Türk heyetine Lübnan’da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten...

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler.

Beyrut Limanı'nda 154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bine yakın kişinin ise yaralandığı korkunç patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bölgeyi ziyaret etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bölgeye giden Oktay ve Çavuşoğlu, Lübnan Cumhurbaşkanı ve heyeti ile görüştü. Görüşmenin ardından Oktay flaş açıklamalarda bulundu. Oktay, açıklamasında, Beyrut Limanı'nın inşası tamamlanana kadar Mersin Limanı'nın Lübnan'ın hizmetinde olacak.

08 Ağustos 2020 - 17:14

Son dakika: Türk heyetine Beyrut'ta coşkulu karşılama: Kardeşliğimiz daha da pekişecek

Giriş Tarihi: 08.08.2020  17:20 Güncelleme Tarihi: 08.08.2020 17:39

Türkiye facianın merkezinde! Tarihi ziyaret sonrası açıklama

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bin kişinin yaralandığı patlamayla sarsılan 'ın başkenti Beyrut'ta Türk ve Lübnanların yaşadığı mahallede vatandaşlarla buluştu. Oktay ve Çavuşoğlu'na sevgi gösterisinde bulunan Lübnanlılar, "" tezahüratında bulundu.

Türk heyeti Beyrut'ta coşku ile karşılandıBU ALBÜMÜ PAYLAŞ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin, 'ndaki patlamanın ilk anından itibaren arama kurtarma ekipleriyle, gıda yardımlarıyla ve her türlü desteğiyle lıların yanında olduğunu, bundan sonra da yaralar sarılana kadar yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı'ndaki incelemelerinin ardından Spears Mahallesi'nde vatandaşlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı 'ın başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Oktay, patlamanın kendilerini ve Türk milletini derinden yaraladığını ifade etti.

Lübnan'ı, Lübnanlıları sevdiklerini belirten Oktay, yaraları sarmak için Beyrut'ta bulunduklarını dile getirdi.

Oktay, "İlk andan itibaren Türkiye olarak yanınızdayız. Arama kurtarma ekiplerimizle, gıda yardımlarımızla, doktorlarımızla, hastanelerimizle, her türlü desteğimizle yanınızdayız. Bundan sonra da sonuna kadar, bu yaralar sarılana kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz." dedi.

'Ben Türkmen'im' diyen herkese verilecek! Bakan Çavuşoğlu Lübnan'da duyurdu

Lübnanlılardan birlik ve beraberlik, dayanışma içinde olmalarını isteyen Oktay, bunun ülkeyi güçlü kılacağını, Türkiye'nin de sonuna kadar Lübnan ile yürüyeceğini vurguladı.

Türkiye facianın merkezinde! Tarihi ziyaret sonrası açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere birçok siyasi isimle Lübnan'a ziyarette bulundu. Fuat Oktay ziyaretle ilgili yaptığı açıklamasında 'Türkiye sonuna kadar yardıma hazır bunu ifade ettik. Son olarak da Beyrut limanının inşası tamamlanana kadar da Mersin limanımızın Lübnan'ın hizmetinde olacağını belirttik' ifadelerini kullandı.

Video Player

00:02 | 03:12

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

GİRİŞ 08.08.2020 15:27GÜNCELLEME 08.08.2020 16:09

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye-Lübnan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl'ı Baabda Sarayı'nda kabul etti. Avn'ın Türk heyetiyle gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Oktay, Türkiye'nin Lübnan ile birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olduğunu göstermek amacıyla ülkeye geldiklerini ve Avn ile bu kapsamda görüştüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk milletinin, Lübnan Cumhurbaşkanı, devleti ve halkına başsağlığı dileklerini iletmek üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurgulayan Oktay, "Başınız sağ olsun, geçmiş olsun." dedi.

TÜRKİYE OLARAK BİZ BURADA OLACAĞIZ

Fuat Oktay, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Gördük ki Lübnan'da Türkiye'nin, Türk milletinin, Türk halkının apayrı bir yeri var, gönülden gönüle bir dostluğumuzun olduğunu gördük. Lübnanlı kardeşlerimize Türkiye olarak her şeyimizle burada olduğumuza dair bir açık çek vermiş olduk. Bundan sonra gıda yardımlarımız, tıbbi malzeme, ilaç yardımlarımız devam erdecek, buğday, un yardımlarımız devam edecek. Çok ciddi cam ve inşaat malzemesi ihtiyacı olduğu iletildi. İhtiyaçlar çerçevesinde gereken desteği vereceğimizi ifade ettik. Bu alan harabe halinden çıkarılıp normal hale dönüştürüldüğü ana kadar Türkiye olarak biz burada olacağız." dedi.

GIDA VE TIBBİ YARDIMA HAZIR OLDUĞUMUZU İLETTİK

154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bin kişinin yaralandığı patlamayla sarsılan Lübnan'a ilk andan itibaren Türkiye'nin geniş bir arama kurtarma ekibi gönderdiğini vurgulayan Oktay, bu ekibin Beyrut Limanı'nda halen çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

"İki sahra hastanemizle, sağlık ekiplerimizle, TİKA'nın yaklaşık 400 tonluk yardımlarıyla, AFAD'ın, Türk Kızılay'ın ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla Lübnan'da olduk." diyen Oktay, şöyle devam etti:

"Heyetimizle bu sabah gelirken de yine uçağımızda tıbbi malzemeler ve solunum cihazlarıyla geldik ve şu anda onları yetkililere teslim ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına ve Lübnan halkına geçmiş olsun, başsağlığı dileklerimizi ilettik. İlave ne tür desteklerde bulunabileceğimizle ilgili tekliflerimizi de ilettik. Daha fazla gıda yardımına, tıbbi yardıma hazır olduğumuzu, buna devam edeceğimizi ilettik. Sayda'da Türkiye olarak inşa ettiğimiz 100 yataklı bir yanık ve travma hastanesinin açılışı yapılmıştı. Gördüğümüz kadarıyla işletmeye alınmasıyla ilgili bazı sorunlar var. Cumhurbaşkanıyla konuyu tekrar gündeme getirdik. Burasının tekrar işletmeye alınması için Türkiye olarak hazır olduğumuzu, şu anda Lübnan'da buna çok acil ihtiyaç olduğunu gördüğümüzü, bu hastaneyi acilen hizmete alabileceğimizi ilettik."

Patlamada 160 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 binden fazla kişinin yaralandığını ve 1 milyona yakın insanın da etkilendiğini belirten Oktay, Lübnan Dışişleri Bakanı'nın kendilerine, patlamanın yaşandığı yerden 125 kilometre uzaklıktaki bir yerin dahi camlarının kırıldığını ifade ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ülkede çok yoğun bir cam ve inşaat malzemesi ihtiyacının olduğuna işaret ederek bununla ilgili yardım tekliflerinde bulunduklarını da dile getirdi.

"KARDEŞLİĞİMİZ DAHA DA PEKİŞECEK"

Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Biz biriz, kardeşiz, beraberiz, bir aileyiz, bir ailenin uzuvları gibiyiz. Hiç kimse ama hiç kimse bu uzuvlardan herhangi birini diğerinden ayıramaz. Bizi de birbirimizden hiç kimse ayıramayacak. Hem güzel hem de sıkıntılı günlerimizde bugün olduğu gibi her zaman, yaralar sarıldıktan sonra da bir ve beraber olacağız. Yine sizinle olacağız, Lübnan'da olacağız, siz de Türkiye'de olacaksınız. Kardeşliğimiz daha da pekişecek. Siz ne kadar iyi olursanız bizler de o kadar iyi olacağız."

Konuşma yaptığı alanda yan yana olan Türk ve Lübnan bayraklarını gösteren Oktay, bayrakların bir ve beraber, dayanışma içinde, birlikte dalgalandığına işaret etti.

"LÜBNAN HALKININ YANINDAYIZ"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Lübnan'da "Sünni, Şii, Hristiyan, Arap, Türk" gibi ayrım yapmadıklarını, tüm halkın yanında olduklarını söyledi.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta patlamanın meydana geldiği limanda incelemelerde bulundu. Başkent Beyrut'ta vatandaşlarla buluşan Oktay ve Çavuşoğlu'na yoğun ilgi gösterildi. Beyrut limanı civarında toplanan halka seslenen Oktay, "Buradaki patlama bizi derinden etkiledi. Yaralarınızı sarmak için buradayız. Her türlü destek için yanınızdayız. Patlama bizi de yaraladı, yaraları saracağız. Kardeşliğimiz daha da pekişecek." dedi. Çavuşoğlu ise "'Ben Türkmen'im' diyen tüm soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz." ifadelerini kullandı. İşte ziyaretten çarpıcı kareler...

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Beyrut Limanı civarında toplanan halka seslendi. Fuat Oktay, "Buradaki patlama bizin derinden etkiledi. Yaralarınızı sarmak için buradayız. Her türlü destek için yanınızdayız. Patlama bizi de yaraladı, yaraları saracağız. Kardeşliğimiz daha da pekişecek." dedi.

