hava savunma görevini icra edebiliyor.

ASELSAN’dan IDEF 2025’te gövde gösterisi: Çelik Kubbe'nin beş yeni sistemi sahnede

Aselsan Çelik Kubbe'ye entegre edilecek Göktan, Ejderha, Koral 200, Gürz ve Turan'ın müjdesini verdi.

Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen IDEF 2025 fuarı kapılarını açtı. Etkinlikte savunma sanayisinin öncü firmalarından ASELSAN'ın 5 yeni sistemi görücüye çıkardı. Göktan, Ejderha, Koral 200, Gürz ve Turan ilk kez IDEF 2025’te tanıtıldı.

IDEF 2025’te dikkat çeken tanıtım ASELSAN’dan geldi. Beş yeni savunma sistemi olan GÖKTAN, EJDERHA, KORAL 200, GÜRZ ve TURAN ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, geliştirilen sistemlerin Türkiye’nin savunma kabiliyetine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

ÇELİK KUBBE'YE 5 YENİ SİSTEM

ASELSAN, IDEF’te 5 yeni savunma sistemini tanıttı. GÖKTAN karadan karaya güdümlü mühimmat, EJDERHA elektromanyetik dron önleyici, KORAL 200 düşman radarlarını etkisizleştiren elektronik harp sistemi, GÜRZ insansız hava savunma sistemi ve TURAN yüksek hızlı kesintisiz iletişim altyapısı olarak öne çıktı. Sistemler, Türkiye'nin savunma gücüne yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyor.

YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ

Türk savunma sanayi şirketlerinden ASELSAN, Çelik Kubbe'ye entegre edilecek Göktan, Ejderha, Koral 200, Turan ve Gürz ürünlerinin tanıtımı ise şöyle;

1. GÖKTAN

Karadan karaya atılan, yüksek hassasiyete sahip güdümlü mühimmat sistemi. Hedefleri nokta atışıyla vurmak üzere geliştirildi.

2. EJDERHA

Yüksek teknolojiye sahip elektromanyetik dron önleyici. Özellikle mini ve mikro dron tehditlerine karşı etkili bir savunma sağlıyor.

3. KORAL 200

Elektronik harp sistemi. Düşman radarlarını kör ederek, hava araçlarının güvenli biçimde görev yapmasını sağlıyor. Türkiye’nin elektronik savaş kabiliyetini ileri seviyeye taşıyor.

4. GÜRZ

İnsansız hava savunma sistemi. Otonom yapısıyla hava tehditlerine karşı hızlı ve etkin müdahale imkânı sunuyor.

5. TURAN

Yüksek hızlı ve kesintisiz iletişim sağlayan gelişmiş bir haberleşme omurgası. “Çelik kubbe” konseptinin temel yapı taşlarından biri olarak gösteriliyor.

Savunma sanayii alanında ezber bozan yeni füze GÖKHAN ilk kez gün yüzüne çıktı. Ramjet motorlu bu yerli hava-hava füzesinin menzili sır gibi saklanıyor. Peki, bu sessizliğin ardında ne var? GÖKHAN Türk hava gücünü nasıl değiştirecek? Konuyu uzman isimlerle mercek altına aldık.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2025’te ilk kez sergilendi. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarda ziyaretçilerin karşısına çıkarılan GÖKHAN’ın örtüsü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından kaldırıldı.

‘MENZİL HEDEFİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIDIK’

Törende basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GÖKHAN’ın Türkiye’nin en önemli hedeflerinden olduğunu belirterek, daha önce BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN ile Türkiye'ye ilk hava-hava füzelerini TÜBİTAK eliyle kazandırdıklarını söyledi.

Kacır, “Şimdi GÖKHAN ile çok daha ileri menzilli, çok daha yüksek ve süpersonik hızlarda görev yapabilen bir füze projesini de adım adım gerçeğe dönüştüreceğiz. Bu yıl ilk testlerini gerçekleştireceğiz. Bugün attığımız imzalarla projedeki menzil hedefimizi daha ileriye taşıdık. Dünyadaki en ileri kabiliyete sahip, muadilleriyle emsal düzeye inşallah GÖKHAN projesini getirmiş olacağız” dedi.

GÖKHAN’ın savunma sanayiindeki yerini ve teknik özelliklerini daha yakından anlamak için Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş ve Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan’la konuştuk.

‘MENZİLDE HİÇBİR PROBLEMİMİZİN OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ’
Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin savunma sanayisini güçlendirme yolunda önemli adımlar attığını vurgulayarak “Ülkemiz bu konuda oldukça kararlı. Tam manasıyla, her Türk silahının Türkiye’de üretilmesinde azimliyiz ve kararlıyız. Önemli atılımlar yaptık ve bu çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Karakuş, birkaç yıl önce Rize’den fırlatılan ve Karadeniz üzerinden 456 saniyede Sinop açıklarına ulaşan “Tayfun” adlı füze denemesini hatırlatarak “O dönem 400-500 kilometre eleştirileri yapılmıştı. Ancak bugün geldiğimiz noktada üretim ve daha yüksek menzilde hiçbir problemimizin olmadığını görüyoruz” dedi.

