Son dakika: İran Devlet Televizyonu: ABD hedeflerine yapılan...

Son dakika: İran Devlet Televizyonu: ABD hedeflerine yapılan saldırıda en az 80 kişi öldü..

Dünya, İran'dan fırlatılan füzelerin ABD üslerini hedef aldığını Beyrut merkezli bir televizyondan duydu. Aynı televizyon dakikalar sonra Bağdat yakınlarındaki üste sirenlerin çaldığını ve helikopterlerin uçtuğunu ekrana getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ulusa sesleniş konuşmasını iptal etti, hasar ve kayıp tespitlerinin sürdüğünü açıkladı. İran resmi televizyonu, saldırılarda 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu.(İran'ın iddiası)

08 Ocak 2020 - 08:04

Irak'ta gergin gece: ABD üslerine füze saldırıları gerçekleşti

Giriş Tarihi: 8.1.2020  07:21Güncelleme Tarihi: 8.1.2020  07:43

Son dakika: İran saldırıya geçti! ABD'nin Irak'taki üslerini füzeyle vurdu

Son dakika haber... İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen sene Noel kutlamalarını yaptığı üssü vuran İran, saldırılarına devam ediyor. İlk saldırıdan 1 saat sonra İran'ın ikinci dalga füze saldırısına başladığı açıklandı.

Video Player

00:17 | 02:04

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Son dakika haber... İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. 

İran: ABD yeniden saldırırsa daha sert yanıt veririz

Son dakika:  Devlet Televizyonu: ABD hedeflerine yapılan saldırıda en az 80 kişi öldü

Son dakika haberi...  Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin 'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu. İran Devlet Televizyonu, ABD hedeflerine yapılan saldırıda en az 80 kişinin öldüğünü öne sürdü.

İran Devlet Televizyonu: En az 80 kişi öldü

 Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin 'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü ve Erbil'de ABD'de askerlerinin bulunduğu üssü balistik füzelerle vurduğunu duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Anbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle saldırı düzenledi. AA'nın haberine göre; İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı da saldırıyla ilgili görüntüleri paylaştı.

Süleymani'nin intikamı alındı mı?

ABD Başkanı , 28 Aralık'ta Irak'a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü'ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti. ABC News'e konuşan bir savunma bakanlığı yetkilisi, İran'ın 15 füze fırlattığını, bunların 10 tanesinin Anbar'daki üsse, 1 tanesinin ise Erbil'deki üsse isabet ettiğini belirtirken, 4 füzenin hedefe ulaşamadığı ifade edildi.

CNN International'a konuşan ABD ordusundan bir yetkili, erken uyarı sistemlerinin füze saldırısını önceden haber verdiğini ve askeri personelin sığınaklara girdiğini söyledi.

İran devlet televizyonu ise, ABD hedeflerine yapılan saldırıda en az 80 kişinin öldüğünü öne sürdü.

ABD'Lİ YETKİLİLER DOĞRULADI: "TRUMP YAKINDAN TAKİP EDİYOR"
ABD'li yetkililer tarafından da doğrulanan saldırıda, henüz can kaybı veya yaralı olup olmadığına ilişkin açıklama yapılmadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, Irak'taki ABD üslerine saldırı konusunda Trump'ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyini acil olarak toplantıya çağıran ABD Başkanı Donald Trump, "Hasar tespit çalışmaları sürüyor, açıklama yapılacak" ifadesini kullandı.

DEVRİM MUHAFIZLARI: "ÇOK DAHA SERT VE EZİCİ KARŞILIK VERİRİZ"
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceğini açıkladı.

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general 'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

ABD ÜSLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN BÖLGE ÜLKELERİNE UYARI
Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

SALDIRININ ARDINDAN SÜLEYMANİ'NİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ
İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin cenazesi Kirman kentinde toprağa verildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, dün yaşanan izdiham nedeniyle iki kez ertelenen Süleymani'nin cenazesinin defin işlemi gerçekleştirildi.

