Yunanistan’ın SİHA korkusunu artıracak hamle! TCG Anadolu...

Yunanistan'ın SİHA korkusunu artıracak hamle! TCG Anadolu SİHA'larla donatılacak!

Yunanistan'ın SİHA korkusunu tetikleyecek bir hamle daha geldi. Türkiye Doğu Akdeniz'de faaliyetlerini sürdüren TCG Anadolu'yu SİHA'larla donatacağını açıkladı. Söz konusu açıklama Yunan basınında geniş yer buldu. Yunan basını "SİHA'larlar donatılmış Türk amiral gemisinin Doğu Akdeniz'deki kabilyetleri göz ardı edilemez. Geniş deniz alanlarını izleyebilir veya amfibi operasyonları destekleyebilir" diye yazdı.

07 Mart 2021 - 11:03 - Güncelleme: 07 Mart 2021 - 11:35

Yunanistan'da TCG Anadolu korkusu! Dikkat çeken SİHA detayı

Giriş Tarihi: 07.03.2021 Güncelleme Tarihi: 07.03.2021 

ABD'nin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından vermediği F-35'lerin donanma versiyonu TCG Anadolu'ya konuşlandırılacaktı. Geminin akıbeti merak konusu olurken Türkiye, TCG Anadolu'yu SİHA'larla donatacağını açıkladı. Bu açıklama Yunan medyasında geniş yer buldu.Yunanistan'ın SİHA korkusunu artıracak hamle! TCG Anadolu SİHA'larla donatılacak! 'ye karşı  provokasyonlarına devam eden , bu kez TCG Anadolu hakkındaki yeni gelişme karşısında panikledi. TCG Anadolu'nun  ile donatılacağı haberi Yunanistan'da korkuya neden oldu.

Yunanistan'da TCG Anadolu korkusu! Dikkat çeken SİHA detayı

'nin TCG Anadolu'yu 'larla donatacağını açıklaması, 'da geniş yankı buldu.  basını, "SİHA'larla donatılmış Türk amiral gemisinin 'deki kabiliyetleri göz ardı edilemez. Geniş deniz alanlarını izleyebilir veya amfibi operasyonları destekleyebilir" diye yazdı.

'nin, Türkiye'nin 'dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından vermediği F-35'lerin donanma versiyonu TCG Anadolu'ya konuşlandırılacaktı. Geminin akıbeti merak konusu olurken Türkiye, TCG Anadolu'yu SİHA'larla donatacağını açıkladı. Bu açıklama Yunan medyasında geniş yer buldu.

 Başkanı 'in TCG Anadolu'nun bir SİHA gemisine dönüştürüleceğine ilişkin sözleri Yunan basınında yankı buldu. Haber sitesi Pentapostagma'nın manşetten verdiği ve provokasyon kokan haberde, "TCG Anadolu'nun Yunan filosunda güç gösterisine girişmek için insansız hava araçlarıyla donatılacak" ifadesi kullanıldı.

Yunanistan'ın SİHA korkusunu artıracak hamle! TCG Anadolu SİHA'larla donatılacak!

TCG Anadolu'yu SİHA gemisine çevirecek sabit kanatlı İHA'ların geleceğini belirten Demir, "Gemilere iniş yapabilecek İHA konusunda çalışma var. TCG Anadolu gemisini bir İHA gemisine çevirmek istiyoruz. Bunun için TB2'yi geliştiriyoruz. Böylece denizlerde bir SİHA vurucu gücümüz olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Demir'in açıklamalarına geniş yer veren Yunan basını, Türkiye'nin savaş gemisi TCG Anadolu'yu SİHA'larla donatacağını yazdı. 30 ila 50 arasındaki SİHA'nın TCG Anadolu'ya konuşlandıracağı haberde yer aldı.

"GÖZ ARDI EDİLEMEZ..."

 insansız hava araçlarının uzun süre havada kaldığına ve silah taşıyabildiğine vurgu yapan Yunan basını, "SİHA'larla donatılmış Türk amiral gemisinin Doğu Akdeniz'deki kabiliyetleri göz ardı edilemez. Geniş deniz alanlarını izleyebilir veya amfibi operasyonları destekleyebilir" ifadeleri kullanıldı.

