Son dakika: Başkan Erdoğan’dan Doğu Akdeniz Sempozyumu’nda...

Son dakika: Başkan Erdoğan'dan Doğu Akdeniz Sempozyumu'nda önemli açıklamalar..

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Ermenistan işgal ettiği yerlerden çekilmeli.Bölgede Dağlık Karabağ'ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmelidir. Türkiye Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdürecektir." dedi. Başkan Erdoğan, "Minsk Üçlüsü" denilen, ABD-Rusya-Fransa bu güne kadar yaklaşık 30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar. Şu mantığa, şu akla bakın!" diyerek tepki gösterdi.

28 Eylül 2020 - 15:26

Son dakika: Başkan Erdoğan: Suni haritalarla Akdeniz'e barış gelmez

Giriş Tarihi: 28.9.2020  14:50 Son Güncelleme: 28.9.2020  15:15

Başkan  Uluslararası  Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan: "Dün Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan'ı bir kez daha kınıyorum. Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır." dedi Başkan Erdoğan: "19. yüzyılın sömürge paylaşım masalarını andıran suni projelerle, saçma haritalarla Akdeniz'e barış gelmeyeceğini artık herkes görüp kabul etmelidir." ifadelerini kullandı

Son dakika: Başkan Erdoğan: Suni haritalarla Akdeniz'e barış gelmez

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Doğu Akdeniz Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika Doğu Akdeniz açıklaması

Gündemdeki konulara ilişkin son dakika açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'le ilgili çok önemli ifadeler kullandı. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimini eleştiren Erdoğan, "Bunlar her zaman yalandan yana olmuşlardır. Dürüst davranmadılar. Yine dürüst davranmayacaklar. Bu karakter meselesi" diye konuştu.

Video Player

00:00 | 16:16

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

 

Gündemdeki konulara ilişkin son dakika açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'le ilgili çok önemli ifadeler kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Tarih, siyaset ve ülkeler arası ilişkiler bakımından bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sözlerimin hemen başında dün Azerbaycan'a saldıran Ermenistan'ı kınıyorum. Türkiye dost ve kardeş Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdürecektir. Dağlık Karabağ'ın işgaliyle başlayan krize son verme zamanı gelmiştir. Yaşanan son gelişmeler bölgede nüfuz sahibi tüm ülkelere gerçekçi ve adil çözüm yollarını devreye sokmaları konusunda fırsat vermiştir. Bu fırsatın değerlendirilmesini umuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'a tepki! "İşgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilsin"

Son dakika: Erdoğan'dan Ermenistan'a tarihi ayar! ABD-Rusya ve Fransa'ya rest!

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısı hakkında, "Artık hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır." dedi. Erdoğan, Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmeler hakkında da çok önemli mesajlar verdi.

Video Player

00:02 | 04:29

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

 

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı ErdoğanDoğu Akdeniz Konferansı'nda Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına yönelik gerçekleştirdiği işgalci tutum ve saldırılarla ilgili konuştu. Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirten Erdoğan, Ermenistan'ı kınadı.

MİNSK 3'lüsü denilen grup bu sorunu çözmemişlerdir. Bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi de akıl veriyorlar, zaman zaman da tehdit ediyorlar. 'Türkiye burada mı', 'Türk askeri var mı'? Bunu söyleyenler; Suriye'nin kuzeyine binlerce TIR silahı taşıyanlardır, Suriye'nin kuzeyini parselleyenlerdir, koalisyon güçleriyle Suriye'de cirit atanlardır. Adeta İlham Aliyev kardeşimiz bunlara hesap verecek. 30 yıla yakındır size hesap verdiler. Bu işi çözelim dediler. İşgale uğrayan topraklar Azerbaycan toprakları. Dağlık Karabağ'ı kabul ediyorsunuz. 1 milyonu aşkın insan topraklarından uzak Azerbaycan'da yaşıyor. 'Artık hesap vakti geldi' diyen Azerbaycan kendi göbeğini kendisi kesmez zorunda kalmıştır.

