Son dakika: Libya ordusuna ait bir SİHA BAE’nin temin ettiği...

Son dakika: Libya ordusuna ait bir SİHA BAE'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti.

Son dakika haberi... Libya ordusuna ait bir SİHA, darbeci Hafter'in işgal ettiği Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne yeni sevkedilen BAE'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti. Libya Ordusu, 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonunu başlatmış, 13 Nisan'da da Trablus'un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak başkentten Tunus sınırına kadar uzanan sahil şeridinde 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.

16 Mayıs 2020 - 20:40

Son dakika:  ordusuna ait bir  'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti

Giriş Tarihi: 16.05.2020 Güncelleme Tarihi: 16.05.2020 

Son dakika haberine göre,  ordusuna ait bir 'ne yeni sevkedilen 'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti.

Libya'da Hafter'e ağır darbe

 Ordusuna ait silahlı insansız hava aracınının (), ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislere sevk edilen hava savunma sistemini (HSS) imha ettiği bildirildi.

Libya Ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, ordunun hava unsurlarının, Hafter milislerinin işgalindeki 'ne henüz gönderilen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin () temin ettiği Rus yapımı Pantsir tipindeki HSS'yi imha ettiğini duyurdu.

Libya Ordusu, 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonunu başlatmış, 13 Nisan'da da Trablus'un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak başkentten Tunus sınırına kadar uzanan sahil şeridinde 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.

Çölün ortasında geniş ve korunaklı bir askeri alan olan başkentin 140 kilometre güneybatısındaki Vatiyye, 7 ila 10 bin askerlik kapasitesiyle stratejik açıdan büyük önem taşıyor.

Libya Ordusu, üssü milislerden geri almak için düzenlenen operasyonlarla "paralı asker ile milislerin barınağı ve sivillere yönelik hava saldırılarının merkezi durumundaki Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığını" bildirmişti.

Libya'da darbeci Hafter'e ağır darbe!
LİBYA'DA HAFTER MİLİSLERİNİN BAŞKENTE SALDIRISINDA 5 SİVİL ÖLDÜ
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin, başkentte yerlerinden edilmiş Libyalıların kaldığı sivil yerleşim bölgesine roketli saldırısında 5 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Libya Sağlık Bakanlığı Basın Müsteşarı Emin el-Haşimi'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, yerlerinden edilmiş Libyalıların kaldığı Furnac bölgesindeki bir yerleşkeye Hafter milislerinin roketle düzenlediği saldırıda beş sivil öldü ve ampütasyon uygulanan bir çocuğun da yer aldığı altı kişi yaralandı.

Haşimi, acil servis ekiplerinin bombalanan bölgedeki aileleri tahliye etmek için güvenli bir rota tesis etmeye çalıştıklarını ekledi.

Sosyal medya hesaplarında, roketlerin düşmesinin ardından bölgeden yükselen siyah dumanların görüntüleri paylaşıldı.

Hafter milislerinin mayıs başından itibaren başkentin çeşitli bölgelerine düzenlediği yüzlerce roketin kullanıldığı saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 20'den fazla sivil hayatını kaybetmişti.

Son dakika: Libya ordusuna ait bir SİHA BAE'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha ettilibya'daki Barış Fırtınası Operasyonu'nda Hafter Güçlerine ağır darbe indirildi

Libya ordusu, “Barış Fırtınası Harekatı”yla Trablus, Vatiyye ve Ebu Gureyn'de Hafter güçlerine ağır kayıplar verdirmeyi sürüyor. Birçok merkez işgalden kurtarılırken, Hafter güçlerine ait 4 uçak, bir helikopter, 2 Çin üretimi SİHA, Rus yapımı Panstsir-S hava savunma sistemi ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç ve tesisler de imha edildi.

libya'daki Barış Fırtınası Operasyonu'nda Hafter Güçlerine ağır darbe indirildi

Libya Hükümeti tarafından başlatılan “Barış Fırtınası” operasyonu kapsamında Libya’nın doğusundaki Hafter’e bağlı çok sayıda askerin etkisiz hale getirildiği, dört uçak, bir helikopter, iki Çin üretimi SİHA, Rusya yapımı Panstsir-S hava savunma sistemi ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç, ağır silahlarla birlikte askerlerin kullandığı tesislerin imha edildiği öğrenildi. BM Güvenlik Konseyi’nin 2259 sayılı kararı ve Libya Hükümeti’nin resmi çağrısı doğrultusunda Libya ordusuna eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam eden Türk askerlerinin görevlerini Libya Hükümeti tarafından güvenliği sağlanan bölgede gerçekleştirdiği ve bugüne kadar hiçbir zayiat yaşanmadan faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi. Hafter’in sivil halk ile alt yapı tesislerine yönelik artan saldırılar üzerine Libya Hükümeti tarafından 25 Mart’ta operasyon başlatılmıştı.

3 CEPHEDE HAREKAT

Başkanlık Konseyi Başkanı ve Libya Hükümeti Başbakanı Fayiz es Serrac, “Barış Fırtınası” adı verilen operasyonla “saldırgan teröristlere gereken cevabın sert şekilde verileceğini” ifade etmişti. Trablus, Vatiyye ve Ebu Gureyn olmak üzere 3 ayrı cephede gerçekleştirilen Barış Fırtınası operasyonunda Libya Hükümeti’ne bağlı unsurlar önemli kazanımlar sağladı. Ağır zayiatlar veren Hafter’e bağlı askerler güneye doğru çekilmek zorunda kaldı.

KRİTİK HAT KONTROL ALTINA ALINDI

Hükümet güçleri 13 Nisan’da Subrata ve Surman, 14 Nisan’da ise Riqdalin, El Asse, Aceylat, El Cemil ve Zilten meskun mahal ve bölgelerini ele geçirerek, Trablus’tan Tunus’a kadar olan bölgeyi kontrol altına aldı. Kazanılan başarının devamını sağlamak ve harekatın temposunu artırmak maksadıyla 18 Nisan’da yeni bir ileri harekata başlandı.

YÜZDEN FAZLA ESİR ALINDI

İleri harekat kapsamında Libya Hükümet güçleri, Hafter ait askeri unsurların başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini geri almayı amaçladı. Harekat kapsamında kent çevresinde bazı bölgeler milislerden temizlendi, 100’den fazla Hafter’e bağlı silahlı unsur esir alındı.

HASTANELER HEDEF ALINDI

Geçen aydan itibaren Trablus’taki sivil hedeflere yönelik saldırılarını artıran Hafter güçlerinin vurduğu yerlerin başında hastaneler geldi. Son bir ay içerisinde en az 10 sağlık kuruluşunu hedef alınan Hafter güçlerinin özellikle koronavirüs tehdidinin olduğu dönemde hastanelere yönelik saldırılarıyla Trablus’un su ve elektriğinin kesilmesi tepki çekiyor. Hafter askerleri, son günlerde başta Trablus olmak üzere saldırılarını arttırarak, Türkiye ve İtalya’nın Trablus büyükelçiliklerinin olduğu bölgeyi, Mitiga Havalimanı’nı, sivil uçakları ve diğer sivil altyapıyı hedef aldı. Hafter güçlerinin mayıs ayının ilk haftasında da devam eden saldırılarında en az 15 sivil hayatını kaybetti, 50’den fazla kişi yaralandı. Darbeci güçler tarafından 9 Mayıs’ta Mitiga Uluslararası Havaalanı’na 64 atım, Al-Nasır bölgesine 55 atım, Banana Farm bölgesine 61 atım olmak üzere Trablus şehir merkezine toplam 180 top/Grad füzesi atıldı.

(Darbeci Hafter)

BAE KAOSU TETİKLİYOR

BM Libya Misyonu, Hafter güçlerinin uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı eylemlerinin kayıt altına alındığını, bu saldırıların savaş suçu olarak Uluslararası Ceza Mahkemesine götürüleceğini duyurdu. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, 22 Nisan’da BAE’nin Libya’nın milli güvenliği için tehdit olduğunu belirterek, “BAE, Libya’daki kaos ortamının devam etmesini istiyor.” ifadelerini kullanmıştı. Yılbaşından bu yana BAE’den Libya’nın doğusundaki Hafter güçlerine 6 bin tondan fazla yük taşıyabilecek 100’den fazla kargo uçuşu düzenlendiğine yönelik haberler yer almıştı. BAE’nin Sudan ve Nijer’den topladığı paralı askerlerin de Hafter saflarına katıldığı biliniyor. Yine BAE’ye ait SİHA’ların Libya’da sivilleri hedef alan saldırılar düzenlediği de biliniyor. Öte yandan Rusya Federasyonu tarafından Hafter’e bağlı güçlere, paralı askerler olarak bilinen Wagner desteği sağlandığına ve son haftalarda Hafter’e örtülü olarak Suriye’de konuşlu olan 4-6 savaş uçağı gönderildiğine yönelik iddialar da yer aldı.

(Muhammed Bin Zayed)

Libya'da darbeci Hafter'e ağır darbe! Hava savunma sistemi imha edildi

Son dakika haberi...  ordusuna ait bir SİHA, darbeci 'in işgal ettiği 'ne yeni sevkedilen 'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti.

LİBYA'DA DARBECİ HAFTER'E AĞIR DARBE!

 Ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, ordunun hava unsurlarının,  milislerinin işgalindeki 'ne henüz gönderilen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin () temin ettiği Rus yapımı Pantsir tipindeki HSS'yi imha ettiğini duyurdu.

3 BİN KİLOMETREKARELİK ALANI MİLİSLERDEN TEMİZLEMİŞTİ

Libya Ordusu, 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonunu başlatmış, 13 Nisan'da da Trablus'un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak başkentten Tunus sınırına kadar uzanan sahil şeridinde 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.

Çölün ortasında geniş ve korunaklı bir askeri alan olan başkentin 140 kilometre güneybatısındaki Vatiyye, 7 ila 10 bin askerlik kapasitesiyle stratejik açıdan büyük önem taşıyor.

"PARALI ASKER İLE MİLİSLERİN..."

Libya Ordusu, üssü milislerden geri almak için düzenlenen operasyonlarla "paralı asker ile milislerin barınağı ve sivillere yönelik hava saldırılarının merkezi durumundaki Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığını" bildirmişti.

Bu haber 291333 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...