Haberde, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne yapılan saldırıyla Süleymani'nin intikamının alınmasının ardından cenazenin defnedildiği vurgulandı.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF: BM SÖZLEŞMESİNE GÖRE KARŞILIK VERİLDİ
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Irak'taki ABD üssüne İran saldırısına ilişkin, "Savaş peşinde koşmuyoruz, ama kendimizi savunacağız. BM sözleşmesine göre karşılık verildi" ifadesini kullandı.

Zarif, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından ABD'nin Irak'taki üslerine düzenlenen saldırılarla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Gerçekleştirdikleri saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu savunan Zarif, "İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51'inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Zarif, "Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız." ifadesini kullandı.

Son dakika: İran Devlet Televizyonu: ABD hedeflerine yapılan saldırıda en az 80 kişi öldüABD'nin Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Ortadoğu'da ikinci bir tarihi gece yaşandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Erbil ve Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. 'Süleymani'nin imtikamı için saldırı yaptık' açıklamasını yapan Devrim Muhafızları, Tahran'a karşılık veren her üs hedef alınacaktır dedi. ABD kanadında ise Başkan Donald Trump her şeyin iyi olduğunu ve kayıp ve hasar tespitlerinin devam ettiğini belirtirken konuya ilişkin yarın konuşacağını ifade etti. Gece boyu yaşanan olaylara ve İran'ın yaptığı saldırıya ilişkin tüm detaylara haberin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte dakika dakika tüm yaşananlar.

ABD üssünü vuran füzelere ait olduğu iddia edilen görsel

ABD üssünü vuran füzelere ait olduğu iddia edilen görsel

07.15

İran Dini Lideri Hamaney: Bu en zayıf karşılıktı

İran Dini Lideri Ali Hamaney

İran Dini Lideri Ali Hamaney Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık İran'ın ABD üslerini yönelik gerçekleştirdiği füzeli saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada ''Füze saldırıları İran'ın en zayıf karşılık senaryosuydu.'' dedi.

06.02

Müdahale savaş çıkarır

Ruhani'nin danışmanı yaptığı açıklamada ABD'nin olası bir müdahalesinin topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.

05.46

Donald Trump'tan konuya ilişkin ilk açıklama: Her şey iyi!

Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Her şey iyi, Kayıp ve hasar tespiti devam ediyor, Dünyanın en güçlü ve donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın konuya ilişkin açıklama yapacağım'dedi

Donald J. Trump✔@realDonaldTrump

All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.

375 B

05:45 - 8 Oca 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

177 B kişi bunun hakkında konuşuyor

05.39

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor! İran, ABD üslerini vurdu! İşte ölü sayısı...

Dünya, İran'dan fırlatılan füzelerin ABD üslerini hedef aldığını Beyrut merkezli bir televizyondan duydu. Aynı televizyon dakikalar sonra Bağdat yakınlarındaki üste sirenlerin çaldığını ve helikopterlerin uçtuğunu ekrana getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ulusa sesleniş konuşmasını iptal etti, hasar ve kayıp tespitlerinin sürdüğünü açıkladı. İran resmi televizyonu, saldırılarda 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Saldırı tamamlandı

Cevat Zarif

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı açıklamada ABD'nin Kasım Süleymani'yi öldürmesine orantılı bir karşılık verildiğini ve saldırının tamamlandığını duyurdu. Ayrıca savaş istemediklerini belirten Zarif saldırılara karşı kendilerini koruyacaklarını ifade etti. Zarif saldırının BM sözleşmelerine uygun olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Javad Zarif✔@JZarif

Iran took & concluded proportionate measures in self-defense under Article 51 of UN Charter targeting base from which cowardly armed attack against our citizens & senior officials were launched.

We do not seek escalation or war, but will defend ourselves against any aggression.

25,7 B

05:32 - 8 Oca 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

17,2 B kişi bunun hakkında konuşuyor

05.13

İlk adımdı

İran Devrim Muhafızları

İran Devrim Muhafızları yağtığı açıklamada ABD üssüne düzenlenen saldırının bir ilk aldım olduğunu ifade etti.

