Dolandırıcıların yeni yöntemi 'yok artık' dedirtiyor! Sosyal medyadaki o hesaplara dikkat..

Güzel kadınların resimleri kullanarak oluşturdukları sahte Facebook hesapları üzerinden 40 yaş üstü erkekleri erotik sohbete çekerek elde ettikleri cinsel içerikli görüntüleri yayma tehdidiyle 500 bin TL'lik vurgun yapan 1'i kadın 4 kişilik şantaj çetesi yakalandı. Çetenin çok sayıda mağduru olduğu, kurbanların ailelerinden çekindikleri için şikayetçi olamadıkları belirtildi.

Dolandırıcıların yeni yöntemi 'yok artık' dedirtiyor! Sosyal medyadaki o hesaplara dikkat..

Giriş Tarihi: 17.1.2019 10:53 Güncelleme Tarihi: 17.1.2019 11:01.

Siber dolandırıcılar, ele geçirdikleri sosyal medya hesaplarıyla bankaların isimlerini kullanarak çok sayıda kullanıcının mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Sponsorlu reklamlara tıklayan kullanıcıların banka hesaplarını boşaltan dolandırıcılar, daha sonra sosyal medya hesaplarını eski isim ve haline getirerek suçun diğer kullanıcıların üzerine kalmasını hedefliyor.

Siber dolandırıcılar, ilk aşamada kullanıcıların şifre ve hesap bilgilerini öğrenmek Twitter'da 'takipçi artırma', 'profilime kimler baktı' gibi siteler ve uygulamaları kullanıyor. CNN TÜRK'ten Çağlar Gödek'in haberine göre; dolandırıcılar bu verilerle ele geçirdikleri hesapları, bankaların resmi sosyal medya hesabıymış gibi düzenledikten sonra, sponsorlu reklamlar vererek gönderdikleri mesajların diğer kullanıcıların önüne düşmesini sağlıyor.

PROMOSYON, ÖDÜL TUZAĞI

Dolandırıcılar banka hesabı gibi düzenlenmiş bu hesaplarla promosyon, ödül, yarışma mesajları paylaşarak diğer kullanıcıların paylaştıkları bağlantılara girmesini hedefliyor. Dolandırıcılar bu yöntemle bağlantılara giren kullanıcıların kimlik ve hesap bilgilerini ele geçiriyor. Dolandırıcıların geliştirdikleri bu yeni yöntemle hem hesabı çalışan kullanıcılar hem de bu çalınan hesaplardan dolandırılan kullanıcılar mağdur oluyor. Kullanıcılar ayrıca Twitter'ın bu şekilde dolandırıcılık yapan siber dolandırıcılardan reklam almasını sert bir şekilde eleştirerek konuyla ilgili bir çözüm bulunmasını istiyor. Dolandırıcılar, banka sayfaları gibi düzenledikleri hesaplardan yaptıkları paylaşımlarla kullanıcıların bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor.

AYARLARDAN VERİLEN İZİNLERİ KALDIRIN

Eğer siz de daha önce takipçi artırma, profilime kimler baktı gibi sitelere giriş yaptıysanız ayarlardan bu sitelere verdiğiniz izinleri kaldırmanız gerekiyor. Ayrıca olası bir durumu engellemek için şifrenizi değiştirmenizde fayda var.

 

NE YAPMAK GEREKİYOR?

- Banka ve büyük şirketlerin sosyal medya hesaplarında 'mavi tık' bulunuyor. Öncelikli olarak buna dikkat etmek gerekiyor.

- Takipçi hesaplarını kontrol etmek gerekiyor. Türkiye'deki bankaların hepsinin Twitter'da yüksek sayılarda takipçisi bulunuyor.

- Olası bir dolandırıcılık durumuyla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız hemen bankanızı arayarak durum ile ilgili bilgilendirme yapın.

- Kişisel bilgilerini isteyen hesaplar ve bağlantılara asla güvenmeyin. Hiçbir banka müşterisinden bilgilerinin tamamını istemez. Sadece güvenliğin teyit edilmesi amacıyla birkaç soru sorar.

