Son dakika: İstanbul Valisi Ali...

Son dakika: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenyurt'ta sel felaketinin yaşandığı sokakta açıklama yaptı..

İstanbul'da sağanak yağış etkili oldu. Esenyurt'ta şiddetli yağışa dayanamayan istinat duvarı park halindeki araçların üzerine devrildi. İlçedeki bir binanın su basan bodrum katında arama çalışması başlatıldı. Metrekare başına en fazla yağış Ümraniye'de (28,9 kg) ile Üsküdar'a (24,8 kg) düştü. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, selde 8 kişinin yaralandığını belirterek, "30 yaşlarında Suriyeli bir misafirimiz vefat etti" açıklamasını yaptı.

23 Haziran 2020 - 19:00

Son dakika: 'ta  felaketinin yaşandığı sokakta açıklama yaptı

Giriş Tarihi: 23.6.2020  18:15 Son Güncelleme: 23.6.2020  18:57

'ta  felaketinin yaşandığı sokakta açıklamalarda bulundu. Yerlikaya yaptığı açıklamada: "Esenyurt'ta 30-32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimiz vefat etti." ifadelerini kullandı.

Son dakika: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenyurt'ta sel felaketinin yaşandığı sokakta açıklama yaptı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ile birlikte selde zarar gören sokakta incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından kameralar karşısına geçen Vali Yerlikaya, son durumu gazetecilerle paylaştı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ekiplerinin dünden itibaren sağanak yağış uyarısında bulunduğunu hatırlatan Yerlikaya, "İstanbul'da bugün öğleden sonra gerçekten ciddi bir sağanak yağış oldu. İstanbul'da daha önce çok ender gördüğümüz iki tane hortum görüldü. Maalesef içinde bulunduğu Esenyurt Pınar Mahallesi 1272 Sokak'ta bodrum katları yol kot seviyesinden itibaren 120 santime yakın su bastı. Çatalca, Esenyurt, Beylikdüzü'nde su baskınları oldu. Çatalca'da hastanede tedavi gören iki vatandaşımız, Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde tedavi gören durumları iyi iki vatandaşımız, Esenyurt Devlet Hastanesi 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. 2, 3 ve 5 yaşlarında 3 yavrumuzun durumları iyi. Maalesef 30- 32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimiz vefat etti" ifadelerini kullandı.

Vali Yerlikaya'dan yağış ve fırtına açıklaması: Bir Suriyeli misafirimiz hayatını kaybetti 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan sel felaketiyle ilgili açıklamaİtfaiyenin bodrum katlardaki suların boşaltılması ile ilgili yoğun şekilde çalıştığını belirten Vali Yerlikaya, "Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay bey aradı geçmiş olsun dileklerini iletti. AFAD olarak İçişleri Bakanlığımız ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile hasar tespit ettiğimiz, zarar gören vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Kaymakamlarımız hemen bu tespitleri yapıp gereken yardımı yapacaklar. Esenyurt Belediye Başkanımızla burada evinde olamayacak sakinler ile neler yapacağımızı konuşuyoruz. Bu gece onlara sahip çıkıyoruz. Aynı sokakta geçmişte de buna benzer su baskınları olduğunu söyleyen vatandaşlarımızla konuştuk. Niyetimiz aynı sıkıntını bir daha olmaması yönünde kalıcı tedbirler almak" diye konuşu.

Sel baskının yaşandığı 1272 Sokak'taki eğime dikkat çeken Vali Yerlikaya, "Bu sokakta bodrumda yaşama izin vermeyeceğiz, konut olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu günden itibaren de tedbirlerimiz alıyoruz. Vatandaşımıza gereken desteği sağlayarak sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.

Yerlikaya'dan şiddetli yağış ve fırtına açıklamasıCUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul'da yaşanan sele ilişkin Vali Ali Yerlikaya'dan bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Oktay, İstanbul Valisi Yerlikaya ile telefonda görüşerek "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

İlgili tüm kurumların görev başında olduğunu belirten Fuat Oktay, sel ve su baskınından etkilenen bölgelerle ilgili çalışmaların aralıksız yürütüldüğünü kaydetti.

Esenyurt’ta sel nedeniyle araç ve evlerde mahsur kalanlar kabusu yaşadı!Son dakika: 'dan yağış ve fırtına açıklaması: Bir Suriyeli misafirimiz hayatını kaybetti

Son dakika haberine göre,  'daki  ver fırtınayla ilgili açıklamalarda bulundu. Yerlikaya yaptığı açıklamada, "30'lu yaşlardaki bir Suriyeli misafirimiz vefat etti" dedi.

Son dakika: Yıktı geçti! Bugün İstanbul...İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum

İstanbul'da sağanak yağış etkili oldu. Esenyurt'ta şiddetli yağışa dayanamayan istinat duvarı park halindeki araçların üzerine devrildi. İlçedeki bir binanın su basan bodrum katında arama çalışması başlatıldı. Metrekare başına en fazla yağış Ümraniye'de (28,9 kg) ile Üsküdar'a (24,8 kg) düştü. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, selde 8 kişinin yaralandığını belirterek, "30 yaşlarında Suriyeli bir misafirimiz vefat etti" açıklamasını yaptı.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 1

İstanbul'da etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.

ÇATALCA'DA HORTUM (VİDEO)

SELE KAPILAN KADIN BÖYLE KURTARILDI

FABRİKANIN ÇATISI UÇTU (VİDEO)

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 2

İstanbul'un bazı bölgelerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 3

Kentin Anadolu ve Avrupa yakalarındaki bazı ilçelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak devam ediyor. Bazı bölgelerde ise dolu etkili oluyor.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 4

Yağış nedeniyle ana arterlerde trafik yoğunlaşırken, kent genelinde trafik yoğunluğu İBB Trafik verilerine göre saat 18.00 itibarıyla yüzde 45 oldu.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 5

3 ÇOCUK KURTARILDI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada Esenyurt yoğun yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokakta bulunan binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriye uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 çocuğun kurtarıldığı açıklandı.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 6

İstanbul Valiliği İstanbul'da etkili olan yağışa ilişkin açıklama yaptı. Valiliğin açıklamasında, " İlimizde bugün öğleden sonra meydana gelen kuvvetli sağanak yağış, rüzgar, hortum ve yıldırım düşmesi olayları Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy ilçelerimizde etkili olmuştur. Esenyurt İlçemizde yaşanan yoğun yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokakta bulunan bir binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriye uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki (3) çocuk AFAD ve İtfaiye ekiplerimizin müdahalesiyle kurtarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerimizce hastaneye sevk edilmiştir. Esenyurt Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan çocukların sağlık durumları iyi olup, gerekli kontrolleri devam etmektedir.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 7

Tedavi gören çocuklarımıza, ailelerine ve hava muhalefeti nedeniyle zarar gören bütün İstanbullara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. İlimizde yaşanan hava muhalefeti nedeniyle ilgili kurumlarımızın bütün ekipleri teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürmektedir." ifadeleri yer aldı.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 8

VALİ YERLİKAYA: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise faciada bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Yerlikaya, şunları kaydetti:

İstanbul'da bugün öğleden sonra gerçekten sağanak yağış oldu. İstanbul'da daha önce çok ender görülen iki tane hortum görüldü. Maalesef Esenyurt ilçemizin Pınar Mahallesi 1272 sokakta bodrum katlarına su bastı. Çatalca'da hakeza, Beylikdüzü'nde de çok az bir iki noktada olduğunu arkadaşlarımız söyledi. Birazdan oraya gideceğiz. Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 arkadaşımız, Beylikdüzü'nde tedavi gören 2 vatandaşımız, Esenyurt'ta 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. Maalesef 30-32 yaşlarında Suriyeli misafirimiz vefat etti.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 9

Beşiktaş'taki Dolmabahçe Caddesi ile kentin diğer ana arterleri ve caddelerinde oluşan su birikintileri, trafikte aksamaya yol açtı. Bazı vatandaşlar, otobüs duraklarına ve iş yerlerinin tentelerinin altına sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 10

ESENYURT'TA TOPRAK KAYMASI

Şiddetli yağış nedeniyle İstanbul Esenyurt'ta toprak kayması meydana geldi. Konteynerların bulunduğu parkın istinat duvarı park halindeki araçların üzerine devrildi. Araçlarda büyük çapta hasar meydana geldi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 11

EN ÇOK YAĞIŞ ÜSKÜDAR VE ÜMRANİYE'DE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte en fazla yağış alan ilçelerin Ümraniye ve Üsküdar olduğunu bildirdi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 12