 

 

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

GALERİ DEVAM EDİYOR
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Çavuşoğlu da, "Ben Türkmen'im diyen tüm soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz." ifadelerini kullandı.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Patlamanın meydana geldiği limanda incelemelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, başkent Beyrut'ta patlamanın meydana geldiği limanda incelemelerde bulundu. Oktay, sosyal medya hesabından incelemeye ilişkin "Beyrut'u ziyaret ederek, yaşanan büyük talihsizlik sonrasında kısa sürede bölgeye ulaşan ekiplerimizden bilgi aldık" ifadelerini kullandı.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Burada da basına açıklamalarda bulunan Oktay, "Şu anda Lübnan'da Beyrut'taki patlamanın olduğu tam merkezdeyiz. Yani 2 bin 759 tonluk amonyum nitratın patladığı deponun bulunduğu yerdeyiz. Cumhurbaşkanımızın talimatları üzerine Sayın Dışişleri Bakanımız ve Lübnan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanımız, Meclis grubumuzdan da birlikte, buradayız. Lübnanlı kardeşlerimize, Lübnan devletine ve Lübnan halkına Cumhurbaşkanımızın, Türk milletimizin baş salığı dileklerini ve geçmiş olsun dileklerini iletmek üzere buradayız. Aynı zamanda da her türlü imkânlarımızla da yine aynı şekilde Lübnan Devleti ve Lübnan halkının, kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek üzere buradayız" şeklinde konuştu.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"TIBBİ MALZEMELERİMİZLE, İLAÇLARIMIZLA VE GIDA YARDIMIYLA BURADA OLDUK"

Basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sözlerine şu şekilde devam etti:
"İlk andan itibaren Cumhurbaşkanımız, Lübnan Cumhurbaşkanı Sayın Avn'ı aradılar. Hem baş salığı, geçmiş olsun dileklerini ilettiler hem de anında harekete geçmemizle ilgili de bizlere talimatlarını verdiler. Sayın Lübnan Cumhurbaşkanına da her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade ettiler.

Türkiye'den 'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Beyrut'ta Recep Tayyip Erdoğan sesleriBeyrut Limanı'nda 154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bine yakın kişinin ise yaralandığı korkunç patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt  bölgeyi ziyaret etti. Başkan 'ın talimatı ile bölgeye giden Oktay ve Çavuşoğlu,  Cumhurbaşkanı ve heyeti ile görüştü. Görüşmenin ardından Oktay flaş açıklamalarda bulundu. Oktay, açıklamasında, Beyrut Limanı'nın inşası tamamlanana kadar Mersin Limanı'nın Lübnan'ın hizmetinde olacağını belirttiklerini kaydetti. Oktay ve Çavuşoğlu Lübnan halkı tarafından büyük coşkuyla karşılandı. İşte Lübnan ziyaretinin detayları...

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, patlamanın meydana geldiği Beyrut Limanı'nda yaptığı açıklamada,"10 kilometre mesafedeki kendi büyükelçiliğimizin camları da hasar görmüş durumda. Çok ciddi cam ve inşaat malzemesi ihtiyaç duyulduğu ifade edildi bize. Bununla ilgili de her türlü yardıma hazır olduğumuzu, bunlarla ilgili gerekli desteği vereceğimizi, her üç görüşmemizde de ifade ettik" dedi.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı 'ın başkenti Beyrut'ta patlamanın meydana geldiği alanda incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Oktay ve Çavuşoğlu, bölgede çalışmaları sürdüren ekiple bir araya geldi. 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın patladığı depoda gerçekleştirilen incelemenin ardından açıklama yapan Oktay, Lübnan devletine, Lübnan halkına Cumhurbaşkanı 'ın ve Türk milletinin başsağlığı ve geçmiş olsun dilekleri iletmek için Lübnan'a geldiklerini ifade etti.

 

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Önce  Cumhurbaşkanı, Meclis Başbakanı ve Başbakanı ile ayrı ayrı verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Fuat Oktay, "Burada gördük ki, Türkiye'nin Lübnan'da apayrı bir yeri var, Türk milletinin, Türk halkının ayrı bir yeri var. Gönülden gönüle bir ilişki, gönülden gönüle bir dostluğun olduğunu gördük. Görüşmelerimizde de o dostluğu bire bir yaşadık. Birlikte hüzünlendik, birlikte sorunların üzerine konuştuk ve birlikte çözüm önerilerimizi değerlendirdik. Bundan sonra da yine Türkiye'nin neler yapabileceğini ifade ettik ve daha ötesine dönük de yapısal faaliyetlere dahil her türlü yardımlara açık olduğumuzu ifade ettik" açıklamasını yaptı.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

"YARALI SAYISININ 7 BİN CİVARINDA"

