Hafter’in Sözcüsü Mismari Suudi Arabistan televizyonuna...

Hafter’in Sözcüsü Mismari Suudi Arabistan televizyonuna ağladı: "Bazı ülkeler bizi hayal kırıklığına uğrattı".

Türkiye'nin destekleriyle darbeci Hafter'i dize getiren Libya hükümetinden Hafter'e mesaj. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Doğu ele geçirilmeden Libya tam olmayacak ve savaş bitmeyecektir." dedi.. Geçen cuma günü Terhune kentini ele geçiren Libya ordusu cumartesi günü, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.

08 Haziran 2020 - 08:04

Hafter’in Sözcüsü Mismari  televizyonuna ağladı: "Bazı ülkeler bizi hayal kırıklığına uğrattı"

Giriş Tarihi: 08.06.2020 Güncelleme Tarihi: 08.06.2020 

'da darbeci Hafter’in Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya sunun Terhune kentini silah gücü ve askeri üstünlük sonucu almadığını öne sürerek, bazı ülkelerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Darbeci Hafter’in Sözcüsü Mismari

Hafter tarafından açıklama: Bazı ülkeler bizi utandırdı

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya ordusunun Terhune kentini silah gücü ve askeri üstünlük sonucu almadığını öne sürerek, bazı ülkelerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Hafter tarafından açıklama: Bazı ülkeler bizi utandırdı

Suudi Arabistan’ın Hades televizyon kanalına konuşan Mismari, "Libya hükümeti Terhune'yi silah gücü ve askeri üstünlük sonucu almadı. Bazı ülkeler bizi hayal kırıklığına uğrattı." ifadesini kullandı.


Suudi Arabistan'ın Hades televizyon kanalına konuşan Mismari, "Libya hükümeti Terhune'yi silah gücü ve askeri üstünlük sonucu almadı. Bazı ülkeler bizi hayal kırıklığına uğrattı." ifadesini kullandı.

Libya'dan Hafter'e net mesaj
"Bu ülkeler 60'ıncı kilometrede ilerlemenin durdurulacağı konusunda kendisini garantör olarak görüyordu." diyen Mismari, bundan sonra 5+5 formatındaki müzakerelerin başlayacağının hesap edildiğini belirtti.


Mismari, Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi ve farklı silahların sahada kullanılmasının ardından Hafter güçlerinin strateji değişikliğine gittiğini ifade etti.


NE OLMUŞTU?
25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonu başlatan Libya ordusu, Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün ardından geçen çarşamba başkent Trablus'un bütün idari sınırlarında kontrolü sağlamıştı.

Geçen cuma günü Terhune kentini ele geçiren Libya ordusu cumartesi günü, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.

Libya'dan Hafter'e net mesaj

Türkiye'nin destekleriyle darbeci 'i dize getiren Libya hükümetinden Hafter'e mesaj. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Doğu ele geçirilmeden Libya tam olmayacak ve savaş bitmeyecektir." dedi.

LİBYA'DAN HAFTER'E NET MESAJ

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, ülkenin doğusunun  milislerinden kurtarılmadan Libya'daki savaşın bitmeyeceğini söyledi. Başağa, "Bu toprakları fitne çıkaran birkaç bozguncu darbeciden arındıracağınızdan eminiz" dedi.

"DOĞU ELE GEÇİRİLMEDEN SAVAŞ BİTMEYECEK"

Başağa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Libya topraklarının tamamen darbecilerden arındırılacağını belirterek, "Ülke için asalet, cihat ve tarihin sembolü olan doğu ele geçirilmeden Libya tam olmayacak ve savaş bitmeyecektir." ifadelerine yer verdi. Başağa, Libya ordusuna hitaben, "Bu temiz toprakları, çocuklarınızın kanını döken, kardeşler arasından fitne çıkaran birkaç bozguncu darbeciden arındıracağınızdan eminiz" ifadesini kullandı.

Hafter tarafından açıklama: Bazı ülkeler bizi utandırdı

"KIRMIZI ÇİZGİLER ŞEHİTLERİMİZİN KANLARIYLA ÇİZİLİR"

Sirte kenti ve doğu kentlerinin tamamının meşruiyetin şemsiyesi altında olacağına vurgu yapan Başağa, "Kırmızı çizgiler şehitlerimizin kanlarıyla çizilir. Sadece zayıf ruhlu kişiler dikte edilir." ifadelerini kullandı.

SİRTE VE CUFRA ASKERİ HAVA ÜSSÜ HAFTER MİLİSLERİNDEN KURTARILMIŞTI

Libya Ordusu dün, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" adını verdikleri yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu. Başkent Trablus'un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'ye ilerleyen Libya Ordusu, dün Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter milislerinden kurtarmıştı.

