Son dakika... Ayasofya dünyada ilk haber! Yunanistan çılgına...

Son dakika... Ayasofya dünyada ilk haber! Yunanistan çılgına döndü....

Son dakika haberi: İstanbul fethinin sembolü Ayasofya Camii, 86 yıl sonra ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve birçok ismin katıldığı Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, hutbeye elinde kılıçla çıktı.

24 Temmuz 2020 - 15:37 - Güncelleme: 24 Temmuz 2020 - 18:27

Son dakika... Ayasofya dünyada ilk haber! Yunanistan çılgına döndü...

Giriş Tarihi: 24.7.2020  15:21 Son Güncelleme: 24.7.2020  15:26

Uluslararası medya 'Müslümanlar Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk kez namaz kılıyor' başlığını kullanırken, Yunan televizyon kanalları 'Erdoğan dediğini yaptı' yorumunu ekrana getirdi. Yunanistan'da ayrıca Ayasofya kararına karşı kiliselerde öğle vakti çanlar çalındı ve bayraklar yarıya indirildi.Dünya medyası, Ayasofya Camii'nde bugün ilk kez kılınacak Cuma namazını ilk haber olarak veriyor. Uluslararası haber ajansları ise, birçok fotoğrafı servis ediyor.Sabahtan itibaren birçok haberi dünyaya servis eden Reuters'a konuşan Sait Çolak, "86 yıldır bugünü bekliyorduk" diyor.

Son dakika: Ayasofya Camii'nde ilk hutbe: Ali Erbaş kılıçla çıktı

Son dakika: Ayasofya Camii'nde ilk hutbe: Ali Erbaş kılıçla çıktı

Son dakika haberi: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cuma hutbesini irad etti. Yeşil Sancak Minber’e asıldı ve minberin sağ giriş tarafına kılıç konuldu. Erbaş, hutbeye elinde kılıçla çıktı.

Video Player

00:12 | 01:15

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AYASOFYA CAMİİ’NDE!

<p>Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde cuma namazını kıldı..</p>

Son dakika haberi: İstanbul fethinin sembolü Ayasofya Camii, 86 yıl sonra ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve birçok ismin katıldığı Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, hutbeye elinde kılıçla çıktı.86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında

Ayasofya-i Kebir Camii'nin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılması dünya basınında geniş yer buldu. Camide kılınan Cuma namazı, dünya basınında da geniş yer buldu.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 1

ABD’nin en büyük ve en eski gazetesi olarak bilinen Washington Post Ayasofya’da kılınacak Cuma namazını, “Türkiye’de müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya'da ilk Cuma namazı” başlıklı haberi ile duyurdu.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 2

Yunanistan medyasından Ekathimerini gazetesi, “Binlerce kişi Ayasofya’da Cuma namazı için toplandı” ifadelerini kullandı.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 3

Çin'in 24 saat İngilizce yayın yapan haber kanalı CGTN Ayasofya’daki Cuma namazına ilişkin görüntüleri, “İkonik Ayasofya’da ilk Cuma namazı” başlığı ile canlı yayınlıyor.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 4

Alman medyasından Deutsche Welle’nin, “Ayasofya’da Cuma namazı” başlıklı haberinde, “Ayasofya, 1500 yıldır İstanbul’un kalbinde bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 5

İngiliz medyasından BBC News, “Eski İstanbul müzesi, Müslümanları ağırlıyor” ifadelerini kullandı.

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii dünya basınında - 6

Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera, “Müslümanlar, Ayasofya’da 86 yılın ardından ilk kez dualar okuyor” başlığını kullandı.

ALİ ERBAŞ'TAN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ayasofya'da ilk cuma hutbesine kılıçla çıkmasını soran gazetecilere, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı ile ibadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk hutbeyi okudu. Kılıç geleneğiyle hutbeyi okuyan Erbaş, Ayasofya çıkışında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"Cenabı Hak milletimize ve İslam alemine hayırlı eylesin, cemaatini bol eylesin, içerisinde imamlarımızın müezzinlerimizin güzel hizmetler yapmasını, insanlığı doğru dini bilgi ile doyurma noktasında, güzel tilavetlerle gönüllerini coşturma noktasında en güzel hizmetleri nasip eylesin. Ayasofya fethin sembolüdür. Fethin sembolü olan camimizde İnşallah nice insanlar ibadetlerini yaparlar ve dini bilgilerini öğrenirler. Her köşede bir cami dersi yapar geçmişteki Ayasofya medresesinin fonksiyonunu icra eder hale getirmeye çalışacağız İnşallah. Camiler aynı zamana bir mekteptir. Peygamber efendimizin camilerde nasıl sahabeyi yetiştirmesi mümkün olduysa, biz de gençlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hutbeye kılıçla çıkmasını da değerlendiren Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" diye konuştu.

İngiltere'nin prestijli yayın kuruluşu BBC, İstanbul'un eski müzesinin bugün Müslümanlara kapılarını açtığını ve ilk cuma namazının kılınacağını bildiriyor.​​​​​​​

Cumhurbaşkanı Erdoğan namazdan sonra Fatih'in türbesindeCumhurbaşkanı Erdoğan namazdan sonra Fatih'in türbesinde

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'daki ilk namaz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli ile, Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti.

Al Jazeera haber kanalı, Ayasofya’daki Cuma namazını hem Arapça hem İngilizce olarak canlı aktardı.​​​​​​​Al Jazeera, "Müslümanlar Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk kez namaz kılıyor" başlığıyla sunduğu haberde, yüzbinleri bulan cemaate Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığını aktardı.​​​​​​​Yunan Kathimerini gazetesi, binlerce Müslümanın ilk cuma namazı için Ayasofya etrafında bir araya geldiğini internet sitesinde ilk haber olarak verdi.​​​​​​​Kathimerini, haberinde Ayasofya'da cuma namazı kılmak isteyenlerin sabahın erken saatlerinde harekete geçtiğini ve kalabalığın tarihi yarımadaya polis kontrol noktalarından alındığını aktardı.​​​​​​​Ayasofya'daki cuma namazını 'canlı blog'la anbean aktaran To Vima gazetesi, "Erdoğan Ayasofya'da" başlığını kullanıyor.​​​​​​​To Vima, "Ayasofya'nın içinde yüzlerce Müslüman var, diğerleri ise kutsal yapının önündeki meydanda" dedi.

10Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'da Kuran okumasını başlığına çeken Ethnos, "86 yıl sonra kılınan ilk namaza binlerce Müslüman katıldı" ifadesini kullandı.​​​​​​​Ta Nea gazetesi, internet sitesinde birçok haberle duyurduğu gelişmeyi 'Yüzlerce insan Ayasofya'da: Erdoğan ve kalabalık ilk namazda' başlığıyla sundu.​​​​​​​Yunan televizyon kanalı Skai TV de Cuma namazı için Ayasofya’da toplanan kalabalığı canlı yayınla verdi. Ayrıca, Yunan televizyonu Skai TV’deki haber programında fresklerin perde ile kapatılmamış hali ve kapatılmış hali yer aldı.​​​​​​​Öte yandan, Yunanistan devlet kanalı ERT1 de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyaya yaptığı açıklamaları canlı yayınla ekrana getirdi.​​​​​​​Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması, Yunanistan'da şok etkisi yarattı. Yunanistan genelindeki kiliselerde, bugün cuma namazının kılındığı dakikalarda öğle vakti çanlar çalındı ve bayraklar yarıya indirildi.​​​​​​​Selanik ve Patras’taki kiliselerde ise Bizans ve Yunan bayrakları eşliğinde özel ayinler gerçekleştirildi. Ayinlerde, Ayasofya'nın 'kurtarılması' için Meryem Ana’ya dua edildi.​​​​​​​Yunan Kilisesi Başpsikoposu Leronimos, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini "Bugün tüm Hristiyan alemi için bir yas günü" dedi.​​​​​​​Başkent Atina’da akşam saatlerinde Atina Metropol Kilisesi'nde düzenlenecek özel ayinde ise Yunanistan Başpiskoposu İeronimos tarafından Bizans döneminden kalma Meryem Ana’ya ithaf edilen İstanbul ile ilgili şükran ilahileri okunacak.​​​​​​​San Sinot’un çağrısıyla ülkenin birçok yerindeki kiliselerde de gece ayinleri düzenlenecek.​​​​​​​Yunan televizyon kanalları, Ayasofya Meydanı'ndan yaptıkları canlı bağlantılarda, 'Hristiyanlar için kara gün', 'Erdoğan dediğini yaptı' şeklinde yorumlarda bulundu.

20Televizyon kanalları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami içerisinde namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okumasını da ekranlarına canlı olarak aktardı.​​​​​​​Yunanistan'da aşırı sağcı ve radikal dinci grupların Atina ve Selanik'te gösteriler yapması bekleniyor.​​​​​​​Amerikan Washington Post, müzeden camiye çevrilen Ayasofya'da ilk namazın büyük ilgi gördüğünü başlığına çekti

 

Alman Tagesspiegel gazetesi, Ayasofya'daki ilk cuma namazını işlediği haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı'ya çifte tokat attığını yazdı.​​​​​​​Binlerce insanın namaz için tarihi yarımadaya akın ettiğini sayfalarına taşıyan Bild gazetesi ise, güvenliği sağlamak için 20 bin polisin görev aldığını vurguladı.​​​​​​​Alman ntv haber kanalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya Camii'ne girişini canlı yayınla verdi. Sosyal medyada ise Ayasofya Almanya'daki Twitter gündeminde ilk sıraya yerleşti. Twitter kullanıcıları, #HagiaSophia etiketini kullanıyor.​​​​​​​Çin'in 24 saat İngilizce yayın yapan haber kanalı CGTN, İstanbul'daki görüntüleri 'İkonik Ayasofya’da ilk Cuma namazı' başlığı ile canlı yayınlıyor.​​​​​​​360 yılında Bizans İmparatoru İkinci Konstantin tarafından açılışı yapılan Ayasofya'nın tahta çatısı, 404 yılında yandı. O tarihte ilk kez büyük bir tamirattan geçen kutsal mabed, şimdiki halini 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru Birinci Justinyan'ın emriyle yapılan inşaat çalışmaları sonrasında aldı.

Yunanistan yasta

YUNAN'IN KARA GÜNÜ

Agrinio ve Patras kentlerindeki kiliselerden matem çanları çalınırken, akşam saatlerinde de ilahiler okunacağı duyuruldu. Yunan dünyası için "kara bir gün" yaşandığını belirtildi.​​​​​​​

30İnşaatı 5 yıl 10 ayda biten ve Bizanslı tarihçiler tarafından o dönem dünyanın en büyük yapısı olduğu yazılan Ayasofya'nın içindeki mozaiklerin tamamlanması ise, 565-578 yılları arasında oldu.​​​​​​​1204 yılına kadar çeşitli depremler ve yangınlar atlattı, defalarca yeniden inşa edildi. 1204 yılında doğuya sefere giden Haçlıların eline geçen kilise, bu tarihten 1261'e kadar Roma Katolik Kilisesi'ne çevrildi. 1261'de Bizanslıların İstanbul'un hakimiyetini yeniden ele geçirmeleriyle birlikte Ayasofya yeniden Ortodoks Kilisesi olarak kullanılmaya başladı.​​​​​​​Osmanlı İmparatorluğu'nun 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle, Fatih Sultan Mehmet 1 Haziran 1453'te İstanbul'daki ilk Cuma namazını Ayasofya'da kıldı. Kutsal mabede mihrap ve minber yapıldı, çan ve Haç kaldırıldı. Mozaiklerin üstü kapatıldı.​​​​​​​1481'de ilk minaresi inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta geçen Sultan İkinci Bayezid zamanında bir minare daha dikildi. 1509'daki büyük İstanbul depreminde ilk yapılan minare yıkıldı, yerine tuğladan bir minare yapıldı.​​​​​​​Diğer iki minare de Sultan İkinci Selim zamanında, Mimar Sinan tarafından yenileme çalışmaları sırasında inşa edildi. Bu sebeple Ayasofya'nın farklı zamanlarda yapılan 4 minaresi birbirinden farklı.​​​​​​​1934'te müzeye dönüştürülen Ayasofya, 1 Şubat 1935'ten itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. İlerleyen yıllarda UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alındı.

Ayasofya Camii'nde namaza katılan kişi sayısı açıklandıAyasofya Camii'nde namaza katılan kişi sayısı açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii'nde ilk namaza 350 bin kişinin katıldığını bildirdi.

36Temmuz 2020'ye gelindiğinde ise Danıştay Ayasofya için tarihi kararını verdi, dakikalar sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kutsal yapı bir kez daha cami oldu.

Bu haber 201192 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Danışmanı Yücel Mollaismailoğlu'ndan 'yanlıştan dönün' çağrısı: Cumhur'a desteğini açıklamalı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Danışmanı Yücel...