Cumhurbaşkanı Erdoğan enkaz alanında incelemelerde bulundu

Kartal'daki faciada hayatını kaybeden Alemdar ailesinden 9 kişi için cenaze töreni düzenlendi. Gözyaşlarının sele döndü "Aziz milletim, Kartal'da meydana gelen buna afet demeyeceğim, bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz, söylediğimiz özellikle bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerlerin zemin etütleri ve bunlara dikkat edilmeden maalesef yapılan inşaatlarda zaman zaman yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan enkaz alanında incelemelerde bulundu

09.02.2019 13:28 

'GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ'

Başkan Erdoğan inceleme sırasında basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, ''Biz şimdi hastanede bir ziyaret yapacağız. Ondan sonra cenaze törenine katılacağız.

Çöken binada hayatını kaybeden Alemdar ailesi son yolcuğuna uğurlandı

Kartal'da çöken binada hayatlarını kaybeden Alemdar ailesi son yolculuğuna uğurlanıyor... Cenaze törenine Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı. Cenaze töreninde yürek burkan anlar ortaya çıktı...

Pendik 15 Temmuz Şehitler Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından 9 kişi toprağa verilecek. Cenaze töreni öncesi 9 kişinin tabutu camiye getirildi. Cenaze törenine Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.



Yaralıları ziyaret için hastaneye geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden arama kurtarma çalışmalarına ilişkin olay yerinde incelemelerde bulunmasının ardından, yaralıların tedavilerinin sürdüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

Yaralıları ziyaret eden ve sağlık durumları hakkında hastane başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan ve doktorlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Hastane çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bundan sonraki süreçte iktidarımızın kentsel dönüşüm, değişim diye ortaya koyduğu teze, milletçe de sahip çıkmamız lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmaların devam ettiğini belirterek "Bütün o bölgeyi şu an incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hepsini, oradaki binaları tek tek incelemiş vaziyette, incelemeye devam ediyor ve hangi binada durum nedir, bunlara bakıyoruz. Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada,'Acaba müsaade eder misiniz filan' demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz" ifadelerini kullandı.

Buradan almamız gereken bir çok dersler var. Ve buna göre de gerek başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bütün bakan arkadaşlarım, AFAD hepsi çalışmalarını sürdürüyor. 

4 / 240

Ondan sonra bizler de oturacağız değerlendirmesini yapacağız ve atılması gereken adımları atacağız.'' dedi.

5 / 240

"BU OLAY AFET DEĞİL"

"Aziz milletim, Kartal'da meydana gelen buna afet demeyeceğim, bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz, söylediğimiz özellikle bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerlerin zemin etütleri ve bunlara dikkat edilmeden maalesef yapılan inşaatlarda zaman zaman yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var.

6 / 240

DENİZ KUMU, ÇÜRÜK DEMİR, KAÇAK KAT

Bunlar deprem afetlerinde dikey mimari, yatay mimari ve bütün bunların yanında; kumu kalkıp deniz kumuyla vesaireyle yapmak suretiyle, kullanılan demirlerde hurda inşaat demirlerinin kullanılmasıyla maalesef atılan adımlar. 

7 / 240

Bütün bunlarla beraber inşaat ruhsatları olmadan yapılan inşaatlarla, burada olduğu gibi iskan olmadan yerleşimler, bunların neticesinde 3 kata müsaade edildiği halde 8 kat inşatın yapılmış olması. 

8 / 240

Ranta, daha fazla para kazanılmaya yönelik, kaçak yapılan bu işlerle şu anda bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık. 17 kaybımız, 14 yaralımız var.

Kartal'daki faciada hayatını kaybeden aynı aileden 9 kişi için cenaze töreni

Kartal'daki faciada hayatını kaybeden Alemdar ailesinden 9 kişi için cenaze töreni düzenlendi. Gözyaşlarının sele döndüğü törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

İstanbul Kartal'da çöken binada hayatını kaybeden Ayşe, Mustafa, Safiye, (Mustafa Alemdar'ın annesi), Safiye (Mustafa Alemdar'ın eşi), Erdoğan, Saime, Ecrin Naz, Eslem ve Gökay Alemdar için, Pendik 15 Temmuz Şehitler Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Kartal'da çöken 8 katlı binanın çökmesinin üzerinden 70 saat geçti. Aynı aileden hayatını kaybeden 9 kişi için Pendik 15 Temmuz Şehitler Camii'nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze namazına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

15 Temmuz Şehitler Camisi'nde Erdoğan'ın katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenazede yaptığı konuşmasında şunları söyledi: Aslında şu anda musallada bize nasihatte bulunuyorlar. Buradan bizim de nasibimizi almamız lazım. Adımlarımızı da buna göre atmamız lazım. Temenni ediyorum ki biz buradan vaaz-u nasihati alıp, geleceğimizi de buna göre inşallah tayin ederiz, belirleriz."

 

 

YANDAKİ BİNALAR DA UYGUN DEĞİLSE KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKACAĞIZ

Yandaki binalarda da tehlikeler vardı. Hepsi o bölge, 1-2 bina değil. Bütün o bölgeyi incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları tek tek incelemeye devam ediyor."

10 / 240

Hangi binada durum nedir bakıyoruz. Açık, net söylüyorum; 'buralarda oturulması uygun değil' kanaati oluştuğu takdirde biz burada 'acaba müsaade eder misiniz' demeyeceğiz. 

11 / 240

Kentsel dönüşüm-değişimi kesinlikle uygulayacağız, mecburuz. Ondan sonra da ne biz ağlayalım, ne halkım ağlasın, kimse ağlamasın. Onlara fırsat vermeyelim, üzerimize düşeni hep beraber yapalım. Bu işi de başaralım."

12 / 240

13 / 240

14 / 240

15 / 240

16 / 240

17 / 240

18 / 240

19 / 240

20 / 240

21 / 240

22 / 240

23 / 240

24 / 240

25 / 240

26 / 240

27 / 240

28 / 240

29 / 240

30 / 240

31 / 240

32 / 240

33 / 240

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden arama kurtarma çalışmalarına ilişkin olay yerinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, daha sonra yaralıların tedavi gördüğü Kartal Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi, tedavi gören vatandaşlarla konuştu.

34 / 240

Erdoğan hastane çıkışı açıklamalarda bulundu. Erdoğan: Ranta yönelik, daha çok para kazanmaya yönelik kaçak yapılan bu işlerle, şu anda tabii bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık.

35 / 240

Erdoğan: Bundan sonraki süreçte iktidarımızın kentsel dönüşüm, değişim diye ortaya koyduğu teze, milletçe de sahip çıkmamız lazım.

36 / 240

Erdoğan: Bütün o bölgeyi şu an incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hepsini, oradaki binaları tek tek incelemiş vaziyette, incelemeye devam ediyor ve hangi binada durum nedir, bunlara bakıyoruz. Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada,'Acaba müsaade eder misiniz filan' demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz.

37 / 240

38 / 240

39 / 240

40 / 240

Erdoğan'ın telefonla konuşup Trabzonspor forması hediye edeceğini söylediği 9 yaşındaki Mahmut Tayyip Alemdar'a forması ve futbol topu getirdi. 

41 / 240

42 / 240

43 / 240

44 / 240

45 / 240

46 / 240

47 / 240

İstanbul Kartal’da çöken binada oturan Alemdar ailesinden şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetti. Aileden geriye ise mutlu günlerde çekilmiş fotoğraflar kaldı. 

48 / 240

Kartal’da çöken bina Alemdar ailesinin yıktı. Binada bulunan Alemdar ailesinden şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetti. 

49 / 240

Aileden geriye ise mutlu günlerde çekilmiş fotoğraflar kaldı. Fotoğraflarda Erdoğan Alemdar , kızları Ecrin ve Eslem ile birlikte görülürken ,diğer aile üyeleri de fotoğraf karelerine yansıdı. 

50 / 240

Bu aile tablosu bozulmadı

Kartal’da çöken binanın enkazından kurtarılan minik Havva Tekgöz ile annesi Nazan Tekgöz’ün birlikte daha önce çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. 

51 / 240

Kartal’da çöken binanın enkazında yaklaşık 20 saat sonra sağ kurtarılan minik Azra Havva Tekgöz herkesi sevince boğmuştu. Annesi Nazan Tekgöz’ün binadan çıkar çıkmaz sorduğu kızı ile daha önce çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. 

52 / 240

Fotoğraflarda minik kız anne ve babasıyla görülüyor. 

53 / 240

Okul arkadaşları Melih'ten gelecek sevindirici haberi bekliyor

Kartal'da çöken binanın enkazı altında kalan Melih Aydın'ın okul arkadaşları iki gündür olay yerinde bekliyor.
Kartal'da çöken binada enkaz altında kalan Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi 11. Sınıf öğrencisi Melih Aydın'ın okul arkadaşları iki gündür olay yerinde umutla bekliyor.

54 / 240

 "HALI SAHAYA GİDECEKTİK"

Halı saha maçına gitmek üzere hazırlık yaptıklarını söyleyen sınıf arkadaşı Yunus Emre Ertek, “Halı saha maçımız vardı. Arkadaşım normalde evine geç giderdi. Minibüse binmez yürüyerek giderdi. O gün minibüse bindi. Eve gidip yemek yiyip bizimle buluşacaktı. Annesi ekmek almaya diye çıktı evden, o sırada yeğeni ağabeyi  ve kendisi yemek yiyordu.  Yemek yiyip gelecekti, buluşup halı sahaya gidecektik. 'Yemek yiyeceğim geleceğim kardeşim' dedi bize, sonra bina çöktü. Biz iki gecedir buradayız. Arkadaşımızdan haber bekliyoruz dua ediyoruz. Yaklaşık şu an 50 kişiyiz, tüm sınıf arkadaşları burada, güzel bir haber bekliyoruz" dedi. 

55 / 240

Cam takmaya geldi, çöken binanın altında kaldı

Kartal'da çöken 8 katlı binanın altında kalanlardan birinin de giriş kata cam takmaya gelen camcı olduğu öğrenildi.

56 / 240

Kartal'da camcı Volkan Balta (35) dün çöken binanın giriş katındaki işyerine cam takmaya gitmişti. Volkan Balta ve çırağı işlerini bitirdi. Balta ellerini yıkamak için işyerinde kaldı, çırağı ise sokağa çıktı. Tam bu anda çökme meydana geldi. Çırağı kaçmayı başarırken Balta çöken binanın altında kaldı. 

57 / 240

Camcı Volkan Balta'nın yakınları iyi haber almak enkaz alanında bekliyor. Balta'nın esnaf arkadaşı Mecit Karapınar, "Dün saat galiba 15.30 gibi o binanın camlarını değiştirmek için gitmiş. İşini bitirdikten sonra çırağa 'sen git ben geliyorum' demiş. Ellerini yıkayacağını söylemiş, daha sonra bina çökmüş. İnşallah iyi bir haber bekliyoruz" dedi. 

58 / 240

59 / 240

60 / 240

61 / 240

62 / 240

63 / 240

64 / 240

65 / 240

66 / 240

67 / 240

68 / 240

69 / 240

70 / 240

71 / 240

72 / 240

73 / 240

74 / 240

75 / 240

76 / 240

77 / 240

78 / 240

79 / 240

80 / 240

81 / 240

82 / 240

83 / 240

84 / 240

85 / 240

86 / 240

87 / 240

88 / 240

89 / 240

90 / 240

91 / 240

92 / 240

93 / 240

94 / 240

95 / 240

96 / 240

97 / 240

98 / 240

99 / 240

100 / 240

101 / 240

102 / 240

103 / 240

104 / 240

105 / 240