Libya tezkeresi için TBMM’de tarihi gün! Libya Tezkeresi Cumhur...

Libya tezkeresi için TBMM'de tarihi gün! Libya Tezkeresi Cumhur İttifakı'nın EVET oylarıyla kabul edildi.

TBMM, Libya tezkeresi için bugün toplandı. Oylamada, katılanların salt çoğunluğunun yeteceği tezkere Cumhur İttifakı partileri AK Parti ve MHP'nin oylarıyla Genel Kurul'da kabul edildi. CHP, İYİ Parti, SAADET ve HDP ise tezkereye “HAYIR” oyu verdi.

02 Ocak 2020 - 17:39

Libya tezkeresi TBMM'de kabul edildi

Giriş Tarihi: 02.01.2020 Güncelleme Tarihi: 02.01.2020 

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Tezkere üzerine yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Elektronik yöntemle yapılan oylama sonucu tezkere, 184'e karşı 325 oyla kabul edildi. Toplamda 509 milletvekili oy kullandı.

LİBYA TEZKERESİ TBMM'DE KABUL EDİLDİTBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Tezkere üzerine yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Elektronik yöntemle yapılan oylama sonucu tezkere, 184'e karşı 325 oyla kabul edildi. Toplamda 509 milletvekili oy kullandı.

CHP YİNE İTİRAZ ETTİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görüşmelere geçilmeden önce söz alarak, Genel Kurulun çalışmalarına ara verdiği dönemde, Şentop'un toplanma çağrısının "gündem güvencesinin" ihlali anlamına geldiğini, bunun Anayasa ve İçtüzük'e aykırı olduğunu savundu. Özel, Şentop'un, Meclis Genel Kurulunu, "bir kişinin tayin ettiği tarihte toplantıya çağırdığını" da iddia etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, TBMM Genel Kurulunun 7 Ocak 2020'ye kadar çalışmalarını hukuken ertelediğini belirterek, Meclisin olağan ve olağanüstü toplantılarının nasıl gerçekleşeceğinin İçtüzük ve Anayasa'da düzenlendiğini, bu bağlamda da Meclis Başkanı Şentop'un Genel Kurulu toplantıya çağırmasının kurallara ve şartlara uygun olduğunu vurguladı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'dan Libya tezkeresi açıklamasıMHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY'DAN LİBYA TEZKERESİ AÇIKLAMASI

Son dakika: TBMM'de  si kabul edildi

Son dakika haberine göre  sini görüşmek için olağanüstü toplanan TBMM'de görüşme tamamlandı. Tamamlanan görüşmede  325 "evet" oyuyla 'ten geçti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'da konuşlanması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine ilişkin , bugün olağanüstü toplandı

LİBYA TEZKERESİ RESMEN KABUL EDİLDİ
Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada 325 EVET oyu ile kabul edildi.

SALT ÇOĞUNLUK ARANDI
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek oylanacak. Ttezkerenin kabulü için oylamaya katılan milletvekili sayısının salt çoğunluğunun yarıdan bir fazlasının desteği aradı.Son dakika: TBMM'de Libya tezkeresi kabul edildiŞENTOP: İÇTÜZÜGE UYGUN

TBMM Başkanı Şentop da TBMM'yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdığına dikkati çekerek, bunun Anayasa ve İçtüzük'e uygun olduğunu vurguladı.

Meclisi tatilde ve ara vermede toplantıya çağırmaya yönelik kuralların, Genel Kurulun ara vermesi halinde de geçerli olacağına işaret eden Şentop, "21 Aralık'ta alınan karar, bir tatil ve ara verme kararı değildi. TBMM bir tatilde ve ara vermede değildi. Sadece Genel Kurul toplanmama kararı almıştı. Ben TBMM'yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdım. Aynı şey değil çünkü 21 Aralık'ta alınan karardan sonra TBMM'de komisyonların çalışmalarını sürdürmelerine bir engel yoktu." diye konuştu.

Libya tezkeresine Evet diyeceğini açıklayan Saadet Partisi karar değiştirdiLİBYA TEZKERESİNE "EVET" DİYECEĞİNİ AÇIKLAYAN SAADET PARTİSİ KARAR DEĞİŞTİRDİ

"GENEL KURUL'UN İRADESİ TECELLİ EDECEKTİR"

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da "Toplantıyı Anayasa'ya ve İçtüzük'e uygun bir şekilde yaptığınız kanaatindeyim. Buna ilişkin referanslar da verildi. Esasen bugün toplantıya gördüğünüz gibi Meclis de hazır bulunmakta ve yapmış olduğu yoklamada da Genel Kurulun iradesinin de toplanma istikametinde olduğu bir kez daha kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Tezkereyi görüştüğümüzde yeniden Genel Kurulun iradesi tecelli edecektir." ifadelerini kullandı.

TEZKERE OKUNDU

TBMM Başkanı Şentop, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi okuttu. Libya tezkeresinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri, İYİ Parti Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın konuşmasıyla başladı. Bu arada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul görüşmelerini takip etmek üzere Meclis'e geldi.

AK Parti'li Akbaşoğlu ile CHP'li Altay arasında 'tezkere' tartışmasıAK PARTİ'Lİ AKBAŞOĞLU İLE CHP'Lİ ALTAY ARASINDA 'TEZKERE' TARTIŞMASI

TEK MADDELİK GÜNDEM

Meclis, 2020'ye olağanüstü toplantı mesaisiyle başlıyor. TBMM Genel Kurulu, 2020 bütçe görüşmelerinin ardından çalışmalarına 7 Ocak'a kadar ara vermişti. Ara öncesi Meclis'ten geçirilen Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlanması ve askeri-güvenlik işbirliği anlaşmalarının ardından, bu ülkeye TSK unsurlarının gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine ilişkin tezkerenin de tatil sonrası TBMM Genel Kurulu'nun ilk işi olacağı açıklanmıştı. Ancak Libya'daki son gelişmeleri dikkate alan Ankara tezkere sürecini hızlandırdı. 30 Aralık'ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla tezkere Meclis'e sunuldu.

TBMM'de, Libya Tezkeresi mesaisi! AK Parti ve MHP vekillerden A Haber'e özel açıklamalarTBMM'DE, LİBYA TEZKERESİ MESAİSİ! AK PARTİ VE MHP VEKİLLERDEN A HABER'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

MECLİS BAŞKANI BU GÜNÜ BELİRLEDİ

Aynı gün TBMM Başkanı Mustafa Şentop da tezkereyi görüşmek üzere, "ara vermede" olan Meclis'i 2 Ocak için olağanüstü toplantıya çağırdı. TBMM Genel Kurulu, Şentop'un çağrısı doğrultusunda bugün saat 14.00'de olağanüstü toplanacak. Tezkerenin tek gündem maddesi olarak ele alınacağı görüşmeleri TBMM Başkanı Şentop yönetecek. Şentop önce olağanüstü toplantının açılabilmesi için, "toplantı yeter sayısının" yani en az 200 milletvekilinin Genel Kurul'da olup olmadığının tespiti için yoklama yapacak. Toplantı yeter sayısının bulunması halinde görüşmelere geçilecek. Erdoğan imzasını taşıyan yetki talebini içeren tezkere metninin okunmasının ardından, siyasi parti gruplarına 20'şer dakika söz hakkı tanınacak. Görüşmelerin ardından da tezkerenin oylaması yapılacak.

TBMM'de tarihi gün! AK Partili Yılmaz ve MHP'li Yönter'den A Haber'e özel açıklamalarTBMM'DE TARİHİ GÜN! AK PARTİLİ YILMAZ VE MHP'Lİ YÖNTER'DEN A HABER'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

CUMHUR İTTİFAKI YETİYOR

Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için oylamaya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun yani yarıdan bir fazlasının "kabul" oyu kullanması yeterli olacak. AK Parti ve MHP'nin "kabul", CHP ve HDP'nin "ret" oyu kullanacağı oylamaya ilişkin İYİ Parti ise, nihai tavrını kritik toplantı öncesi Genel Başkan Meral Akşener'in milletvekilleriyle yapacağı görüşmede belirleyecek. Ancak İYİ Parti, "ret" cephesinde yer alsa dahi, Genel Kurul'a tam kadro katılmaları beklenen Cumhur İttifakı ortaklarının sayısal güçleriyle, tezkereyi Meclis'ten geçirmelerine kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti'nin Meclis'te 290, MHP'nin 49 milletvekili bulunuyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop oy kullanamasa bile Cumhur İttifakı'nın TBMM'deki oy gücü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin desteğiyle 339'a ulaşıyor. Muhalefetin oy gücü ise, bağımsızlar dahil edilse dahi 250'de kalıyor.

ARAP BİRLİĞİ TÜRKİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ

Mısır yönetiminin çağrısı üzerine yılbaşı öncesinde Arap Birliği daimi temsilciler seviyesinde olağanüstü toplandı. Toplantıda ağırlıklı olarak Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme meselesi ele alındı. Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda "Libya topraklarının birlik ve bütünlüğünün korunması, yabancı müdahalenin reddedilmesi" gibi kararların alındığı belirtildi.

AKAR: GÖREVE HAZIRIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Libya'da verilecek her türlü göreve hazır olduklarını ifade etti. Kuvvet Komutanları ile birlikte Suriye'nin sıfır noktasında "karacılar", Diyarbakır'da "havacılar" ve Trabzon'da "denizcilerle" bir araya gelen Akar Libya ile imzalanan mutabakata değinerek, "Yüzyıllardır beraber yaşadığımız Libyalıların mağduriyetine, onlara yönelik saldırılara göz yummamız mümkün değil" ifadesini kullandı. Libya tezkeresine ilişkin ise Akar, "Bize verilen görev neyse bunu da inşallah sonuna kadar yapmak durumundayız. Verilecek her türlü göreve hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz" diye konuştu. TSK'nın uluslararası barışa da sağladığı katkıya dikkati çeken Akar, "Şu anda 2 bin 500 civarında TSK personeli üç kıta, 21 bölgede uluslararası ittifaklara uygun şekilde yapılması gereken görevleri başarıyla yapıyor" dedi.

Bu haber 201110 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...