Son dakika | Belli olan memur ve emekli maaşlarında kritik detay: Öğretmen ve polis maaşları...
Giriş Tarihi: 24.8.2021 06:00 Son Güncelleme: 24.08.2021 07:03
Son dakika haberleri... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, resmi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin imzalandığını bildirdi. Bilgin, "Tüm kamu çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Son dakika... Memur ve memur emeklisine 2022'de yüzde 12, 2023'te yüzde 14 zam yapılacak. Sözleşme ikramiyesi 135 liradan 400 liraya çıktı. Bakan Bilgin, 2023 zammının bugüne kadarki en yüksek oran olduğunu söyledi. Peki memur ve emekli maaşlarında tüm farklı meslekler için bekar, evli maaş farkları 2022 ve 2023'te nasıl şekillenecek? Sendikaların talebi neydi? İşte yüzleri güldürecek yeni memur maaşları, emekli maaşları ve ikramiyelerle ilgili son dakika bilgileri
Son dakika | Hükümet ile memur sendikaları, 6.4 milyon memur ve memur emeklisinin beklediği toplu sözleşme görüşmelerinde anlaştı. Buna göre, memur ve memur emeklisine gelecek yılın ilk yarısı için yüzde 5+enflasyon farkı, ikinci yarısı için de yüzde 7+enflasyon farkı zam yapıldı. 2023'te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı olmak üzere toplamda yüzde 14'lük bir artış yapılacak.
Yeni memur maaşları, emekli maaşları ve ikramiyelerle ilgili tüm son dakika detayları kalem kalem belli oldu. İşte SABAH farkıyla önümüzdeki dönemde ay ay zamlı maaşlar
SON DAKİKA 3600 EK GÖSTERGE TAMAMLANACAK
Sendika üyesi 2 milyon memurun 135 lira olan sözleşme ikramiyesi de 400 liraya çıktı, 3600 ek gösterge ilk defa mutabakat metnine girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 için verilen yüzde 8+6 zammın memur ve memur emeklisine bugüne kadar verilen en yüksek zam söyledi. Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge konusunun bu sözleşme döneminde tamamlanacağı müjdesini de verdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan zammın en düşük devlet memuru maaşında yüzde 28'lik iyileştirme anlamına geldiğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 'hayırlı olsun' diyerek duyurdu! Memur için tarihi değişim
Son dakika haberleri... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, resmi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin imzalandığını bildirdi. Bilgin, "Tüm kamu çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu.
"GÜÇLÜ TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ"
Maaş artışlarına ilişkin tabloyu da paylaşan Bilgin, "6. Dönem Toplu Sözleşmemizi az önce gece saatlerinde imzaladık. Kamu çalışanlarımız için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeye devam eden güçlü Türkiye'nin en önemli göstergesidir." ifadelerine yer verdi.
Sözleşmenin kamu çalışanlarına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Bilgin, memur sendikalarıyla vardıkları anlaşmaya göre kamu personelinin 2022-2023 yılları maaşlarındaki kümülatif artış oranlarının yüzde 30 ile 35 arasında değiştiğini belirtti.
"KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN TARİHİ DEĞİŞİM"
Bakan Bilgin, salgının ekonomik etkilerine rağmen çalışanları enflasyona ezdirmeme sözünün arkasında olduklarını dile getirerek, "Kamu çalışanları için tarihi değişim. 3600 ek gösterge çalışmalarını bu sözleşme döneminde tamamlıyoruz." ifadelerini kullandı.
11 HİZMET KOLU İÇİN SIKI PAZARLIK
Toplam 4.2 milyon memur ve 2.2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşmayla sonuçlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün sendikalarla birlikte toplu sözleşme sonucunu açıkladı. Bakan Bilgin, sendikalarla pazarlığın kolay iş olmadığını, genel çerçevede uzlaşmaya varıldığını belirterek, "Büyük ölçüde uzlaşmayla buraya geldik. Hizmet kolları eksenli çalışmada tamamlanmayan konular var. Onlar da tamamlanıp imzalanır. Toplu sözleşmenin hangi zemin, şartlarda hazırlandığı göz önünde bulundurulmalı, salgın tehdidi ile karşı karşıyayken, yangın, sel felaketleri yaşanırken sözleşmeyi yapıyoruz. Türkiye ekonomisi büyüyor. Türkiye ekonomik olarak yoluna devam ediyor, arkasındaki gücü üretimden geliyor. Sanayi üst üste büyüyor. Enflasyon var, bunun yarattığı olumsuzluklara karşı da çalışanlarını koruyor" dedi.
İŞÇİ ZAMMINDA TAKVİM FARKLI
İşçilerle imzalanan toplu sözleşmenin 2021 ve 2022 yılını kapsadığını anımsatan Bakan Bilgin, "Bugün 2022 ve 2023'ü kapsayan bir sözleşme imzaladık. Rakam, oranları kıyaslamak doğru olmaz, yıllar farklı" diye konuştu. Bakan Bilgin, ilk teklifte 2022 için yüzde 5+ enflasyon farkı önermiştik, ikinci altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı önerdiklerini anımsatarak, "İkinci teklifimizde 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022'nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı, 2023'te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı önerdik. 2023 yılı için Cumhurbaşkanımızın desteğiyle yüzde 8 fark önerdik. İlk defa memur sendikalarıyla pazarlıkta yüzde 8'lik artış öneriliyor. Yıllık bazda yüzde 14 artış yaptık. Uzlaşma yaratacak en yüksek oranları içeren bir sözleşme oldu" dedi.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINDA KÜMÜLATİF % 38.7 ARTIŞ
Sendika üyesi bekar idari hizmetler sınıfında 4.060 TL alan bir memurun maaşı gelecek yılın ilk yarısında 4.580 TL, ikinci yarısında da 4.900 TL'ye çıkacak. Bir sonraki yıl ise ilk yarıda 5.292 TL, ikinci altı ayda da 5.610 TL olacak. Böylece iki yıllık kümülatif artış yüzde 38.17 olacak. Bir mühendisin 7.359 TL olan maaşı gelecek yıl ilk yarıda 7.814, ikinci yarıda da 8.361 TL'ye çıkacak. 2023 yılında da ilk yarıda 9.030, ikinci altı ayda da 9.572 TL'ye yükselecek
SÖZLEŞME İKRAMİYESİ 400 TL'YE ÇIKTI
Bakan Bilgin, memur sendikalarının seyyanen zam taleplerine dikkat çekerek, "Onu karşılama konusunda bu zamları dikkate aldığımız zaman, uzlaşılan rakamları dikkate alınca onun uzlaşmadan çok ekonomik soruna dönüşmemesi için başka öneride bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan 2 milyon sendika üyesi çalışanlarımız 400 liraya çıkardık. Sözleşmeli çalışanlarda 3+1 ilkesini benimsedik. Yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı haksızlıkları önlemek için düzenleme yapıldı" açıklamasını yaptı.
3600 EK GÖSTERGEDE İLK ADIM
Memur maaşlarıyla ilgili hem gelir hem de ikramiyelerini artıracak olan 3600 ek gösterge düzenlemesinde de ilk adım atıldı. Bakan Bilgin, Memur-Sen'in katıldığı çalışma grubuyla bu sözleşme kapsamında tamamlanmak üzere çalışma başlattıklarını duyurdu. Konuya ilişkin yasal düzenlemeyi Meclis'e taşıyacaklarını kaydetti.
TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİNDE % 262 ARTIŞ
Sendikalı memurlar gelecek yıl ocak-haziran döneminde 400 TL, temmuz-aralık döneminde de 428 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacak. Bu tutar 2023 yılında ocak-haziranda 462 TL'ye, temmuz-Aealık'ta da 489 TL'ye çıkacak. Böylece toplu sözleşme ikramiyesindeki iki yıllık artış kümülatif yüzde 262'ye ulaşmış olacak.
SOSYAL HAKLAR İYİLEŞTİRİLİYOR
Kamu görevlilerinin tamamını ilgilendiren ve 11 hizmet koluna ilişkin zammın yanı sıra sosyal destekleri içeren taleplere yönelik müzakereler dün de sürdü. Ulaştırma, sağlık hizmet kollarında mesai ücretlerinde, aile yardımları başta olmak üzere sosyal yardımlarda artışlar değerlendirildi.
MEMUR-SEN: YÜZDE 28 İYİLEŞTİRME
Memur -Sen Başkanı Ali Yalçın, maaşlara yapılan artışın yüzde 28'lik iyileştirme anlamına geldiğini söyledi. Yalçın, şöyle konuştu: "İkinci yıl için yüzde 8'lik bir iyileştirme, bu anlamda beklentimizi de işaret etmektedir. Bu konuda yaptığımız görüşmelerde bu konuya ilişkimizin kaygımızın beklentimizin orana yansıtıldığını görüyoruz.
