KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar "tuzak" deyip uyardı:...

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar "tuzak" deyip uyardı: Türkiye buradan çekilirse...

BM öncülüğünde Mart ayında düzenlenmesi planlanan garantör ülkelerin de katılacağı Kıbrıs konulu beş artı bir gayri resmi konferansı öncesinde, bir grup gazeteciyle video konferans yöntemiyle buluşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Hiç kimsenin Türkiye’nin buradan ayrılmasına gücü yetmez” diyen Tatar, “Türkiye buradan çekilirse bunların ne yapacağı belli olmaz. Türk ordusu burada barışı koruyor” dedi.

07 Şubat 2021 - 14:09 - Güncelleme: 07 Şubat 2021 - 14:17

Son dakika: KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta federasyon tuzaktır

Giriş Tarihi: 07.02.2021 Güncelleme Tarihi: 07.02.2021 

Son dakika haberi... Dijital ortamda gazetecilerle bir araya gelen  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ’ın geleceği ve ’nin rolüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Ada'da çözümün iki devletten geçtiğini belirten Tatar, federasyon formülünün altında tuzak yattığın söyledi.

GÜNDEMSabah

Son dakika: KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta federasyon tuzaktır

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Pozisyonumuz net. 'ta iki ayrı devlet vardır. 1960'ta  vardı ve herkes birbirini bilirdi. Şimdi Rumlarla konuşamıyorum bile. Kaldı ki o devlet de uzun sürmedi. Bu saatten sonra onlara yama olma noktasında, aşağılanmayı kabul etmeyiz. Federasyon uzun vadede çalışmaz, başka kavgalara neden olur. Esas olan egemenliğimizin, ayrı devlet olduğumuzun kabul görmesidir. Ona göre müzakere sürdürülebilir.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta federasyon tuzaktırKKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRIS'TA FEDERASYON TUZAKTIR

FEDERASYON TUZAKTIR

Federasyonun altında yatan tuzaktır.  içinde olan, oradaki gücü kullanan çoğunluğun, daha zayıf tarafı zaman içerisinde kendisine yamalama formülüdür. , AB'de olmadığı için Ada'dan gidecek diye düşünülmektedir. Türkiye'nin etkinliğini azaltma, burayı  hegemonyasına çevirme niyetidir. Buna karşı iki devletli çözümü savunuyoruz.

RUM KESİMİ NE DİYOR?

Rum tarafında, "Türkler adım attı. (İki devleti) Masaya getirdi. Kabul görmese bile ileride görebilir. Bu meseleyi kaybettik. Çözüm olsa ne değişecek?" tartışmaları var.

MARAŞ HAMLESİ

'ın açılması ezberi bozdu. Maraş'ı bu haliyle bile görmeye gelecek çok turist var. Pandemiden dolayı gelemediler. Şu ana kadar 100 binden fazla insan Maraş'ı ziyaret etti. Maraş'ta yeni bir marka açılıyor. Kıbrıs, eski Kıbrıs,  eski Doğu Akdeniz değil. Türkiye'nin, iddia ve pozisyonuyla Doğu Akdeniz'de eski ezberler bozulmuştur.  devlet olarak yoluna devam edecektir. Bu, bazı devletler tarafından yavaş yavaş tanınacak olan KKTC'dir. Cumhurbaşkanı  "tuzak" deyip uyardı:  buradan çekilirse... öncülüğünde Mart ayında düzenlenmesi planlanan garantör ülkelerin de katılacağı  konulu beş artı bir gayri resmi konferansı öncesinde, bir grup gazeteciyle video konferans yöntemiyle buluşan  Cumhurbaşkanı , “Hiç kimsenin ’nin buradan ayrılmasına gücü yetmez” diyen Tatar, “Türkiye buradan çekilirse bunların ne yapacağı belli olmaz.  burada barışı koruyor” dedi.

Tatar tuzak deyip uyardı: Türkiye buradan çekilirse...

