Atatürk TBMM Başkanlığı seçimini 1 oyla kazanmıştı

1 OY FARK YETTİ 23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. 24 Nisan'da Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Adaylardan Celaleddin Arif Efendi 109, Mustafa Kemal ise 110 oy aldı. Sadece bir oyla Meclis Başkanı olan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasında büyük rol oynadı.

Giriş Tarihi: 18.4.2017 09:48 Son Güncelleme Tarihi: 18.4.2017 10:52

Atatürk TBMM Başkanlığı seçimini 1 oyla kazanmıştı

CHP'nin hazımsızlığına karşın, Türkiye siyasi tarihinde referandumlar genelde birbirine yakın sonuçlarla bitti. Mesela daha en başında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sadece bir oy farkla TBMM Başkanı seçildi. Sonuçlar karşısında kimse "meşruiyet" tartışması yapmadı.



1 OY FARK YETTİ
23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. 24 Nisan'da Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Adaylardan Celaleddin Arif Efendi 109, Mustafa Kemal ise 110 oy aldı. Sadece bir oyla Meclis Başkanı olan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasında büyük rol oynadı.

FARK SADECE 75 BİN
12 Eylül darbesinin ardından ise dönemin parti liderlerinin siyaset yapması 1982 Anayasası'nın geçici 4. Maddesi ile yasaklandı. Siyasi yasakların kaldırılması için 6 Eylül 1987 tarihinde refarandum düzenlendi. 23 milyon 347 bin 856 oydan 11 milyon 711 bin 461'i siyasi yasakların kalkması yönünde 'evet' oyu (%50.16) kullandı. 11 milyon 636 bin 395'i ise 'hayır' (%49.84) oyunu kullandı. "Evet" oyları ile "Hayır" oyları arasındaki fark sadece 75 bin 066 oy oldu. Geçici 4. madde yürürlükten kalktı. Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan'ın siyasi yasakları kalktı.

Yine çamura yattıHer kaybettiği seçimde “hile var” diyen CHP, yine çamura yattı. Bazı CHP’liler “hile var” dedi, bazıları “meşruiyet için yüzde 51’in yetmeyeceğini” savundu

Bir seçim klasiği haline gelen CHP itirazları bu referandumda da devam ediyor. 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintisini, sonuçları manipüle etmek için kullanan CHP, 2015 Kasım ayında gerçekleşen genel seçimde de oyların dışarıda mühürlenip sandığa atıldığını iddia etmişti. CHP, 16 Nisan referandumunda aldığı yenilgi sonrasında da benzer tutumunu sürdürdü.

MEŞRU DEĞİL (CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa): "Bu oran (yüzde 51.4 oy) usulsüz olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'ni rejimini değiştirme kabiliyeti olan bir oran değildir. Rejim değişikliği meşru değildir.

İPTAL EDİLSİN: (CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan) Meşruiyet tartışmasını sona erdirecek ve milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır, seçimin YSK tarafından iptal edilmesidir.
CHP Gurup Başkan Vekili Özgür Özel: Yüzde 51 ile rejim değişikliği yapmanın bir meşruiyeti yoktur
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran: Bu şartlar altında Başkanlık sistemi ölü doğmuştur, meşruiyeti yoktur.
CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan: Çareyi "evet" oyu veren seçmenlere hakarette buldu. Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Her türlü zorbalığa rağmen, bu ülkenin yarısı cesur ve namuslu ya!.." diyerek, "evet" oyu verenleri "namussuz ve korkak" ilan etmiş oldu.

CHP'nin referandum yalanını müşahitlerine gönderdiği mesajlar açığa çıkardıReferandum sonrası mühürsüz oy itirazı yapan ve YSK'yı hedef gösteren CHP'nin referandumda yaşadığı yenilgiyi kamufle etmek amacıyla böyle bir yola başvurduğu, sandık müşahitlerine gönderdiği mesajların açığa çıkmasıyla deşifre oldu. Sosyal medyada mesajların yayınlanmasının ardından CHP ve Kılıçdaroğlu'na tepki yağdı. #Kılıçdaroğluİstifa hashtagi Türkiye gündemine girdi.

Referandum sonrası mühürsüz oy itirazı yapan ve YSK'yı hedef gösteren CHP'nin, YSK'nın kararlarının farkında olduğu, fakat referandumda yaşadığı yenilgiyi kamufle etmek amacıyla ortalığı karıştırdığı gerçeği, sosyal medyada dile getirilen iddiaya göre CHP'nin sandık müşahitlerine gönderdiği mesajların açığa çıkmasıyla deşifre oldu.

"MÜHÜRLENMEMİŞ OY PUSULASI VAR İSE MÜHÜRLEYEREK DEVAM EDİN"

Sandık görevlilerine CHP merkezinden atıldığı gözüken mesajlarda "Oy pusulalarının arkası mühürlenmemiş ise, bu durum tutanağa geçirilmeli ve kalan oy pusulaları mühürlenerek oy kullanmaya devam edilmelidir" şeklinde belirtilmesine rağmen CHP söz konusu duruma da sonradan itiraz etmiş, kullanılan oyların geçersiz sayılması gerektiğini ifade etmiş ve YSK'yı hedefe koymuştu.

Hatta bazı basın/yayın organları bir adım daha ileriye gitmiş, mühürsüz pusulalara mühürlerinin vurulduğu düşük çözünürlükteki bir videoyu "Topluca 'Evet' basıyorlar" gibi bir yalanla medyaya servis etmişlerdi.

CHP VE KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ YAĞDI

Sosyal medya üzerinden servis edilen görüntülerde CHP'nin mühürsüz pusulalardan haberdar olduğu ve müşahitlerini de bu konuda uyardığının açığa çıkması üzerine, yapılan itirazların referandum başarısızlığının üstünü örtme çabası olduğu gerçeği deşifre oldu.

Çok sayıda kullanıcı CHP ve Kılıçdaroğlu'na tepki gösterirken, #Kılıçdaroğluİstifa hashtagi Türkiye gündeminde zirveye kadar yükseldi.

İşte CHP'nin sandık müşahitlerine gönderdiği o kısa mesajlar: