Son dakika: Dünya dehşete düştü! Kabil saldırılarında yeni...

Son dakika: Dünya dehşete düştü! Kabil saldırılarında yeni görüntüler: Panik yayılıyor 90 ölü 150 yaralı

Son dakika haberi... Afganistan'dan sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 90'a yükseldi, en az 150 kişi yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin, "saldırıyı gerçekleştirenleri avlayacağını" söyleyerek intikam almaya yemin ettti..

27 Ağustos 2021 - 10:04

 Afganistan Kabil'deki terör saldırılarında bilanço ağırlaşıyor! 90 ölü 150 yaralı

Giriş Tarihi: 27.8.2021  09:45 Son Güncelleme: 27.8.2021  10:00

Son dakika: Dünya dehşete düştü! Kabil saldırılarında yeni görüntüler: Panik yayılıyor

Son dakika haberlere göre, 13'ü ABD askeri en az 90 kişinin öldüğü Kabil saldırılarında yeni görüntüler yayınlandı, ABD lideri Biden intikam alınacağını belirtip saldırı emri verdiğini duyurdu. Saldırıyı üstlenen DEAŞ-K, Afganistan'da bugüne kadar ortaya çıkan en kanlı ve radikal terör örgütü olarak biliniyor. Taliban'la yıllardır savaşan DEAŞ'ın Horasan grubunun Taliban içinde de bağlantıları var. İşte dünyadan son dakika gelişmeler...

Afganistan Kabil’deki terör saldırılarında bilanço ağırlaşıyor! 90 ölü 150 yaralı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 90'a yükseldi, en az 150 kişi yaralandı. Uluslararası toplum Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönelik terör saldırılarını kınadı.

BBC'nin haberine göre, terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 90 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı. İsmi açıklanmayan Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik." dedi.

Son dakika: Kabilde havalimanındaki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 90a yükseldiSON DAKİKA: Afganistan'ın başkenti Kabil'deki patlamalarda ölenlerin sayısı 90'a yükseldi!

Taliban yöneticisi, ABD'nin tahliyelerini tamamlamak ve geri çekilmek için 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını söyledi. Batılı bir güvenlik yetkilisi, saldırıların ardından sivillerin tahliyesinin hızlandırıldığını ve uçuşların düzenli olarak yapıldığını belirtti.

Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede dün iki ayrı patlama meydana gelmişti. Saldırıları çok sayıda ülke ve Taliban kınamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin, "saldırıyı gerçekleştirenleri avlayacağını" söyleyerek intikam almaya yemin etmişti. Biden, "Saldırı DEAŞ/Horasan olarak bilinen grup tarafından yapılmıştır." ifadesini kullanmıştı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de kanlı gece! Art arda şiddetli patlamalar, can kaybı artıyor

Son haftalarda DEAŞ/Horasan'ın Kabil'deki havalimanına saldıracağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirten Biden, bu nedenle de Afganistan'daki misyonlarını 31 Ağustos'a kadar bitirmekte kararlı olduklarını söylemişti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, havalimanındaki terör saldırılarında ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e, yaralıların ise 18'e yükseldiğini açıklamıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'DAN AFGANİSTAN'DAKİ TERÖR SALDIRISINA KINAMA

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kabil'de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

KABİL HAVALİMANI'NDA PATLAMA

Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede bugün iki ayrı patlama meydana gelmişti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirmişti.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, patlamanın kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktarmıştı.

ABD DIŞİLERİ BAKANLIĞI: HAVALİMANI KAPILARINDAN UZAK DURUN

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Seyahat Departmanı, Afganistan'ın başkenti Kabil Havalimanı'nın yakınlarında meydana gelen patlamaya ilişkin uyarı yayınladı. ABD Seyahat Departmanı tarafından yayınlanan uyarıda, "Havalimanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır" denildi. Ayrıca birçok ülkenin yetkilileri de vatandaşlarını bölgeden uzaklaşması için uyardı.

ULUSLARARASI TOPLUMDAN KABİL'DEKİ TERÖR SALDIRILARINA KINAMA

Katar, Ürdün, İspanya, Fransa ve Ukrayna, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönelik terör saldırılarını kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırıların şiddetle kınandığı belirtilerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırıları kınadı. Es-Safedi, terörün "küresel çabaların sürdürülmesini zorunlu kılan tehlikeli bir tehdit olmaya devam ettiğini" ifade etti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İspanya, Kabil havaalanında bugün yaşanan saldırıyı şiddetle kınıyor. En derin dayanışmamız kurbanlarla." ifadelerini kullandı. Kabil'den Afgan vatandaşlarının Madrid'e getirilmesine devam edildiğini, bugün de iki uçakta 241 kişinin getirildiğini kaydeden Sanchez, "En fazla kişiyi tahliye edebilmek için çalışıyoruz. Özellikle zor olan bugünde Afganistan'dan tahliyeler için büyük bir çaba gösteren tüm çalışanları kutluyorum. Uluslararası toplum, Afgan halkının haklarını ve onurunu güvence altına alarak, onların yanındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da saldırıyı kınadı.