İHA ve SİHA'larda yol haritalarının mevcut olduğunu ifade eden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Mini İHA'yı daha gelişmiş hale getirdik. Mikro diyebileceğimiz İHA'lara ve daha büyük İHA'lara ihtiyacımız var. Bunları geliştirmek için çalışıyoruz" demişti.

TCG Anadolu'yu SİHA gemisine çevirecek sabit kanatlı İHA'ların geleceğini belirten Demir, "Gemilere iniş yapabilecek İHA konusunda çalışma var. TCG Anadolu gemisini bir İHA gemisine çevirmek istiyoruz. Bunun için TB2'yi geliştiriyoruz. Böylece denizlerde bir SİHA vurucu gücümüz olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan'da silahlanma çalışmaları da tam gaz devam ediyor. , 300 güdümlü  füzesinin alımı müzakere sürecinden geçerek, en avantajlı ihale kriteri ile temini için sözleşme imzalanması ve yürütülmesinde ihale açtı.

DEPREME YOK AÇTI

Öte yandan Türkiye'nin Mısır'la anlaşma imzalayabileceğini ilan etmesi Yunanistan'da depreme yol açtı. Mısır'ın Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi, Yunanistan'da tepkiyle karşılandı.

Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Yunanistan ise Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını yok hükmünde sayıyor.

Türkiye ile Mısır arasındaki bu diplomatik rüzgarın ardından Atina yönetimi harekete geçti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yi telefonla aradı.

Mısır medyasına yansıyan haberlerde Miçotakis ve Sisi'nin Doğu Akdeniz'deki işbirliğini görüştüğü, özellikle Güney Kıbrıs'ın da dahil olduğu enerji başlığının masaya yatırıldığı belirtildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Pazartesi günü Kahire'ye giderek Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile "iki ülke arasındaki enerji işbirliği ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüşeceği" açıklandı.

Son dakika: İki ülke arasında Türkiye krizi! Haritayı değiştirmelerini isteyecekler

Türkiye ve Mısır'ın karşılıklı ılımlı adımları sonrası telaşa kapılan Yunanistan, Mısır ile diplomasiyi hızlandırdı. Kahire'ye gidecek Yunan heyeti, Mısır'dan ihale ile ilgili haritayı değiştirmesini isteyecek.

Son dakika: İki ülke arasında Türkiye krizi! Haritayı değiştirmelerini isteyecekler

GİRİŞ 07.03.2021 07:41GÜNCELLEME 07.03.2021 09:01

Atina her fırsatta provokasyona başvururken, Türkiye ise hukuk çerçevesinde Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyor. Uluslararası hukukun gereği, Mısır tarafından da uygulanınca Atina telaşlandı. Miçotakis yönetimi, Kahire ile diplomasiyi hızlandırdı.

Bakan Akar'dan Doğu Akdeniz açıklaması: Bu çok...

MISIR, HİDROKARBON İHALESİNE ÇIKTI

TRTHaber'in haberine göre; Mısır, Akdeniz'de 24 parselde hidrokarbon ihalesine çıktı. Bu ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Ankara da Mısır ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelerin başlayabileceği mesajını verdi. Bu ılımlı adımlar üzerine Yunanistan harekete geçti.

Türkiye'ye karşı ittifak çatırdıyor: Her an kapımızı...

MISIR'DAN İHALE HARİTASININ DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENECEK

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi telefonla aradı. Görüşmenin ardından, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Kahire'ye giderek temaslarda bulunacağı, iki ülke arasındaki enerji alanında iş birliği ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüşeceği açıklandı. Yunanistan basını, Dendias'ın Mısır'dan ihale ile ilgili haritayı değiştirmesini isteyeceğini yazdı.

Türkiye'ye karşı ittifak çatırdıyor: Her an kapımızı çalabilirler!

