Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı: 64 milyarlık destek.

Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı: 64 milyarlık destek.

Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı. Hazine destekli 64 milyar liralık 3 paket devrede... İşe devam destek paketi: 40 milyar TL. İşletme giderleri destek paketi: 16 milyar TL. Çek ödeme destek paketi: 8 milyar TL.

07 Nisan 2020 - 09:04

Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı: 64 milyarlık destek

Giriş Tarihi: 7.4.2020  07:53 Güncelleme Tarihi: 7.4.2020  08:11

Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı. Hazine destekli 64 milyar liralık 3 paket devrede... İşe devam destek paketi: 40 milyar TL. İşletme giderleri destek paketi: 16 milyar TL. Çek ödeme destek paketi: 8 milyar TL.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, Coronavirüs salgını ile mücadele sürecinde üretim ve istihdamın sekteye uğramaması, vatandaşın gelir kaybı yaşamaması için tüm imkanları seferber ediyor.


Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile kullandırılacak 64 milyar lira kefalet limitli 3 kredi paketi devreye girdi. Bakanlık; işe devam destek paketi kapsamında 40 milyar, Opex (işletme gideri) destek paketi kapsamında 16 milyar, çek ödeme destek paketi kapsamında da 8 milyar lira kefalet limiti tahsis etti.


İSTİHDAM ŞARTI
Firmaların masrafları, prim, vergi gibi sabit ödemelerini karşılamayı amaçlayan Opex destek paketi, istihdamın korunması şartı ile verilen işe devam kredisi ile çek paketine başvuruda Fon'a ödenecek komisyon dışında herhangi bir ad altında masraf, ücret ve komisyon talep edilmeyecek.


HAZİNE DESTEKLİ
İŞE DEVAM PAKETİ: 5 banka aracılığıyla kullandırılacak krediler; azami 36 ay vadeli, anapara ödemesiz dönem azami 6 ay olacak.
OPEX DESTEK PAKETİ: 14 finans kuruluşu kredi verecek. Kredi; azami 12 ay vadeli, anapara ödemesiz dönem azami 3 ay olacak.



ÇEK ÖDEME DESTEK PAKETİ: 18 banka kredi kullandıracak. Azami 12 ay vadeli, anapara ödemesiz dönem azami 3 ay olacak.
HER 3 PAKETTE de şirket hakkında krediye başvuru sırasında iflas kararı, fesih, iflas erteleme kararı, konkordato kararı olmaması gerekiyor. Kredi kullanacak firmaların takibe düşen kredilerinin bulunmaması şart. Her 3 pakette de kaynak Hazine Fonu olacak.

64 milyarlık kaynak devrede

 kefaletiyle şirketlere nefes aldıracak 64 milyar liralık üç destek paketi devreye girdi: İşletme ayrımı yapılmayacak. % 0.75 komisyon dışında masraf ve ücret yok

64 milyarlık kaynak devrede

Virüsün ekonomiye etkisini azaltmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli destekler yürürlüğe girdi. 64 milyar liralık kefalet limitli üç paket kullanıma sunuldu. Hazine ile KGF arasında imzalanan protokol kapsamında, bankalar aracılığıyla 'işe devam, işletme gideri ve çek ödeme' paketleri kapsamında kredi kullandırılacak. Şirketlere 'işe devam destek paketi' kapsamında 40 milyar lira kullandırılacak. 'İşletme gideri' paketi kapsamında 16 milyar lira, 'çek ödeme' paketi kapsamında da 8 milyar lira kefalet limiti tahsis edildi.

İŞLETME AYRIMI YAPILMAYACAK
Her destek paketinde KGF'ye ödenecek komisyon dışında herhangi bir ad altında masraf, ücret ve komisyon talep edilmeyecek. Büyük-küçük ayrımı yapılmadan ihtiyacı olan her şirkete aralık ayına kadar kullandırım sağlanacak.

NE KADAR KOMİSYON ALINACAK?
Krediyi kullananlardan her bir kefalet kullanımı tutarının yüzde 0.75'i kadar KGF komisyon alacak. Yapılandırma durumunda yararlananlardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0.5 oranında bankalar aracılığıyla peşin komisyon tahsil edilecek. Banka her bir kredi kullandırımı için yalnızca kredi tutarının azami yüzde 0.75'i oranında yıllık komisyon alabilecek. Şirket hakkında krediye başvuru sırasında iflas kararı, fesih, iflas erteleme kararı, konkordato kararı olmaması gerekiyor. Kredi kullanacak firmaların takibe düşen kredilerinin bulunmaması da şartlar arasında yer alıyor.

PRİM VE VERGİSİNİ ÖDEYEMEYENE DESTEK
* Şirketlerin işletme giderlerini karşılamak için hayata geçirilen destek paketiyle fona 16 milyar lira kefalet limiti tahsis edildi.
* Şirketlerin prim, vergi gibi sabit ödemelerini karşılamada yardımcı olacak paket kapsamında 14 finans kuruluşu kredi verecek.
* Azami 12 ay vadeli, anapara ödemesiz dönem azami 3 ay olmak üzere kredi kullandırılacak.
* Giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecek.
* Kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarı yüzde 0.5'i oranında bankalar aracılığıyla komisyon alınacak.

İŞÇİSİNİ KORUYANA 40 MİLYAR
* İşe devam paketi kapsamında 40 milyar lira kefalet limiti tahsis edildi.
* Krediler Ziraat, Vakıflar, Halk Bankası, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası aracılığıyla kullandırılacak.
* Krediler azami 36 ay vadeli olup, anapara ödemesiz dönem azami 6 ay olacak.

ÇEK ÖDEMELERİ İÇİN 8 MİLYARLIK KAYNAK
* Hazine destekli kefalet işlemi kapsamında çek ödeme destek paketi için 8 milyar liralık kefalet limiti verildi.
* Paket kapsamında 18 banka işletmelere kredi kullandıracak.
* Azami 12 vadeli, anapara ödemesiz dönem azami 3 ay olan destek paketi için özel şartlar bulunuyor.
* Kullandırım esnasında 25 Mart tarihine kadar yapılmış olan gerçek bir ticari ilişkinin varlığını tevsik eden belge ve bu ilişkinin finansmanı için 30 Haziran tarihine kadar keşide edilen çekler aranacak.

HAZAL ATEŞ

Hazine ile KGF kefalet protokolünü imzaladı: 64 milyarlık destek64 milyarlık kaynak devrede

 kefaletiyle şirketlere nefes aldıracak 64 milyar liralık üç destek paketi devreye girdi: İşletme ayrımı yapılmayacak. % 0.75 komisyon dışında masraf ve ücret yok

Bu haber 201156 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Milyonlara temmuzda enflasyon zammı! Emekli ve memurun yüzü gülecek! Kök maaş ve en düşük maaş değişiyor 
Milyonlara temmuzda enflasyon zammı! Emekli ve memurun yüzü...
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)