05.05

Bazı alanlara uçuşlar durdu

ABD Havacılık Kurulu aldığı kararla birlikte Irak, İran ve Basra Körfezi'ndeki bazı alanlara uçuşları durdurdu.

04.40

Beyaz Saray: Trump bu gece açıklama yapmayacak

Beyaz Saray

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Trump'ın, ulusa sesleniş konuşmasını bu gece gerçekleştirmeyeceği ifade edildi.

Kasım Süleymani'nin son 24 saati: Amerikan istihbaratı adım adım izledi

DÜNYA

Kasım Süleymani'nin son 24 saati: Amerikan istihbaratı adım adım izledi

04.05

Devrim Muhafızları'ndan sert çıkış

Devrim Muhafızları

Devrim Muhafızları cephesinden yapılan açıklamada Tahran'a karşılık veren her üs hedef alınacağı belirtildi.

04.01

Trump'tan açıklama bekleniyor

 

Donald Trump

Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Ekibiyle gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklama yapması bekleniyor.

Kasım Süleymani öldürüldü

 OYNAT 00:00

Kasım Süleymani öldürüldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü bildirildi. Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat Havalimanı'na 3 adet Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği doğrulandı.

04.00

Süleymani için

Kasım Süleymani

Devrim Muhafızları: Süleymani'nin intikamı için saldırı yaptık.

03.22

Hasar tespiti başladı

Pentagon

  • Pentagon yaptığı açıklamada 'İlk hasar tespit çalışmalarına başladık.' ifadelerini kullandı.
03.22

Pentagon: 12’den fazla balistik füzeyle saldırıldı

Pentagon, İran’ın ABD askerlerinin konuşlandığı Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.

 

Jonathan Hoffman

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, "7 Ocak'ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak'taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran'dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüm tedbirler alındı

Hoffman, İran'ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon'un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de İran'ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiş olduğunu kaydetti.

İran televizyonu Süleymani'nin öldürülmesini böyle duyurdu

İran televizyonu Süleymani'nin öldürülmesini böyle duyurdu

İran televizyonu Kasım Süleymani'nin öldüğünü duyurduğu anlarda yaşananlar kameraya böyle yansıdı.

 ​​​

03.13

Çok sert ve ezici karşılık veririz

Fotoğraf: Arşiv

İran Devrim Muhafızları Ordusu: ABD yanıt verirse çok daha sert ve ezici karşılık verilecek.

  • İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceğini açıkladı.
  • Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.
  • Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.
  • Siyonist rejimi ABD'den ayrı tutmuyoruz
  • Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
  • Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.
03.10

ABD'nin bölgede bulunan diğer üsleri

ABD'nin bölgedeki üslerini gösteren harita

İran medyası, ABD'nin Irak'taki üssüne yönelik "ikinci dalga" füze saldırısının başladığını duyurdu.

Suriye halkı Kasım Süleymani'nin saldırıda ölmesi sonucu tatlı dağıttı

 OYNAT 00:37

Suriye halkı Kasım Süleymani'nin saldırıda ölmesi sonucu tatlı dağıttı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, Suriye'nin bazı bölgelerinde Arap geleneklerine uygun olarak tatlı dağıtılarak kutlandı. Tatlı tepsilerinin üzerine 'Suriye'nin özgür halkına müjde. Kasım Süleymani bugün öldürüldü' ifadeleri yazıldı.

03.06

Kritik toplantı başladı

Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump Ulusal Güvenlik Ekibini acil olarak topladı. Toplantı öncesinde Donald Trump'a Beyaz Saray tarafından saldırıya ilişkin bilgi verildi.

03.03

ABD helikopteri gökyüzünde

Fotoğraf: Arşiv

Alarm durumuna geçen ABD helikopterinin Ayn el-Esed hava üssünde uçuş yaptığı bildirildi.

02.55

Saeed Jalili'den İran bayrağı

İran'ın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi eski başkanı Saeed Jalili Donald Trump'a gönderme yaparak Twitter hesabından İran bayrağını paylaştı.