Amonyum nitrat deposunun patlama ile yok olduğunu ifade eden Oktay, "Sayın Meclis Başkanı 'Küçük bir Hiroşima' yaşadık diye ifade etti. Başbakan yaralı sayısının 7 bin civarında olduğunu ifade etti. Bir milyona yakın etkilenen insanın olduğunu, Dışişleri Bakanı da buradan 125 kilometre mesafedeki bir binanın camlarının kırıldığını ifade ettiler. KKTC'den patlamanın hissedildiğini öğreniyoruz, buraya da bildiriliyor. Silolar gidince, mısır ve buğday depoları burada olduğu için ciddi bir sıkıntı oluşmaması adına ilk etapta TİKA'mız burada. 400 tona yakın bir buğday buraya geldi. Trablus Limanı'na alındı şimdi ihtiyaç olan yerlere dağıtılacak. Kendimiz gelirken de tıbbi malzemeler ve ilaç getirdik, yine yetkililere teslim ettik. Aynı zamanda unutmayalım ki korona süreci birlikte yaşıyoruz. Bunun diğer süreci tetikleme riski de var. Dolayısıyla onun da en aza indirilmesi ile ilgili desteklerimiz devam ediyor. Birlikte getirdiğimiz solunum cihazlarımız da bu çerçevede teslim ediliyor" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Lübnan'da önemli açıklamalar

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

"TÜRKİYE'DEKİ HAVA AMBULANSLAR BURADAKİ 7 BİN YARALININ HİZMETİNDEDİR"

Yardımların devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye'deki hastaneler, Türkiye'deki hava ambulanslar buradaki 7 bin yaralının hizmetindedir.  hükümeti herhangi bir konuda, herhangi bir yaralının tedavisinde ihtiyaç duyduğunda anında biz buradan hava ambulanslarımızla alıyor olacağız, tedavilerini hastanelerimizde gerçekleştirip buraya ulaştırıyor olacağız" dedi.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

"KENDİ BÜYÜKELÇİLİĞİMİZİN CAMLARI DA HASAR GÖRMÜŞ DURUMDA"

Patlamanın meydana geldiği deponun yakınlarında bulunan binalarca ciddi hasar meydana geldiğini sözlerine ekleyen Fuat Oktay, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"10 kilometre mesafedeki kendi büyükelçiliğimizin camları da hasar görmüş durumda. Çok ciddi cam ve inşaat malzemesi ihtiyaç duyulduğu ifade edildi bize. Bununla ilgili de her türlü yardıma hazır olduğumuzu, bunlarla ilgili gerekli desteği vereceğimizi, her üç görüşmemizde de ifade ettik. Bu liman, hem Beyrut için hem de  için çok şey ifade ediyor. Lübnan ticaretinin ve ekonomisinin neredeyse belkemiği durumunda. Lübnan ekonomisinin buradna çok etkilenmemesi için limanın ayağa kaldırılması ve aynı zamanda etrafta gördüğünüz binalardaki hasarlar da dahil inşası önem arz ediyor. Lübnanlıların kendi hayatlarına dönebilmeleri için. Türkiye olarak ciddi tecrübemiz var, dünyada en iyiler arasındayız. Sonuna kadar da bu tecrübeyi buraya aktarmaya hazır olduğumuzu ifade ettik"

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

"MERSİN LİMANIMIZI VE İSKENDERUN LİMANIMIZI LÜBNAN'IN HİZMETİNE SUNACAĞIMIZI İFADE ETTİK"

Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde bulunan ve açılışı yapılan yanık ve travma merkezinin 'ın iç sorunları nedeniyle işletmeye alınması konusunda sıkıntılar yaşandığını aktaran Oktay, "burada da yine her görüşmelerimizde de bu hastanenin işletmeye alınabileceği hususundaki görüşlerimizi bildirdik.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Beyrut'ta patlama alanında

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Pazartesi günü hastanemizi TİKA'dan arkadaşlarımız  hükümeti ve ilgili kişilerle görüşmeler yapacaklar. Ticaret ve ekonominin etkilenmemesi için burası ayağa kaldırılana kadar Mersin Limanımız büyük ölçekli gümrükleme ve depolama faaliyetlerinde kurtulabileceğini, buraya küçük gemilerle taşınabileceğini ifade ettik. Sonrasında İskenderun Limanı'ndan bizi aradılar. İskenderun Limanı'nı da Lübnan'ın hizmetine sunabileceğimizi ifade ettiler. Biz de bunu görüşmelerimizde paylaştık. Mersin Liman'ımızı ve İskenderun Limanı'mızı, Beyrut Limanı tekrar inşa edilip fonksiyonel hale gelene kadar Lübnan'ın hizmetine sunacağımızı ifade ettik. Memnun oldular, değerlendirecekler bu konuda teknik görüşmeler devam edecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar mersin Limanı'nın 'ın hizmetinde olacağını açıklamasının ardından, gözler Mersin Uluslararası Limanı'na (MIP) çevrildi.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bin kişinin yaralandığı patlamanın meydana geldiği Beyrut'ta incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı'nın inşası tamamlanana kadar Mersin Limanı'nın 'ın hizmetinde olacağını belirttiklerini kaydetti. Bunun üzerine gözler Mersin Uluslararası Limanı'na çevrildi.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