Hürriyet'in haberine göre, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne başvuran bir kişi, profil ve fotoğraf galerisinde kadın fotoğrafları olan bir kişiyle sohbetleri sırasında cinsel içerikli videolarını gönderdiğini, daha sonra da bu kişinin şantajına maruz kaldığını söyledi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Siber Şube ekipleri araştırma başlattı.

Şantaj parasıyla tekne keyfi  Güzel kadınların resimleri kullanarak oluşturdukları sahte Facebook hesapları üzerinden 40 yaş üstü erkekleri erotik sohbete çekerek elde ettikleri cinsel içerikli görüntüleri yayma tehdidiyle 500 bin TL’lik vurgun yapan 1’i kadın 4 kişilik şantaj çetesi yakalandı. Çetenin çok sayıda mağduru olduğu, kurbanların ailelerinden çekindikleri için şikayetçi olamadıkları belirtildi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne başvuran bir kişi, profil ve fotoğraf galerisinde kadın fotoğrafları olan bir kişiyle sohbetleri sırasında cinsel içerikli videolarını gönderdiğini, daha sonra da bu kişinin şantajına maruz kaldığını söyledi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Siber Şube ekipleri araştırma başlattı.

İlk tespitlere göre, çete yaşları 18 ile 22 arasında değişen 1’i kadın 4 gençten oluşuyordu. Çete üyeleri, Facebook’ta farklı kadın isimleri adına sahte hesap oluşturuyordu. Bu hesaplara model ve güzel kadınlara ait hesaplardan fotoğraflar yerleştiriyordu. Daha sonra da yaşları 40’ın üzerindeki erkeklere mesajlar atarak bağlantıya geçiyordu. Sohbetlerde olgun erkeklerden hoşlandıklarına vurgu yapıyorlardı. Sohbeti Facebook Messenger, Snapchat ve Skype benzeri sohbet programları üzerinden devam ettiriyorlardı. Ağlarına düşürdükleri kişilere sosyal medyadan elde ettikleri erotik görüntü ve video gönderirken, hedef kişiden de kendileriyle ilgili cinsel içerikli görüntü ve fotoğraf istiyorlardı.

 

GÖZALTINA ALINDILAR

Cinsel içerikli video ve fotoğrafın gönderilmesinin ardından şantaj başlıyordu. Parayı vermek istemeyenler aile üyeleriyle tehdit ediliyordu. Görüntü ve fotoğrafları aile üyelerine göndermekle tehdit devam ediyordu. Çete binlerce kişiden 200 ile bin TL arasında para alıyordu. Para veren kişiler tekrar tekrar şantaja maruz kalarak paraları alınıyordu. Polis, mağdur olan çok sayıda kişinin ailelerinden çekindikleri ya da istenen rakamın çok yüksek olmaması nedeniyle şikayetçi olmayı seçmediğini belirledi. Yapılan tespitlerin ardından operasyon kararı alındı.

 

Siber Şube Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlediği operasyonda, Kerim T.,(18) Umut C.,(19) Hakan K.,(22) ve Ayfer D’yi(20) Esenyurt’ta aileleriyle kaldıkları evlerde gözaltına aldı. Evlerde yapılan aramalarda 3 bilgisayar ve cep telefonlarına el konuldu. Bilgisayarlarında yapılan incelemede binlerce kişiye ait bilgiler çıktı. Çetenin vurgun paralarıyla çektikleri ‘Akıyoss’ adını verdikleri videoda bulundu.

 

Çete üyelerinin vurgun paralarıyla tekne gezintileri yaptıkları, eğlence mekanlarında paraları harcadıkları ve lüks bir yaşam sürdükleri belirlendi. Kerim T’nin bir bilişim lisesinde öğrenci, Ayfer D’nin garson, Hakan K’nın hemşire olduğu belirlenirken, Emniyetteki sorgusunun ardından ‘Şantaj’ ve ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla savcılığa çıkarılan 4 kişi, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 4 kişi hakkında adli kontrol kararı vererek serbest bıraktı.