30 Ağustos'un görülmemiş tarihi fotoğrafları
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 96 yılına özel daha önce belki de hiç görmediğiniz tarihi kareler...
30 Ağustos'un görülmemiş tarihi fotoğrafları
30.08.2018 01:41 1 / 7830 Ağustos Zafer Bayramı'nın 96 yılına özel daha önce belki de hiç görmediğiniz tarihi kareler...
Dumlupınar'da 30 Ağustos 1924 Günü. Gazi Mustafa Kemal ve Latife Hanım'ın da olduğu törenle meçhul asker anıtı için temel atma töreni yapıldı.
Taip Servet
Törende fotoğraf çeken foto muhabiri Ferit İbrahim
30 Ağustos Zafer Bayramı, İstanbul'da Taksim Meydanı'nda törenlerle kutlandı. Kalabalık, törenleri Topçu Kışlası yanında ve kışla kuleleri üzerinden izledi.
- 30 Ağu 1934
Genelkurmay Başkanlığı, Zafer Haftası ve Büyük Taarruz'un 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Büyük Taarruz'un az bilinen fotoğraflarını, Anadolu Ajansıyla paylaştı.
Albümdeki fotoğrafların arasında, Atatürk'ün Akşehir İstasyonu'nda Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve Rus ateşesiyle görüşmesi de yer aldı.
Atatürk'ün harekatın siklet merkezi olarak nitelendirilen 1. Ordu'nun karargahında çekilen fotoğrafı
Atatürk'ün Çay'da konuşlu olan ve harekatın siklet merkezi olarak nitelendirilen 1. Ordu'nun karargahında askeri bandoyla karşılanması
Atatürk'ün 1. Ordu Sancağı'yla çekilen fotoğrafı
Atatürk'ün 1922 yılında askeri kıta tarafından karşılandığı fotoğraf
Atatürk'ün bir merasim kabul anındaki fotoğrafı
Atatürk'ün Büyük Taarruz sabahı Kocatepe'deki gözetleme yerindeki fotoğrafı
İsmet Paşa'nın otomobilinde bulunduğu bir fotoğraf
İsmet Paşa'nın Garp Cephesi karargah subaylarıyla birlikte görüntüsü
Atatürk'ün askeri birlikler arasındaki fotoğrafı
Büyük Taarruz'un siklet merkezi olarak nitelendiren 1. Ordu'ya ait bir piyade birliği
Bir süvari birliğinin safta duruşu
Bir ağır makineli tüfek bölüğü
Bir piyade birliğinin tüfek çatışı
Bir piyade birliğine emir okunduğu sırada çekilen fotoğraf
Bir topçu birliğinin Fevzi Çakmak'ı selamlama görüntüsü
Bir sahra bataryasının mevziye giderken çekilen görüntüsü
Kağnı ile cephane nakli
Ankara'da bir askeri fabrikanın görüntüsü
Askeri fabrikada fişek yapımı sırasında çekilen bir fotoğraf da yer aldı
Anadolu Ajansı, fotoğraf arşivinden derlenen karelerle Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesinin Dolmabahçe Sarayı'ndan Anıtkabir'e yolculuğunu anlattı. 17 Kasım 1938'de Dolmabahçe'de Atatürk'ün naaşı önünde saygı geçişi yapan kadınlar görülüyor."
17 Kasım 1938'de Dolmabahçe'de Atatürk'ün naaşı önünde saygı geçişi yapan öğrenciler görülüyor.
Atatürk'ün cenazesi, 20 Kasım 1938'de Atatürk'ün naaşı Ankara İstasyonu'nda özel trenden alınarak Meclis'e götürülmek üzere top arabasına konuldu.
Atatürk'ün cenazesi, 19 Kasım 1938'de Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e götürülürken Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar saygı uçuşu yaparken görülüyor.
Atatürk'ün cenazesinin 21 Kasım 1938'de Etnoğrafya Müzesi'ne nakli sırasında kortej Talat Paşa Bulvarı'ndan geçerken görülüyor.
Atatürk'ün naaşı Anıtkabir'e götürülmek üzere Etnoğrafya Müzesi'ndeki geçici kabrinden 4 Kasım 1953'te çıkarıldı. İşlem sırasında (arkada sağdan sola) Ankara Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Nurullah Tolon ve Ankara Valisi Kemal Aygün de hazır bulundu.
Atatürk'ün naaşı Anıtkabir'e götürülmek üzere Etnoğrafya Müzesi'ndeki geçici kabrinden 4 Kasım 1953'te çıkarıldı. İşlem sırasında Başbakan Adnan Menderes (ortada), Ankara Valisi Kemal Aygün (sağda) de hazır bulundu.
Atatürk'ün naaşı Anıtkabir'e götürülmek üzere Etnoğrafya Müzesi'ndeki geçici kabrinden 4 Kasım 1953'te çıkarıldı.
İşlem sırasında (soldan sağa) Ankara Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu ve Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan da hazır bulundu.