GENİŞ YELPAZESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Dünya liman endüstrisine paralel olarak gelişen Mersin Uluslararası Limanı, 2019 yılında 1,9 Milyon TEU konteyner iş hacmine ulaşarak, bir önceki yıla göre yüzde 12 artış kaydetti. 2018 yılında ulaştığı 1,72 milyon TEU rakamıyla Türkiye konteyner limanları arasında ilk sıraya yerleşen Mersin Uluslararası Limanı, 2019 yılı iş hacmiyle liderliğini taçlandırmış oldu. MIP, konvansiyonel yük bazında ise bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 8 milyon ton iş hacmine ulaştı.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

BEYRUT İLE MESAFE 176 DENİZ MİLİ

Mersin Uluslararası Limanı ile patlamanın ardından inşasına başlanacak olan Beyrut Limanı arasındaki mesafenin 176 deniz mili olduğu belirtildi. Beyrut, Mersin'e karadan ise 601 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

COŞKUYLA KARŞILANDILAR

'da vatansdaşlar ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt  büyük coşkyla karşılandı. Lübnan halkı ile bir araya gelen Oktay; "Buradaki patlama bizin derinden etkiledi. Yaralarınızı sarmak için buradayız. Her türlü destek için yanınızdayız. Patlama bizi de yaraladı, yaraları saracağız. Kardeşliğimiz daha da pekişecek." iadelerini kullandı.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

Dışişleri Bakanı : "Ben Türkmen'im diyen tüm soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz. " dedi.

Son Dakika | Beyrut'ta Türk heyetine yoğun ilgi! Türk Bayraklarıyla karşıladılar.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

'Ben Türkmen'im' diyen herkese verilecek! Bakan Çavuşoğlu Lübnan'da duyurdu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyrut Limanı civarında toplanan halka seslendi. Fuat Oktay, Lübnan halkına destek mesajı verirken Bakan Çavuşoğlu, Başkan Erdoğan'ın talimatı olduğunu ifade ederek "Ben Türkmen'im diyen tüm soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz." müjdesini verdi.

Video Player

00:13 | 03:11

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Oktay, patlamanın kendilerini ve Türk milletini derinden yaraladığını ifade etti.

Lübnan'ı, Lübnanlıları sevdiklerini belirten Oktay, yaraları sarmak için Beyrut'ta bulunduklarını dile getirdi. 

Oktay, "İlk andan itibaren Türkiye olarak yanınızdayız. Arama kurtarma ekiplerimizle, gıda yardımlarımızla, doktorlarımızla, hastanelerimizle, her türlü desteğimizle yanınızdayız. Bundan sonra da sonuna kadar, bu yaralar sarılana kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz." dedi.

Lübnanlılardan birlik ve beraberlik, dayanışma içinde olmalarını isteyen Oktay, bunun ülkeyi güçlü kılacağını, Türkiye'nin de sonuna kadar Lübnan ile yürüyeceğini vurguladı.

- "KARDEŞLİĞİMİZ DAHA DA PEKİŞECEK"

Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Biz biriz, kardeşiz, beraberiz, bir aileyiz, bir ailenin uzuvları gibiyiz. Hiç kimse ama hiç kimse bu uzuvlardan herhangi birini diğerinden ayıramaz. Bizi de birbirimizden hiç kimse ayıramayacak. Hem güzel hem de sıkıntılı günlerimizde bugün olduğu gibi her zaman, yaralar sarıldıktan sonra da bir ve beraber olacağız. Yine sizinle olacağız, Lübnan'da olacağız, siz de Türkiye'de olacaksınız. Kardeşliğimiz daha da pekişecek. Siz ne kadar iyi olursanız bizler de o kadar iyi olacağız."

Konuşma yaptığı alanda yan yana olan Türk ve Lübnan bayraklarını gösteren Oktay, bayrakların bir ve beraber, dayanışma içinde, birlikte dalgalandığına işaret etti.

