Son dakika: Başkan Erdoğan devrede! Türkiye İsrail’i böyle...

Son dakika: Başkan Erdoğan devrede! Türkiye İsrail'i böyle sıkıştırıyor: İşte atılan 6 somut adım

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehit olanların sayısının 165'e, yaralı sayısının ise 871'e yükseldiği bildirildi. Dünya, Filistin'de yaşanan insanlık dramına gözlerini kapatırken, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarına en şiddetli tepkiyi Türkiye veriyor. Ankara, İsrail'i durdurmak için baskılarını artırırken, uluslararası camiayı Tel Aviv'e karşı harekete geçirmeye çalışıyor.

14 Mayıs 2021 - 15:36

Son dakika: Başkan Erdoğan devrede! Türkiye İsrail'i böyle sıkıştırıyor: İşte atılan 6 somut adım

Giriş Tarihi: 14.05.2021  11:27 Güncelleme Tarihi: 14.05.2021  15:06

Başkan Erdoğan'dan İsrail'e sert tepki! Terör devleti İsrail'e öfkeliyiz...

Cuma namazı sonrası binlerce Filistinli Mescid-i Aksa’yı 'Türkiye' ve 'Erdoğan' sloganlarıyla inletti

Son dakika haberine göre  tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehit olanların sayısının 165'e, yaralı sayısının ise 871'e yükseldiği bildirildi. Dünya katliamı izlerken diplomasiye hız veren Ankara, İsrail’i sıkıştırmak için altı somut adım attı. Türkiye, İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek olmak için Birleşmiş Milletler ve  başta olmak üzere, ilgili tüm uluslararası kurumları harekete geçirmek üzere girişimlerini sürdürürken Başkan Recep Tayyip Erdoğan da şimdiye kadar Filistin'den Rusya'ya, Katar'dan Pakistan'a, 'ten Cezayir'e 20'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla telefon görüşmesi yaptı. 

Son dakika: Başkan Erdoğan'dan tarihi İsrail mesajı! 'Biz hazırız' deyip ekledi: Derhal...

Başkan Erdoğan görüşmelerde, İsrail'in saldırılarını "terör" olarak nitelendirerek Filistinli Müslümanlara yaşatılan zulmü en sert şekilde kınadığını ifade ett. İsrail'in uyguladığı terörü ve işgali durdurmak için başta İslam alemi olmak üzere tüm dünyayı harekete geçirmek için her düzeyde girişimlerde bulunduklarını belirten Erdoğan, Türkiye'nin her zaman Filistin davasının destekçisi olmaya, Filistinli kardeşlerinin yanında durmaya ve Kudüs'ün izzetini korumaya devam edeceğini vurguladı.

Son dakika: Başkan Erdoğan devrede! Türkiye İsrail'i böyle sıkıştırıyor: İşte atılan 6 somut adım

Dünya, Filistin'de yaşanan insanlık dramına gözlerini kapatırken, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarına en şiddetli tepkiyi Türkiye veriyor. Ankara, İsrail'i durdurmak için baskılarını artırırken, uluslararası camiayı Tel Aviv'e karşı harekete geçirmeye çalışıyor. Bu kapsamda İsrail'i sıkıştırmak amacıyla altı somut adım atan Türkiye, Filistin'e destek olmak için yoğun bir çaba gösteriyor. İşte Ankara'nın attığı adımlar:



FİLİSTİN İÇİN TELEFON DİPLOMASİSİ
Türkiye, İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek olmak için Birleşmiş Milletler ve  başta olmak üzere, ilgili tüm uluslararası kurumları harekete geçirmek üzere girişimlerini sürdürürken Başkan Erdoğan da şimdiye kadar Filistin'den Rusya'ya, Katar'dan Pakistan'a, 'ten Cezayir'e 20'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla telefon görüşmesi yaptı.