‘1000, 2000, 3000 KİLOMETRE MENZİL HEDEFLERİ BİZİM İÇİN SORUN DEĞİL’

Karakuş, “1000, 2000, 3000 kilometre menzil hedefleri bizim için sorun değil. Bu mesafeleri daha da aşacak çalışmalarımız da devam ediyor. GÖKHAN projesi de bu anlamda çok önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Emekli Korgeneral, HÜRJET ve KAAN projelerine de değinerek, “HÜRJET’in motorları konusunda ABD ile motor anlaşması yaptık ve motorlar ABD’den gelmeye devam edecek. KAAN’ın motoru konusunda ise çalışmalar sürüyor ancak tahminler 2030 yılına kadar tamamlanabileceği yönünde” şeklinde konuştu.

 

TÜRK HAVA KUVVETLERİ İÇİN ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR SİSTEM OLACAK

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan ise GÖKHAN hakkında teknik değerlendirmelerde bulundu.

Erkan, GÖKHAN’ın mevcut haliyle daha uygun maliyetli bir çözüm sunmayı amaçladığını belirterek, “Bence bir alt nesilde daha uygun fiyatlı yapılmaya çalışılan bir füze. Çünkü üzerinde AESA radar başlığı yok henüz. ROKETSAN şu an bunun üzerinde de çalışıyor” ifadelerini kullandı.

GÖKHAN’ın gelişiminin devam ettiğini belirten Erkan, füzenin potansiyeline de vurgu yaparak, “Bu füze ileride AESA radar başlığı gibi teknolojilerle donatıldığında, Türk Hava Kuvvetleri için çok daha güçlü bir sistem olacak” dedi.

RAMJET MOTORU NEDİR?

Füzenin ramjet motor sistemine sahip olduğunu belirten Kozan Selçuk Erkan, bu motorun çalışma prensibini ise şu sözlerle anlattı:

“Jet motoru gibi havanın sıkışarak atıldığı fakat döner parçasının olmadığı bir sistem. Havanın yüksek sıcaklıkla motorun içinde sıkıştığı, ardından yakıtın ateşlenerek hızın artırıldığı bir yapıdan söz ediyoruz. Bu sayede füze yüksek hızlara ulaşabiliyor.”

“Bu motor tipinin doğası gereği, füzenin ateşleme anında belirli bir sürate ulaşmış olması gerekiyor” diyen Erkan, GÖKHAN’ın özellikle yüksek hızlı hava platformlarından kullanılmak üzere tasarlandığını belirterek şu bilgiyi paylaştı:

“Füzenin ilk ateşlemede çalışabilmesi için belli bir hıza sahip olması gerekiyor. Elimizdeki ve dünyada kullanılan pek çok füze sıfırdan bile belli bir kuvvetle hedefe gidebilirken, GÖKHAN’ın motorunun çalışabilmesi için önce hız kazanması şart. Yani bu sadece uçaklardan atılabilecek bir füze.”

 

KAAN DIŞINDA HÜRJET VE KIZILELMA’DA KULLANILABİLİR Mİ?

Kozan Selçuk Erkan, GÖKHAN füzesinin ileride sadece KAAN değil, HÜRJET ve çok kesin konuşmamak kaydıyla KIZILELMA’ya da entegre edilebileceğini söyledi. Füzenin menziline dair resmi bir açıklama yapılmamasının da normal olduğunu da belirten Erkan, bu konuda şunları kaydetti:

“Şu an menzilinin açıklanmaması çok doğal. Ayrıca füze teknolojilerinde menzilden çok radar sisteminin belirleyici olduğunu belirtmekte fayda var. MURAD radarı geldikten sonra, onun menzili GÖKHAN füzesinin gerçek operasyonel menzilini belirleyecek.”

Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş da Türkiye’nin geliştirdiği füzelerin şu an için yalnızca Hava Kuvvetleri kullanımına yönelik olduğunu belirterek, “İleride satış süreci başladığında zaten gerekli açıklamalar yapılır. Ancak şu anda sadece Hava Kuvvetleri için düşünüldüğünden menzil gibi teknik bilgilerin gizli tutulması normal” dedi.

Pakistan-Hindistan savaşı örneğini hatırlatan Karakuş, “O çatışmada Pakistan’ın füze sistemlerinin daha etkili olduğu görüldü. Bugün birçok ülke, füze teknolojisine büyük önem veriyor. Türkiye de bu alandaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor” dedi.