’da barışa  damgası! Hafter milislerine darbe üstüne darbe

’da askerini sıcak çatışmaya sokmadan ülkede meşru hükümete karşı yapıların gücünü kırdı. Libya ordusu darbeci Hafter milislerine karşı sahada başarılı sonuçlar almaya başladı. Birçok kritik noktada kontrol sağlandı. Stratejistler Libya’daki hâkim gücün Türkiye olduğunu söyledi. İşte detaylar.

Libya’da barışa Türkiye damgası! Hafter milislerine darbe üstüne darbe

'da Birleşmiş Milletler'in () meşru hükümet olarak tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile çatışan oluşumların gücünü büyük ölçüde kırdı.

Libya'da istikrar yerine kendi çıkarlarını önceleyen ve 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' anlayışıyla hareket eden Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri,  ve Fransa gibi ülkelere rağmen, Mehmetçiğin UMH güçlerine verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ve Türk İHA ve SİHA'ları sayesinde ülke barışa daha yakın duruma geldi.



Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mehmetçiğin verdiği eğitimden önce düzensiz şekilde diktatör Hafter güçlerine karşı koymaya çalışan UMH birlikleri başkent Trablus'un güneyinde yer alan Tiba Cami ve çevresini kontrol altına aldı. Son olarak nakliye (Askeri Kolej) askeri kampını da hâkimiyeti altına alan UMH, Trablus'taki tüm askeri kampları ele geçirdi. Türkiye, MGK bildirisinde de "BM tarafından tanınan meşru hükümetin Libya'nın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü muhafaza ederek ülke sathında barış ve huzurun tesisi yönünde gösterdiği çabalara ülkemiz tarafından verilen askeri danışmanlık hizmetlerinin sürdürüleceği vurgulanmıştır" sözleriyle desteğin süreceği teyit edildi.


PARALI ASKERLER KAÇIYOR
İHA ve SİHA'ların da desteğiyle UMH bağlı güçlerin karada da üstünlüğü ele geçirmesiyle Sudan ve Çad'dan getirilen paralı askerler kaçtı. Ülkenin doğusunda bulunan gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup paralı askerler başkentteki cephelerden çekildi. Libya'da istikrarın tek yolunun siyasi çözüm olduğunu ve Hafter tarafının buna yaklaşmadığının altını çizen diplomatik kaynaklar da dünya ülkelerinin kınamakla yetindiğini ancak durdurmak için hiçbir şey yapmadıklarını dile getiriyor. Türkiye, Libya'da barışın sağlanması amacıyla uluslararası sisteme şimdiye kadar yapamadığı 'birlikte hareket etme' ve 'kararlı ve ilkeli olma' noktasında telkin ve girişimlerde bulunuyor.

HÂKİM GÜÇ TÜRKİYE
Türkiye askerini sıcak çatışmaya sokmadan Libya'da hakim güç oldu. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yayımlanan "Libya artık Türkiye'nin Libya'sı" analizi ile dikkatleri üzerine çeken Tarek Megerisi, "Libya'daki gelişmeleri belirleyen hâkim güç artık Türkiye diyebiliriz. Traublus'taki hükümet Türkiye'ye bağlı hareket ediyor, Ankara'dan ciddi boyutta destek ve yönlendirme alıyor. Şu anda Libya'daki gelişmelerin seyrini belirleyen güç Türkiye" ifadesini kullandı. Hollanda merkezli Clingendael Enstitüsü uzmanlarından Celal Harchaoui "Türkiye, çok kapsamlı, çok modern ve çok yaratıcı bir askeri harekatı büyük bir ustalıkla yürüttü. Pek çok NATO gücünün, Türkiye gibi İHA endüstrisi yok, uygulanan hibrit metodlar karşısında bu kadar hızlı askeri müdahalede bulanabilecek yetkinlikleri de yok" dedi. Washington Enstitüsü'nün Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlayan enerji ve güvenlik adımlarının Ankara'nın Libya hamlelerinde etkili olduğunu kaydetti.

CESETLERİNİ ARKADA BIRAKIP KAÇIYORLAR
Libya ordusunun yürüttüğü  basın birimi, cephe hatlarında tutunamayan ve kaçan Hafter milislerinin  Havalimanı yakınlarında kaçarken araçlarının etkisiz hale getirildiğine dair görüntüler paylaştı. Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Hafter milislerinin savaş meydanlarından kaçarken geride 48 ceset bıraktığını belirtti. Kununu, cesetlerin toplanması sırasında korona riski nedeniyle koruyucu giysiler giyildiğini ifade etti. Öte yandan Sirte ve El-Cufra'nın Güvenliğini Sağlama Operasyon Birimi Sözcüsü Tuğgeneral Abdulhadi Dirah, 2 Rus paralı askerin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, 2'sinde de virüse rastlandığını belirtti.