Diğer bir husus sözleşmeliler konusunda 2022 yılı içerisinde bu konuya ilişkin bir çalışma tamamlanacak. Sözleşmelilerin tamamının metnin içerisinde olması için özen göstereceğiz. Yine 3600 ek gösterge konusunda yine aynı şekilde çerçeve 2022 yılı içinde tamamlanacak şekilde uzlaşımız söz konusuydu."
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TARİHİ JEST
Koronavirüs pandemisi sürecinde büyük fedakârlıklar gösteren sağlık çalışanları için sözleşmede önemli bir ayrıcalık sağlandı. Yüz binlerce sağlık çalışanının sabit ek ödemelerine yüzde 20 oranında iyileştirme yapıldı.
SENDİKALAR YÜZDE 21 İSTEMİŞTİ
Sözleşme görüşmelerinde bu dönem birlikte hareket eden Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu.
Memur ve emeklisinin 2 yıllık zam oranları netleşti: 12+14’te uzlaşma
Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme’lerinde anlaşma sağlandı. 6 milyon memur ve memur emeklisine 2022’nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023’ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “3600 Ek Gösterge meselesi Memur-Sen’in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır” dedi.
4milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında uzlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlenen toplantıda sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın kolay bir iş olmadığını söyledi. Prosedürün uzunluğundan ötürü hizmet kollarıyla ilgili tamamlanamayan hususların olduğunu belirten Bilgin, bu konuların tamamlanacağını vurguladı. Bakan Bilgin, uzlaşma zemininin bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
TOPLU SÖZLEŞMEYLE İLK KEZ %8 VERİLDİ
- Bilgin, yurttaşları, çalışanları ve kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade ederek, “Herkesin merak ettiği ikinci teklifimiz; 2022’nin ilk altı ayı yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı yüzde 7 artı enflasyon farkı, yani toplamda yüzde 12’lik artışı önerdiğimizi belirmek isterim. Burada vurgulamam gereken bir şey daha var. 2022 için enflasyon beklentisi baz etkisini de esas alarak yüzde 9. Dolayısıyla 2022 yılı için yaptığımız bu teklifi şartlar içerisinde değerlendirmek lazım. 2023 için bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş bir oranda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın desteğiyle yüzde 8’lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Türk çalışma hayatında memur sendikalarıyla yapılan pazarlıkta ilk defa yüzde 8’lik artış önerilmektedir. İkinci altı ay ise yüzde 6 artış öngörülmektedir. Bunlarda enflasyon farkı saklıdır. Yıllık bazda toplam yüzde 14 artış yaptığımızın altını çizmek isterim.”
2 MİLYON SENDİKALIYA 400 LİRALIK İKRAMİYE
Bilgin, sözleşme kapsamında yüzdelik artışların yanında farklı kalemlerde artışların da yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlardan yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan yaklaşık 2 milyon sendika üyesi çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira olarak önerdik. Bu konuda da bir uzlaşmaya vardık."
- Bakan Bilgin, "Yaptığımız sözleşmenin tam anlamıyla bir sosyal dayanışma yaratacak, sosyal politika örneği olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye tarihinde bu düzeyde yapılmış en yüksek oranları içeren bir sözleşmedir" dedi.
İki yıl için %28'lik iyileştirme
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya ilişkin “Rakam, yüzde 26’ya tekabül ediyor. Bu, toplu sözleşme ikramiyesinden gelen aylık 2 puan iyileştirmeyle beraber en düşük devlet memuru maaşında şu an için yüzde 28’lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir” dedi. Yalçın, memur toplu sözleşmelerindeki mevcut sürenin, bu tip bir süreci bitirmeye yetmediğini, işçi sözleşmelerindeki gibi 2 aylık bir sürece ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Toplu sözleşme kapsamındaki 11 hizmet koluna ilişkin sözleşmelerin teknik yazımlarının devam ettiğini belirten Yalçın, genel toplu sözleşmeye ilişkin tüm yazım aşamaları tamamlandığında kamuoyuna yönelik geniş değerlendirme yapacaklarını söyledi. Hizmet kolu sözleşmelerinde de çok ciddi kazanımlar söz konusu olduğunu belirtti.
3600 EK GÖSTERGE YASAL BİR SÜREÇ
Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge ve sözleşmeli kamu çalışanlarının durumuyla ilgili, şunları söyledi: “3600 Ek Gösterge meselesi Memur-Sen’in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır. Kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra kanun çıkartmak Meclisin inisiyatifinde. Diğer bir mevzu, sözleşmeli çalışanlar konusu. Orada da 3+1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlarımız hazırladı. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı yürütülebilecek bir haksızlığı gidermek için de ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade etmek isterim.”
YORUMLAR