Elysee sarayından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanının saldırının Amerikan ve Afgan kurbanlarının ailelerine başsağlığı dilediği, yaralılara desteğini ilettiği belirtildi. Macron'un tahliye operasyonlarını yürütenlerin kahramanlığını saygıyla selamladığı aktarılan açıklamada, "Fransa tahliyeleri tamamlayacak ve tehdit altındaki Afganlar için uzun vadeli insani eylem ve koruma sağlayacak." ifadesi kullanıldı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırı sonrası ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e başsağlığı dilediğini, terörden kaçmaya çalışanlara yardım ederken hayatını kaybeden ABD askerlerinin aileleri ve sevdiklerinin acısını paylaştığını belirtti. Parly, "Fransa ABD'nin yanındadır." görüşünü dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerine ve ABD ile Afganistan halkına taziyelerini sundu, yaralılara acil şifalar diledi. Zelenskiy, saldırının korkunç olduğuna ve Afganistan'daki tüm tarafların terörizmi kınaması gerektiğine dikkati çekerek "Yardıma ihtiyacı olanları tahliye etmek için birlikte çalışmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

Son dakika: Dünya dehşete düştü! Kabil saldırılarında yeni görüntüler: Panik yayılıyor

Son dakika: Dünya dehşete düştü! Kabil saldırılarında yeni görüntüler: Panik yayılıyor

Son dakika haberlere göre, 13'ü ABD askeri en az 90 kişinin öldüğü Kabil saldırılarında yeni görüntüler yayınlandı, ABD lideri Biden intikam alınacağını belirtip saldırı emri verdiğini duyurdu. Saldırıyı üstlenen DEAŞ-K, Afganistan'da bugüne kadar ortaya çıkan en kanlı ve radikal terör örgütü olarak biliniyor. Taliban'la yıllardır savaşan DEAŞ'ın Horasan grubunun Taliban içinde de bağlantıları var. İşte dünyadan son dakika gelişmeler...

Afganistan'ın başkenti Kabil'den havalanan askeri kargo uçakları on binlerce insanı tahliye ederken, resmi uyarılardan yalnızca saatler sonra terör saldırısı gerçekleşti. Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın karşısında yer alan terör örgütü DEAŞ, günlerdir kaotik görüntülere sahne olan havalimanı kapısındaki kalabalığın arasında canlı bombalar patlattı.İntihar saldırılarında 13'ü ABD askeri en az 90 can kaybı var, 150'yi aşkın yaralı ise Kabil'deki hastanelerde tedavi görüyor. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, havalimanı çevresindeki kanalın kan gölüne döndüğü görüldü.

Uluslararası haber ajansları, Kabil'deki hastanelere taşınan yaralılar ve yerdeki cesetlerin başında bekleyen acılı yakınlarını gösteren fotoğrafları dünyaya servis ediyor. ABD askerlerinin Afganistan'dan ayrılmasına beş gün kala meydana gelen çifte patlama, Afganistan işgali boyunca en fazla ABD askerinin hayatını kaybettiği kara saldırısı oldu.İntihar saldırılarının ardından çevreden yeni patlama sesleri de geldi. Taliban, ABD ordusunun geride bıraktığı mühimmatın kontrollü şekilde imha edilmesi nedeniyle patlamaların gerçekleştiğini açıkladı.

Dünyayı sarsan patlamaların ardından ABD lideri Joe Biden kameraların karşısına geçti, "Bu saldırıyı düzenleyenler ve Amerika'ya zarar vermek isteyen herkes şunu bilsin: Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Hepinizi bulup bunun hesabını ödeteceğiz" dedi. Tüm yaşananların sorumluluğunu kabul eden ABD Başkanı, Kabil'de çok zor bir geçirdiklerini kaydedip "Bu, bir süredir endişelendiğimiz ve konuştuğumuz şekilde bir terör saldırısı" ifadesini kullandı.

Katil sürüsü DEAŞ'ın intihar saldırılarının yanı sıra ABD askerlerine roket fırlatma ihtimali üzerinde duruluyor, Washington tahliye operasyonlarının kaldığı yerden devam edeceğini açıkladı. ABD lideri Biden, "İstediğimiz zaman, seçtiğimiz yerde, seçtiğimiz anda kuvvet ve hassasiyetle karşılık vereceğiz" dedi, Horasan grubu için vur emri verdiğini dünyaya ilan etti.

BBC, Kabil sakinlerinin giderek daha da artan korku ve belirsizlikle ümitsiz bir Cuma sabahına uyandığını, sosyal medyanın kederli paylaşımlarla dolu olduğunu bildiriyor.KATİL SÜRÜSÜ SALDIRIYI ÜSTLENDİKATİL SÜRÜSÜ SALDIRIYI ÜSTLENDİ 

DEAŞ'ın Horasan grubu (DEAŞ-K), Telegram kanalından yaptığı açıklamayla kanlı saldırıyı üstlendi. ABD askerleri ve sivillerin arasında üstündeki bombayı patlatan teröristin fotoğrafı da yayınlandı. DEAŞ-K, Afganistan'da bugüne kadar ortaya çıkan en kanlı ve radikal terör örgütü olarak biliniyor.

TALİBAN-DEAŞ SAVAŞITALİBAN-DEAŞ SAVAŞI 

DEAŞ-K, çoğunlukla Afganistan'ın doğusunda, İran sınırındaki Şii nüfusu hedef alan kanlı saldırılar yürüttü. Bu sebeple uzmanlar, Taliban'ın kendi gücünü tehdit etmediği sürece DEAŞ-K'ya karşı savaşmadığı yorumunda bulunuyor.Ancak ülkenin özellikle kuzeyinde ve doğusunda Taliban ile DEAŞ-K arasında çatışmalar yaşandı. İki örgüt, Ocak 2015'te birbirlerine karşı savaş ilan etti. DEAŞ'ın üstlendiği ilk saldırı, Mayıs 2015'te Nargarhar bölgesinde bulunan Kot'ta Taliban militanlarının öldürüldüğü bir saldırıydı.

Örgütün kurulduğu yılın sonlarında, Ekim 2015'te Taliban, 1.000 kişiden oluşan bir özel kuvvet oluşturdu. Özel kuvvetler, savaş kabiliyetlerine ve deneyimlerine göre itinayla seçilerek DEAŞ-K'nın var olduğu Nangarhar, Farah, Helmand ve Zabul gibi eyaletlere gönderilmişti.DEAŞ-K, Mayıs 2020'de de Başkent Kabil'de, Şiilerin çoğunlukta olduğu bir bölgede bir kadın doğum hastanesini hedef aldı. Katledilen 25 kişi arasında hamile ya da yeni doğum yapmış kadınlar ve bebekler de vardı.Bu dönemde Şii ibadet yerleri, okullar, hastaneler, ABD ordusu ve Afgan hükümet güçlerinin örgüte yönelik operasyonları da artmıştı. Bu saldırılarda yüzlerce Afgan sivil ve asker ile onlarca yabancı asker ve görevli hayatını kaybetti.ABD Dışişleri Bakanlığı, 14 Ocak 2016'da yaptığı yazılı açıklamada, 'Afganistan ve Pakistan Talibanlarının eski üyelerince kurulduğu bilinen DEAŞ-Horasan örgütünü yabancı terör örgütleri listesine aldığını' açıkladı. 2001'den beri Afganistan'da olan ABD'nin sadece Taliban ve El Kaide ile savaşma yetkisi vardı. DEAŞ'la savaşma yetkisi ise Suriye ve Irak'la sınırlıydı.

14 Ocak'taki karardan birkaç gün sonra ABD Savunma Bakanlığı, DEAŞ-K ile de savaşmak için ABD yönetimi tarafından yasal olarak yetkilendirildi. Örgüt bu sırada Şiilere, Birleşmiş Milletler personeline, ABD güçlerine, gazetecilere ve Afganistan'daki büyükelçiliklere karşı birçok saldırı düzenlemişti. 2016'nın sonlarında da bir dizi saldırıyı üstlenerek ve propaganda videoları yayımlayarak gücünü kanıtlamaya çalıştı. 20DEAŞ-K NE KADAR RADİKALDEAŞ-K NE KADAR RADİKAL? 

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, 'DEAŞ-K ne kadar radikal?' başlıklı analizinde terör örgütünün Ortadoğu'daki etkinliği neredeyse bitse de DEAŞ-K'nın özellikle Afganistan'da son yıllarda kanlı ve büyük saldırılara imza attığını hatırlatıyor: "Kız çocukların gittiği okulları, kadın doğum merkezleri de dahil olmak üzere kadınların tedavi gördüğü hastaneleri hedef alan örgütün sıklıkla hamile kadınları ve onlarla ilgilenen hemşireleri vurduğu biliniyor.

Taliban'ın hedefi tamamen Afganistan'da hakimiyet kurmakla sınırlıyken DEAŞ-K, hem bölgede daha geniş bir alanda saldırılar hedefliyor hem de uluslararası DEAŞ ağının bir parçası olarak buradan Avrupa'ya yönelik saldırılar da planlıyor; hatta ulaşabildiğinde bu saldırıları gerçekleştiriyor.Nerede üsleniyorlarNerede üsleniyorlar? 

DEAŞ-K, Afganistan'ın doğusundaki, Celalabad kentinin de bulunduğu Nangarhar eyaletinde üslenmiş durumda. Bu eyalet, Pakistan sınırından uyuşturucu ve insan kaçakçılığının nispeten kolayca yapılabildiği bir bölgede. Grubun en güçlü döneminde 3 bin militana ulaştığı; sonrasında ise hem ABD ve Afgan ordusuyla hem de Taliban'la savaşı sırasında çok sayıda savaşçısının hayatını kaybettiği biliniyor.

Talibanla bağlantıları var mıTaliban'la bağlantıları var mı? 

Dolambaçlı şekilde bağlantıları olduğunu söyleyebiliriz; üçüncü bir taraf olan Hakkani Ağı üzerinden. Taliban liderinin altındaki, yönetimde çok etkili üç yardımcıdan biri olan Siraceddin Hakkani, El Kaide'yle de çok yakın bağları olan Hakkani Ağı'nın başında. DEAŞ'ın en başta El Kaide'nin Irak kolu lideri Ebu Bekir el Bağdadi tarafından kurulduğunu hatırlatmakta fayda var. Araştırmacılara göre DEAŞ-K ile Hakkani Ağı arasında çok sağlam bağlar var. Bu da örgütün Taliban'la bağları olduğu sonucunu doğuruyor.Taliban'ın ABD'nin çekilme sürecinde 15 Ağustos'ta kontrolü ele geçirdiği Kabil'de şehrin güvenliğinden sorumlu olarak atadığı isim Halil Hakkani. Halil Hakkani'nin başına konmuş 5 milyon dolarlık ödül var. Asya Pasifik Vakfı'ndan Dr. Sajjan Gohel, Afganistan'daki militan ağları yıllardır inceliyor. Gohel'e göre "2019-2021 arasında Afganistan'da düzenlenen birçok büyük ölçekli saldırının arkasında DEAŞ-K, Taliban'ın Hakkani Ağı ve Pakistan'da konuşlu bazı daha küçük terör örgütlerinin işbirliği var."

Taliban 15 Ağustos'ta Kabil'e girdiğinde, Pul-e-Charki cezaevinde yatan çok sayıda hükümlüyü de serbest bıraktı. Bu hükümlülerin çoğu DEAŞ ve El Kaide olmak suçlamasıyla cezalandırılmıştı. Bu militanların tümü şimdi özgür. Ancak DEAŞ-K'nın Taliban'la arasında çok ciddi farklar var. DEAŞ-K, Taliban'ı cihat hedefinden sapmakla, Katar'ın başkenti Doha'daki 'lüks ve gösterişli otellerde' Amerikalılarla masaya oturmak için savaşmaktan vazgeçmekle suçluyor. DEAŞ militanları şimdi Taliban'ın oluşturacağı hükümete karşı ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu da DEAŞ konusunda Taliban ve Batı'yı aynı tarafa çekiyor."DEAŞ, Afganistan'da Taliban'ın Kabil'e girmesinin ardından kendisine ait bir dergide örgütü aşağılamıştı. Afganistan'daki 'zafer'in ABD tarafından gümüş tepside Taliban'a sunulduğu belirtilen yazıda, Taliban aşağılandı. DEAŞ'ın sosyal medya hesapları ise Taliban lideri Molla Baradar'a 'Molla Bradley' lakabı takıldı.Afganistan'da ABD askerlerinin çekilmeye başlamasıyla hızla ilerleyen Taliban örgütü, yalnızca dokuz günde başkent Kabil'e girdi. Bunun üzerine Taliban vahşetinden kaçmak isteyenler Kabil Havalimanı'na akın etti ve kaos yaşandı.ABD ve diğer koalisyon ülkeleri bugüne kadar 100 bini aşkın insanı Kabil'den çıkardı, Washington ve Taliban arasındaki anlaşmaya göre çekilmenin 31 Ağustos saat 24.00'te tamamlanması gerekiyor.

Bu haber 991282 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...