- "LÜBNAN HALKININ YANINDAYIZ"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Lübnan'da "Sünni, Şii, Hristiyan, Arap, Türk" gibi ayrım yapmadıklarını, tüm halkın yanında olduklarını söyledi.

VATANDAŞLIK VERİLECEK

Çavuşoğlu, "Lübnan'da ve dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, Türklerin ve Türkmenlerin de sonuna kadar yanındayız. 'Ben Türk'üm, Türkmen'im' deyip de vatandaşlığı olmayan, vatandaşlık almak isteyen kardeşlerimize de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını vereceğiz, bu Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatıdır." diye konuştu.

Oktay ve Çavuşoğlu'na sevgi gösterisinde bulunan Lübnanlılar, "Recep Tayyip Erdoğan" tezahüratında bulundu.

Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...
Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...
Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...
Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...
Türkiye'den Lübnan'a kritik ziyaret! Tüm gözler oraya çevrildi...

 

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Onun üzerine de şu anda biraz önce sahada gördüğünüz ekiplerimiz anında harekete geçtiler. AFAD sadece Türkiye'de bizim sıkıntımız olduğunda anında sıkıntımıza yetişen bir kurumumuz olmanın çok ötesinde dünyada nerede bir sıkıntı varsa anında orada olan bir ekibimiz, Türkiye'nin yüz akı. Kızılay'ımız aynı şekilde sadece Türkiye'de değil dünyanın neresinde bir sıkıntı varsa anında orada olan bir ekibimiz. UMKE ekiplerimiz Sağlık Bakanlığımızın aynı şekilde anında nerede bir sıkıntı varsa orada olan bir ekibimiz. Hatırlayın sıfırıncı dakikada biz hareket ederiz diyorduk. Sıfırıncı dakikada Sivil Topluk Kuruluşları'mızla (STK) birlikte Cumhurbaşkanımızın talimatıyla harekete geçip hem kendileri buraya gelip fiilen çalışmaya başladılar. Biraz önce yerinde gördük. Ama aynı zamanda da gelirken yine sahra hastaneleriyle ve doktorlarımızla, sağlık ekiplerimizle, tıbbi malzemelerimizle, ilaçlarımızla ve gıda yardımıyla burada olduk.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"TÜRKİYE OLARAK HEM YAPTIKLARIMIZI AMA BUNDAN SONRA DA YAPABİLECEKLERİMİZİ VE YAPACAKLARIMIZI ANLATTIK"

Patlama yerinin hemen arkasında görüyorsunuz biraz önce Sayın Başbakanla görüşmedeydik. Geldik heyetimizle birlikte önce Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettik ve kendilerine baş salığı ve geçmiş olsun dileklerimizden sonra da Türkiye olarak hem yaptıklarımızı ama bundan sonra da yapabileceklerimizi ve yapacaklarımızı anlattık. Bunu da sabahki basın toplantısında sizlerle paylaşmıştık.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Sonrasında Sayın Meclis Başkanı ve Başbakan ile ve heyetleriyle birlikte son derece verimli toplantılarımız oldu. Çok çok verimli. Biz burada gördük ki Lübnan'da Türkiye'nin apayrı bir yeri var. Türk milletinin, Türk halkının apayrı bir yeri var. Gönülden gönüle bir ilişki, gönülden gönüle bir dostluğun olduğunu gördük biz burada. Görüşmelerimizde de o dostluğu birebir yaşadık. Yani birlikte hüzünlendik, birlikte sorunların üzerinde konuştuk ve birlikte de çözüm önerilerimizi de yine değerlendirdik. Bundan sonra da Türkiye'nin neler yapabileceği ile ilgili de hem desteklerimizin neler olacağını ifade ettik ve daha ötesine dönük de yapısal faaliyetler de dahil her türlü yardımlara açık olduğumuzu ifade ettik. Cumhurbaşkanımız adına, Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle aslında Türkiye olarak Türk milleti olarak Türk devleti, hükümeti olarak burada her şeyimizle burada olduğumuza dair bir açık çek vermiş olduk Lübnanlı kardeşlerimize."