 Cumhurbaşkanı  öncülüğünde Mart ayında düzenlenmesi planlanan garantör ülkelerin de katılacağı  konulu beş artı bir gayri resmi konferansı öncesinde, bir grup gazeteciyle video konferans yöntemiyle buluştu. Tatar, "Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var, federasyon gerçekçi değil. Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder" dedi.

ANLAŞMA OLMAZSA RUMLAR DA KAYBEDER
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Mart ayında yapılması planlanan 5+1 gayri resmi konferansını, iki devletli çözüm fikrini masaya getirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Hürriyet'te yer alan habere göre, Tatar, "Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var. Federasyon gerçekçi değil. Federasyon uzun vadede sürdürülemez. Huzur isteniyorsa, kazan kazan anlayışı ile olmalı." dedi. Bu öneriyi geçtiğimiz günlerde KKTC'yi ziyaret eden  Dışişleri Bakanı 'a da anlattığını belirten Tatar, " O da yeni bir anlayışın gelişmesini, ancak buna iki tarafın da onay vermesi gerektiğini söyledi. İngiltere de bir anlaşma olmazsa, Rumların da kaybedeceğini kabul ediyor" diye konuştu.

FEDERASYON TUZAK
 ile KKTC'nin yüzde yüz fikir birliği içinde olduğuna dikkat çeken Ersin Tatar, federasyon önerisinin bir tuzak olduğunu anlattı. "Burayı Rumların hegemonyasına çevirirler, beklentileri de Türkiye'nin adadan gitmesi" uyarısında bulunan KKTC Cumhurbaşkanı "Hiç kimsenin Türkiye'nin buradan ayrılmasına gücü yetmez" diye konuştu. "Anlaşma olması durumunda garantörlüğe gerek kalır mı" sorusuna ise, Tatar "Türkiye buradan çekilirse bunların ne yapacağı belli olmaz.  burada barışı koruyor" yanıtını verdi.

ABD SAĞDUYULU HAREKET ETMELİ
Yeni ABD yönetiminin  üyeliğine başvurusunu da değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Sıkıntımız var. 'in pozisyonu belli. Ancak iş ciddiye binince, umarım gerçekçi olurlar. Çünkü onların da menfaatleri var. Sohbetlerde ABD'li bürokratlar da bize hak veriyor. Bize hak vermeleri, Türkiye ABD ilişkileri açısından da önemli. Sağduyulu olmalarını umut ediyoruz" dedi.

 

MARAŞ'IN AÇILMASI
Maraş'ın açılmasının tüm ezberleri bozduğunu anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, pandemiye rağmen dört beş ayda 100 binden fazla insanının ziyaret ettiğini açıkladı.

KKTC'DE MUTASYONLU VİRÜS
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, mutasyona uğramış virüslü vakalara KKTC'de de rastlanması nedeniyle tedbirlerin artırıldığını belirterek; "Tam kapamaya gittik. Türkiye'den 40 bin doz, AB'den 4500 doz aşı alabildik. 500 Bin doz aşı bulabilirsek, yavaş yavaş açılabiliriz" dedi.

HARİTANIN GERÇEKLERİ

, Ada'yı devrederken, egemenliği iki ayrı halka, Türkler ve Rumlara bırakmıştır. Bu belgeleri İngilizlere de verdik. Bu, siyasi kavgadır. Mesele Türkiye'ye kadar gider. 'ün dediği gibi Kıbrıs düşman elinde olsa Türkler 'ya hapsolur. Haritaya baktığınızda bu savaşın ne kadar kritik olduğunu görüyoruz. KKTC'nin varlığı, aynı zamanda Türkiye'nin güvenliği içindir.

GARANTÖR TÜRKİYE, DESTEK YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE

Kıbrıs'ta çözüm aranıyorsa garantör olan, 1900 km kıyı şeridi ve 84 milyon nüfusuyla Türkiye çok önemlidir. Rumlarla kötü bir geçmişimiz var. Türkiye buradan çekilirse ne yapacakları belli olmaz. KKTC ve Türkiye, yüzde 100 fikir birliği içinde. Her zaman öyle olmadı. KKTC'de, Türkiye'nin garantörlüğünü talep edenlerin oranı yüzde 80'den fazla.

İNGİLTERE'NİN ADA'YA BAKIŞI

İngiltere de farkında, hiçbir şey eskisi gibi değil. İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, Başbakan Johnson'ın selamlarını getirdi. Onlar da artık yeni bir anlayışın gelişmesi gerektiğini fakat yeni bir anlaşma için iki tarafın da onayının önemli olduğunu söyledi.

BİDEN YÖNETİMİ VE DOĞU AKDENİZ

Biden buraya kadar gelmiş bir isim. Burayı tanır. Maalesef ABD'de Yunan lobisi etkili. Ama ABD'nin bölgede menfaatleri ve Türkiye'ye ihtiyacı var. En sonunda iş, Türkiye ile ABD ilişkilerine gelir. O zaman sağduyu ile farklı bakacaklardır.

PANDEMİ VE AŞI

Koronavirüs burayı da kasıp kavuruyor. Güney Kıbrıs'ta büyük vakalar vardı. Oradan buraya gelmiş olabilir. Tam kapanmaya gittik. Ama bizim için zor. Burası büyük ölçüde turizme, öğrencilere ve inşaat sektörüne bağlı. Türkiye'den 40 bin, AB'den 4 bin 500 doz aşı alabildik. 500 bin doz aşı bulabilirsek yavaş yavaş açılmaya başlarız. Bize umut veren Türkiye Cumhuriyeti'dir.

ANADOLU'DAN SU

Kıbrıs, kurak bir ada. Türkiye'den suyun gelmesi öyle bir moral, öyle bir itici güçtür ki size anlatamam. KKTC'nin değerine değer katmıştır.

KIBRISLI TÜRK SAYISI

Ada'da 500 bine yakın nüfus var. Ama 300 binden fazla Kıbrıslı İngiltere'ye göç etti. En az o kadar Kıbrıslı Türk de Türkiye'de. Avustralya ve Kanada'da varlar. Bizim arkamızda milyondan fazla Kıbrıs kökenli Türk söz konusudur. Ama arkamızda Türkiye'nin desteği olmasa, güvenlik başta olmak üzere temel meselelerde kolay kolay mücadele edemeyiz.

İÇERİDE DURUM

Muhaliflerimiz var ama bizim gibi düşünenlerin sayısı ebette daha fazla. Burada altyapıyı, hayat standardını geliştirerek halkımızın desteğini canlı tutabilmemiz lazım. O bakımdan Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Ada'yı, Türkiye'ye anlatırken kendi halkımıza da anlatmak durumundayız.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan son dakika açıklamaları: Federasyon tuzağına düşmeyeceğiz

Son dakika haberi: KKTC Cumhurbaşkanı , Ada’da çözümün iki devletten geçtiğini, federasyon formülünün altında tuzak yattığın söyledi. Dijital ortamda bir grup gazeteci ile görüşen Tatar, Kıbrıs’ın geleceği ve ’nin rolüne ilişkin şu mesajları verdi:

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan son dakika açıklamaları: Federasyon tuzağına düşmeyeceğiz

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM: Pozisyonumuz net. Kıbrıs'ta iki ayrı devlet vardır. 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti vardı ve herkes birbirini bilirdi. Şimdi Rumlarla konuşamıyorum bile. Kaldı ki o devlet de uzun sürmedi. Bu saatten sonra onlara yama olma noktasında, aşağılanmayı kabul etmeyiz. Federasyon uzun vadede çalışmaz, başka kavgalara neden olur. Esas olan egemenliğimizin, ayrı devlet olduğumuzun kabul görmesidir. Ona göre müzakere sürdürülebilir.

FEDERASYON TUZAKTIR: Federasyonun altında yatan tuzaktır. AB içinde olan, oradaki gücü kullanan çoğunluğun, daha zayıf tarafı zaman içerisinde kendisine yamalama formülüdür. Türkiye, AB'de olmadığı için Ada'dan gidecek diye düşünülmektedir. Türkiye'nin etkinliğini azaltma, burayı Rum hegemonyasına çevirme niyetidir. Buna karşı iki devletli çözümü savunuyoruz.

RUM KESİMİ NE DİYOR: Rum tarafında, "Türkler adım attı. (İki devleti) Masaya getirdi. Kabul görmese bile ileride görebilir. Bu meseleyi kaybettik. Çözüm olsa ne değişecek?" tartışmaları var.

MARAŞ HAMLESİ: Maraş'ın açılması ezberi bozdu. Maraş'ı bu haliyle bile görmeye gelecek çok turist var. Pandemiden dolayı gelemediler. Şu ana kadar 100 binden fazla insan Maraş'ı ziyaret etti. Maraş'ta yeni bir marka açılıyor. Kıbrıs, eski Kıbrıs, Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz değil. Türkiye'nin, iddia ve pozisyonuyla Doğu Akdeniz'de eski ezberler bozulmuştur. KKTC devlet olarak yoluna devam edecektir. Bu, bazı devletler tarafından yavaş yavaş tanınacak olan KKTC'dir.HARİTANIN GERÇEKLERİ: İngilizler, Ada'yı devrederken, egemenliği iki ayrı halka, Türkler ve Rumlara bırakmıştır. Bu belgeleri İngilizlere de verdik. Bu, siyasi kavgadır. Mesele Türkiye'ye kadar gider. Atatürk'ün dediği gibi Kıbrıs düşman elinde olsa Türkler Anadolu'ya hapsolur. Haritaya baktığınızda bu savaşın ne kadar kritik olduğunu görüyoruz. KKTC'nin varlığı, aynı zamanda Türkiye'nin güvenliği içindir.GARANTÖR TÜRKİYE, DESTEK YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE: Kıbrıs'ta çözüm aranıyorsa garantör olan, 1900 km kıyı şeridi ve 84 milyon nüfusuyla Türkiye çok önemlidir. Rumlarla kötü bir geçmişimiz var. Türkiye buradan çekilirse ne yapacakları belli olmaz. KKTC ve Türkiye, yüzde 100 fikir birliği içinde. Her zaman öyle olmadı. KKTC'de, Türkiye'nin garantörlüğünü talep edenlerin oranı yüzde 80'den fazla.İNGİLTERE'NİN ADA'YA BAKIŞI: 

BİDEN YÖNETİMİ VE DOĞU AKDENİZ: Biden buraya kadar gelmiş bir isim. Burayı tanır. Maalesef ABD'de Yunan lobisi etkili. Ama ABD'nin bölgede menfaatleri ve Türkiye'ye ihtiyacı var. En sonunda iş, Türkiye ile ABD ilişkilerine gelir. O zaman sağduyu ile farklı bakacaklardır.

İngiltere'den Kıbrıs açıklaması! Dışişleri Bakanı Raab: Çözüm için rol oynayacağızİNGİLTERE'DEN KIBRIS AÇIKLAMASI! DIŞİŞLERİ BAKANI RAAB: ÇÖZÜM İÇİN ROL OYNAYACAĞIZ

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs, eski Kıbrıs değildirKKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRIS, ESKİ KIBRIS DEĞİLDİR

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan 'Kıbrıs meselesi' hakkında flaş açıklama: Egemen eşitlik temelinde müzakere gerekiyorSON DAKİKA: BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN 'KIBRIS MESELESİ' HAKKINDA FLAŞ AÇIKLAMA: EGEMEN EŞİTLİK TEMELİNDE MÜZAKERE GEREKİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkına desteği tamdırDIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE'NİN KIBRIS TÜRK HALKINA DESTEĞİ TAMDIR

İzmir'de sel felaketi: Yolları, evleri, iş yerlerini su bastı

Giriş Tarihi: 2.2.2021  13:21 Son Güncelleme: 2.2.2021  15:08

İzmir'de sağanak sel ve su baskınlarına neden oldu. Gece başlayan yağışlar nedeniyle birçok ilçede ev, iş yeri ve yolları su bastı, bazı dereler taştı. İzmir Valisi Köşger, kent genelindeki kuvvetli yağış nedeniyle kamu çalışanlarına verilen yarım gün iznin tüm güne uzatıldığını açıkladı.

İzmir'de etkili olan sağanak, birçok ilçede sel ve su baskınlarına neden oldu. 

Kentte gece saatlerinde başlayan ve sabaha kadar zaman zaman şiddetini artırarak devam eden yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.

Konak, Balçova, Karabağlar, Karaburun, Bayraklı ve Karşıyaka'da sel nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı, yolların su ile dolması sebebiyle trafik akışı sağlanamadı.

Balçova'nın Çetin Emeç Mahallesi'nde Hacı Ahmet Deresi taştı. Derenin taşması nedeniyle bir sokak ve otomobil su altında kaldı ve derenin yanındaki yol trafiğe kapandı. Trafikte yaşanan tıkanıklık sonucu çok sayıda araç uzun süre bekledi. Sel, park halindeki bazı araçları sürükledi. Belediye ekipleri taşan dereye iş makinalarıyla müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'ndeki su baskını nedeniyle araçlar ilerlemekte zorlandı. 

İzmir'de sağanak sel ve su baskınlarına neden oldu

İzmir'de sağanak sel ve su baskınlarına neden oldu,

İzmir'de etkili olan sağanak, birçok ilçede sel ve su baskınlarına neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, zorunluluğu olmayan vatandaşların sabah trafiğe çıkmamasını rica etti.

İzmir'de sağanak su birikintilerine neden oldu

Kentte gece saatlerinde başlayan ve sabaha kadar zaman zaman şiddetini artırarak devam eden yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.

İzmir'de kuvvetli yağış nedeniyle kamu çalışanları bugün idari izinli sayılacak

Konak, Balçova, Karabağlar, Karaburun, Bayraklı ve Karşıyaka'da sel nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı, yolların su ile dolması sebebiyle trafik akışı sağlanamadı.

Balçova'nın Çetin Emeç Mahallesi'nde Hacı Ahmet Deresi taştı. Derenin taşması nedeniyle bir sokak ve otomobil su altında kaldı ve derenin yanındaki yol trafiğe kapandı. Trafikte yaşanan tıkanıklık sonucu çok sayıda araç uzun süre bekledi. Sel, park halindeki bazı araçları sürükledi. Belediye ekipleri taşan dereye iş makinalarıyla müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'ndeki su baskını nedeniyle araçlar ilerlemekte zorlandı.

Mehmet Akyol, AA muhabirine, 30 yıldır Çetin Emeç Mahallesi'nde yaşadığını belirterek, "Böyle afet görmedim. Kaç tane araba dereye doğru sürüklendi. Dere tıkandı, dereyi kapattılar." dedi.

Kemal Yelçap da her zaman su baskınları olduğunu ancak son yıllarda bu durumun sıklıkla yaşandığını

Karabağlar ilçesinde Poligon Deresi'nin istinat duvarı yıkıldı. Bazı evleri su bastı. Bölgede zemin katta oturan vatandaşlar komşularınca üst katlardaki dairelere taşındı. Fahrettin Altay Mahallesi 65/11 Sokak'ta çok sayıda araç su içinde kaldı. İnönü Caddesi'nde de yollardaki su birikintileri nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı.

Konak ilçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası önünde bulunan Konak Alt Geçidi'ni su bastı. Araçların birçoğu su birikintilerinde zorlukla ilerlerken bazıların su da kaldığı görüldü. İtfaiye ekipleri suyu boşaltmak için pompalarla müdahale etti. Güzelyalı ve Mithatpaşa caddelerinde çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını meydana geldi. Buralarda da yollar sel suyuyla doldu.

Alsancak ve 1. Kordon'da su baskınları yaşandı, bazı iş yerleri ve evler sular altında kaldı. Trafik durma noktasına geldi. Sokağa çıkan vatandaşlar biriken suyun içine girerek yürümek zorunda kaldı.

Güzelyalı Mithatpaşa Caddesi'nde de çok sayıda iş yerini su bastı. Bölgedeki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle trafik durdu, park halindeki araçlar suya gömüldü.

Konak Tünelleri'nin Yeşildere-Konak bölümü trafiğe kapatıldı.

Ayrıca, Karşıyaka ilçesinde sağanak nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldi. Kent içi ulaşımda önemli noktalar arasında yer alan, aynı zamanda İzmir-Çanakkale kara yolu da olan Anadolu Caddesi'nde yolun su dolması nedeniyle trafik akışı durma noktasına geldi. Yol çevresindeki alanlara park edilmiş araçlar sular içinde kaldı. Cemal Gürsel Caddesi'nde de yoğun su birikintisi görüldü. Soğukkuyu Deresi'nde taşma meydana geldi, Örnekköy semtindeki 10 Nisan Köprüsü'nan altında su baskını nedeniyle çok sayıda araç mahsur kaldı.

Bayraklı'da da su baskınları meydana geldi. İZBAN hattı kenarındaki yollar sel suyuyla doldu. Trafik olumsuz etkilendi. Yamanlar Mahallesi'nde bazı evlerde su baskınları görüldü.

Bornova ilçesinde bazı sokakları sel bastı. Araçlar sel suyu içinde kaldı.

Karaburun ilçesinde bazı evleri su bastı.

İZBAN, şiddetli yağış nedeniyle Turan-Halkapınar arasındaki tren seferlerinin geçici olarak durulduğunu, Kemer-Gaziemir arasında ise tek hat üzerinden seferlerin yapıldığını duyurdu.

"İzmir adeta afete maruz kaldı"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İzmir'in gece başlayan ve şiddetini artıran olağanüstü yağışla adeta afete maruz kaldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İlçelerimizin ardından merkezde de dereler taştı. Ekiplerimiz gece boyu teyakkuzdaydı, şu an da görevinin başında. Zorunlu olmayan hemşehrilerimizin sabah trafiğe çıkmamasını rica ediyoruz. Çok şiddetli yağmurda Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzısıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya derelerinde yer yer taşmalar var. Bu yüzden bazı cadde ve sokaklar olumsuz etkileniyor. Tüm ekiplerimiz görev başında. Zorunlu olmayanlar lütfen trafiğe çıkmasın."

"Mecbur olmayan vatandaşlar sokağa çıkmasınlar"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de sosyal medya hesabındaki paylaşımında İzmir'e sekiz saatte şubat ayı ortalamasının üzerinde yağış düştüğünü belirtti.

Yağış nedeniyle birçok alt geçit ve yolların su baskını nedeniyle tıkalı olduğunu kaydeden Köşger, "Lütfen mecbur olmayan vatandaşlar sokağa çıkmasınlar. Kamu çalışanları yarım gün idari izinli sayılacaktır." ifadelerini kullandı.

AFAD ve Kızılay'ın çalışmaları

İzmir'de etkili olan ve birçok ilçede sel ve su baskınlarına neden olan sağanak nedeniyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay ekipleri kurtarma, tahliye, yardım ve destek çalışmaları sürdürüyor.

İzmir Afet ve Acil Durum Müdürü Kartal Muhci, AA muhabirine, İzmir'deki sağanak nedeniyle gece saatlerinden itibaren ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

İhbar gelen bölgelere derhal ekip yönlendirdikleri kaydeden Muhci, Karabağlar başta olmak üzere birçok ilçeden sel ve su baskınına ilişkin ihbar aldıklarını ifade etti.

Muhci, İzmir'deki çok sayıda noktada afet ve acil durum faaliyetlerini sürdürdüklerini, şu ana kadar kentte sel ve su baskını nedeniyle ölü ya da yaralı olduğuna dair bilgi almadıklarını kaydetti.

Türk Kızılay yetkilileri de yaptıkları açıklamada, şiddetli yağış sonrası İzmir Valiliği, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve itfaiye müdürlükleri ile eş güdüm halinde çalıştıklarını bildirdi.

Su baskınına maruz kalan iş yerleri ve evlerin tahliyesi için çalışmaların sürdüğünü aktaran yetkililer, tahliyelerin ardından yardım malzemeleri dağıtılacağı bilgisini verdi.

Son 11 saatte metrekareye 128 kilogram yağış düştü

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, son 11 saatte İzmir'in merkezinde metrekareye 128, Bayraklı'da 115, Balçova'da 99, Menderes'te 87, Bornova'da 71, Buca'da 55, Kemalpaşa'da 49, Karabağlar'da 48 kilogram yağış düştü.

Uzun yıllar şubat ayı yağış ortalaması 102 kilogram olan İzmir kent merkezindeki yağış miktarı, son 11 saatte metrekareye düşen 128 kilogram yağışla ortalama değeri aştı.

İzmir'de bugün kuvvetli yağışın gece yarısı saatlerine kadar etkili olacağı değerlendiriliyor.

Meteoroloji yetkilileri, gün boyu etkili olacak yağışların risk yaratabileceğine işaret ederek, sel ve su baskınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

İzmir'deki sağanak nedeniyle bazı araçlar toprak altında kaldı

İzmir'in Balçova ilçesinde bazı araçlar sağanak nedeniyle taşınan toprağın altında kaldı.

Yusuf Şahbaz,Cemrecan Tutar   |02.02.2021

İzmir'deki sağanak nedeniyle bazı araçlar toprak altında kaldı Fotoğraf: Mehmet Emin Mengüarslan / A

İzmir'de dün gece başlayan ve gün boyu aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle birçok noktada olumsuzluk yaşandı.

Balçova Sanayi Sitesi içinde de sağanak nedeniyle toprak taşındı. Bölgede bulunan bazı araçlar toprak altında kaldı.

"Çaresizce bekliyoruz"

Aracı toprak altında kalan Gökmen İmbat Esen, AA muhabirine sabah geldiğinde araçların toprak altında kaldığını gördüklerini söyledi.

İlk kez böyle bir durumla karşılaştığını anlatan Esen, "Çaresizce bekliyoruz. Kepçeler geliyor gidiyor. Açmaya çalışıyoruz ama yapacak bir şey yok, elimiz kolumuz bağlı." dedi.Dükkanları su bastı

Sanayi sitesi içinde bazı dükkanları su bastı. Bazıları da toprak içinde kaldı.

Kendi imkanlarıyla dükkanlarını temizlemeye çalışan esnafa komşuları yardım etti.

Balçova Kaymakamı Ahmet Hamdi Usta bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Esnafla konuşan Usta, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Seferihisar'da 7 hayvan telef oldu

Seferihisar ilçesinde de yağış nedeniyle yaşam olumsuz etkilendi.

Orhanlı Mahallesi'nde bulunan dere yağış sonrası taştı.

Derenin taşması sonucu 7 küçükbaş hayvan sele kapılarak telef oldu. Dereye kapılan 2 araçta ise hasar oluştu.

Mahallede bulunan 4 köprü çökerken tarla ve bahçeleri su bastı. Mandalina bahçeleri ve üzüm bağları zarar gördü.

Bölgeye gelen Seferihisar Kaymakamı Naci Aktaş incelemelerde bulundu.

İzmir'de sel felaketi: 1 ölü

İstanbul'da beklenen sağanak yağış İzmir'de etkili oldu.

1/13

Sağanak yağışla beraber etkili olan selde, bir kişi hayatını kaybetti.

2/13

Kış mevsiminin kurak geçtiği İzmir’de, yaz aylarında da hava sıcaklıkları yüksek seyretti.

3/13

Özellikle son günlerde nemin de etkisini göstermesiyle bunaltıcı günler geçiren İzmirliler,

4/13

öğle saatlerinde sel felaketiyle karşılaştı.

5/13

Birden bastıran yağmura hazırlıklı olanlar, şemsiyeleri sayesinde ıslanmaktan kurtuldu.

6/13

Ancak yazlık giysileriyle yağmura yakalananların ise, korunmak için koşmaktan ve kapalı alanlara girmekten başka çareleri kalmadı. Yağmuru fırsata çeviren işyerleri de, ellerindeki şemsiyeleri tezgaha çıkartıp satışa sundu. Şemsiyelere vatandaşların ilgisi de fazla oldu.

7/13

Yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda, sürücülerin de kaza yapmamak için trafikte dikkatli seyrettikleri gözlendi.

8/13

Buca, Bornova başta olmak üzere bazı semtlerde de kısa süreli dolu etkili oldu. Bazı yerlerde de küçük çaplı su baskınları yaşandı.

9/13

İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı Boğaziçi Semtinde kaza yapan bir araca yardım etmek isteyen üç gençten 16 yaşındaki Ümit Özcan,

10/13

tam bu sırada caddeden şiddetle akan sel suyuna kapılıp yardım etmek istediği aracın altına sıkıştı. Boğaziçi Caddesi numara 170 önündeki olayda talihsiz genç boğularak yaşamını yitirdi.

11/13

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre yağışlar akşam saatlerine kadar zaman zaman sağanak halinde aralıklarla devam edecek.

12/13

Yağmurun etkisiyle düşen sıcaklık, yarın tekrar etkisini gösterecek. Sıcaklığın 25 - 36 dereceye, yani mevsim normallerinin üzerine çıkacağı belirtildi.

13/13

Son dakika: İzmir'deki olağanüstü sağanak yağış için peş peşe açıklamalar! 'Sokağa çıkmayın'

İzmir'de başlayan sağanak yağış kenti adeta felç etti. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Belediye ve itfaiye ekipleri, su tahliye ihbarlarına yetişemeyince vatandaşlar kendi imkanlarını seferber etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, "Kent şu anda afet yaşıyor. Zorunlu olmadıkça evden çıkılmasın" uyarısı yapıldı. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise Foça’nın 30 yıldır bu yoğunlukta bir yağmur görmediğini , gündüz saatlerinde deniz sularının yükselmiş olmasının da etkisiyle yağmur ve sel sularının akış hızının düştüğünü söyledi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının tam gün izinli sayılacağını dile getirdi. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, İzmir'deki olağanüstü sağanağa ilişkin açıklamalarda bulundu. Sürmeli, "Aşırı kuraklıkla aşırı yağışlar kardeş... Bu tür sel çapında yağışları beklemek gerekiyor. Kıyı Ege bandında, Çanakkale çevrelerinden başlayıp Fethiye'ye uzanacak şekilde yağışlar olacak" dedi. Öte yandan, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de "İzmir'e sadece 8 saatte bir aylık yağış düştü." diye konuştu.

60

  • İzmirde sağanak hayatı felç etti
  • İzmirde sağanak hayatı felç etti
  • İzmirde sağanak hayatı felç etti
  • İzmirde sağanak hayatı felç etti

Haberle ilgili daha fazla fotoğraf için galeriyi ziyaret edin.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nin şiddetli sağanak uyarısı yaptığı İzmir'de dün gece yarısı başlayan yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Etkisini şiddetli şekilde sürdüren gök gürültülü sağanak nedeniyle çok sayıda ilçede cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Trafik durma noktasına geldi.

Gaziemir, Karabağlar ve Konak ilçelerinde dereler taştı. Bazı derelerin debisi yükseldi. Aliağa-Cuma Ovası arası çalışan banliyö treni saat 07.30'da durdu.

Sağanak etkisini sürdürürken, itfaiye ve belediye ekipleri, su baskınlarının yaşandığı noktalarda tahliye çalışması başlattı.

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, İzmir'deki olağanüstü sağanağa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu haber 992090 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...