 

Saeed Jalili@DrSaeedJalili

 

Resmi Twitter'da görüntüle

25,5 B

02:53 - 8 Oca 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

15,1 B kişi bunun hakkında konuşuyor

02.48

Trump bilgilendirildi

Stephanie Grisham

Beyaz Saray Sözcüsü Spethanie Grisham: Başkan bilgilendirildi, durumu takip ediyoruz.

  • Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, Irak'taki ABD üslerine saldırı konusunda Başkan Donald Trump'ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.
  • Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, İran'ın Irak'taki bir Amerikan üssüne füzelerle saldırı düzenlediği haberlerinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
  • Grisham, açıklamasında, "Irak'taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. Başkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde." ifadelerini kullandı.
  • İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin "intikam operasyonu" kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtilmişti.

Beyaz Saray'ın resmi hesabının yaptığı paylaşımlar

Savaş ilan etse bu kadar olur

DÜNYA

Savaş ilan etse bu kadar olur

02.44

Ölü sayısı belli değil

ABD’li yetkililer saldırıyı doğrularken ölü ve yaralı sayısına ilişkin ise henüz bir bilgi paylaşımında bulunmadılar.

02.31

İran Devrim Muhafızları Ordusu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu ve saldırıyı üstlendi.

02.22

12 roketle saldırı gerçekleşti

Fotoğraf: Arşiv

ABD'nin Irak Erbil'de bulunan Ayn El - Esad hava üssüne 12 roketle saldırı düzenlendi.

Hamaney, Süleymani'nin cenazesinde hüngür hüngür ağladı

 OYNAT 00:00

Hamaney, Süleymani'nin cenazesinde hüngür hüngür ağladı

İrani Dini Lideri Ali Hamaney, geçtiğimiz günlerde ABD'nin hava saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani'nin cenaze töreninde gözyaşlarına hakim olamadı.

ABD'nin Bağdat Havalimanı'ndan ayrılan iki aracı füzeyle yok etmesinin ardından Ortadoğu'da tüm fay hatları yerinden oynadı, zira araçlardan birinde bölgenin en korkulan ismi Kasım Süleymani vardı. İran, en önemli komutanının ABD tarafından öldürülmesi üzerine birçok kez intikam yemini etti ve bu gece yarısı beklenen saldırı gerçekleşti. İran'dan atılan füzeler, Irak'taki ABD askeri üslerini hedef aldı.

08. 35 : İran devlet televizyonu, Amerikan üslerine füze saldırılarında 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu. Televizyonun verdiği bilgiye göre, ateşlenen 15 füzenin tamamı ABD hedeflerine isabet etti, üslerdeki helikopterler ve askeri ekipmanlar ciddi hasar gördü.

 

 

Televizyon ayrıca, ABD'den gelecek muhtemel bir misillemeye karşılık İran'ın 100 diğer hedefi vuracağını da aktardı.

08. 20 : İranlı üst düzey bir yetkili, açıklama yaparak Irak'taki iki ABD üssüne gerçekleştirilen saldırıların, İran'ın yapacağı misillemelerin "en zayıfı" olduğunu ileri sürdü ve bu saldırıların sadece bir başlangıç olduğunu ima etti.

07.20 : CNN televizyon kanalına konuşan bir ABD askeri yetkilisi, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi.

Yetkili, bu sayede tehlikeden etkilenebileceklerin sığınaklara gitmek için yeteri kadar süresi olduğunu aktardı. Yine kanala konuşan başka güvenlik yetkilileri ise Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü'nde ABD'lilerin olmadığını aktardı.

CNN'e konuşan Iraklı yetkililer ise kendilerinden saldırılar sırasında hayatını kaybeden birilerinin olmadığını söyledi.

İran'ın İngilizce televizyon kanalı Press TV ise füzelerin amaçlanan Amerikan hedeflerine isabet ettiğini söyledi.

Daha önce Amerikan televizyonlarına konuşan bazı Amerikalı yetkililer, İran'ın kimi hedeflerinin isabet etmediğini ifade etmişti.

Saldırıların ilk görüntüleri de yerel medya tarafından ekrana getiriliyor.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 

06.50 : PİYASALARİN İLK TEPKİSİ

İran'ın ABD'nin Irak'taki hava üslerini vurmasının ardından petrol yaklaşık yüzde 4 yükseldi.