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"400 TONA YAKIN BİR BUĞDAY İLK ETAPTA BURAYA GELDİ TRABLUS LİMANI'NA ALINDI"

"Biz ilk andaki yardımlardan sonra yine TİKA'mız, Sayın Başbakanın ifade ettiği konu. Arkadaki silolarımızı birlikte gördük. Patlamanın, yani amonyum nitratın bulunduğu depo şu anda yok" diyen Oktay, "Tamamıyla yok olmuş durumda. Sayın Meclis Başkanı bunu 'küçük bir Hiroşima yaşadık' diye ifade etti, kendi ifadesiyle. Sayın Başbakan sabah 5-6 bin civarında diyorduk, yaralı sayısının 7 bin civarında olduğunu ifade ettiler ve 1 milyona yakın etkilenen insanın olduğunu ve yine Sayın Dışişleri Bakanı da buradan 125 kilometre mesafedeki bir uzaklıktaki binanın camlarının kırıldığını hissettiler. Yine patlamanın şiddetini ifade etme anlamında söylüyorum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden patlamanın hissedildiğini biz öğreniyoruz ve aynı şekilde buraya da aynı şey bildiriliyor, kendileri de ifade ediyorlar. Tabi silolar gidince burada mısır ve buğday depoları burada olduğu için ciddi bir sıkıntı oluşmaması adına da hemen ilk etapta yardım ihtiyacı belirince TİKA'mız yine burada, gurur kaynağı bir kuruluşumuz. 400 tona yakın bir buğday ilk etapta buraya geldi Trablus Limanı'na alındı ve Trablus Limanı'ndan da şimdi ihtiyaç olan yerlere dağıtılıyor olacak" şeklinde konuştu.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"TÜM YARDIMLARIMIZ TESLİM EDİLİYOR"

Getirdikleri tıbbi malzeme ve ilaçları yetkililere teslim ettiklerini ifade eden Oktay, şu şekilde konuştu: "Aynı zamanda da unutmayalım ki bir Covid-19 sürecini birlikte yaşıyoruz. Bunun diğer süreci tetikleme riski de var. Dolayısıyla onun da en aza indirilmesiyle ilgili her türlü desteklerimiz devam ediyor. Yine gelirken getirdiğimiz solunum cihazlarımızı da bu çerçevede teslim ettik. Tüm yardımlarımız teslim ediliyor. Bundan sonra gıda yardımlarımız devam edecek. Tıbbi malzeme, ilaç yardımlarımız devam edecek. Buğday, un yardımlarımız devam edecek. Ama onun ötesinde Cumhurbaşkanımızın ilk gün ifade ettikleri, teklif ettikleri şeyi biz burada bir kez daha teklif ettik. Buradan ben Lübnanlı kardeşlerimize bir kez daha duyurmak istiyorum aynı şekilde de Türkiye'deki kardeşlerimize de buradan duyurmak istiyorum; Türkiye'deki hastaneler ve Türkiye'deki hava ambulanslarımız buradaki 7 bin yaralının hizmetindedir. Lübnan hükümeti herhangi bir konuda herhangi bir yaralının tedavisi ile ilgili ihtiyaç duyduğunda anında biz buradan hava ambulanslarımızla alıyor olacağız. Sonrasında da bunların tedavisini hastanelerimizde gerçekleştirip, tekrar da buraya ulaştırıyor olacağız."

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"DÜNYADA EN İYİLER ARASINDAYIZ"

Limanın etrafındaki binalarda hasar seviyesinin yüksek olduğunu, camların tamamen yere inmiş şekilde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kendi Büyükelçiliğimize baktığımızda 10 kilometre yaklaşık mesafede kendi Büyükelçiliğimizin de camları hasar görmüş durumda. Yani çok ciddi bir cam ve inşaat malzemesi ihtiyacı olduğu ifade edildi bize. Biz bununla ilgili de ter türlü yardıma hazır olduğumuzu ve anında ihtiyaçlar çerçevesinde de bunlarla ilgili de gerekli desteği vereceğimizi her üç görüşmemizde de ifade ettik. Onun da ötesinde bu liman hem Beyrut için hem de Lübnan için çok şey ifade ediyor. Lübnan ticaretinin ve ekonomisinin neredeyse bel kemiği durumunda. Dolayısıyla Lübnan ekonomisinin buradan çok fazla etkilenmemesi için bir an önce buradaki limanın ayağa kaldırılması ama aynı zamanda da etrafta gördüğünüz binalardaki hasarlar da dahil yeniden inşası önem arz ediyor. Buradaki Lübnanlıların da yeniden kendi hayatlarına normal hayatlarına dönebiliyor olmaları için. Bununla ilgili de bizim Türkiye olarak da çok ciddi tecrübemiz var. Dünyada en iyiler arasındayız. Bu tecrübemizi, bu birikimimizi paylaştık yine her üç görüşmemizde de ve sonuna kadar da bu tecrübeyi buraya aktarmaya hazır olduğumuzu ifade ettik" şeklinde konuştu.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

"MERSİN VE İSKENDERUN LİMANI'MIZI, LİMAN TEKRAR İNŞA EDİLENE KADAR LÜBNAN'IN HİZMETİNE SUNACAĞIMIZI İFADE ETTİK"