AKOM'dan yapılan açıklamada, Anadolu Yakası'nda öğle saatlerinde başlayan kuvvetli sağanağın Sultanbeyli, Sancaktepe, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerinde etkili olduğu belirtildi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 13

Öğle saatlerinden itibaren ise il geneline yayılan kuvvetli sağanağın Boğaz çevresinde etkili olduğu aktarılan açıklamada, saat 14.00 itibarıyla metrekareye Ümraniye'de 28,9, Üsküdar'da 24,8, Eyüpsultan'da 20,7, Samandıra'da 16 ve Silivri'de 13,7 kilogram yağış düştüğü kaydedildi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 14

Açıklamada, yağış öncesi halihazırda bekleyen İBB itfaiye, İSKİ, yol bakım, atık yönetimi, park bahçeler, İBB trafik, zabıta ve 153 yerinde çözüm ekiplerinin olumsuzluklara müdahale ettiği anlatıldı.
 

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 15

Ayrıca açıklamada, Üsküdar Çengelköy Tahirpaşa Caddesi, Üsküdar Meydanı Hakimiyeti Milliye Caddesi, Ahmediye, Çekmeköy Madenler alt geçit, Zincirlikuyu alt geçit ve Fındıklı'da göllenme oluştuğu, Ortaköy Sahilyolu'nda ise ağaç devrildiği ifade edildi.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 16

Gök gürültülü sağanağın, il geneline yayılması, aralıklarla akşam saatlerine kadar etkisini göstermesinin ardından bölgeyi terk etmesi bekleniyor.

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 17

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 18

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 19

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 20

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 21

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 22

İstanbul'da sağanak, dolu ve hortum - 23

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan sel felaketiyle ilgili açıklama

Son dakika haberi... 'daki şiddetli yağış ve fırtınayla ilgili açıklamalarda bulundu. Yerlikaya yaptığı açıklamada, "32 yaşındaki bir Suriyeli misafirimiz vefat etti" dedi.

İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA'DAN SEL FELAKETİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 'daki şiddetli yağış ver fırtınayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları;

32 yaşındaki bir Suriyeli misafirimiz vefat etti.

Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 vatandaşımız, Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde tedavi gören, durumları iyi, 2 vatandaşımız,  Devlet Hastanesi'nde 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. 2, 3, 5 yaşında 3 yavru, durumları gayet iyi."

İstanbul Vali Ali Yerlikaya açıkladı! Selde can kaybı ve yaralılar var |VideoİSTANBUL VALİ ALİ YERLİKAYA AÇIKLADI! SELDE CAN KAYBI VE YARALILAR VAR |VİDEO

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY VALİ YERLİKAYA İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul'daki aşırı yağış sonrası ortaya çıkan durumla ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşerek bilgi aldı.

Yerlikaya'ya geçmiş olsun dileklerini ileten Oktay, ilgili tüm kurumların görevi başında olduğunu belirterek sel ve su baskınından etkilenen bölgelerle ilgili çalışmaların aralıksız yürütüldüğünü söyledi.

 'daki  ver fırtınayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları;

Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 vatandaşımız, Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde tedavi gören, durumları iyi, 2 vatandaşımız, Esenyurt Devlet Hastanesi'nde 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. 2, 3, 5 yaşında 3 yavru, durumları gayet iyi.

Son dakika! Meteoroloji uyarmıştı! İzmir ve Bursa'nın ardından İstanbul'da da başladı! Süper hücre uyarısı...

Vali Yerlikaya'dan İstanbul'daki yağışla ilgili önemli açıklama

Gelen bir son dakika haberine göre; İstanbul'un bazı bölgelerinde başlayan sağanak ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi. İstanbullular sağanak yağmura hazırlıksız yakalandı. Şehrin birçok noktasından yağmur haberleri geliyor. Sel baskınlarından sonra uyarılar peş peşe geldi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından İstanbul'da beklenen yağış başladı. Çatalca ve Hadımköy'de hortum oluştu. Hortumu gören ve cep telefonları ile kaydeden vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “Süper hücreler bu sene çok fazla görülmeye başladı. Mayıs, haziran ayı bunların da mevsimi. Bu sene bunları görmeye devam edeceğiz” dedi. Bursa'da büyük felakete sebep olan sağanak İzmir'i de vurdu; kent merkezi ve ilçelerde etkili olan sağanak ve dolu, hayatı olumsuz etkilerken bazı yerlerde taşkınlar oluştu.

İstanbul'un bazı bölgelerinde başlayan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Kentin Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelerde aniden bastıran yağış, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde devam ediyor.

Öte yandan Çatalca ve Hadımköy'de hortum oluştu. Hortumu gören ve cep telefonları ile kaydeden vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.ÜSKÜDARDA AĞAÇLAR BÖYLE UÇTUÜSKÜDAR'DA AĞAÇLAR BÖYLE UÇTU 

Üsküdar Acıbadem'de şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle yol kenarındaki ağaçlardan bazıları devrildi. Uçuşan ağaçlar bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Alt geçidin kapatılması nedeniyle Şile yönünde uzun kuyruklar oluştu. Trafik durma noktasına gelirken bazı vatandaşların otomobilleri yolda mahsur kaldı.​​​​​​​Şiddetli yağış nedeniyle İstanbul Esenyurt'ta toprak kayması meydana geldi. Konteynerların bulunduğu parkın istinat duvarı park halindeki araçların üzerine devrildi. Araçlarda büyük çapta hasar meydana geldi.​​​​​​​ÇEKMEKÖYDE YAĞIŞ TRAFİĞİ FELÇ ETTİÇEKMEKÖY'DE YAĞIŞ TRAFİĞİ FELÇ ETTİ 

İstanbul'da öğle saatlerinde başlayan sağanak Anadolu Yakası'nda etkili oldu. Çekmeköy Şile Otoyolu Madenler Mevkii'nde bulunan alt geçit suyla doldu. Ümraniye Şile istikametinde yoğun yağış asfaltı kaldırdı. Yağış nedeniyle iki şerit trafiğe kapatıldı.​​​​​​​ÇATIDAN KOPAN PARÇALAR ARACIN ÜZERİNE DÜŞTÜÇATIDAN KOPAN PARÇALAR ARACIN ÜZERİNE DÜŞTÜ 

Esenyurt Aşık Veysel Caddesi'nde özel bir tıp merkezinin çatısından demir levhalar, yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle aşağıdaki araçların üzerine uçtu.​​​​​​​Olayda park halinde bulunan 6 araç zarar gördü. Yoldan geçen iki kişi ise olayı hafif sıyrıklarla atlattı. Olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Öte yandan Yoğun sağnağın görüldüğü bölgede kısa süreli dolu yağışı da oldu.​​​​​​​BİR KADIN SELE KAPILDIBİR KADIN SELE KAPILDI 

Esenyurt'ta sel baskını sırasında bir kadın suyu kapıldı. Sürüklenen kadın çevredekiler tarafından kurtarıldı.

10HORTUM ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİHORTUM ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİ 

Çatalca'da etkili olan hortum Ahmediye Mahallesi'nde evlere büyük zarar verdi. Hortumun oluşmasıyla evlerin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Hortum bölgedeki evlere büyük zarar verdi. Hortumun etkisiyle elektrik direkleri de devrilirken, vatandaşlar su basan evleri tahliye etmeye çalışıyor.​​​​​​​NE YAPACAĞIMIZI BİLEMEDİK"NE YAPACAĞIMIZI BİLEMEDİK"

Hortumda evi zarar gören Mahmure Çağan, "Çok kötü olduk. Birden geldi. Her yer yıkılmaya başladı. Buraya çıktık. Tavanlar çöktü, çatılar yıkıldı. Ne yapacağımızı bilemedik" diye konuştu.Bir diğer vatandaş, "Fırtına çıktı ve başka bir şey göremedik. Bütün her şey yerle bir oldu. Çok felaketti" ifadelerini kullandı. Rıdvan Anıt, "Hortum üzerimizden geçti bizim. Burası mahvoldu. Hortum gölün üzerinde başladı. Yönünü bize doğru çevirdi" dedi.​​​​​​​CANIMIZI ZOR KURTARDIK"CANIMIZI ZOR KURTARDIK" 

Evinde yemek yiyen 70 yaşındaki Cemile Koç, kapının önüne ağacın devrilmesi nedeniyle dışarı çıkamadı. Birden evi su basan Cemile Koç'u komşuları evinden penceresinden çıkardı. O anlar anlatan Cemile Koç, "Boğulacaktık can kurtaran yok mu diye bağırdık. Ağaçlar söküldü. Kapı kapandı, demirler indi. Yemek yiyorduk. Cam ve kapıyı açmaya fırsatımız olmadı. Bizi buradan çıkardılar. Ev su içinde" diye konuştu.​​​​​​​Meteoroloji Genel Müdürlüğü dün İstanbul’u bugün etkili olacak olan şiddetli ve gök gürültülü yağmur konusunda uyarmıştı. Yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle boğaz çevresinde bulunan ilçelerde sağanak yağmurun yanısıra dolu yağışı da etkili olmaya başladı. Dolu yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Bazı bölgelerde ise vatandaşlar araçlarına sığındı. Trafikte ise zaman zaman durma noktasına geldi.​​​​​​​Üsküdar'da etkili olan yağış nedeniyle yollar göle döndü. Trafikteki araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Avrupa Yakası'nda Sarıyer'de de yağış başlarken bazı bölgelerde ise dolu yağışı etkili oluyor.​​​​​​​İstanbul Beşiktaş, Dolmabahçe ve çevresinde öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış etkili oldu. Vatandaşlar yağıştan olumsuz etkilendi.​​​​​​​Yağış nedeniyle ana arterlerde trafik yoğunlaşırken, kent genelinde trafik yoğunluğu şu dakikalarda İBB Trafik verilerine yüzde 53 oldu.​​​​​​​Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün şiddetli yağmur konusunda dün uyardığı İstanbul’da özellikle boğaz çevresinde bulunan ilçelerde sağanak yağmur etkili olmaya başladı. Yağmur öncesi siyah bulutlar şehrin üzerini kapladı.​​​​​​​Sağanak yağmur dolayısıyla birçok yerde su birikintisi oluştu. Bazı noktalarda trafik durma noktasına geldi. Bazı yerlerde ise dolu yağışı etkili oluyor. Vatandaşlar dolu yağışlarından araçlarına sığındı.

20İZMİRİZMİR 

Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinde etkili olan dolu nedeniyle vatandaşlar zorluk yaşarken, bazı derelerin debileri yükselerek taştı. Bazı yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, yaşanabilecek olumsuz durumlara karşın ekiplerin önlemleri sürüyor.​​​​​​​Sabahın ilk saatlerinde kıyı kesimlerde başlayan sağanak yağış ilerleyen saatlerde tüm İzmir’i etkisi altına aldı. Gaziemir ilçesi Aktepe Mahallesi'ndeki derenin sağanak yağmur nedeniyle taşması sonucu 143. Sokak'ta bulunan birçok ev ve iş yerini su bastı. Alt katlarda oturan vatandaşlar itfaiye ekipleri gelene kadar kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalıştı.​​​​​​​Yağmur sularının taşıdığı çamurlar da evleri basarken eşyalar da kullanılmaz hale geldi.​​​​​​​“Uykuda yakalanırsak canımızdan oluruz”“Uykuda yakalanırsak canımızdan oluruz” 

Evlerini aniden su bastığını söyleyen Asiye Yılmaz, çok korktukları ı ifade ederek, “Her zaman yağmur yağıyordu ama böyle olmuyordu. Bu sefer çok kötüydü. Evlerimizi su bastı. Yavaş yağıyordu, birden yağmur bastırınca dere taştı. Elim ayağım titriyor.​​​​​​​Evimize su girdi kovalarla suyu çıkartmaya çalıştık. Girişlere taşlarla set yapmaya çalıştık. Uyanıkken yakalandık bu kez ama uykuda yakalanırsak canımızdan oluruz” diyerek durumun ciddiyetini gözleri önüne serdi.​​​​​​​UYARILAR PEŞ PEŞE GELİYORUYARILAR PEŞ PEŞE GELİYOR 

İstanbul ve Bursa’da etkili olan ani yağışlar sebebiyle sel ve taşkınlar meydana geldi. Can kayıplarının da yaşandığı selin ardından meteoroloji mühendisleri ‘süper hücre’ yağışlarına dikkat çekti.​​​​​​​İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, süper hücre yağışlarının pilotların içine girmek istemeyeceği kadar riskli olduğunu belirterek, “Süper hücre aslında Kümülonimbus bulutu dediğimiz, o gök gürültüsü, şimşekleri yapan buluttur. Ona 'süper hücre' deniliyor. Bu genellikle düşey hareketlerin meydana geldiği zamanlarda oluşur.​​​​​​​Düşey rüzgar hareketi demek. Bu aşağıdaki nemi alır, yukarı götürür. Yukarıdaki rüzgarı da aşağı getirir. Karıştırır ortalığı. Bu karışma esnasında bulut meydana gelir. Bu bulutlar ufak bulutlar olmaz. Pilotların ‘Charlie Brown’ dedikleri bulutlar meydana gelir.

Bunların kalınlıkları 10-12 kilometre civarındadır yükseklikleri. İçerisinde sürekli bir hava hareketi vardır. Bunların birçoğunda da dolu meydana gelir. Bu bulutların içerisinde pilotlar girmek istemezler” dedi.

​​​​​​​YILDIRIMDAN KORUNMAK İÇİN 30 KURALINA DİKKATYILDIRIMDAN KORUNMAK İÇİN 30 KURALINA DİKKAT 

Süper hücrelerin yıldırım riskinin de fazla olduğunu bu yüzden 30 kuralına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şen, “Süper hücreler bu sene çok fazla görülmeye başladı.

30

Mayıs Haziran ayı bunların da mevsimi. Bu bulutların altında çok kuvvetli yağışlar meydana gelir. Yağış başlamadan önce kuvvetli bir rüzgarla karşılaşırsınız. Bu yağışların içerisinde dolu ve yıldırım da vardır. Yıldırımlardan korunmak gerekir. Pencereden uzak evin içerisinde kalmak gerekir. Işığı gördükten sonra 30’a kadar sayılır.​​​​​​​Eğer 30 saniye içerisinde gök gürültüsü geliyorsa tehlikeli bir yerdesinizdir demektir. 30 saniyeden uzun bir sürede geliyorsa sizden uzak demektir. Bulunduğunuz yerde 30 dakika boyunca da gök gürültüsü olmazsa korunduğunuz yerden çıkabilirsiniz. Ağaç altında bulunmayacaksınız. Denizdeyseniz çıkacaksınız. Bisiklete binilmez, koşulmaz” uyarısında bulundu.

Suriye uyruklu 3 çocuk kurtarıldı“BU SENE SÜPER HÜCRE YAĞIŞLARINI GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ” 

Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti:“Yeryüzü sıcaktı. Bunun üzerine yukarı seviyelerde soğuk hava geldi. Soğuk hava ile sıcak hava yer değiştirmek istedi. Bu yüzden bu bulutlar meydana geldi. İki gün daha devam eder bunlar.​​​​​​​Bugün özellikle Marmara’nın Güneyi, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli’nde bu risk hala var. İstanbul’da bu risk azaldı ama halen devam ediyor. Bu haftaki hücrelerin bir özelliği de olduğu yerde gelişiyordu.​​​​​​​Bu yüzden de olduğu yerde çok fazla durma ihtimali artıyor. Bütün suyunu oraya bırakıyor. Bu sene süper hücre yağışlarını görmeye devam edeceğiz. Çarşamba’dan sonra havalar ısınıyor. Sıcaklıklar yükselecek. Daha sonrasında bu tür olayları göreceğiz. Bu sene çok yüksek sıcaklar olmayacak. Normal bir yaz yaşanacak. 2020 yılında en sıcak Nisan ayını yaşadık. 1-2 derecelik sıcaklık artışı bu bulutların olma şansını artıyor.”​​​​​​​“KESİNLİKLE BİLİME İNANMAK LAZIM”“KESİNLİKLE BİLİME İNANMAK LAZIM” 

Öte yandan vatandaşların bu yağışlara hazırlıksız yakalanmamaları için ilgili kurumları takip etmeleri ve resmi olmayan kurumlara inanmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şen, “Kesinlikle bilime inanmak lazım. Sağda solda bahçesine meteoroloji aleti koyup oradan hava tahmini yapanlar var.

36Sakın onlara inanmayın. Biz o zaman neden radarla uğraşıyoruz. Sosyal medyada Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nü (MGM) takip etsinler. Eğer MGM dediyse bu muhakkak olacaktır. Ancak Beşiktaş’a olmaz da Levent’e olur. Yine de olacaktır” dedi.

Bu haber 201397 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...