ABD tipi ham petrol (WTI) vadelileri yüzde 4,4 kadar yükseldi.

Brent tipi ham petrolün vadelileri 70 doların üzerine çıkarak yüzde 3,59 kadar arttı.

Kazançlarının bir kısmını veren Brent tipi petrolün varil fiyatı TSİ 06:35'te 69,38 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 


Piyasalarda güvenli limanlara duyulan talebin artmasıyla Japon yeni ve altın yükseldi.

Amerikan dolarının Japon yeni'ne karşı yüzde 0,28 değer kaybettiği görüldü.

ABD devlet tahvillerinin ve açılan Asya piyasalarındaki hisse senetlerinin ise düştüğü görüldü.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,2; Avustralya hisseleri ise yüzde 1 düştü.

Amerikan hisse senetlerinin vadelilerinin de düştüğü gözlendi.

ING'nin Asya Pasifik bölgesi şef ekonomisti olan Rob Carnell, bunun basit bir riskten kaçış olduğu yorumunda bulundu.

Altının ons fiyatı spot piyasada yüzde 1,80% yükselerek 1.602 dolara kadar çıktı.

06.30 : Ruhani'nin danışmanı ABD'nin karşı saldırısı bölgede topyekün savaşa neden olur

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD'nin karşı bir askeri eyleminin bölgede topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.

Aşena tweetinde "ABD'nin karşı bir askeri eylemi, bölgede topyekün bir savaşa neden olur. Ancak Suudiler farklı bir yol seçebilirdi - tam barış içinde olabilirlerdi" yazdı.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

06.20 : KASIM SÜLEYMANİ'NİN NAAŞI FÜZE SALDIRILARININ ARDINDAN TOPRAĞA VERİLDİ

İran'ın, Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin naaşı toprağa verildi.

Süleymani'nin naaşı İran'da memleketi Kerman'da yerel saat ile sabah 6'da toprağa verildi.

Törene katılanların ağıt yaktıkları duyuldu.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 

NBC'nin dış haberler baş muhabiri Richard Engel, "sembolizmin açık olduğunu, İranlıların şehitlerinin intikamını aldıktan sonra defin işlemini gerçekleştirdiklerini" söyledi.

Gazeteci Jenan Moussa da "füze saldırılarının Süleymani'nin öldürüldüğü saatte başlatıldığını, füze saldırılarının ardından da naaşının gömüldüğünü ve bunun sembolik olduğunu" aktardı.

05.50 : TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da "Her şey yolunda! İran'dan Irak'taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım" yazdı.

05.45 : İRAN: ORANTILI ADIMLAR ATILMIŞ VE TAMAMLANMIŞTIR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif: "İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız."

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 


05.30 : ABC haber kanalına konuşan bir ABD savunma bakanlığı yetkilisi ilk belirlemelere göre İran'ın toplamda 15 balistik füze saldırısı düzenlediğini söyledi:

10'u Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü'nü
1'i kuzey Irak'taki Erbil'de bir hedefi vurdu.
4'ü hedefi kaçırdı

05.25 : İran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'ndan bir komutanın füze saldırılarının "sadece ilk adım" olduğunu, İran'ın bölgedeki Amerikan askerlerini hedef almayı sürdüreceğini söylediğini duyurdu.

İsmi verilmeyen komutanın "Füze saldırıları sadece ilk adımdı, ABD Başkanı Trump ordularını bölgeden ve ulaşabileceğimiz yerlerden çekmeli" dediği aktarıldı.

05.00 : ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA), Irak, İran, Körfez ve Umman Körfezi hava sahasındaki Amerikan sivil havacılık faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

04.55 : Almanya, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de konuşlanmış askerlerinin güvende olduğunu açıkladı.

Reuters'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı haberine göre İran'ın Erbil'deki Amerikan üssüne düzenlediği hava saldırısının ardından Alman askerlerinin durumu iyi.

Erbil'de yerleşik 115 Alman askeri var.

04.50 : TRUMP'IN ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI İPTAL

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'dan ayrıldı.

Beyaz Saray'dan bir yetkili gazetecilere Trump'ın bu gece kameralar karşısına çıkmayacağını belirtti.

04.45 : ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, durumu yakından takip ettiğini ve Irak'taki ABD askerlerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Pelosi tweetinde "ABD yönetiminin gereksiz provokasyonlarının son bulması ve İran'dan şiddeti durdurmasının talep edilmesi gerek. Amerika ve dünya savaşı kaldıramaz" yazdı.

04.40 : ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA): Sivil uçuşların güvenliğine yönelik potansiyel riskleri hesaplamak için Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

04.35 : NBC: İRAN JETLERİ IRAK HAVA SAHASINA GİRDİ

Amerikan NBC televizyonunun Tahran büro şefi Ali Arouzi, İran devlet medyasına dayandırarak İran jetlerinin Irak hava sahasına girdiğini duyurdu.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 

04.30 : CNN: BEYAZ SARAY ÇEVRESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

CNN televizyonu Beyaz Saray'dan iki yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusa sesleniş konuşması yapmaya hazırlandığını aktardı.

Trump'ın danışmanlarıyla toplantı yaptığı sırada yardımcılarının ulusa sesleniş konuşmasına hazırlandığı söylendi.

Trump'ın Oval Ofis'ten bir konuşma yapacağı belirtildi.

Henüz konuşmanın ne zaman düzenleneceğinin belirlenmediği, istihbaratın toparlandığı süre içinde konuşmanın ertelenebileceği aktarıldı.

Diğer yandan Beyaz Saray'ın ve çevresindeki güvenlik önlemlerinin de artırıldığı ifade edildi.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

 

04. 25 : ABD'deki CNN ve NBC televizyon kanalları, İran Devrim Muhafızları'nın Telegram kanalı üzerinden, "İran topraklarının vurulması takdirinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'i hedef almakla tehdit ettiğini" belirtti.

04.20 : Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısından sonra düzenlenen saldırıların detayları ilerleyen dakikalarda ortaya çıktı.

Reuters haber ajansı, Erbil yakınlarındaki Amerikan üssünün de füzelerin hedefi olduğunu duyurdu.

03.35 : İran resmi televizyonu, Kasım Süleymani'nin intikamı için ABD üslerinin vurulduğunu, üslerini ABD'ye açan ve İran'a karşı saldırı düzenlenen her yeri hedef alacaklarını açıkladı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, "İntikam başlıyor, ABD üssüne füze saldırısı" mesajıyla saldırıya ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

03.20 : El Meyadin televizyonu, Irak'taki üslere ikinci bir füze dalgasının geldiğini 'son dakika' gelişmesi olarak aktardı.

BEYAZ SARAY DOĞRULADI

03.10 : Beyaz Saray'dan gelen ilk açıklamada saldırı doğrulandı ve Başkan Donald Trump'ın bilgilendirildiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İran'ın Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu üslere 10'dan fazla füze gönderdiğini duyurdu.

Pentagon, üslerdeki hasar ve kayıpların araştırıldığını da aktardı.

Son dakika | Dünya bu haberi konuşuyor İran, ABD üslerini vurdu İşte ölü sayısı...

02.45 : El Meyadin televizyonu, Bağdat yakınlarındaki Ayn El Esad Hava Üssü'nde sirenlerin çaldığını ve Amerikan helikopterlerinin üs semalarında uçtuğunu bildirdi.

02.10 : Ortadoğu'nun en çok korkulan ismi Kasım Süleymani'nin ABD füzeleriyle vurulmasıyla alev alan bölgede, İran'ın misillemesi gerçekleşti. Dünya, İran'ın ABD üslerine fırlattığı roketleri Beyrut merkezli El Meyadin televizyonundan duydu.

Televizyon, Bağdat yakınlarındaki Ayn El Esad Hava Üssü'ne altı roket düştüğünü izleyicilerine aktardı.

Bu haber 201382 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile ticaret işi bitti artık ayakta tutmuyoruz
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile...
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu: Adil Öksüz'ün evine götürüldüm
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu:...