"Yine bizim burada çok önceden 2008'de Cumhurbaşkanımızın yine kararını aldığı sonrasında yapıldı ve açılışını da yaptığımız bir hastanemiz. Hemen buradan 40 kilometre güneyde Sayda şehrinde bulunan yanık ve travma merkezimiz" ifadelerini kullanan Oktay sözlerine şu şekilde devam etti: "Burada işletmeye alınmayla ilgili ciddi, Lübnan'ın kendi içinde yaşanan sıkıntılardan dolayı işletmede sıkıntılar çekildiğini gördük. Dolayısıyla burada da yine her üç görüşmemizde de bu hastanenin çok hızlı bir şekilde işletmeye alınabileceği, eksikliklerinin giderilebileceği ile ilgili yardımlarımızı ilettik. Sayın Başbakan da çok mutlu olacaklarını ilgili bakanlarda çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Hemen pazartesi günü bu hastanemizi TİKA vasıtasıyla yapmıştık yine TİKA'dan arkadaşlarımız burada olacaklar. İlgililer burada olacaklar. Lübnan hükümeti ve ilgili kurumlarıyla da Sağlık Bakanlığı da dahil görüşmeler yapılacak, ihtiyaçlar belirlenecekler. Bu sağlık hastanesini de hızlı bir şekilde ayağa kaldırmayı arzu ediyoruz.

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

Onun ötesinde yine buradaki faaliyetler anlamında baktığınızda ticaret, ekonomi buradan dönüyor dedik. Bunun etkilenmemesi için de yeniden burası ayağa kaldırılana kadar Mersin Limanı'mızın gümrükleme büyük ölçekte gümrükleme ve depolama faaliyetlerinde kullanılabileceğini sonrasında da buraya ihtiyaç bazında daha küçük gemilerle buraya taşınabileceğini ilettik. Bu teklifimiz geçerli. Sonrasında hemen İskenderun Limanı'ndan bizi aradılar. İskenderun Limanı'nı da bu çerçevede Lübnan'ın hizmetine sunabileceğimizi ifade ettiler. Biz bunu da yine görüşmelerimizde paylaştık. Yani Mersin Limanı'mızı ve İskenderun Limanı'mızı buradaki Beyrut Limanı tekrardan inşa edilip normal fonksiyonel hale geldiği ana kadar her iki limanımızı da Lübnan'ın ticari ve ekonomik faaliyetlerinde Lübnan'ın hizmetine sunacağımızı ifade ettik. Son derece mutlu oldular, memnun oldular, değerlendirecekler. Bu konuda da teknik görüşmeler de devam edecek."

Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
 
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
 
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
 
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
 
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler
 
Türk heyetine Lübnan'da yoğun ilgi! Üst düzey ziyaretten dikkat çeken kareler

.Çavuşoğlu, "Lübnan'da ve dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, Türklerin ve Türkmenlerin de sonuna kadar yanındayız. 'Ben Türk'üm, Türkmen'im' deyip de vatandaşlığı olmayan, vatandaşlık almak isteyen kardeşlerimize de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını vereceğiz, bu Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatıdır." diye konuştu.

Oktay ve Çavuşoğlu'na sevgi gösterisinde bulunan Lübnanlılar, "Recep Tayyip Erdoğan" tezahüratında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lübnan'daki patlamada yaralanan Türk aileyi ziyaret etti

Giriş:08 Ağustos 2020 18:30

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lübnan'daki patlamada yaralanan Türk aileyi ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan’daki patlamada yaralanan Türk aileyi ziyaret etti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta meydana gelen patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyrut'taki ziyaretlerine devam ediyor. Beyrut Limanı'ndaki incelemelerin ardında Oktay ve Çavuşoğlu patlamada yaralanan Türk aileyi ziyaret etti. Oktay ve Çavuşoğlu, yaralı aileye geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerini iletti.

Son dakika: Türk heyetine Beyrut'ta coşkulu karşılama: Kardeşliğimiz daha da pekişecek.Oktay ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, “Tekrar cümleten geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerimizi iletmek isteriz. Dışişleri Bakanımız, Türkiye Dostluk Grubu Başkanımız ve AFAD Başkanımız ile buradayız. AFAD Başkanımız, tüm arama-kurtarma faaliyetlerinin başında bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile biz ilk andan itibaren burada ne yapabiliriz diye Türkiye olarak anında harekete geçtik” ifadelerini kullandı. Oktay, ziyareti sırasında Lübnan Cumhurbaşkanı, başbakanı ve meclis başkanı ile görüştüğünü dile getirirken, patlamanın çok büyük olduğunu ifade etti.

Bu haber 292867 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...