Anayasa Teklifi'nin 8, 9, 10 ve 11. maddeleri kabul edildi

Anayasa degişikliği teklifi 2. tur oylamasında 11. madde 342 "Evet" oyu ile TBMM tarafından kabul edildi. 11. Maddenin ikinci tur oylama sonucu: 342 Kabul, 135 Ret, 1 Çekimser, 3 Boş, 0 Geçersiz. Teklifin 11. maddesi kabul edildi.

Giriş Tarihi: 20.01.2017 01:07 Son Güncelleme Tarihi: 20.01.2017 05:02 Anayasa Teklifi'nin 8, 9, 10 ve 11. maddeleri kabul edildi

Meclis'te Anayasa Teklifi'nin 8. maddesi 339, 9. maddesi 341, 10. madde 340, 11. madde ise 342 Evet oyuyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde, teklifin 8,9,10 ve 11'inci maddeleri kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Anayasanın, "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor.

Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor.

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 11'inci maddesi 342 oyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 11'inci maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 135 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy boş çıktı.

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oylarını kullanırken partilerinin milletvekilleriyle fotoğraf çektirdi.

Genel Kurulda uzun süren gerginliklerin ardından görüşmelerine başlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 8'inci maddesine göre, Anayasanın, "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor.

CUMHURBAŞKANINA YÜRÜTME YETKİSİ

Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak.

Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

9. MADDENİN İÇERİĞİ

Maddeye göre, cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının 5'te 3'ünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, TBMM'deki partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak.

Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülecek. TBMM, üye tam sayısının 3'te 2'sinin gizli oyuyla Yüce Divan'a sevk kararı alabilecek.

YÜCE DİVAN YARGILAMASI 3 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Yüce Divan yargılaması 3 ay içinde tamamlanacak. Bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus 3 aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak sonlandırılacak.

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

Yüce Divan'da seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen cumhurbaşkanının görevi sona erecek. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanacak.

10. MADDENİN İÇERİĞİ

Maddeye göre, cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak.

Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa, seçilen cumhurbaşkanı, TBMM seçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak. TBMM Genel Seçimlerinin olacağı tarihte her iki seçim birlikte yapılacak.

11. MADDENİN İÇERİĞİ

Teklifin 11'inci maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

Aylin Nazlıaka kendini kürsüye kelepçeledi CHP'den ihaç edilen Aylin Nazlıaka, Anayasa maddelerinin oylandığı Meclis'te ilginç bir eyleme imza atarak, kendini kürsüye kelepçeledi.

TBMM'de Anayasa Değişiklik teklifinin maddeleri oylanmaya devam ederken, CHP'li vekiller görüşmeleri kilitlemek için, hergün türlü türlü yöntemlerle karşımıza geliyorlar.

Bu sefer ki eylemin başrolünde CHP'den olaylı bir şekilde ihraç edilen Nazlıaka var.

Aylin Nazlıaka kelepçeliyken Bahçeli'ye seslendi Aylin Nazlıaka Meclis'te kendini kürsüye kelepçeledikten sonra MHP lideri Bahçeli'ye seslendi.

Nazlıaka "Sayın Devlet Bey bakın ne güzel bir isminiz var devlete Cumhuriyete sahip çıkın" diyerek Bahçeli'ye seslendi.

Bahçeli de Nazlıaka'nın çağrısına "Tamam kızım anladım" dedi.

Bunun üzerine Nazlıaka, "Lütfen AK Parti'nin Yardımcısı olmayın rica ediyorum" dedi.

GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Nazlıaka'nın MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmek istediği, Bahçeli'den henüz görüşme talebine yanıt gelmediği ifade edildi.

Kılıçdaroğlu'ndan Anayasa mahkemesine gideceğiz açıklaması CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM'nin hukuka göre karar vermesi halinde oylamaların geçersiz olacağını savundu.

Habertürk'e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Koalisyon dönemleri erken başladı. Anayasa mahkemesine kesinlikle gideceğiz. AYM hukuka göre karar verirse oylama geçersiz" ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ BAKAN TEPKİSİ

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada "Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir. Sonuçta siyaset toplumun dengelerine göre yapılır." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Meclis'te yaşanan tartışmalara değinen Kılıçdaroğlu, "Bu denli ayrılıklara, kavgalara yol açmasının ülke açısından çok sakıncalı" yorumunda bulundu.

Meclis'te CHP'li Tuncay Özkan'ın isyanı CHP'li Tuncay Özkan Genel Kurulda "Adalet istiyorum!" diye bağırarak sıralara vurdu.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 2'nci oturumunda söz alarak, yaşanan olayları kınadığını söyledi. Bu sırada AK Partili Özcan Ulupınar'dan CHP'li vekilin sözlerine tepki geldi. CHP'li vekiller  AK Partili Özcan Ulupınar'ın üzerine yürümeye kalktı.

"ADALET İSTİYORUM"

Bu sırada yaşananlara tepki gösteren CHP'li Tuncay Özkan, 'Adalet istiyorum" diye bağırarak oturduğu sırayı yumrukladı.

AK Parti ve CHP milletvekilleri arasındaki gerginlik sonrası birleşime ara verildi.

.