Başkan Erdoğan, görüştüğü liderleri, İsrail'in Mescid-i Aksa, Kudüs, Gazze ve Filistinli Müslümanlara yönelik saldırılarına ve baskılarına karşı birlikte etkili şekilde harekete geçmeye davet etti. Bu doğrultuda ilk temasını, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile gerçekleştiren Erdoğan, 8 Mayıs'tan bu yana Rusya Devlet Başkanı , Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani,  Kralı 2. Abdullah, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Pakistan Başbakanı , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Malezya'nın eski Başbakanı  ile yaptığı görüşmelerde de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını el aldı.

Erdoğan'dan Filistin için yoğun diplomasi: 19 ülkenin lideriyle görüştü

BAŞKAN ERDOĞAN'IN VERDİĞİ MESAJLAR
Başkan Erdoğan görüşmelerde, İsrail'in saldırılarını "terör" olarak nitelendirerek Filistinli Müslümanlara yaşatılan zulmü en sert şekilde kınadığını ifade etti. İsrail'in uyguladığı terörü ve işgali durdurmak için başta İslam alemi olmak üzere tüm dünyayı harekete geçirmek için her düzeyde girişimlerde bulunduklarını belirten Erdoğan, Türkiye'nin her zaman Filistin davasının destekçisi olmaya, Filistinli kardeşlerinin yanında durmaya ve Kudüs'ün izzetini korumaya devam edeceğini vurguladı.

İsrail'in hukuk tanımazlığının ve insanlık dışı saldırılarının muhatabının bütün Müslümanlar olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in saldırılarının derhal durdurulması, uluslararası camianın bu saldırılara güçlü ve caydırıcı tepki vermesi, hukuk dışı uygulamalara karşı somut adımlar atılması ve Filistin'e destek olunması için birlikte çalışmanın önemine dikkati çekti.

Son dakika görüntüleri düştü! Zalim İsrail Cuma Namazı’nda saldırdı

Başkan Erdoğan, kriz daha fazla büyümeden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin meseleye müdahil olmasının önemli olduğunu ve Filistinli sivillerin korunması için bölgeye uluslararası koruma gücü gönderilmesi fikri üzerinde de çalışılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İslam ülkelerinin Diyanet İşleri bakanları, başkanları ve başmüftülerinin katılımıyla "Mescid-i Aksa ve Kudüs" gündemiyle "Acil Kudüs Toplantısı" düzenlendi.

Toplantıda, Kudüs'ün mukaddesatının korunması ve Filistinli Müslümanlara yönelik zulmün durdurulması ile ilgili ortak bir tavır ortaya kondu.

TÜRKİYE ÇAĞIRDI, İİT TOPLANDI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,  temasları sırasında, Müslüman ülkeleri harekete geçirerek İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) temsilcilerinin 'de toplanmasını sağladı. Türkiye'nin çağrısı ile Cidde'de toplanan İİT temsilcileri, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere saldırması, Filistinlilerin evlerinden hukuksuz bir şekilde çıkartılması ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarını masaya yatırdı. Toplantı sırasında Türkiye'nin atılacak adımlara ilişkin sunduğu öneriler konusunda mutabık kalındı. Türkiye'nin girişimleri ile ayrıca İİT dışişleri bakanları düzeyinde toplanması da kararlaştırıldı.

VAHŞET DÜNYAYA DUYURULDU
Türkiye, İsrail'in Filistinlilere yönelik savaş ve insanlık suçu işlediğini tüm dünyaya duyurdu. İİT toplantısında İsrail'in savaş ve insanlık suçu işlediği kayıtlara geçirildi. Bu süreçte Ankara ve İstanbul'da bulunan İsrail'in temsilcilikleri önünde gösteri düzenleyen STK'lar da katkı sağlarken, devlet yetkililerin açıklamaları da İsrail üzerinde yoğun bir baskı oluşturdu. Türkiye'nin girişimlerinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, Doğu Kudüs ve Gazze'de yaşanan şiddetin artması nedeniyle muhtemel savaş suçlarının işlenme endişe duyduğunu duyurdu.

BM'DE ACİL TOPLANTI GİRİŞİMİ
Yine, Türkiye'nin çabaları ile BM Genel Kurulunun acil toplanması için girişim başlatıldı. BM Güvenlik Konseyi ve BM organları göreve davet edildi. İsrail'in Filistinlilere yönelik zulmünü ve zorla evlerinden çıkarılan Filistinlilerin durumunun BM'ye taşınması için çalışma başlatıldı. BM Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır da üye ülkelere çağrıda bulunarak, "Talep ederseniz BM Genel Kurulunu toplantıya çağırırım" dedi.

FİLİSTİN'E ASKER GÖNDERELİM
İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e uluslararası koruma gücü gönderilmesini de yine Türkiye gündeme getirdi. Böyle bir koruma mekanizmasının kurulmasına yönelik çabaların hızlandırılması için birçok ülke ile temasa geçildi. Bu kapsamda BM'deki İİT grubunun harekete geçmesi için çağrı yapılırken, Rusya ile de bu konuda kapsamlı bir görüşme yapıldı. Başkan Erdoğan, Rus Mevkidaşı Putin ile de Filistin'e asker gönderilmesini konusunda fikir alışverişi yaptı. Erdoğan, Putin'le görüşmesinde Filistinli sivillerin korunması için bölgeye uluslararası koruma gücü gönderilmesi fikri üzerinde çalışılması gerektiğini ifade ettiği aktarıldı.

İSRAİLLİ BAKANA VETO
İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırıların ardından Ankara'dan dikkat çeken bir hamle daha geldi. Türkiye'nin, önümüzdeki ay Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenecek bir etkinliğe katılması için İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'e daha önce gönderdiği daveti geri çektiği bildirildi. Davetin geri çekildiği bilgisi İsrail tarafına Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla iletildi.

 Başkan Erdoğan devrede! Türkiye İsrail'i böyle sıkıştırıyor: İşte atılan 6 somut adım

Türkiye'den İsrail’i sıkıştıracak altı somut adım!

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehit olanların sayısının 119'a, yaralı sayısının ise 830'a yükseldiği bildirildi. Dünya, Filistin'de yaşanan insanlık dramına gözlerini kapatırken, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarına en şiddetli tepkiyi Türkiye veriyor. Ankara, İsrail'i durdurmak için baskılarını artırırken, uluslararası camiayı Tel Aviv'e karşı harekete geçirmeye çalışıyor.

Bugün Türkiye! Hepsi fırlatıp attıDiplomasiye hız veren Ankara, İsrail'i sıkıştırmak için altı somut adım attı. Türkiye, Filistin'e destek olmak için yoğun bir çaba gösteriyor. İşte Ankara'nın attığı adımlar

FİLİSTİN İÇİN TELEFON DİPLOMASİSİ
İlk olarak Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların hemen ardından yoğun bir telefon diplomasisi yürüten Ankara, başta Müslüman ülkeler olmak üzere liderler ve dışişleri bakanları düzeyinde birçok ülke ile Filistin'deki durumu değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir haftada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Pakistan Başbakanı İmran Han, Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah, eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmelerde İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve atılabilecek adımlar ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İran, Cezayir, Rusya, Ürdün, Mısır ve Kuveytli mevkidaşları ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı JakeSullivan ile telefonda Filistin'deki durumu ele aldı.

İsrail'e öfke! Ayakkabıları fırlatarak protesto ettiler

İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik alçak saldırılarına öfke sürüyor. Erzurum’da cuma namazı sonrası Lala Paşa Camisi önünde toplanan kalabalık, ayakkabılarını fırlatarak İsrail’e tepki gösterdi.

Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde cuma namazı için camilere giden vatandaşlar, çıkışta İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti.Merkez Yakutiye ilçesindeki Lala Paşa Camisi önünde toplanan cemaat, basın açıklamasının okunmasının ardından ayakkabılarını çıkararak fırlattı. İpekyolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyon Başkanı Muhammet Nuri Alim, İslam aleminde ayakkabı fırlatmanın en aşağılayıcı hareket olduğunu belirterek, şöyle konuştu:"Müslümanları katleden İsrail'i Allah kahretsin. Burada ayakkabı fırlatmamızın amacı İslam aleminde özellikle camilere ayakkabı ile girilmez. Bu en ağır en aşağılayıcı harekettir. Biz de ayakkabılarımızı İsrail'e fırlatarak onlardan daha aşağı bir mahlukatın olmadığını gösterdik. Bilindiği üzere daha önce de ABD başkanı, İMF başkanı ve Irak'ın eski cumhurbaşkanına ayakkabı fırlatılmıştı. Bu aşağılayıcı hareketi İsrail'e yaparak yeniden gündeme getirdik."Kalabalık daha sonra araçlarına binerek oluşturdukları konvoyla protestolarını sürdürdü.AYASOFYA CAMİİNDE BAYRAMIN 2. GÜNÜNDE CUMA NAMAZI YOĞUNLUĞUAYASOFYA CAMİİ'NDE BAYRAMIN 2. GÜNÜNDE CUMA NAMAZI YOĞUNLUĞU 

İstanbul'un 1453'teki fethinden müzeye çevrildiği 1934'e kadar cami olarak kullanılan ve 86 yıllık müze statüsünün ardından 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, dün ilk Ramazan Bayramı namazı heyecanı yaşandı. Bayramın 2'nci gününde ise Cuma namazını kılmak isteyenler vatandaşlar Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne geldi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında içeriye sınırlı sayıda kişi alındı, vatandaşların bir bölümü avluda ve meydanda saf tuttu.GAZZE İÇİN DUA EDİLDİGAZZE İÇİN DUA EDİLDİ 

Ayasofya Camii İmamı namaz öncesi okuduğu hutbede, "Şu mübarek günler hürmetine, ilk kıblemiz Mescid-i Aksâ'yı ve Peygamberler şehri Kudüs'ü zalimlerin işgalinden kurtar Allah'ım. Miracın basamağı Mescid-i Aksâ'yı korumayı, bu uğurda mücadele etmeyi yeryüzündeki bütün Müslümanlara ve bizlere nasip eyle" dedi. İşgal altındaki Gazze için dua edildi.

Fatih Camii'sinde de cuma namazı sonrası Filistin'e destek gösterişi düzenlendi. VANDA İSRAİL PROTESTOSUVAN'DA İSRAİL PROTESTOSU 

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi öncülüğünde, Merkez Hz. Ömer Camisi'nde, cuma namazının ardından İsrail'in Doğu Kudüs'te düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından içerisinde birçok STK'nın yer aldığı Sivil Dayanışma İnisiyatifi basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Anadolu Gençlik Derneği Van Şube Başkanı Ömer Gündüz okudu. Gündüz, günlerdir süren İsrail saldırılarında çok sayıda Filistinlinin şehit olduğunu söyledi. Gündüz şöyle konuştu:Açıklamanın ardından, grup İsrail aleyhine slogan attıktan sonra dağıldı.Açıklamanın ardından, grup İsrail aleyhine slogan attıktan sonra dağıldı. 

"Yaralandılar ama davalarından, inançlarından, Allah'ın yolunda cihatlarından vazgeçmediler. Mücadelelerinde kadın, erkek, genç, yaşlı demeden göğüslerini siper ettiler. Siyonist İsrail ise sistemli bir şekilde hem Müslüman kanı dökmeye, hem de adım adım Mescid-i Aksa'yı işgal etmeye devam etmektedir. İsrail, ilk mescidimiz, mukaddesimiz, binlerce yıllık tarihi ve kültürel öneme sahip Mescid-i Aksa'yı yakıp yıkmaktan geri durmamakta, ibadetlerini yerine getiren Filistinli kardeşlerimize haince saldırmakta, işgalci sivil Siyonistler Mescid-i Aksa'ya baskınlarını sürdürmektedir. İsrail'in başta Gazze olmak üzere masum Filistinli kardeşlerimize karşı yapmış olduğu saldırılarda; kundaktaki bebeklerden, sokakta oynama çağına gelmiş çocuklara, delikanlı genç kardeşlerimizden, hamile annelere, genç yaşlı demeden Filistinli kardeşlerimiz şehit düşmüştür. İşgalci Siyonistler, Filistinli kardeşlerimizin evini basmakta, işgal polisiyle iş birliğiyle Filistinli kardeşlerimize linç girişiminde bulunmaktadır. Terörist Israil'in yapmış olduğu bu saldırıları kalbinde merhamet taşıyan, insanlıktan nasibini almış hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Buna rağmen Batı ülkeleri işbirlikçi yaklaşımlarıyla her zaman olduğu gibi batılın yanında olduklarını göstermişler ve ikiyüzlü politikalarıyla masum Filistinli kardeşlerimize yapılan zulmü ve şehit edilen kardeşlerimizi görmezden gelmişlerdir. Terör örgütü İsrail sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlık için bir beladır. Siyonist İsrail'in bu küstahça davranışlarının kaynağı Batı'dan aldığı cesarettir. Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve Avrupa Birliği, İsrail'in her sapkınlığına el altından ya da açıktan destek olmaktadır. Filistin ve Kudüs davasının yılmaz savunucusu, İslam Birliğinin kurulması adına ömrü boyunca çalışmalar yürüten ve İslam Birliği'nin mutlaka kurulması gerekliliğini bizlere miras olarak bırakan Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın; ‘İsrail laftan anlamaz. Yalnızca güçten anlar’ sözü bir kez daha haklılığını göstermiştir. Terör örgütü İsrail, Müslümanların gücünü görecek ve cehenneme sürülecektir. Cenab-ı Allah, Filistinli kardeşlerimizin şehadetlerini kabul etsin. Özgür Mescid-i Aksa ve Filistin için direniş gösteren kardeşlerimize güç ve kuvvet versin"CUMA HUTBESİCUMA HUTBESİ 

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinde, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve peygamberler şehri Kudüs'ün İsrail'in işgalinden kurtulması için dua edildi.

"Vakıf Şefkat ve Merhamet Medeniyeti" konulu hutbe, cuma vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.Vakıfların, İslam'ın bütün varlık alemine karşı şefkat ve merhametinin müesseseleşmiş hali olduğu belirtilen hutbede, ecdadın, vakıfları birer "vefa müessesesi" olarak gördüğü ve kazandığı serveti, tekrar insanlığın hizmetine sunduğu kaydedildi.

Bu anlayışla cami, mescit, mektep, medrese, kütüphane, hastane, aşevi, çeşme, köprü gibi birçok eserin inşa edildiği hatırlatılan hutbede, böylece işsize iş, yoksula aş, borçluya destek, evsize yuva, hastaya şifa götürüldüğü aktarıldı.

İslam'ın bu engin şefkat ve merhametinden sadece insanların değil, sahipsiz hayvanların, yuvasız kuşların, hatta yırtıcıların dahi nasibini aldığına işaret edilen hutbede şunlar kaydedildi:

"Yüce Rabb'imiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: 'Ölümsüz olan iyi işler, Rabb'inin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit bağlamaya daha layıktır.' O halde, geçici dünya nimetlerini amel defterimizi ebedi açık tutacak vesileler olarak görelim. Vakıfların kurulmasına, korunmasına ve ihya edilmesine katkı sunalım. Unutmayalım ki vakıf medeniyetinin temeli merhamettir. Merhamet ise Allah Teala'nın Rahman ve Rahim ism-i şeriflerinin tecellisidir."Hutbede hak ve hukuk tanımayan, insaf ve vicdandan yoksun zalimlerin, Filistinlilerin topraklarını işgal etmeye, çocuk, yaşlı, kadın demeden canice saldırmaya devam ettiği hatırlatılarak bu mübarek günlerin hürmetine Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve peygamberler şehri Kudüs'ün İsrail'in işgalinden kurtulması için dua edildi.

TÜRKİYE ÇAĞIRDI, İİT TOPLANDI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suudi Arabistan temasları sırasında, Müslüman ülkeleri harekete geçirerek İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) temsilcilerinin Cidde'de toplanmasını sağladı. Türkiye'nin çağrısı ile Cidde'de toplanan İİT temsilcileri, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere saldırması, Filistinlilerin evlerinden hukuksuz bir şekilde çıkartılması ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarını masaya yatırdı. Toplantı sırasında Türkiye'nin atılacak adımlara ilişkin sunduğu öneriler konusunda mutabık kalındı. Türkiye'nin girişimleri ile ayrıca İİT dışişleri bakanları düzeyinde toplanması da kararlaştırıldı.

VAHŞET DÜNYAYA DUYURULDU
Türkiye, İsrail'in Filistinlilere yönelik savaş ve insanlık suçu işlediğini tüm dünyaya duyurdu. İİT toplantısında İsrail'in savaş ve insanlık suçu işlediği kayıtlara geçirildi. Bu süreçte Ankara ve İstanbul'da bulunan İsrail'in temsilcilikleri önünde gösteri düzenleyen STK'lar da katkı sağlarken, devlet yetkililerin açıklamaları da İsrail üzerinde yoğun bir baskı oluşturdu.

Türkiye'nin girişimlerinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, Doğu Kudüs ve Gazze'de yaşanan şiddetin artması nedeniyle muhtemel savaş suçlarının işlenme endişe duyduğunu duyurdu.

BM'DE ACİL TOPLANTI GİRİŞİMİ
Yine, Türkiye'nin çabaları ile BM Genel Kurulunun acil toplanması için girişim başlatıldı. BM Güvenlik Konseyi ve BM organları göreve davet edildi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik zulmünü ve zorla evlerinden çıkarılan Filistinlilerin durumunun BM'ye taşınması için çalışma başlatıldı. BM Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır da üye ülkelere çağrıda bulunarak, "Talep ederseniz BM Genel Kurulunu toplantıya çağırırım" dedi.

FİLİSTİN'E ASKER GÖNDERELİM
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e uluslararası koruma gücü gönderilmesini de yine Türkiye gündeme getirdi.

Böyle bir koruma mekanizmasının kurulmasına yönelik çabaların hızlandırılması için birçok ülke ile temasa geçildi. Bu kapsamda BM'deki İİT grubunun harekete geçmesi için çağrı yapılırken, Rusya ile de bu konuda kapsamlı bir görüşme yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus Mevkidaşı Putin ile de Filistin'e asker gönderilmesini konusunda fikir alışverişi yaptı. Erdoğan, Putin'le görüşmesinde Filistinli sivillerin korunması için bölgeye uluslararası koruma gücü gönderilmesi fikri üzerinde çalışılması gerektiğini ifade ettiği aktarıldı.

İSRAİLLİ BAKANA VETO
İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırıların ardından Ankara'dan dikkat çeken bir hamle daha geldi.

Türkiye'nin, önümüzdeki ay Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenecek bir etkinliğe katılması için İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'e daha önce gönderdiği daveti geri çektiği bildirildi.

Davetin geri çekildiği bilgisi İsrail tarafına Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla iletildi.

Son dakika haberi: Dünya çalkalandı! İsrail askerleri...

Son dakika haberlere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne karadan girildiğini duyurmasından dakikalar sonra gerçek ortaya çıktı, sabahın ilk ışıklarına kadar patlama sesleri kesilmedi. ABD uydu fotoğrafları yayınlarken, Suudi Arabistan kanalı El Arabiya gündemi değiştirecek son dakika haberini duyurdu. Reuters haber ajansı ise, sınır hattından yeni fotoğraflar servis etti.

Son dakika: Suudiler duyurdu! İsrail reddetti... Dünya çalkalandı! İsrail askerleri...

