Son dakika... Eşi benzeri görülmemiş skandala Türkiye’den çok...

Son dakika... Eşi benzeri görülmemiş skandala Türkiye'den çok sert tepki!.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimine helikopterle indi ve yasa dışı yerleşimleri ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu. Ayrıca gece yarısı gizlice gittiği yeri basın toplantısında açıklayan Pompeo, asıl bombayı ise en sona sakladı. Türkiye, resmi açıklamayla Pompeo'nun adımlarına sert tepki gösterdi.

20 Kasım 2020 - 08:32

Son dakika... Eşi benzeri görülmemiş skandala Türkiye'den çok sert tepki!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimine helikopterle indi ve yasa dışı yerleşimleri ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu. Ayrıca gece yarısı gizlice gittiği yeri basın toplantısında açıklayan Pompeo, asıl bombayı ise en sona sakladı. Türkiye, resmi açıklamayla Pompeo'nun adımlarına sert tepki gösterdi.

 19 Kasım 2020 - 22:17• Son Güncelleme: 

Görevinin son iki ayında İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün Ortadoğu'nun sinir uçlarına dokunacak bir hamleye girişti.Dışişleri Bakanı Pompeo ve eşi Susan, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na Çarşamba öğleden sonra iniş yaptı.​​​​​​​Dört yıl boyunca ABD yönetiminden istediği her şeyi fazlasıyla alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pompeo ile birlikte Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif el Zeyyani ile birlikte kameraların karşısına geçti.​​​​​​​İsrail'le normalleşme anlaşması imzalayan Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Zeyyani, bir adım daha ileri giderek Filistinlilerden Tel Aviv yönetimiyle masaya oturmasını istedi.​​​​​​​Söz konusu basın toplantısı sürerken Filistinliler ise işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimi Psagot yakınlarında Pompeo'nun ziyaretini protesto ediyordu.İsrail Başbakanı Netanyahu ise beklendiği gibi Washington'a ve ABD seçimlerini kaybeden Başkan Donald Trump'a teşekkürlerini iletti.​​​​​​​Mike Pompeo, bugün ise Çarşamba günü kendisini protesto eden Filistinlilerin yakınında toplandığı yasa dışı Yahudi yerleşimi Psagot'u ziyaret etti.​​​​​​​Psagot'a helikopterle gelen Pompeo burada bazı Yahudi yerleşimcilerle görüştü ve bu ziyaretle Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşimlerini ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu.​​​​​​​BBC, haberi 'Pompeo'dan Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş ziyaret' başlığıyla manşetten verdi.

10Pompeo, Kasım 2018'de yaptığı açıklamayla Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini artık 'yasa dışı olarak görmediklerini' duyurmuştu.​​​​​​​İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşimi bulunuyor ve yaklaşık 400 bin işgalci buralarda yaşıyor.​​​​​​​Kudüs'ün batısında Netanyahu ile bir kez daha basın toplantısı düzenleyen Pompeo, gece saatlerinde gerçekleştirdiği bir başka gizli ziyareti açıkladı.​​​​​​​Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın güneyinde bulunan işgal altındaki Silvan beldesine gittiğini söyleyen Pompeo, bir adım daha ileri giderek günün ilerleyen saatlerinde Golan Tepeleri'ni ziyaret edeceğini duyurdu.​​​​​​​İsrail'i 'Yahudi halkının vatanı' olarak niteleyen Pompeo, "Kudüs şehri İsrail'in başkenti kabul edildi. ABD'nin bunu onlarca yıldır yapmamış olması delilik. Büyükelçiliğimizi Kudüs'e taşıdık" deyip ekledi:​​​​​​​"Bugün Golan Tepeleri'ni ziyaret edeceğim. Bu bölgede İsrail'in egemenliğini tanıma kararı gerçeğe uygun olduğu için Başkan Trump tarafından alındı."​​​​​​​Pompeo'nun Batı Şeria ziyaretinin ilk kareleri Perşembe akşamı düştü, uluslararası haber ajansları skandal adımların fotoğraflarını servis etti.​​​​​​​Türkiye'nin tepkisi ise gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, Pompeo'nun ziyaretinin arkasında, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuk dışı eylemlerine meşruiyet kazandırmak amacının yattığını bildirdi.Açıklamada, Pompeo'nun, bir İsrail yerleşim birimini, ABD'nin de daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2334 (2016) sayılı kararı başta olmak üzere, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırılığını kayıt altına alan BM kararlarının hilafına ziyaret etmesinin, "son derece vahim bir adım" olduğu vurgulandı.​​​​​​​Bu tür hesaplı eylemlerin sonuçsuz kalmaya mahkum olduğunun altı çizilen açıklamada, "Filistinli kardeşlerimizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını korumaya, Filistin’in haklı davasını savunmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

20ABD lideri Trump, ülkesinin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu Mart 2019'da imzalamıştı.​​​​​​​Söz konusu imza baştaTürkiye olmak üzere uluslararası toplumdan büyük tepki almıştı. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etti.​​​​​​​

22İşgal sonrası bölgede yaşayan Suriyeli Arap nüfusun çoğu çatışma sırasında kaçmak zorunda kalmış, uluslararası toplum da İsrail'in ilhak kararını tanımamıştı. İsrail daha sonra Golan Tepeleri'nde Yahudi yerleşimleri inşasına da başlamıştı.

