Hurma faydaları neler? Hurma yemeniz için 10 sebep!

Hurma faydaları neler? Hurma yemeniz için 10 sebep!

Hurmanın bu kadar faydalı bir yiyecek olmasının temel nedeni, içeriğindeki vitamin ve mineraller olmakla birlikte, sindirim sistemimizin olmazsa olmazı olan lifleri önemli ölçüde içeriyor olmasıdır. Hurmanın faydalarını tam olarak anladıktan sonra, Ramazan aylarının dışında neden bu mucizevi meyveden uzak kaldığımızı soracağız kendimize ve hurmanın faydalarını öğrendikten sonra, bu meyveye ne kadar haksızlık edildiğini daha iyi anlayacaksınız.

06 Ekim 2021 - 11:15

6 bin yıldan fazla geçmişi olan doğal bir tatlandırıcı: Hurma

Giriş Tarihi: 06.10.2021  10:01 Güncelleme Tarihi: 06.10.2021 10:50

Kalp dostu olan ve tatlı isteklerini büyük ölçüde bastırmaya yardımcı olan hurmalar, diyetinizden eksik etmemenizi sağlayacak birçok farklı sağlık yararı sunuyor.

Günde 3 Hurma Tüketmek Vücudunuza Ne Yapar! - YouTube

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde hurma ağacının "hayat ağacı" olarak bilinmesi, ekonomileri ve kültürleri için ne kadar değerli olduğuna dair pek çok ipucu vermektedir. Dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir ve en çok üretildiği Mısır, İran, Cezayir ve Suudi Arabistan'da olağan beslenmenin bir parçasıdır.

Bu meyvelerin 6 bin yıldan daha uzun bir süre önce yetiştirilmeye başlandığı tahmin ediliyor. En çok tüketilen hurma çeşidi, büyük koyu renkli bir hurmalardır ve genellikle piyasada bunlar satılır.

Hurmalar klimakterik olmayan meyvelerdir yani, onları ağaçtan kopardığınızda olgunlaşma sürecini durdurursunuz. Hurmanın toplanması biraz zahmetlidir. Hurmalar aynı anda olgunlaşmazlar, bu nedenle olgunlaştıkça toplanırlar ve bu yüzden hepsi aynı anda toplanamaz.

Ramazan geldiğinde hiç kuşkusuz ilk akla gelen besinlerin başında hurma geliyor. Pazar tezgahlarının, aktarların ve marketlerin raflarında bolca yer alan hurmalar, sofralarımızda da baş köşede yerini alıyor.

Hurma faydaları neler? Hurma yemeniz için 10 sebep!

Genellikle iftar sofralarıyla özdeşleşen hurma, aslında sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında tüketilmesi gereken önemli besinler arasında yer almalı. Bunun nedeni ise damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ile mineral içeriği sayesinde vücudumuza pek çok yararı olması.

Ancak her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak. Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak çok önemli. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili hurma tüketmek için 10 önemli nedeni anlattı, önemli bilgiler verdi.

Sindirimi kolaylaştırıyor

Hurmanın lif oranı çok yüksek. Öyle ki 100 gramı 3,5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor.

Cildi gençleştiriyor

Antioksidandan zengin olan hurmanın hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cildimiz üzerinde de faydalı oluyor. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor. Cilt elastik yapısını kaybettiğinde yanakta çökmeler artıyor ve derin yüz çizgileri belirginleşiyor. Cilde ihtiyacı olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip oluyor. İçeriğindeki B vitamini sayesinde ciltte oluşan yaraların da daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunuyor.

Kas kramplarını engelliyor

Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşuyor. Hurmanın içeriğindeki magnezyum sayesinde kaslar güçleniyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında da görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.

Kilo kontrolünü destekliyor

Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor. İçerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki 1 adet hurma 20 kalori içeriyor. Özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor.

Kalp sağlığını koruyor

Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurmanın, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.

Stres ve gerginliği azaltıyor

Uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucunda, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin hurmada yüksek miktarda bulunduğu ortaya konmuş. Bu sayede strese karşı bir savunma gelişiyor. Hurma içerdiği B1 vitamini ile de sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırıyor.

Kansızlığı önlüyor

Hurma, yüksek demir içeriğiyle de dikkat çekiyor. Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısını artıyor.

Tam bir enerji deposu

Gün boyunca kendini oldukça yorgun hisseden, halsiz kalan veya kilo almak isteyen kişiler hurmayla ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü sağlayabiliyor. Yüksek enerji içeriği, özellikle kilo almak isteyen kişiler veya gelişmekte çağında olan çocuklar için çok fayda sağlıyor.

Hurma yemeniz için 10 önemli sebep!

Bağışıklığı arttırıyor

Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizliyor. Ayrıca içeriğindeki yüksek orandaki magnezyum minerali, vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltıyor.

Kemikleri güçlendiriyor

Hurma içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde fayda sağlıyor.

Günde 3 adet Medine hurmasının inanılmaz faydaları - Sağlık Haberleri

Günde 3 adet yeterli!

Hurmanın içeriğindeki şeker miktarının fazla olması, kalori alımını arttırıyor. Ayrıca yüksek şeker içeriği özellikle diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş olan kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde 3 adet hurma tüketmek yeterli olacaktır.

6 bin yıldan fazla geçmişi olan doğal bir tatlandırıcı: Hurma #1

HURMANIN ÖZELLİKLERİ

Hurma çinko, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum kaynağı olduğu için besin düzeyinde çok ilginç bir meyvedir. E vitamini, provitamin A ve folik asit açısından da zengindir ve lif ve karbonhidrat içeriği de öne çıkar. Muz gibi, kalori bakımından çok yüksektir, bu nedenle birçok sporcu onu diyetlerine dahil eder.

Şekere alternatif olarak yaygın olarak kullanılmaktadır, bu nedenle birçok tarifte hurmaya rastlamak mümkündür.

Uzmanlar, 100 gram şekerin yaklaşık 100 gram hurma ezmesine eşdeğer olduğunu söylüyor. Ancak hurma işlendiğinde tüketilmesi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilmeyen basit şekerler serbest hale gelir. Dolayısıyla hurmadaki şeker, normal basit şekerler kadar zararlı olacaktır. Bir gıdada ne kadar işlenmiş ve basit şeker olursa, o kadar hızlı emilir ve kan şekerini o kadar hızlı yükseltir.

İşlenmemiş, ham hurma ise çok fazla şeker içerir ancak aynı zamanda kan şekerini düşüren lif de içerir. Bu nedenle kan dolaşımımıza daha yavaş girer ve iştahımızın yanı sıra kan şekeri zirvelerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Ancak uzmanlar, bazı hurmaların ilave şekerler içerebildiğini ve bunlardan kaçınmamız gerektiği konusunda uyarıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ultra işlenmiş gıdalar yerine hurma ve diğer meyveler gibi doğal beslenme seçeneklerine yönelmenin, genel sağlık açısından oldukça iyi bir adım olduğunu ve obezitenin tersine çevrilmesi için mutlaka yapılması gerektiğini açıkladı.

Hurma hem salatalara veya soslara hem de keklere ve diğer tatlı yemek tariflerine dahil edilebilir. Ayrıca içecekleri tatlandırmak için de hurma kullanılabilir.

6 bin yıldan fazla geçmişi olan doğal bir tatlandırıcı: Hurma #2

HURMANIN FAYDALARI

Doğal hurmalar diğer vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek konsantrasyonlarda potasyum ve A vitamini içeren lezzetli bir lif kaynağıdır. İşte en kısa sürede alışveriş sepetinize hurma eklemek için 8 neden:

Enerjiyi Artırır

Hurma içeriği doğal şekerler bakımından yüksektir, bu nedenle hızlı bir enerji patlamasına ihtiyacınız varsa, ikinci bir fincan kahve içmek yerine bir avuç hurma yiyebilirsiniz.

Kemikleri Güçlendirir

Çoğu insan, yeterince güneş ışığı almanın ve D vitamini içeren yiyeceklerin kemik sağlığı için hayati önem taşıdığını bilir. Hurmalarda bulunan magnezyum ve bakır gibi minerallerin kombinasyonuda kemikler için harikadır. İster osteoporozla mücadele etmek ister önleyici bir önlem olarak kemiklerinizi güçlendirmek istiyor olun, hurmalar size yardımcı olabilir.

Kabızlığı Giderir

Hurmanın bir başka faydası da, sağlıklı ve rahat sindirimi destekleyen çözünür lif bakımından zengin olmasıdır. Kabızlık çekiyorsanız, diyetinize hurma eklemeyi deneyin ve daha fazla su içmeyi unutmayın.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Sürekli olarak kalp dostu beslenmek kalbinize yardımcı olmanın bir yoludur. Bunun dışında hurmalar, potasyum açısından zengin olduğu için kalbinizi sağlıklı tutmak için gereklidir.

Vücuttaki İltihabı Azaltır ve Önler

Magnezyum, iltihap önleyici özelliği ile bilinen bir mineraldir ve hurmalardan gerekli magnezyumu kesinlikle alabilirsiniz. 3 bin 700'den fazla katılımcıyla yapılan bir araştırma, magnezyum açısından zengin bir diyetin daha düşük iltihap belirteçleri ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Demir Eksikliği Anemisini Önler

Demir eksikliğiniz varsa, hurmalar normale dönmenize yardımcı olmak için harika bir yoldur. Tek bir porsiyon hurma yaklaşık 1 mg demir içerir. Sağlıklı, demir açısından zengin bir yemek için hurmaları tariflerinize eklemeyi deneyin.

Tatlı İsteklerini Bastırır

Asla tatlı istekleri durmayan biriyseniz, hurma sağlıksız tatlılara harika bir alternatiftir. Kurabiye, şekerleme ve diğer tatlı şeylere olan iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olmak için hurmaları her zaman yanınızda bulundurabilirsiniz.

Kolesterolü Azaltır

Kolesterolü düşürmenin bir yolunu arıyorsanız, hurma sağlıklı bir diyetin parçası olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek iyi bir çözünür lif kaynağıdır.

Kilo Almak İstiyorsanız Hurmaları Deneyin

Kilo almakta zorluk çekiyorsanız, hurma vücut ağırlığınızı arttırmanın sağlıklı bir yoludur. Besinlerle doluyken, aynı zamanda iyi miktarda da kalori sağlarlar. 4 hurma yaklaşık 270 kalori içerir.

Bu haber 990883 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...