Son dakika: TürkAkım projesinde tarihi gün! Başkan Erdoğan ve...

Son dakika: TürkAkım projesinde tarihi gün! Başkan Erdoğan ve Putin açacak!...

Rusya'nın doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak olan TürkAkım için tarihi gün bugün... TürkAkım, Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov'un katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde saat 15.00'da düzenlenen törenle açılacak..

08 Ocak 2020 - 11:05

Son dakika:  açılışına saatler kaldı!

Giriş Tarihi: 08.01.2020 Güncelleme Tarihi: 08.01.2020 

Son dakika haberine göre,  gazını  üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP projesini 30 Kasım’da açan Başkan Erdoğan, bugün de  lideri ’le Rus gazını Türkiye ve Avrupa’ya dağıtacak  projesinin açılışını yapacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Haliç Kongre Merkezi'nde Rus gazını Türkiye'ye ve ardından da Avrupa'ya taşıyacak tarihi TürkAkım projesinin açılışını yapacak. Törene Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Azerbaycan ve Macaristan'dan bakanlar katılacak. Hat, Rusya'nın doğalgaz rezervleri ile Türkiye'nin dağıtım ağı arasında doğrudan bir bağlantı oluşturarak, Türkiye ile Avrupa için güvenilir bir enerji arzı sağlayacak.Son dakika: TürkAkım açılışına saatler kaldı! devri başlıyor

Azerbaycan gazını Anadolu üzerinden Avrupa’ya taşıyacak  projesini 30 Kasım’da açan Başkan Erdoğan bugün de  lideri ’le Rus gazını Türkiye ve Avrupa’ya dağıtacak ’ın açılışını yapacak

Türkakım devri başlıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Haliç Kongre Merkezi'nde Rus gazını Türkiye'ye ve ardından da Avrupa'ya taşıyacak tarihi TürkAkım projesinin açılışını yapacak. Törene Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Azerbaycan ve Macaristan'dan bakanlar katılacak. Hat, Rusya'nın doğalgaz rezervleri ile Türkiye'nin dağıtım ağı arasında doğrudan bir bağlantı oluşturarak, Türkiye ile Avrupa için güvenilir bir enerji arzı sağlayacak.

TürkAkım projesinde tarihi günRusya Devlet Başkanı Putin, İstanbul'a geldi

TürkAkım'ın deniz kesimi Karadeniz altından ilerleyen iki paralel boru hattından oluşuyor. Açık deniz boru hatları ise Rusya kıyısındaki Anapa kentinden başlayıp İstanbul'a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Kırklareli Kıyıköy'de kıyıya çıkıyor. Hattın deniz kesimi 930 kilometre uzunluğunda iki boru hattından oluşuyor. Karaya çıkan Türkiye kesimini oluşturan iki hattan, 70 km uzunluğundaki TürkAkım-1, BOTAŞ'ın ana ulusal iletim hattına bağlanıyor. 142 kilometrelik ikinci hat ise Bulgaristan sınırındaki Malkoçlar mevkiinden Avrupa'ya ulaşıyor.
Karadeniz'de 2 bin 200 metre azami derinlikte inşa edilen boru hatları ile TürkAkım'ın taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olacak. Türkiye ve Avrupa'ya iki ayrı hattan 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşınacak.

BATI HATTI DEVRE DIŞI KALDI
Rusya, TürkAkım'ın devreye alınmasıyla birlikte Türkiye'ye Batı Hattı üzerinden gaz ihracatını sonlandıracak. Daha önce Ukrayna, Moldovya, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gaz ulaştıran Batı Hattı devre dışı kalarak, yerini Karadeniz altından Türkiye'ye doğrudan bağlanan TürkAkım alacağı için ileri vadede doğalgaz fiyatlarında da iyileşmeler olacak. Aradaki diğer ülkelerin devre dışı kalması gazın Türkiye'ye ulaşım maliyetini de ciddi oranda azaltıyor.

ARTIK TRANSİT ÜLKE RİSKİ YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de dev açılışla ilgili SABAH'a yaptığı değerlendirmede TürkAkım projesinin rekor sürede bitirildiğini belirtti. TürkAkım'da denizden iki hat yapıldığını, Türkiye'ye gelen ve sisteme dahil edilecek ilk hattın 70 kilometre uzunluğunda olduğunu, 142 kilometrelik ikinci hattın ise Bulgaristan üzerinden Orta Avrupa'ya ilerleyeceğini anlatan Dönmez, "Türk Akım-1 bizim ulusal iletim sistemimize bağlanacak, daha önce batı hattı üzerinden aldığımız gazı oradan alacağız. Transit ülke riskini ortadan kaldıracağız. Geçmişte bu riskleri maalesef yaşadık. İkinci hat ise Bulgaristan üzerinden Balkanlar, belki Orta Avrupa'ya doğru gidecek. Gazın sahibi Ruslar olduğu için onlar götürüyorlar süreci" dedi.

İKİNCİ HAT BALKANLAR'A ENERJİ VERECEK
TürkAkım'ın Bulgaristan'dan geçen koluna "Balkan Akımı" adı verilecek. TürkAkım hattının ikinci yan borusu olan "Balkan Akımı" hattından Bulgaristan'a yılda 19 milyar metreküp gaz girecek. Bu miktardan 12 milyar metreküpten fazlası doğrudan Sırbistan'a nakledilecek, geri kalan doğalgaz ise iç tüketim ve Bulgar hükümetinin Varna'da yapmayı planladığı, Balkan Doğalgaz Dağıtım Merkezi'ne tedarik edilecek.

TANKERLE TAŞIMAYA İHTİYAÇ KALMAYACAK
TürkAkım'ın sağlayacağı enerji toplam kapasitede 15 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli olacak. 126 bin rüzgar türbininin güç kapasitesine ve 370 LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tankerinin taşıyabileceği doğalgaza da eşit olacak.

JOHNSON İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan, dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ABD-İran gerginliği ile Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Son dakika: TürkAkım projesinde tarihi gün! Başkan Erdoğan ve Putin açacak!

TÜRKAKIM PROJESİNDE TARİHİ GÜNRusya'nın doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak olan  için tarihi gün bugün... TürkAkım, Başkan , Rusya Devlet Başkanı , Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov'un katılımıyla 'nde saat 15.00'da düzenlenen törenle açılacak.

 projesi ilk defa Rusya Devlet Başkanı Vladimir  tarafından 2014'te dile getirildi ve Hükümetler Arası Anlaşma (IGA) Dünya Enerji Kongresi sırasında 10 Ekim 2016 tarihinde imzalandı.

TÜRKAKIM PROJESİNİN ÖNEMİ NE?

Toplam taşıma kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan TürkAkım'dan gelecek gazın yarısı (15,75 milyar metreküp) Türkiye'de kullanılacak, diğer yarısı da (15,75 milyar metreküp) Bulgaristan sınırı üzerinden Avrupa'ya aktarılacak. Türkiye'nin ortalama yıllık doğal gaz tüketiminin 50 milyar metreküp civarı olduğu düşünüldüğünde, TürkAkım bu tüketimin tek başına yaklaşık üçte birini karşılayabilecek.


Deniz kısmı 930 kilometre uzunluğa sahip TürkAkım'ın Türkiye'ye gaz sağlayacak TürkAkım-1 kara kısmı 70 kilometre, Türkiye'den Avrupa'ya gaz tedarik edecek TürkAkım-2 kara kısmı ise 140 kilometre.

PLANLANANDAN ÖNCE TAMAMLANDI

Alım terminalleri, kıyı geçişi, 930 kilometrelik deniz kısmı ve 210 kilometrelik toplam kara kısmı planlanan süreden önce tamamlandı.

30 Kasım 2019'da tamamlanan TANAP ve bugün açılışı yapılan TürkAkım, Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde Türkiye'nin enerji arz güvenliğine katkı sağlarken, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine de önemli katkı sağlayacak.


Doğal gazın yaygınlaştırılması kapsamında 81 ilde 550 yerleşim merkezine doğal gazı ulaştıran Türkiye, enerjide merkez ülke olmak için son yıllarda çok önemli adımlar attı.

Bu adımlardan en önemlisi Eylül 2018'de devreye alınan Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'nın (OTSP) açılışıdır. Türkiye'de doğal gaz piyasasının serbestleşmesi, piyasa derinliğinin artırılması ve piyasaya daha fazla oyuncu girmesini sağlayan OTSP (bir başka deyişle doğal gaz borsası) piyasada kısa vadeli alımları da mümkün kılmıştır.


Son yıllarda devreye alınan LNG, FSRU ve doğal gaz depolama tesisleri, OTSP ile doğal gaz piyasasının serbestleşmesine önemli katkılar sağladı. Doğal gaz altyapısına yönelik yapılan bu yatırımlar OTSP'nin ve doğal gaz piyasanın liberalleşmesi hareketlerini daha da anlamlı kıldı. TürkAkım, Türkiye'ye doğal gaz ilk alıcı konumuna getirecek. Böylece transitten kaynaklı riskler de ortadan kalkacak.

Bu haber 201375 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...