Değerli akademisyenlerimiz Akdeniz konusu ele almaya devam edecek. Hakikatin kıvılcımı farklı fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar. İstişare etmek, farklı fikirlere kulak vermek gerekir. Biz de 40 yılı aşkın süredir daime istişareye önem verdik. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ilgilendiren meselelerde farklı görüşleri dikkate aldık. Bunun meyvesini siyasi hayatımızda ve devlet idaresinde neticesini topladık. Sizlerden vicdan ve fikirleriniz arasında sütre çekmeden, açıklıkla paylaşmanızı istiyorum. Bizim burada dile getirilecek önerilere çok ihtiyacımız var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğu Akdeniz Sempozyomu'nda flaş açıklamalar

Başkan Erdoğan’dan ‘Minsk Üçlüsü’ne çok sert tepki!DOĞU AKDENİZ'DEKİ TEK GAYEMİZ ÜLKEMİZİN MENFAATLERİ

Akdeniz'e dair konular, son dönemde dünyadaki birçok devletin de ana gündem maddesini oluşturuyor. Pek çok ülke burada yaşananları yakından takip ediyor. Küresel siyasetin son birkaç aydır Akdeniz ekseninde geliştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bizim de gündemimizde bu bölgedeki gelişmeler önemli yer tutuyor. Atılan her adımın, ülkemizin hak ve menfaatlerinde önemli yer tutuyor. Yapılan bazı araştırmalar, bölgede çıkarılabilir doğalgaz miktarının 3,5 milyar metreküpün üstünde olduğuna işaret ediyor. Uluslararası enerji şirketlerinin de devreye girmesiyle, Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz jeopolitiğine oturmuştur.

Türkiye'nin bölgeye yönelik ilgisi sadece enerji kaynaklarıyla ilgili değildir. Türkiye bir Akdeniz ülkesidir. Biz misafir değil, evsahibiyiz. Akdeniz'de tesis edilen Osmanlı barışı büyük yara aldı. Osmanlı'nın koruyucu gölgesi ortadan kalktıkça, emperyalistler hayallerini hayata geçirme fırsatı buldu. Bir damla petrolü, bir gram altını oluk oluk akan kandan kıymetli gören sömürgeci zihniyet, Akdeniz'i kan ve gözyaşı deryasına dönüştürdü. Osmanlı barışının yerini petrol, doğalgaz ve menfaat için insanlığın rafa kaldırıldığı bir düzen yer aldı. Bunların nazarında insanın hiçbir değeri yoktur. Son günlerde Akdeniz'de gerilimi tırmandıranlar da aynı zihniyetin sahipleridir.

"AKDENİZ ÇATIMIZDIR, YUVAMIZDIR"

Bu coğrafyada huzur ikliminin yeniden tesis edilmesini istiyoruz. Türkiye işbirliğinden, barıştan, hakkaniyetten yanadır. Tek taraflı emrivakilere de karşıyız. Akdeniz bizi birbirimize yakınlaştıran, işbirliğimizi güçlendiren denizdir. Cezayir'den Mısır'a, Filistin'den İsrail'e, Türkiye'den Yunanistan'a kadar Akdeniz büyük ailemizin çatısıdır, yuvasıdır. Akdeniz'deki sorunları birbirimizi dışlayarak değil, aktörleri aynı masada buluşturarak çözebiliriz. 19. yy'ın sömürge masasıyla, saçma haritalarda Akdeniz'e barış gelmeyeceğini herkes kabul edilmeli. Neymiş Sevilla haritası... Suni haritalarla barış gelmez. Biz de İstanbul ve Marmara Üniversitesi'ne bir ricada bulunsak, hemen bir harita hazırlar dünyaya sunarız. Bütün mesele onlar için bakış açısının değişmesi gerekiyor.

KIBRIS MESELESİ

Kıbrıs'ta açık ve net yaşadık. Meselenin temelinde Yunanistan ve Rum yönetiminin haksız ve maksimalist deniz sınırı iddiaları vardır. Kıbrıs meselesi çözülmeden AB'ye üye yapılan Kıbrıs, anlaşmalar imzalamıştır. Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin gösterdiği iyi niyetli çabalara önem verilmedi. Uluslararası hukuk ayaklar altına alındı. Biz de 2018 yılından itibaren kendi yolumuzda ilerlemeye başladık. Ülkemizin ve Libya'nın hak ve menfaatlerini koruduk. Ülkemizin elini daha da güçlendirdik.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikası 2 temel üzerinde yükseliyor. İlki deniz yetki alanlarının hakça ve adil şekilde sınırlandırılması, ikincisi de Kıbrıs Türklerinin adanın ortağı olarak hak ve çıkarlarının korunmasıdır. Anlaşmazlıkların hakkaniyete uygun şekilde çözülmesi tercihimizdir. Yunanistan'la ön şartsız diyaloğa hazır olduğumuzu vurguladık. İçinde Kıbrıs Türklerinin de olduğu bir konferans düzenlenmesini talep ettik. Enerji İşbirliği Forumu'nun da kurulmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Haklı olmanın verdiği özgüvenle hareket ediyoruz. İtidalli tavrımızdan taviz vermedik. Ülkemizi denizden kuşatmaya dönük hamlelerin hepsi boşa çıkmıştır. Türkiye kendi hakları gibi Kıbrıs Türklerinin de haklarını koruyacağını ortaya koymuştur. Akdeniz'i tekrar bir barış havzasına çevirelim. Akdeniz'in ak sularını kirletmeyelim. Bize bir adım atana biz koşarak gittik. Bugün de Sayın Merkel'in yürüttüğü diplomasiye destek verdik, veriyoruz. Kazan kazan formülünün bulunacağına inanıyorum.

Başkan Erdoğan'dan Minsk 3'lüsüne sert tepkiBüyük çatışma: Aliyev'den kritik karar! Ermenistan çıldırdı, Türkiye'ye akılalmaz suçlama

Son dakika haberleri.. Azerbaycan Ordusu, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı karşı saldırıda Talış köyü etrafındaki bazı tepeleri kontrol altına aldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkede kısmi seferberlik ilan ederken, Papa, Almanya, Kremlin, Rus Dışişleri, Çin ve İran'dan açıklamalar geldi. Erivan yönetiminden ise Türkiye'ye akılalmaz bir suçlama yöneltildi.

Video Player

00:00 | 00:41

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

 

EN GÜÇLÜ ORDULAR ARASINDA AZERBAYCAN VE EMENİSTAN KAÇINCI SIRADA?

GALERİNİN DEVAMI<p>Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması akıllara şu soruyu getirdi? 'Ermenistan neyine güveniyor?' İşte en güncel rakamlara göre dünyanın en güçlü askeri sıralamasına göre Azerbaycan ve Ermenistan'ın yerleri ve askeri güçleri...</p>
<p>1 - ABD</p>
<p>2- RUSYA</p>

Son dakika haberleri... Ermenistan'ın dün Azerbaycan'a saldırmasıyla tansiyon yeniden yükseldi. Türkiye, kardeş Azerbaycan'a tam destek açıklaması yaparken, ABD'deki Ermeni lobisi de harekete geçti. Dünyaca ünlü Ermeni isim Kim Kardashian, Azerbaycan ile Türkiye'ye haddini aşan suçlamalar yöneltirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise Erivan'a destek verdiğini açıkladı.

Kim Kardashian'dan Türkiye ve Azerbaycan'a hadsiz suçlama! Bir açıklama da Yunanistan'dan

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz.

400 HEDEF VURULDU, 9 BÖLGE ELE GEÇİRİLDİ

Güvenlik kaynakları, dün Ermenistan'ın saldırısı sonrası başlatılan harekatların bilançosunu açıkladı. SİHA'larla birlikte roket, füze ve topçu atışlarıyla 400 hedef ateş altına alınırken, ilk olarak Nüzgar, Büyük Mercanlı, Kend Horadiz, Yukarı Seyid Ahmetli, Yukarı Abdurrahmanlı, Karahanbeyli ve Garvend köyleri olmak üzere, Tekekaya ile Ağdağ bölgeleri kontrol altına alındı. Murov Dağı'nın önce batısı sonra da doğusunu kontrol altına alan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri unsurları, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan Ordusuna ait 10'dan fazla hava savunma sistemini, aralarında tankların da bulunduğu 20'ye yakın zırhlı aracı imha etti.

BERLİN'DEN AÇIKLAMA

Almanya, Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes ve müzakerelere başlama çağrısı yaptı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetlendiği Dağlık Karabağ'daki durumu "tehlikeli" olarak tanımladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de hükümetin büyükelçiler üzerinden her iki tarafla temas halinde olduğunu söyledi.

28 ERMENİ ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Dağlık Karabağ bölgesinin sözde yetkilileri, Azerbaycan güçleriyle çıkan çatışmalarda yeni 28 Ermeni askerinin daha öldüğünü duyurdu.

Türk SİHA'ları Dağlık Karabağ'da destan yazdı: Bu yeni bir çağın başlangıcı

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Dağlık Karabağ'daki askeri gerginlik Rusya'yı ciddi endişeye sevk ediyor ve oradaki askeri operasyonlar derhal durdurulmalı. İki ülke arasında Dağlık Karabağ bölgesi konusundaki sorunların çözümü için  arabuluculuk yapmaya hazırız" denildi. Sözcü Dmitriy Peskov, Türkiye ile Rusya'nın bölgede yaşananlar ile ilgili sürekli temas halinde olduğunu da belirtti.

İki ülke arasında yaşanan çıkan çatışmaların haritasıİki ülke arasında yaşanan çıkan çatışmaların haritası

AZERBAYCAN TÜRKİYE HARİÇ UÇUŞLARI DURDURDU

Azerbaycan, Türkiye haricindeki ülkelere yapılan uçak seferlerini durdurduğunu açıkladı.

KATOLİKLERİN LİDERİ PAPA'DAN AÇIKLAMA

Papa Francis, Vatikan'daki Pazar Ayininde duasında Dağlık Karabağ bölgesinde çıkan çatışmalardan endişe duyduğunu belirtti ve iki ülke yönetimini diyalog kurmaya ve müzakere masasına oturmaya davet etti. Papa, San Pietro Meydanı'nda yapılan ayinde "Kafkasya'da barış sağlanması için dua ediyorum. Çatışma halindeki tarafları sorunları silah kullanmadan, iyi niyet ve kardeşlik çerçevesinde çözmeye çağırıyorum" ifadesinde bulundu ve ayine katılanları Kafkasya barışı için sessizce dua etmeye çağırdı.

ERMENİSTAN ÇILDIRDI, TÜRKİYE'YE AKILALMAZ SUÇLAMA

Ermenistan'ın Moskova Büyükelçisi, Rus basınına verdiği demeçte, Türkiye'nin Suriye'den 4000 Suriyeli muhalif savaşçıyı Azerbaycan cephe hattına getirerek çatışmalara kattığını iddia etti. Azerbaycan'dan yapılan açıklamada ise, bu saçma iddia anında yalanlandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan paralı asker açıklaması

TÜM ÜLKEDE ASKERİ SEFERBERLİK İLANI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmi askeri seferberliğin başlatılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

ÇİN, RUSYA VE İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Azerbaycan ve Ermenistan'ı itidal göstermeye ve aralarındaki çatışmayı derhal durdurmaya çağırıyoruz. Askeri çatışma, iki ülke arasındaki soruna çözüm değildir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Dağlık Karabağ bölgesinde çatışan tarafları soğukkanlı davranmaya çağırıyoruz Dağlık Karabağ'daki tırmanış son derece tehlikeli ve her iki taraf da uzun bir aradan sonra ağır silahlar kullanıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, bölgede barış ve istikrarı sürdürmenin tüm tarafların çıkarına olduğunu belirtti. Vang, "Umarız tüm ilgili taraflar itidal ve ihtiyatı muhafaza eder, farklılık ve çelişkilerini siyasi diyalog yoluyla çözmek için gerilimi azaltmaya yönelik önlemleri alır" ifadesini kullandı.

BAKÜ'DEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu Ermenistan'ın sivilleri hedef almasını kınamaya çağırdı ve Erivan'ın Dağlık Karabağ yakınlarındaki Terter kasabasındaki sivil yerleşim alanlarını bombaladığını açıkladı.

Dağlık Karabağ'da son durumu gösteren haritaDağlık Karabağ'da son durumu gösteren harita

TALIŞ KÖYÜ ETRAFINDAKİ MEVZİLER ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıklamasında, Ermenistan ordusunun mevzilerine füze ve toplarla darbe indirildiği, Ermeni güçlerin geri çekildiği bildirildi. Terter bölgesi yakınlarındaki Talış köyü etrafındaki bazı yüksekliklerin işgalci güçlerden temizlendiği ve Ermeni güçlerin ağır kayıplar verdiği aktarıldı. Bakanlık, Ermeni askerlerin cesetlerinin havadan çekilmiş görüntülerini de paylaştı. 

ERMENİ YARBAY ÖLDÜRÜLDÜ

Talış köyü yönündeki çatışmalarda Ermeni Hava Taburunun Komutanı Yarbay Lernik Babayan öldürüldü ve komutasındaki askeri birlik personeli ağır kayıplar verdi. 22 Ermeni tankı ve diğer zırhlı araçlar, 15 OSA uçaksavar füze sistemi, 18 insansız hava aracı (İHA), 8 topçu parçası imha edildi, 550'den fazla asker öldürüldü. Çok sayıda asker yaralandı. Ermeni Ordusuna ait 3 mühimmat deposu imha edildi. 

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan arasında çıkan çatışmalardaki sivil ölümlerini kınayarak çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yaptı. Guterres, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi de yapacağını belirtti.

"TÜM POZİSYONLARI KAYBETTİK! DÜZİNELERCE ÖLÜ VAR"

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ'ın sözde Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan'dan itiraf gibi açıklama geldi. Harutyunyan, "Karabağ'ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölü var" dedi.

Son dakika: Başkan Erdoğan'dan Minsk 3'lüsüne sert tepki: Aliyev size hesap mı verecek?

Son dakika haberine göre, Başkan , Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen "Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve  Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, Karabağ'da yaşananlarla ilgili Minsk üçlüsü ABD-Rusya-Fransa'ya tepki göstererek, "30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar. Zaman zaman ise tehdit ediyorlar. Bunu söyleyenler Suriye kuzeyini parselleyen, orada üstleri kuranlardır. Bunu söyleyenler Koalisyon Güçleri ile Suriye'de cirit atanlardır. Şu mantığa, şu akla bakın! Aliyev size hesap mı verecek?" dedi.

 

 


Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen "Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Tarih, siyaset ve ülkeler arası ilişkiler bakımından bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sözlerimin hemen başında dün Azerbaycan'a saldıran Ermenistan'ı kınıyorum. Türkiye dost ve kardeş Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdürecektir. Dağlık Karabağ'ın işgaliyle başlayan krize son verme zamanı gelmiştir. Yaşanan son gelişmeler bölgede nüfuz sahibi tüm ülkelere gerçekçi ve adil çözüm yollarını devreye sokmaları konusunda fırsat vermiştir. Bu fırsatın değerlendirilmesini umuyoruz.



MİNSK 3'LÜSÜNE SERT TEPKİ
MİNSK 3'lüsü denilen grup bu sorunu çözmemişlerdir. Bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi de akıl veriyorlar, zaman zaman da tehdit ediyorlar. 'Türkiye burada mı', 'Türk askeri var mı'? Bunu söyleyenler; Suriye'nin kuzeyine binlerce TIR silahı taşıyanlardır, Suriye'nin kuzeyini parselleyenlerdir, koalisyon güçleriyle Suriye'de cirit atanlardır. Adeta İlham Aliyev kardeşimiz bunlara hesap verecek. 30 yıla yakındır size hesap verdiler. Bu işi çözelim dediler. İşgale uğrayan topraklar Azerbaycan toprakları. Dağlık Karabağ'ı kabul ediyorsunuz. 1 milyonu aşkın insan topraklarından uzak Azerbaycan'da yaşıyor. 'Artık hesap vakti geldi' diyen Azerbaycan kendi göbeğini kendisi kesmez zorunda kalmıştır.
Değerli akademisyenlerimiz Akdeniz konusu ele almaya devam edecek. Hakikatin kıvılcımı farklı fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar. İstişare etmek, farklı fikirlere kulak vermek gerekir. Biz de 40 yılı aşkın süredir daime istişareye önem verdik. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ilgilendiren meselelerde farklı görüşleri dikkate aldık. Bunun meyvesini siyasi hayatımızda ve devlet idaresinde neticesini topladık. Sizlerden vicdan ve fikirleriniz arasında sütre çekmeden, açıklıkla paylaşmanızı istiyorum. Bizim burada dile getirilecek önerilere çok ihtiyacımız var.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELER
Akdeniz'e dair konular, son dönemde dünyadaki birçok devletin de ana gündem maddesini oluşturuyor. Pek çok ülke burada yaşananları yakından takip ediyor. Küresel siyasetin son birkaç aydır Akdeniz ekseninde geliştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bizim de gündemimizde bu bölgedeki gelişmeler önemli yer tutuyor. Atılan her adımın, ülkemizin hak ve menfaatlerinde önemli yer tutuyor. Yapılan bazı araştırmalar, bölgede çıkarılabilir doğalgaz miktarının 3,5 milyar metreküpün üstünde olduğuna işaret ediyor. Uluslararası enerji şirketlerinin de devreye girmesiyle, Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz jeopolitiğine oturmuştur.

Türkiye'nin bölgeye yönelik ilgisi sadece enerji kaynaklarıyla ilgili değildir. Türkiye bir Akdeniz ülkesidir. Biz misafir değil, ev sahibiyiz.

Preveze Deniz Zaferi Akdeniz'deki köklü varlığımızın en görkemli sembollerindendir.

İnsanlık tarihi boyunca pek çok medeniyete beşiklik eden bu coğrafya asırlarca sürecek barış, huzur ve istikrar iklimine kavuşmuştur.


Literatüre Osmanlı Barışı olarak geçen bu dönem, aynı zamanda Akdeniz'in ticari-siyasi bakımdan altın çağıdır.

Akdeniz maalesef istikrarsızlık, çatışmalar ve son yıllarda sahile vuran mülteci cesetleriyle anılmaya başlandı.

Akdeniz'i gerilimi tırmandıranlar yine aynı zihniyetin temsilcileridir.

Doğu Akdeniz'de emperyalist yayılmacılığa nasıl karşıysak, tek taraflı emrivakilere de aynı şekilde karşıyız.

Akdeniz bizi birleştiren, işbirliğini güçlendiren denizdir. Öyle olmalı ve öyle kalmalıdır.

Tüm ülkeleri ve halklarıyla Akdeniz büyük ailemizin çatısı, yuvasıdır.

Sorunları birbirimizi dışlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masada buluşturarak çözebiliriz.

Türkiye'nin ve KKTC'nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden Akdeniz barışı çıkmaz.

19. yüzyılın sömürge paylaşım masalarını andıran suni projelerle, saçma haritalarla Akdeniz'e barış gelmeyeceğini artık herkes görüp kabul etmelidir. Neymiş? Sevilla haritası... Kim nerede, nasıl bu haritanın çizgilerini çekti? Bunlar zor iş değil ki... Biz de İstanbul ve Marmara Üniversiteleriyle "Harita çalışması yapın' ricasında bulunsak, hemen bu haritayı hazırlar ve dünyaya sunarız. Zor işler değil bunlar.

Öncelikle bakış açısının değişmesi gerekiyor.

Ülkemizin ve Libya'nın Doğu Akdeniz'deki menfaatlarını koruduk.

Ülkemizin elini daha da güçlendirdik.

Doğu Akdeniz politikamız şu 2 temel üzerinde yükseliyor. İlki, deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak hakça ve adil şekilde sınırlandırılarak kıta sahanlığımızdaki egemenliğimizin korunmasıdır.

İkincisi ise Kıbrıs Türklerinin adanın eşit ortağı olarak, hidrokarbon kaynakları üzerindeki hak ve çıkarlarının garanti altına alınmasıdır.

Kimsenin hakkında gözümüz olmadığı gibi kimseye de hakkımızı yedirtmeyiz.

Yunanistan'la özellikle ön şartsız olarak diyaloğa hazır olduğumuzu vurguladık. İçinde Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı bir konferans düzenlenmesini teklif ettik.,

Kıbrıs Türkleri dahil tüm tarafları bir araya getirecek bir enerji işbirliği forumunun da kurulmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Gelin hep beraber Akdeniz'i bir barış havzasına çevirelim. Gelin yeni husumetlerle Akdeniz'in ak sularını kirletmeyelim. Gelin enerjiyi çatışmanın değil iş birliğinin vesilesi kılalım. Bize uzatılan barış elini şimdiye kadar asla havada bırakmadık.

Bugün de Merkel'in yürüttüğü diplomatik çabalara gereken her türlü desteği verdik veriyoruz.

Bu haber 291208 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu: Adil Öksüz'ün evine götürüldüm
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu:...
Barışın anahtarı Türkiye! Putin, İstanbul'u işaret etti: Ukrayna ile müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebilir
Barışın anahtarı Türkiye! Putin, İstanbul'u işaret etti:...