 

Son Dakika: Beklenen sonuç resmen açıklandı! Trump çöktü kaldı...

Günlerdir beklenen sonuç resmen açıklandı, ABD lideri Trump haberi duyunca tepetaklak oldu. Avukatların basın toplantısına ise saç boyasının yüze aktığı anlar damgasını vurdu.

 20 Kasım 2020 - 08:20• Son Güncelleme: 

ABD'nin tarihi seçiminin ardından hile yapıldığı iddialarıyla çeşitli eyaletlerde başvuruda bulunan Başkan Donald Trump'ı yıkan haber gece yarısı resmen duyuruldu.​​​​​​​Tüm dava talepleri reddedilen Trump, küçük bir oy farkıyla Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı Georgia eyaletindeki yeniden sayımı da kaybetti.​​​​​​​Uluslararası haber ajansları, tüm oyların elle yeniden sayıldığı eyalette Biden'ın bir kez daha zafer kazandığını 02.56'da 'acil' koduyla geçti.Georgia eyaletinde seçimlerden sorumlu üst düzey yetkili Brad Raffensperger, yaptığı açıklamada eyalette oyların yeniden sayımının tamamlandığını ve kazananın Joe Biden olduğunu açıkladı.​​​​​​​Eyalette iki aday arasında sadece 14 bin oy farkı vardı. Bu oy farkı yüzde 5'in altında olunca eyalette yeniden sayıma gidilmişti. Eyalette Biden'ın kazandığı ve 16 delegeyi kazandığı cuma günü resmen bildirilecek.​​​​​​​Bu sırada bazı eyaletlerde oy kullanımı ve sayımı sırasında hile yapıldığını savunan Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Trump'ın açtığı davalar da reddediliyor.​​​​​​​İddialarıyla ilgili kanıt sunamayan Trump'ın Georgia'da, Trump'ın atadığı hakim Steven Grimberg, postayla gönderilen oyların sayılmaması talebini reddetti: "Bu talebin yerine getirilmesi için temel alınabilecek bir yanlışlık ya da kanun maddesi yok."​​​​​​​Joe Biden'ın kazandığı seçim sonuçlarını kabul etmeyen Trump, Beyaz Saray'da bir dönem daha kalabilmek için stratejisini, Biden'ın kazandığı bazı eyaletlerde mahkemeye giderek postayla gönderilen oyların geçersiz sayılmasını talep etme üzerine kurdu.​​​​​​​Postayla gönderilen oyların büyük çoğunluğundan Biden çıkmıştı. Ancak daha önce Michigan ve Georgia'da açtığı farklı davalar da reddedilmişti.

10Pennsylvania'da da postayla gönderilen oylar arasında 2 bin 200 tanesinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla dava açan Trump'a, olumsuz yanıt geldi. Bu eyalette de küçük bir oy farkıyla kazanan Biden'ın, 20 delegeyi aldığında seçimi kazandığı kesinleşmişti.​​​​​​​Pennsylvania'daki hakim, 'başvuru yapılan oylar ve zarflarla ilgili herhangi bir usulsüzlük, hata ya da hileye rastlanmadığını' açıkladı.​​​​​​​Oy farkının az olduğu eyaletlerden birinde daha, Arizona'da da Trump'ın avukatları oyların yeniden sayılmasını talep etti. Hakim talebi reddetti. Reddin gerekçesi ise ilerleyen günlerde açıklanacak.​​​​​​​Cumhuriyetçi Parti'nin Arizona ofisinden yapılan açıklamada ise eyalet kanunlarının ihlâl edildiği iddia edildi ve reddin sebebinin hukuki açıklaması talep edildi.​​​​​​​Perşembe akşamı gazetecilerin karşısına çıkan Donald Trump'ın Avukatı Rudy Giuliani'in döktüğü terler ve akan saç boyası ise, dünya medyasının gündeminde.​​​​​​​Washington'da basın toplantısı düzenleyen Giuliani ve diğer avukatlar daha önceki iddialarını tekrarladı, Wisconsin ve Pennsylvania'yı kazandıklarını ileri sürdü.​​​​​​​Ellerinde seçimlerde büyük oranda usulsüzlük ve sonuçları Trump'ın lehine çevirecek kadar çok delil olduğunu iddia eden Giuliani, her zamanki gibi hiçbir kanıt sunmadı.​​​​​​​Trump ekibinin açtığı davaların kaybedilme nedeni ise, avukat Giuliani'ye göre 'Demokratlar'ın lehine akla sığmaz kararlar veren Trump düşmanı yargıçlar.'​​​​​​​Basın toplantısına damga vuran anlar ise, kameralar önünde fazlasıyla terleyen Giuliani'nin saç boyasının yüzüne aktığı anlar oldu. Sosyal medya kullanıcıları avukatın dondurma gibi eridiğini yazdı.​​​​​​​Seçimi kazanan Joe Biden ise, Trump'ın sonuçları kabul etmemesini bir kez daha eleştirerek "Bu tavrı ülke olarak kim olduğumza dair korkunç bir mesaj veriyor. İnanılmaz bir sorumsuzluk gösteriyor" diyor.

20

..

Bu haber 490988 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...