 haberi: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılara çok sert tepki gösterdi. Başkan Erdoğan, "Siyasi kaygılarla, sinsi hesapla, İsrail'in döktüğü kanlara sessiz kalarak ortak olanlar, birgün sıranın kendilerine geleceğini bilmelidir." dedi. Erdoğan, "Terör devleti İsrail'e öfkeliyiz" ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını açıklayan ancak dakikalar sonra geri adım atan İsrail, abluka altında tuttuğu bölgeyi gece boyunca bombardımana tuttu.İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricust, gece yarısı düzenlediği basın toplantısında birliklerin Filistin toprağı Gazze'ye girdiğini söyledi ancak kısa sürede açıklamanın gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Haaretz ve Economist için çalışan gazeteci Anshel Pfeffer, "Son birkaç saatte birbiriyle çelişen açıklamaların ardından İsrail ordusunun şu anki duruşu Gazze Şeridi’nin içinde askerlerinin olmadığına dair" dedi.İsrail ordusu Cuma gününün ilk ışıklarına kadar Gazze sınırına yerleştirdiği tanklar ve toplardan atış yaptı, aynı anda hem havadan hem de denizden Filistinlilere saldırdı.

Filistin tarafında can kayıpları 119'u buldu, İsrail katliamında yaşamını yitirenlerden 28'i çocuk. Gece boyunca bombalanan Gazze'de gün ağarınca yıkımın boyutları ortaya çıktı. Enkaza dönmüş binalar arasında Filistinliler umutsuzca bekliyordu.Birleşmiş Milletler, beşinci gününe giren İsrail saldırılarında şimdiye kadar 200'den fazla binanın yıkıldığını ve sivillerin yaşadığı evlerin büyük hasar gördüğünü açıkladı.

Katliamda yaşamını yitiren kurbanlar ise bir bir toprağa veriliyor. El Tanani ailesinin üyelerini çocuklarının cenazesinde teselli etmek mümkün olmadı.İsrail ordusu ise, Gazze sınırına yığınak yapmayı sürdürüyor. Reuters haber ajansı, sınırdaki yanmış tarlalarda bekleyen İsrail askerlerinin fotoğraflarını geçti.

Bir asker elinde top mermisi taşırken görüntülendi, bir grup asker ise roket sirenlerinin çalmasıyla kendilerini yere atıp başlarını ellerinin arasına alarak bekledi.

OKULLARA SIĞINDILAR 

Anadolu Ajansı, İsrail saldırılarından korunmak isteyen Gazzelilerin okullara sığındığını gösteren foto muhabiri Eşref Amra imzalı kareler geçti.

Eş Şati mülteci kampında kalan Gazzelilerin bazıları gece yarısı geldikleri okulun koridorlarında beklerken, çocuklar ise yerlerde uyuyordu.

Sabah gün aydınlandığında bazı Filistinlilerin eşyalarını alarak evlerini terk ettikleri görüldü, fotoğrafı Reuters haber ajansı servis etti.

İsrail tüm vatandaşlarına 'Gazze sınırından uzak durun' talimatı verdi, roket saldırılarının artma ihtimaline karşılık sınıra dört kilometre mesafede yaşayanların sığınaklara girmelerini istedi.

MISIR ARACI OLDUHaberde, Kahire'nin önerisinin birlikte koordine edilecek bir yıllık ateşkes, İsrail'in yasa dışı yerleşim planlarının durdurulması ve Gazze'deki liderleri hedef alan suikastlerin son bulmasını kapsadığı duyuruldu. Kahire, Filistinli tarafların ateşkese uymalarını sağlayacağı garantisi de verdi.Ancak İsrail, Gazze'yi yöneten Hamas'ın silahlı kolunun tamamen yok edilene kadar ateşkes olmayacağını söyleyerek, teklife olumsuz yanıt verdi. Haberde İsrail'in askeri operasyonları tamamlananan kadar uzun dönemli ateşkesi de reddeceğini ilettiği belirtildi.AŞKELONDA ELEKTRİK KESİLDİAŞKELON'DA ELEKTRİK KESİLDİ 

Gazze'den Hamas güçlerinin fırlattığı roketler ise Demir Kubbe savunma sistemini geçerek bazı binalara isabet etti. Gazze'ye en yakın şehir olan Aşkelon'da birçok noktadan patlama sesleri duyuldu, kent genelinde elektrik kesintisi yaşandı. Reuters haber ajansı, İsrail'in top atışları ve savaş uçaklarının saldırılarıyla Gazze'deki tünelleri vurduğunu duyurdu.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın ateşlediği roketlerin ilk kez başkent Tel Aviv'in kenar mahallelerine kadar ulaşması, İsrail'de büyük bir paniğe yol açmış durumda. Hamas ve İslami Cihad, geride kalan dört günde 1000'den fazla roket fırlattı.