TERHUNE'YE ÜÇ KOLDAN OPERASYON
Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mecai, batıda Hafter milislerinin işgalindeki son kent olan Terhune'yi ele geçirmek için üç ayrı yönden operasyon başlattığını aktardı. Mecai, Karabulli kasabasının bulunduğu bölgede çatışmaların sürdüğünü kaydetti. SABAH

 - Son dakika: 'da Hafter'e darbe üstüne darbe! Bırakıp kaçtılar

03.06.2020 07:01

Son dakika haberi...  su, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri 'e bağlı milislerin savaş meydanlarından kaçarken 48 cesedi geride bıraktıklarını duyurdu. Ayrıca Rus paralı askerleri arasında koronavirüsün yayıldığı açıklandı.

Hafter'e darbe üstüne darbe! Bırakıp kaçtılar

  Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, ordunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu basın biriminden yayımlanan açıklamasında, Hafter milislerinin savaş meydanlarından kaçarken geride 48 ceset bıraktığını açıkladı.

Kununu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ihtimali göz önünde bulundurularak söz konusu cesetlerin toplanması sırasında koruyucu giysiler giyilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatı verdiklerini ifade etti.

Kununu ayrıca orduya bağlı 307. Taburun, Trablus'un güneyindeki Vadi er-Rabi bölgesinde Hafter milislerine bağlı bir birliği topçu ateşiyle hedef aldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Sirte ve El-Cufra'nın Güvenliğini Sağlama Operasyon Birimi Sözcüsü Tuğgeneral Abdulhadi Dirah, yaptığı açıklamada, Sirte'de Hafter saflarında savaşan 2 Rus paralı askerin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, 2'sinde de virüse rastlandığını belirtti.

Dirah, Sirte'deki tıbbi kaynakların, 2 paralı askerin virüs nedeniyle öldüğünü doğruladığını aktardı.

Libya'da yakalanan Rus ajanların faaliyet ve hedefleri duyuruldu

Libya'da yakalanan Rus ajanlar Maxim Shogali ve Samer Suefan'ın ülke topraklarında yaptıkları faaliyetleri ve hedefleri kamuoyuna duyuruldu.

Libya'da yakalanan Rus ajanlar Maxim Shogali ve Samer Suefan'ın ülke topraklarında yaptıkları faaliyetleri ve hedefleri kamuoyuna duyuruldu.

Libya hükümetince yürütülen Öfke Volkanı Operasyonu Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamada, iki ajanın da Yevgeni Prevogen’in sahibi bulunduğu “Vlevsky Astrov” şirketinde çalıştıkları ve Libya’daki askeri ve ekonomik durum hakkında üslerine raporlar hazırladıklarının belirlendiği kaydedildi.

Ajanların, Libya adaleti tarafından aranan Seyfülislam Kaddafi ile birden fazla kez görüştüklerinin tespit edildiği aktarılan açıklamada, Astrov şirketinin, Libya’da olası seçimi Rusya’ya yakın isimlerin kazanması için çalışmalar yaptığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu ajanlara yardım eden 'Alexander Prokofiev' ve 'Konstantin Alexander' adında iki ajanın daha olduğu yapılan soruşturmada anlaşıldı. Finansal işlemleri yapabilmek için sahte şirket mühürleri düzenlediler. Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimleri etkilemek ve bilgi toplamak için Libyalıları işe alamaya başladılar.

Ajanların cep telefonları, bilgisayarları ve yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerde, Libya'da bir Rus askeri üssü kurulmasını sağlamak, ABD'nin üs kurmasını engellemek ve Libya petrolleri ile doğal gaz endüstrisini kontrol etmek gibi stratejik çalışmalar yaptıkları belirlendi."

Söz konusu ajanların, Temmuz 2019’da Libya hükümeti güvenlik güçlerince yakalandığı duyurulmuştu.

Bu haber 201194 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Önder Aksakal ile tartışan DEM'li Sırrı Sakık'tan PKK güzellemesi: Sen dağların hizmetçisi olamazsın
Önder Aksakal ile tartışan DEM'li Sırrı Sakık'tan PKK...
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile ticaret işi bitti artık ayakta tutmuyoruz
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile...