Başkan Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıldönümü törenlerine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Gençlik Sarayı'nda mevkidaşı Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Azerbaycan ziyareti kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını, Azerbaycan ve Türk şehitlikleri ziyaret eden Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıldönümü törenlerine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da resmi törenle karşılandı

Giriş Tarihi: 15.9.2018 12:04 Güncelleme Tarihi: 15.9.2018 12:45

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kafkas İslam Ordusu'nun teşkili ve Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerine katılmak için Azerbaycan'da. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. İki lider törende kucaklaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kafkas İslam Ordusu'nun teşkili ve Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerine katılmak için Azerbaycan'da. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. İki lider törende kucaklaştı..

Başkan Erdoğan'a Azerbaycan'da sıcak karşılama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü törenlerine katılmak için geldiği Azerbaycan'da Haydar Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Haydar Aliyev'in anıt mezarına çelenk bırakan Erdoğan, daha sonra Aliyev'in eşi Zarife Aliyeva'nın mezarına çiçek bıraktı.

Bakü’nün kurtuluşunun 100. yıldönümü törenlerinde konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Gençlik Sarayı'nda mevkidaşı Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Azerbaycan ziyareti kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını, Azerbaycan ve Türk şehitlikleri ziyaret eden Erdoğan, Bakü’nün kurtuluşunun 100. yıldönümü törenlerine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan'da   Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'nün Kurtuluşu'nun 100'üncü yıldönümü töreninde konuşuyor.

Erdoğan; "Bir ananın iki oğlu, Bir amalın iki kolu.

O da ulu, bu da ulu Azerbaycan – Türkiye" şair Vahapzade'nin mısraları ile konuşmasına başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile TSİ 11.30'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Haydar Alivev Havalimanı'nda Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yagub Eyyubov, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ve Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral karşıladı.

Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Bakü'ye geldi.

Kafkas İslam Ordusu'nun teşkili ve Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerine iştirak etmek için Azerbaycan'a giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama töreninde iki lider kucaklaştı.

Başkan Erdoğan, Bakü'de konuşuyor / CANLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da Bakü'nün Kurtuluş yıldönümünde konuşuyor...

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları; 

Onlar fedakarlıkları ve cesaretleriyle geride nesilden nesile gururla anlatılacak şanlı bir destan bırakarak Türkiye ve Azerbaycan’ın ebedi kardeşliğinin nişanesi oldular. 1132 şehit mezarıyla Azerbaycan Türkiye’den sonra en fazla şehitliğimizin ve şehit mezarımızın bulunduğu ülkedir. Burada koyun koyuna yatan şehitlerimiz aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki kader ortaklığının da timsalidir.

Türkiye ve Azerbaycan geçmişi bir, kültürü bir, dili bir, dini bir, iki kardeş ülkedir.

Bizler Bahtiyar Vahapzade’nin o güzel ifadesiyle, “Bir ananın iki oğlu, bir amalın iki kolu, o da ulu, bu da ulu. Azerbaycan-Türkiye. “

Biz bugün burada sadece Kafkas İslam ordusu ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin destansı mücadelesiyle 100’üncü yıl dönümünü kutlamıyoruz. Bizler aziz şehitlerimizin bize emanet olarak, kemik kardeşliğimizi de idrak ediyoruz. Burada bir gerçeğin altını hemen çizmekte fayda görüyorum.

15 Eylül 1918 yılında şu an üzerinde bulunduğumuz topraklarda yaşanan asla sıradan bir hadise değildir. Bir asır önce burada verilen mücadele bizim kardeşliğimizin, dostluğumuzun birlik ve beraberliğimizin de sembolüdür. Geçmişi bilmeden bir asır önce Nuri Paşa ve Askerlerinin ta binlerce kilometre öteden Bakü’ye koşmalarının sebebini anlamadan, şu dayanışma tablosunun manasını da kavrayamayız. 

Bundan bir asır önce zulüm öyle boyutlara ulaşmıştır ki, Nuri Paşa Azerbaycanlı çocuklar hep bir ağızdan mutluluklarını şöyle dile getirmişlerdir. ''Genceli’nin civanları Bakü diye can verir.''

Bu büyük zaferi önemsiz göstermeye çalışan bazı çevreler olduğunu biliyoruz. Osmanlı'nın imzaladığı Mondros ateşkes antlaşması maalesef bu çevrelere imkan vermiş ve Kafkas İslam Ordusu'nun buradan çekilmesine neden olmuştur

Bakü'de Türk şehitliğini ziyaret etti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabriyle Türk ve Azerbaycan şehitliklerini de ziyaret etti.

Bakü Türk Şehitliği'ne de geçen Erdoğan, buradaki anıta çelenk bırakarak anıt defterine not yazdı. BÖYLE KARŞILADI

Gençlik Sarayı'nda gerçekleştirilen karşılama töreninde Aliyev, makam aracından inen Erdoğan ile kucaklaştı. Erdoğan ve Aliyev'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

Mevkidaşı Aliyev ile tören kıtasını denetleyen Erdoğan, askerleri selamladı.

Heyetlerin takdiminin ardından askeri geçit törenini izleyen Erdoğan ve Aliyev daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

 

..