UYDU KARELERİUYDU KARELERİ 

ABD'li teknoloji şirketi Maxar, Filistin ve İsrail tarafında isabet alan yerlerin uydu görüntülerini paylaştı. Fotoğraflardan birinde, Gazze'de İsrail saldırısıyla yerle bir olan 12 katlı Hanadi Kulesi var.

Uydu fotoğraflarında Gazze semalarını kaplayan siyah dumanlar göze çarparken, İsrail'in Aşkelon kentinde ise bir petrol tesisi yanarken görülüyor.

Mescid-i Aksa'da namaz kılanlara biber gazıyla saldıran İsrail, Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinlileri de evlerinden çıkarmak istiyor.Kudüs'teki yüksek tansiyon Pazartesi akşamı İsrail ordusunun hava saldırılarıyla Gazze'ye sıçradı, bütün dünya bir anda son yılların en büyük gerilimine kilitlendi.

BMGK PAZAR GÜNÜ TOPLANIYORBMGK PAZAR GÜNÜ TOPLANIYOR 

ABD'nin engellemelerine rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), gerilimi görüşmek üzere Pazar günü toplanıyor. Washington, hafta içindeki iki toplantıdan bir sonuç çıkmasının önüne geçti.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Twitter hesabından "Ramazan Bayramı'nın ruhuna saygıyla bir an önce gerilimin ve Gazze ile İsrail'deki saldırıların sona erdirilmesi çağrısında bulunuyorum. Çok sayıda masum sivil zaten öldü. Bu çatışma ancak sadece radikalleşmeyi ve aşırılığı bütün bölgede hızlandırır" mesajını paylaştı.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şiddetin son bulması gerektiğini belirterek ateşkes çağrısı yaptı, Filistin ve işgalci İsrail'in bir an önce masaya oturması gerektiğini söyledi.AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ile telefonda görüştü ve orantılı bir tepki gösterilmesini talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının İsrail, Gazze ve Batı Şeria’ya yönelik seyahat kararını tekrar gözden geçirmesi uyarısında bulundu. İsrail’e yönelik seyahat riskinin seviyesi Covid-19’a karşı mücadelede başarı sağlanması üzerine düşürülmüştü.

Gazze saldırı altındayken bale izledi, tweet attı!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bale seyrederken sosyal medya hesabından İsrail'e itidal çağrısında bulundu.

Gazze saldırı altındayken bale izledi, tweet attı!

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle şehit sayısı 109'a yükseldi. Bölgede İsrail saldırıları nedeniyle büyük camilerde bayram namazı kılınamadı. İsrail güçleri sivil halka bomba yağdırırken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bale seyredip sosyal medya hesabından İsrail'e itidal çağrısında bulundu.



TEPKİ YAĞDI

La Bayadère ( Tapınak Dansçısı) bale gösterisini izlerken Filistin ile ilgili attığı tweet tepkilere neden oldu. Bayrama saygı duyduğunu belirten Guterres, İsrail'in saldırılarının derhal durmasının önemine dikkat çekerek saldırıların sadece radikalleşmeleri öne çıkardığını iddia etti.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Eseriniz Siyonist terör devleti Katil İsrail'in karadan başlattığı işgalde Şehit sayısı 165'e, yaralı sayısı da 871'e çıktı.

Gazze onların mezarı olacak!"GAZZE ONLARIN MEZARI OLACAK!"

Netanyahu'yu çıldırtan videoNETANYAHU'YU ÇILDIRTAN VİDEO

Katil İsrail hava saldırısının görüntülerini paylaştıKATİL İSRAİL HAVA SALDIRISININ GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Siyonist İsrail cami ve hastaneleri vuruyor! Katliamı dünya izliyorSİYONİST İSRAİL CAMİ VE HASTANELERİ VURUYOR! KATLİAMI DÜNYA İZLİYOR

Bu haber 991049 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...