Türkiye ve KKTC'ye karşı Doğu Akdeniz'de oluşturulan ittifak çatırdamaya başladı. Mısır’ın petrol ve doğalgaz arama-çıkarma faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarında Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı güzergâhından “Kıbrıs Adası” bölgesinin çıkarılmasını teklif etmesi Yunan cephesinde tepkiye yol açarken, Türkiye ise Mısır'la imzalanacak anlaşmanın sinyalini verdi.

Türkiye'ye karşı ittifak çatırdıyor: Her an kapımızı çalabilirler!

Komşu ülkeler ve uluslararası aktörlerin yürütmüş oldukları hidrokarbon arama faaliyetleri, Doğu Akdeniz’de derin bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor.

Öte yandan ülkelerin yanı sıra dünyanın en büyük enerji şirketleri bölgeye gelerek, enerji arama ve iletim projelerinde birbirleriyle yarışa girişmiş durumda.

Doğu Akdeniz’in Levant adı verilen bölgesinde yaklaşık 3,5 trilyon metreküp doğal gaz ve 1,7 milyar varil civarında petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Çavuşoğlu resmen duyurdu: Mısır'la anlaşabiliriz!

KALKAN OLUŞTURULMUŞTU

Bu denli büyük rezerve sahip alan da ister istemez ittifak kapılarını da aralıyor. Son olarak bu kapsamda Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Ürdün'ün oluşturduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu Türkiye’nin rakiplerini bir araya getirmişti. Bu hamleye karşı Türkiye ise Libya'yla vardığı deniz yetki alanları sınırlandırılması anlaşması sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturarak münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturmuştu.

Doğu Akdeniz'de ilan edilen kıta sahanlıkları haritasıDoğu Akdeniz'de ilan edilen kıta sahanlıkları haritası

MISIR'LA ANLAŞMA İMZALANABİLİR

Bölgeyle ilgili sürpriz çıkışı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Mısır’ın Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama-çıkarma faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18. saha ile Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair yorumları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olduğuna dikkati çekerek, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarını yorumlayan enerji uzmanları ise Türkiye'nin deniz yetki alanlarını dikey hatlar üzerinden oluşturmaya çalışması ve Mısır ile bu tür bir anlaşma yapma düşüncesinde olmasının bu adımın önemli sinyallerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Ürdün'ün oluşturduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu.Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Ürdün'ün oluşturduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu.

SIRADA İSRAİL VE LÜBNAN MI VAR?

Temel niyeti barış ve işbirliği ile bölgenin istikrarını korumak olan Türkiye'nin İsrail ve Lübnan gibi ülkelerle de benzer anlaşmalar yapabileceğini kaydeden Enerji Uzmanı Dr. Rahmi İncekara, ''Türkiye, Doğu Akdeniz’de en uzun sahil şeridine sahip ikinci ülke olan Mısır ile ikili ilişkilerini geliştirerek, bir Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırma anlaşması imzalamayı istemektedir. 2015 yılında Zohr sahasında bulunan 850 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, yıllık 30 milyar metreküplük üretim kapasitesi, Mısır’a Doğu Akdeniz’de uluslararası bir aktör rolü vermiştir.'' dedi.

İTTİFAK ÇATIRDIYOR!

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de 24 parsele ayırdığı bölgeyi petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri için 18 Şubat'ta ihaleye çıkardığını ve 18'inci parsel olarak duyurduğu alanı da Türkiye'nin kıta sahanlığını dikkate alarak belirlediğine yönelik iddiaların Yunanistan cephesinde tepkiye neden olduğuna da vurgu yapan İncekara, ''Mısır, Doğu Akdeniz’deki doğalgazı Avrupa Birliği’ne ulaştıracak boru hattı güzergâhından “Kıbrıs Adası” bölgesinin çıkarılmasını İsrail, Mısır, Libya üzerinden Girit adasına ulaşmasını teklif etmiştir. Rum ve Yunan tarafında şiddetli tepki ile karşılanan fikir sonrasında, bölgede Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine karşı oluşturulan ittifakta çatlamalar başladı.'' dedi.

TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALABİLİRLER

Bölgede yer alan aktörlerin Türkiye ile müzakere ve işbirliği noktasında girişimlerde bulunarak, daha az maliyetli, daha güvenli ve daha hızlı bir doğalgaz boru hattı projelerine yönelmeleri söz konusu olacağını da kaydeden İncekara, ''Doğu Akdeniz’deki istikrar, barış ve diyaloğun tesisinde öncülük eden Türkiye’nin enerji çalışmalarına ilaveten ittifaklar ve yeni doğalgaz boru hattı projelerinde aktif rol oynaması kaçınılmaz olacaktır.'' dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Son dakika | Hafta sonu hangi illerde sokağa çıkma yasağı var? İşte kısıtlama olmayan iller

Giriş Tarihi: 5.3.2021  16:51 Son Güncelleme: 5.3.2021  17:01

Türkiye'nin bazı illerinde yarın yani cumartesi günü sokağa çıkma yasağı kalkıyor. Rengi mavi olan illerde sokak yasakları hafta sonu için şimdilik sona ererken, hangi illerde cumartesi sokağa çıkılabileceği merak konusu oldu. Peki hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, hangi illerde sokağa çıkma yasağı kalkıyor? İşte sokağa çıkma yasağı ile ilgili merak edilenler... 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma yasağı, kontrollü normalleşme ve yerinde karar dönemiyle birlikte yeniden düzenlendi. Hafta başı yapılan kabine toplantısının ardından illerin risk grubuna göre belirlendi.HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MIHAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI? 

Buna göre, 5 Mart Cuma akşamı tüm illerde sokağa çıkma yasağı 21.00’de başlayıp sabah 5’e kadar sürecek. Cumartesi günü gündüz kısıtlaması hiçbir ilde olmayacak. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde ise sokağa çıkma yasağı cumartesi (6 Mart) akşam 21.00’den pazar gününün tamamını kapsayarak pazartesi günü sabah 5’te sona erecek.HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTIHANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI? 

İllerde belirlenen risk gruplarına göre düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde Pazar günü için sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

İki haftada bir güncellenecek olan risk grupları şu şekilde:DÜŞÜK RİSKLİ İLLER (MAVİ)DÜŞÜK RİSKLİ İLLER (MAVİ) 

Tabloda mavi ve sarı renkli olan illerde hafta sonu kısıtlaması kalkacak. İşte o iller: Hakkari , Van, Şırnak, Siirt, Iğdır, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa ,Muş, Bitlis, Batman ,Uşak, Mardin​​​​​​​ORTA RİSKLİ İLLER (SARI)ORTA RİSKLİ İLLER (SARI) 

Kars, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, Sivas, Yozgat, Nevşehir, Kırşehir, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Bartın, Karabük, Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Isparta, Denizli, Aydın, Manisa, Bursa.​​​​​​​YÜKSEK RİSKLİ İLLER (TURUNCU)YÜKSEK RİSKLİ İLLER (TURUNCU) 

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece pazar günü olmak üzere devam edecek. İşte o iller:​​​​​​​İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan, Kocaeli, Kırıkkale, Yalova​​​​​​​ÇOK YÜKSEK İLLER (KIRMIZI)ÇOK YÜKSEK İLLER (KIRMIZI) 

Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya ,Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Adıyaman, Osmaniye

10SÜREÇ NASIL İŞLEYECEKSÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? 

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme süreciyle ilgili 81 ilin valiliğine “Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Buna göre;​​​​​​​Düşük ve orta risk grubundaki illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak.​​​​​​​Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, cuma 21.00 - cumartesi 05.00 saatleri arasıyla cumartesi 21.00’den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayarak pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak. Bu illerde cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.​​​​​​​Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.​​​​​​​Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.​​​​​​​Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.​​​​​​​Ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklar. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.​​​​​​​Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek. Yüksek ve çok risk grubunda yer alan illerde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.​​​​​​​Risk gruplarına göre değişiklik gösterecek sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında şehirler arası seyahatlere ilişkin uygulamalara aynen devam edilecek.​​​​​​​RESTORAN VE KAFE KARARIRESTORAN VE KAFE KARARI 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan diğer normalleşme kararları: Restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında faaliyetini 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek. 20KAMU ÇALIŞMA SAATLERİ NORMALE DÖNÜYORKAMU ÇALIŞMA SAATLERİ NORMALE DÖNÜYOR 

Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapılabilecek..​​​​​​​65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI 

65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubu vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken yüksek ve çok yüksek riskli illerde arttırılacak.​​​​​​​Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşlar genel kurulları düşük, orta, yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecekler.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.​​​​​​​YÜZ YÜZE EĞİTİM VE SINAVLARYÜZ YÜZE EĞİTİM VE SINAVLAR

 Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak.​​​​​​​Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim-öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

? Hafta sonu hangi illerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak?

Yarın sokağa çıkma yasağı var mı? haberi: Türkiye, 'Yeni Kontrollü Normalleşme' döneminin ilk haftasını geride bırakıyor. Renk kodları ile risk seviyesinin belirlendiği her il için farklı kararlar alındı. Buna göre tüm ülkede hafta içi 21.00 ile 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı sürecek. Ancak az ve orta riskli illerde hafta sonu kısıtlamaları gündüz saatleri için kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli iller için ise farklı kararlar alındı. Peki, 'Yeni Kontrollü Normalleşme' sürecinde hafta sonu sokağa çıkma yasağı nasıl olacak? Yarın sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? İşte merak edilen soruların tüm yanıtları...

Son dakika: Yarın sokağa çıkma yasağı var mı? Hafta sonu hangi illerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak?

'Yeni Kontrollü Normalleşme' döneminin ilk hafta sonu uygulamasına girilecek. Haftanın son iş gününde vatandaşlar yarından itibaren uygulanacak kısıtlamaları merak ediyor. Milyonlarca vatandaş, 'Yarın sokağa çıkma yasağı var mı?' sorusunu araştırırken, milyonlarca vatandaş da hafta sonu uygulanacak kısıtlamaların detaylarını araştırıyor. Peki, hangi illerde sokağa çıkma yasağı olacak? İşte 'Yeni Kontrollü Normalleşme' dönemine dair tüm detaylar...

YENİ DÖNEMİN ADI: KONTROLLÜ NORMALLEŞME

Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nu Külliye'de topladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik toplantıda Kabine üyelerine sunum gerçekleştirdi. Risk haritasını da Kabine ile paylaşan Koca, Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini sıraladı. Başkan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu değerlendirme üzerine en iyi formü üzerinde karara vardı. Erdoğan, ulusa sesleniş konuşmasında yeni dönemin adını, 'Kontrollü Normalleşme' olarak duyurdu.

RENK KODLARINA GÖRE RİSK HARİTASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemde şehirlerin düşük, orta, yüksek, çok yüksek şeklinde sınıflandırdıklarını bildirdi. Vaka sayısı düşük olan iller 'Mavi', vaka sayısı orta olan iller 'Sarı', vaka sayısı yüksek olan iller 'Turuncu', vaka sayısı çok yüksek olan iller ise 'Kırmızı' renk kodu ile tanımlandı. Başkan Erdoğan, iller için alınan kararları bu renklere göre duyurdu.

HAFTA İÇİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI TÜM ŞEHİRLERDE SÜRECEK

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kapsamında uzun süredir hafta içi 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında sokak kısıtlaması uygulanıyor. Hafta sonları ise cuma 21.00'den başlayıp, pazartesi 05.00'te sona eren 56 saatlik bir sokak kısıtlaması tedbiri hayata geçiriliyor. Hafta içi sokağa çıkma yasağı aynı şekilde tüm illerde uygulanmaya devam edecek.

MAVİ VE SARI RENKLİ İLLERDE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre; vakaların en az ve orta olduğu mavi ve sarı renkler ile kodlanan illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı artık uygulanmayacak. Vatandaşlar sabah 05.00'ten akşam 21.00'e kadar dışarı çıkabilecek.

TURUNCU VE KIRMIZI İLLERDE CUMARTESİ SERBEST, PAZAR YASAK

Vaka sayılarının yüksek ve çok yüksek olduğu turuncu ve kırmızı kodlu illerde ise cumartesi günü sokağa çıkma yasağı uygulanmayacak. Cuma akşam 21.00'de başlayan yasak cumartesi sabahı 05.00'te sona erecek. Vatandaşlar cumartesi 21.00'e kadar dışarı çıkabilecek. Cumartesi akşamı 21.00'de başlayacak olan sokağa çıkma yasağı pazartesi 05.00 itibarıyla sona erecek.

HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YOK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı güncel koronavirüs risk haritasına göre vakaların en az olduğu mavi renk koduna sahip iller şöyle:

Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır.

Haritaya göre orta riskli sarı renk koduna sahip iller şunlar:

Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bursa, Denizli, Manisa, Isparta, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars.

Yukarıdaki illerde sokağa çıkma kısıtlaması hafta sonu uygulanmayacak.

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı turuncu ve kırmızı kodlu vakaların yüksek ve çok yüksek olduğu iller şöyle:

Turuncu renk kodlu iller: İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

Kırmızı renk kodlu iller: Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman.

YARIN KAFELER, RESTORANLAR, LOKANTALAR, KIRAATHANELER AÇIK MI?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çok yüksek riskli iller hariç tüm ülkede restoran, kafe, lokanta ve kıraathanelerin açılacağını bildirmişti. Buna göre, işletmeler yüzde 50 kapasite ile hizmet verecek. Yine işletmeler sabah 07.00 ile akşam 19.00 arasında hizmet verecek. Yarın kısıtlama tüm ülkede uygulanmayacağı için işletmeler yüzde 50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında hizmet verecek. AVM'ler de hafta içi olduğu gibi 20.00'ye kadar açık olacak.

PAZAR GÜNÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NASIL OLACAK?

Pazar günü yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma yasağı daha önce olduğu gibi uygulanacak. Buna göre; bakkalar, marketler, manavlar, kasaplar, fırınlar gibi tedarik zincirleri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Vatandaşlar, araç kullanmadan, güzergahlarına en yakın market, manav, kasap, fırın gibi işletmelerden alışveriş yapabilecek.

FLAŞ! Sadece mavi kentler değil! İşte hafta sonu sokak yasağı olmayan illerİÇİŞLERİ'NDEN MERAK EDİLEN 12 SORUYA 12 YANIT

Lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yeme-içme yerlerine girişte HES kodu zorunlu mudur?
Genelge ile restoran açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde %50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışması öngörülen lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi tüm yeme-içme yerlerine girişte tüm müşterilerin HES kodu sorgulamasının yapılması zorunludur.

İşletmeciler tarafından HES kodu sorgulaması yapılıp yapılmadığı ve HES kodu olmaksızın/kontrol edilmeksizin müşteri kabulü yapılıp yapılmadığı hususlarına yapılacak denetimlerde özellikle dikkat edilecek ve aykırı davranışların tespiti halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Dernek lokalleri genelgeye tabi midir?

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki dernek lokalleri de genelge ile kıraathane ve çay bahçeleri için öngörülen şartları sağlamak koşuluyla akşam 19.00'a kadar açık olabilecektir. Sadece dernek üyelerine %50 kapasite şartına uygun şekilde hizmet verebilecek olan dernek lokallerinde oyun (kağıt, okey vb.) oynanmasına müsaade edilmeyecektir.

Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde dernek lokalleri kapalı kalmaya devam edecektir.

Kahvehaneler ve kıraathanelerde oyun oynanabilecek midir?

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki kahvehaneler, kıraathaneler, çay ve kır bahçeleri ile dernek lokallerinde salgınla mücadele tedbirleri çerçevesinde oyun (kağıt, okey vb.) oynanmasına müsaade edilmeyecektir.

Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde kahvehane, kıraathane gibi oyun oynanan iş yerleri, kapalı kalmaya devam edecektir.

Bar, pavyon, gazino, taverna ve nargile salonu/kafe gibi iş yerleri genelge kapsamında mıdır?

Bar, pavyon, gazino, taverna ve nargile salonu/kafe gibi iş yerleri 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı genelge kapsamında olmayıp bu iş yerlerinin önceki genelgelerimiz çerçevesinde tüm illerde kapalı tutulmasına devam edilecektir.

İnternet kafe/salonu, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lunapark gibi iş yerleri genelgeye tabi midir?

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki internet kafe/salonu, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lunapark gibi oyun ve eğlence yerleri genelgede belirtilen %50 kapasite sınırı ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışabileceklerdir.

Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde bu iş yerleri kapalı kalmaya devam edecektir

Tekel büfeleri sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde çalışabilecek midir?

Tekel büfeleri sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde kendileri için belirlenen usul ve esaslar ile açılış ve kapanış saatlerine uymak koşulu ile faaliyet gösterebilecek olup, tekel büfeleri sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde kapalı kalmaya devam edecektir.

Sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek olan yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerde bulunan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı çocuklarımızın ve gençlerimizin şehirlerarası seyahatleri nasıl olacaktır?

Çıkış, varış ve güzergah illerinde yüksek ya da çok yüksek risk grubundaki iller
bulunması halinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı çocuklarımız/gençlerimizin şehirlerarası seyahatleri halihazırdaki uygulamadaki gibi izne tabi olup 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgemizle belirlenen esaslar çerçevesinde seyahat izin kurullarından seyahat izin belgesi düzenlenmesi uygulamasına devam edilecektir.

Çıkış, varış ve güzergah illerinde sadece düşük ve orta risk grubundaki illerin bulunması halinde ise bu yaş grubundaki vatandaşlarımızın şehirlerarası seyahatleri için izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Ayrıca 20 yaş altı gençler ve çocuklarımız yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir risk grubu ayrımı yapılmaksızın ve izne tabi olmaksızın şehirlerarası yolculuk yapabileceklerdir.

Sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek olan yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerde bulunan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanabilecekler mi?

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerimizdeki 65 yaş ve üzeri
vatandaşlarımız ile 20 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanabileceklerdir.

Çok yüksek risk grubundaki illerimizde ise 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı gençler ve çocuklarımız için şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanımına dair kısıtlamaya devam edilecektir.

Cenazeler ve taziyeler konusunda uygulama ne şekilde olacaktır?

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kurallara uyulmak kaydıyla cenazelere katılacak kişi sayısına ilişkin herhangi bir kısıtlama uygulanmayacaktır.

Yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde ise halen uygulanmakta olduğu gibi cenazelere katılım 30 kişi ile sınırlandırılacaktır.

Tüm risk gruplarında taziye evlerinin kapalı tutulmasına devam edilecek ve evlerde veya başka yerlerde toplu taziye uygulamasına izin verilmeyecektir.

Hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler son genelgeye tabi midir?

Hamam, sauna ve masaj salonu gibi iş yerleri düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerde 07.00-19.00 saatleri arasında % 50 kapasite sınırı uygulanmak şartıyla faaliyet gösterebileceklerdir.

Çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde ise hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler 30.11.2020 tarih ve 20077 sayılı Genelgemiz doğrultusunda yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalmaya devam edeceklerdir.

Kamu kurumlarındaki kapalı çay ocağı/kantinleri faaliyet gösterebilirler mi?

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki çay ocağı ve kantinler, Sağlık Bakanlığı Salgın
Yönetimi ve Çalışma Rehberinde bu iş yerleri için yer alan esaslara uyulmak kaydıyla faaliyet gösterebileceklerdir.

Restoranlarda canlı müzik yayını yapılabilir mi?

21/12/2020 tarih ve 21153 sayılı genelge, 02/06/2020 tarih ve 8591 sayılı genelge ile 30/05/2020 tarih ve 8556 sayılı genelgede açıkça belirtildiği üzere dans, oyun vb. amaçlı olanlar başta olmak üzere canlı müzik konusunda kısıtlama getirilmiş olup, restoranlarda canlı müzik etkinliğine izin verilmeyecektir.

Bu haber 991816 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz