Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu, 26 Ağustos’ta başlatıp 30 Ağustos Zaferi ile taçlandırdığı Büyük Taarruz ile tarihe geçti. Zaferin ardından Atatürk “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini verdi. 9 Eylül’de İzmir’de Yunan ordusunu denize döktü..


Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Türk tarihinin dönüm noktası 30 Ağustos

Giriş Tarihi: 30.8.2021  07:01 Son Güncelleme: 30.8.2021  07:03

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi.

BU GALERİYİ PAYLAŞ

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.

Türk tarihinin dönüm noktası 30 Ağustos

Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu, 26 Ağustos’ta başlatıp 30 Ağustos Zaferi ile taçlandırdığı Büyük Taarruz ile tarihe geçti. Zaferin ardından Atatürk “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini verdi. 9 Eylül’de İzmir’de Yunan ordusunu denize döktü..

 

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Türk milletinin zafer günü: 30 Ağustos!

Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.

Video Player

00:00 | 00:00

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

TÜRK MİLLETİNİN ŞANLI TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI: 30 AĞUSTOS

GALERİNİN DEVAMI<p>Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. Fotoğrafta kağnı ile yapılan cephane nakli görülüyor. (Arşiv)</p>
<p> </p>
<p>Fotoğrafta bir topçu birliğinin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ı selamlaması görülüyor. </p>
<p>Fotoğrafta ağır makineli tüfek bölüğü görülüyor. </p>

Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerine dayanarak türlü bahanelerle Anadolu'yu işgale başladı, ordusunun cephanesi elinden alınan Türk milleti zor durumda bırakılmaya çalışıldı.

Halide Edip Adıvar'ın "Türk'ün Ateşle İmtihanı" kitabında anlattığı işgal günlerinde, itilaf donanması İstanbul'a, Fransızlar Adana'ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon'a, İtalyanlar, Antalya ve Anadolu'nun güneybatısına yerleşti.

15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletlerinin izniyle Yunan Ordusu İzmir'e çıkarma yaptı.

Bu durum karşısında Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği "millet olma bilinci" içerisinde işgallere karşı kuvayımilliye hareketini başlattı. İki seçenek vardı, ya işgal güçlerine teslim olunacak ya da yıkılan yakılan bir ülke, yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayağa kalkacak ve küllerinden doğacaktı.

Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası: 30 AğustosTürk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası: 30 Ağustos

1920'de TBMM'nin açılması üzerine işgal güçleri tüm baskıcı politikalarını Atatürk ve silah arkadaşları üzerine yoğunlaştırdı, özellikle Batı Cephesi'nde hareketlilik başladı. 1921'de Polatlı'ya kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek, daha birkaç yıl önce tarih literatürüne "Çanakkale geçilmez" sözünü altın harflerle yazdıran vatan evlatlarına düştü.

Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı.

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.


Dumlupınar'daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçiğin, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etmesiyle zafere ulaşıldı. Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül'de Dumlupınar'da birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi.



9 Eylül'de İzmir'de Yunan Ordusunu denize döken Türk ordusu, Mustafa Kemal Paşa'nın emrini büyük bir başarıyla yerine getirdi. Büyük Taarruz'dan akıllarda kalan en önemli olaylardan biri, 57'nci Tümen Komutanı Albay Reşat Bey'in, 27 Ağustos'ta Çiğiltepe'nin alınmasının yarım saat gecikmesi üzerine, görevini yerine getirememenin üzüntüsü ile kendisini vurarak intihar etmesiydi.



Atatürk, Büyük Zafer'den tam iki yıl sonra, 30 Ağustos 1924'te, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma törenine katılmak üzere Zafertepe Çalköy'e geldi. Atatürk, Büyük Zafer'i şu cümlelerle anlattı: "Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır...



Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor."



MİLLİ MÜCADELENİN KAHRAMANLARI
Ankara Üniversitesi ve Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivi'nden derlenen "Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet" adlı albüm, Türk'ün bağımsızlık ve büyük zafer uğruna yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir çoğu ilk kez yayımlanan fotoğraflarda dönemin zorlukları, mücadeleleri, fedakârlıkları, başarıları ve çalışmaları gözler önüne seriliyor.



COŞKUYLA KUTLANACAK
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99'uncu yıl dönümü bugün tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kutlamalar nedeniyle İstanbul'da da bugün bazı yollar geçici olarak araç trafiğine kapatıldı.



İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya ise İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 39 ilçenin kaymakamı, İstanbul'un emniyet müdürü ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan 500 davetli için bayramlaşma programı düzenliyor.



Başkan Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile Anıtkabir'i ziyaret etmesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etmesi ve Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu diploma alma ve sancak devir teslim törenine katılması bekleniyor.



ERDOĞAN: AYDINLIK YARINLARA HEP BERABER YÜRÜYECEĞİZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. "İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Büyük Millet Meclisimizin kıymetli mensuplarını ve ordumuzun kahraman askerlerini rahmetle yâd ediyorum" dedi.



Erdoğan, şunları kaydetti:
"30 Ağustos, milletimizin kendisine ömür biçen emperyalist niyetleri kursaklarda bıraktığı ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolu açtığı tarihimizin en kritik dönüm noktalarından biridir. Büyük Zafer'e ilham veren ruh, inanç ve irade, 99 yıl önce olduğu gibi bugün de milletimize istikamet çizmektedir.



Ülkemiz bugün sadece sınırları içinde yaşayan 84 milyon vatandaşının değil, Balkanlardan Asya'ya, Afrika'dan Avrupa'ya gönül coğrafyasındaki yüz milyonlarca dost ve kardeşinin de umudu haline gelmiştir.



İçimizdeki kimi bedhahlara rağmen, zalimler karşısında mazlumun hakkını savunmaya, tüm dünyada barışın, adaletin ve özgürlüğün hâkim olması için gayret göstermeye devam edeceğiz. Bundan 99 yıl önce Dumlupınar'da şaha kalkan imanın rehberliğinde, 84 milyon birlik, dirlik ve kardeşlik içinde aydınlık yarınlarımıza hep beraber yürüyeceğiz."

30 Ağustos Türk tarihinin dönüm noktası!

Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.

30 Ağustos Türk tarihinin dönüm noktası!

Dumlupınar'daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçiğin, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etmesiyle zafere ulaşıldı.

Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül'de Dumlupınar'da birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi. 9 Eylül'de İzmir'de Yunan Ordusunu denize döken Türk ordusu, Mustafa Kemal Paşa'nın emrini büyük bir başarıyla yerine getirdi. Büyük Taarruz'dan akıllarda kalan en önemli olaylardan biri, 57'nci Tümen Komutanı Albay Reşat Bey'in, 27 Ağustos'ta Çiğiltepe'nin alınmasının yarım saat gecikmesi üzerine, görevini yerine getirememenin üzüntüsü ile kendisini vurarak intihar etmesiydi.

Atatürk, Büyük Zafer'den tam iki yıl sonra, 30 Ağustos 1924'te, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma törenine katılmak üzere Zafertepe Çalköy'e geldi. Atatürk, Büyük Zafer'i şu cümlelerle anlattı: "Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır... Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor."


MİLLİ MÜCADELENİN KAHRAMANLARI
Ankara Üniversitesi ve Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivi'nden derlenen "Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet" adlı albüm, Türk'ün bağımsızlık ve büyük zafer uğruna yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir çoğu ilk kez yayımlanan fotoğraflarda dönemin zorlukları, mücadeleleri, fedakârlıkları, başarıları ve çalışmaları gözler önüne seriliyor.

 


COŞKUYLA KUTLANACAK
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99'uncu yıl dönümü bugün tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kutlamalar nedeniyle İstanbul'da da bugün bazı yollar geçici olarak araç trafiğine kapatıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya ise İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 39 ilçenin kaymakamı, İstanbul'un emniyet müdürü ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan 500 davetli için bayramlaşma programı düzenliyor. Başkan Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile Anıtkabir'i ziyaret etmesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etmesi ve Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu diploma alma ve sancak devir teslim törenine katılması bekleniyor.



BAŞKAN ERDOĞAN: AYDINLIK YARINLARA HEP BERABER YÜRÜYECEĞİZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. "İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Büyük Millet Meclisimizin kıymetli mensuplarını ve ordumuzun kahraman askerlerini rahmetle yâd ediyorum" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"30 Ağustos, milletimizin kendisine ömür biçen emperyalist niyetleri kursaklarda bıraktığı ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolu açtığı tarihimizin en kritik dönüm noktalarından biridir. Büyük Zafer'e ilham veren ruh, inanç ve irade, 99 yıl önce olduğu gibi bugün de milletimize istikamet çizmektedir. Ülkemiz bugün sadece sınırları içinde yaşayan 84 milyon vatandaşının değil, Balkanlardan Asya'ya, Afrika'dan Avrupa'ya gönül coğrafyasındaki yüz milyonlarca dost ve kardeşinin de umudu haline gelmiştir. İçimizdeki kimi bedhahlara rağmen, zalimler karşısında mazlumun hakkını savunmaya, tüm dünyada barışın, adaletin ve özgürlüğün hâkim olması için gayret göstermeye devam edeceğiz. Bundan 99 yıl önce Dumlupınar'da şaha kalkan imanın rehberliğinde, 84 milyon birlik, dirlik ve kardeşlik içinde aydınlık yarınlarımıza hep beraber yürüyeceğiz."



GELECEĞİMİZİ KURTARDIK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 30 Ağustos Zafer Bayramı için şunları kaydetti:
"Son yurdumuzun üzerindeki kara bulutlar 99 yıl önce dağıtılmıştır. Çekile çekile bugünkü sınırlarına kadar gerileyen milletimizin kaybetmeye, yıkılmaya, yok olmaya tahammülünün olmayacağı açıkça anlaşılmış ve teyit edilmiştir. Türk milleti 30 Ağustos'ta geleceğini kurtarmış, son yurdunda payidar olarak kalacağını haykırmış ve garantiye almıştır. Zaferlerimizden rahatsız olanlar, birliğimizden ve beraberliğimizden ürperenler ve ürkenler unutmasınlar ki, 30 Ağustos şuuru aynısıyla varlığını sürdürmektedir"

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

‘Vatan sevdası’ çelikten zırhtı

Milli Mücadeleyi zaferle sonuçlandıran Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922 sabahı, Gemlik ile Söke arasındaki 650 kilometrelik cephenin tümünde başladı. Savaşın odak noktası, Afyon Ovası’ydı... Afyon Ovası, Türk topçusunun atışlarıyla sarsıldı. İşgalci güçler ‘vatan sevdasının çelikten perdesine çarpmış’ ve bir çemberin içinde sıkışmıştı. Düşman kaçmanın yollarını arıyordu... Kocatepe’den başlatılan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlandı. ‘Büyük Zafer’le sağlanan askeri başarı Lozan’da diplomatik zaferle taçlanacak ve bağımsız Cumhuriyet’i doğuracaktı...

‘Vatan sevdası’ çelikten zırhtıAydın Hasan - Bugün 30 Ağustos, 1922 yılında kazanılan Büyük Zafer’in yani Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin 99. yıldönümü. Afyon Ovası’nda kazanılan savaş, sıradan bir zafer değildi. Anadolu’dan Türk varlığını söküp atma planının sıradan bir kağıt hükmüne indirgenip yırtılıp atılmasıydı. Büyük Zafer, Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ve milletin bağımsız yaşama imanı sayesinde topyekûn mücadele ve kanla kazanıldı.

Birinci Dünya Savaşı yılları, Osmanlı topraklarında da büyük acılar içinde geçti. 1918 yılının sonbaharı geldiğinde Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşı sürdürecek gücü kalmadığı anlaşıldı. Birinci Dünya Savaşı içinde ağır yenilgiler alan imparatorluk çöküşe sürükleniyordu. Mondros Mütarekesi Limni Adası’nda demirli İngiliz savaş gemisinde imzalandığında, tarih 30 Ekim 1918; İtilaf Güçleri donanmasının savaş gemileri İstanbul’da varlığını gösterdiğinde tarih 18 Kasım 1918 idi. Büyük trajedinin sembolü haline gelecek İzmir’in işgali ise 15 Mayıs 1919’da başladı. İzmir’in işgal edildiği gün, Atatürk’ün İstanbul’daki son günüydü. Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs’ta 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket etti. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıktı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk genel mahiyetteki kıvılcımı ve ilanı olan Amasya Genelgesi, 22 Haziran 1919 tarihinde yayımlandı. Erzurum Kongresi 23 Temmuz’da, Sivas Kongresi ise 4 Eylül’de toplandı. Mustafa Kemal, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldi. 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi Ankara’da açıldı.

Ağustosta Büyük Taarruz

Meclis ordusu kuruldu. Yeni ordu, Yunan işgaline karşı direnişe geçti. Yunan Büyük Taarruzu, 23 Ağustos 1921’de başlatıldı. Sakarya’nın gerisinde tertiplenen Türk ordusu, düşman güçlerine karşı efsanevi bir direniş gösterdi. Sakarya Savaşı ile Yunan kuvvetleri geri püskürtüldü. 1922 yılına gelindiğinde artık seçenek kalmamıştı: Ya büyük bir taarruz ile Yunan ordusu imha edilecek ya da vatan kaybedilecekti. Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922 sabahı, Gemlik ile Söke arasındaki 650 kilometrelik cephenin tümünde başladı. Cephe genişti ancak savaşın odak noktası, Afyon ovası oldu. Atatürk, 1 Eylül 1922’de yayımladığı bildiride, savaşın geçtiği alanı, “Afyonkarahisar, Altıntaş ve Dumlupınar arasındaki meydan savaşı” olarak belirtecekti.

İşgal ordusuna yıldırım baskın

Savaşa katılan Türk birliklerinin sayısı 207 bin 942; Yunan birliklerinin ise 224 bin 992 idi. Türk ordusunda 8 bin 659, Yunan ordusunda ise 6 bin 565 subay yer alıyordu. Türk ordusunda; 92 bin 792 tüfek, 2 bin 25 hafif mitralyöz, 839 ağır mitralyöz, 323 top, 10 uçak, 298 kamyon ve 33 otomobil vardı. Yunan ordusunda ise 90 bin tüfek, 3 bin 139 hafif mitralyöz, bin 280 ağır mitralyöz, 418 top, 50 uçak, 4 bin 36 kamyon, bin 776 otomobil - ambulans vardı.

26 Ağustos 1922’de sabahın erken saatlerinde Kocatepe’de Mustafa Kemal’in yanında Hoca Paşa dediği Fevzi Paşa ile İsmet Paşa vardı. Kocatepe’nin tam karşısında Yunan ordusunun merkez kuvvetleri bulunuyordu. Yunan ordusuna merkezinden güçlü bir saldırı ile yarma harekâtı yapılacaktı. Yani kuvvetin merkezine yıldırım baskın. Saat sabahın 05.30’unu gösterdiğinde Afyon ovası, Türk topçusunun seri atışlarıyla sarsıldı. Savaş 4 gün boyunca çok çetin geçti.  Anadolu’yu işgale gelen güçler, ‘vatan sevdasının çelikten perdesine çarpmış’ ve bir çemberin içinde sıkışmıştı. Çemberden çıkan Yunan kuvvetleri ise İzmir’e çekilmenin yollarını arıyordu. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın askeri dehası ve Mehmetçik’in ölümüne mücadelesiyle savaş 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlandı. İzmir; 3 yıl, 3 ay, 24 günün ardından 9 Eylül 1922 günü işgalden kurtuldu. Büyük Zafer ile sağlanan askeri başarı Lozan’da diplomatik zafer ile taçlanınca 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edildi. 

Trikopis esir alındı

Zaferden sonra 2 Eylül 1922’de Yunan Ordusu’nun Başkomutanı Nikolaos Trikopis, esir alındı.

MİLLİ MÜCADELENİN KISA TAKVİMİ

Olağanüstü beş yıl

30 Ekim 1918: Mondros Mütarekesi imzalandı.

13 Kasım 1918: İtilaf devletleri donanması İstanbul Boğazı’na girdi.

15 Mayıs 1919: Yunan askeri; İngiliz Fransız ve Amerikan savaş gemilerinin korumasında İzmir’e çıktı.

16 Mayıs 1919: Mustafa Kemal Paşa, Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti.

19 Mayıs 1919: Atatürk Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı.

22 Haziran 1919: Amasya Genelgesi yayımlandı.

23 Temmuz 1919: Erzurum Kongresi toplandı.

4 Eylül 1919: Sivas Kongresi yapıldı.

12 Şubat 1920: Kahramanmaraş kurtuldu.

11 Nisan 1920: Şanlıurfa kurtuldu.

23 Nisan 1920: Meclis Ankara’da toplandı.

30 Ekim 1920: Kars kurtuldu.

3 Aralık 1920: Gümrü Antlaşmasıyla doğu sınırında güvenlik sağlandı.

13 Eylül 1921: Sakarya Zaferi ile Yunan Büyük Taarruzu püskürtüldü.

20 Ekim 1921 : Fransa ile Ankara anlaşması imzalandı.

25 Aralık 1921: Gaziantep kurtuldu.

5 Ocak 1922: Adana kurtuldu.

30 Ağustos 1922: Büyük Zafer kazanıldı.

9 Eylül 1922: İzmir kurtuldu.

10 Eylül 1922: Bursa kurtuldu.

11 Ekim 1922: Mudanya Mütarekesi imzalandı.

1 Kasım 1922: Saltanat kaldırıldı.

24 Temmuz 1923: Lozan Antlaşması imzalandı.

2 Ekim 1923: İşgal güçleri İstanbul’dan ayrıldı.

29 Ekim 1923: Cumhuriyet ilan edildi.

‘Vatan sevdası’ çelikten zırhtı

 

Trikopis, Atatürk’ün asil tavrına hayranlık duyar

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği, 1952 yılında Yunanistan’a ziyaret eden Türk gazeteciler onuruna bir davet verir. Davetin Yunan konukları arasında Trikopis de vardır. Trikopis, o davette Hıfzı Topuz’a şunları anlatır:

“2 Eylül 1922 gecesi, Türk askerlerine esir düştüm. Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa beni Mustafa Kemal Paşa’nın huzuruna çıkardı. Mustafa Kemal Paşa, beni mert bir askere yakışır şekilde kabul etti. Kendisinin şu sözlerini unutmadım: ‘Üzülmeyin general; siz, görevinizi sonuna kadar yaptınız. Askerlikte mağlup olmak da vardır. Napolyon da vaktiyle esir olmuştu. Misafirimizsiniz. Yakında her şey düzelecektir. İstirahat ediniz.’ Mustafa Kemal Paşa’nın bu ince ve nazik davranışı üzerine, bu büyük komutana karşı içimde hayranlık duymaya başladım. Aslında Anadolu’da ne işimiz vardı? Sizden de, bizden de bunca insan öldü. Sonunda ne oldu? İşte, bugün kardeşiz. Anadolu harekâtı muazzam bir hataydı.” Trikopis, sözlerinin devamında Topuz’a her 29 Ekim’de Atina’daki Türk Büyükelçiliği’ne gidip, Atatürk’ün  fotoğrafı önünde saygı duruşunda bulunduğunu söyler.

Törene katılanlara iki yıl öncesini hatırlatan Atatürk, Büyük Zafer'i şu cümlelerle anlattı: "Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, çok parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir adım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum.

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Besbellidir ki yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor."

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden: 30 Ağustos

GELECEĞİMİZİ KURTARDIK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 30 Ağustos Zafer Bayramı için şunları kaydetti:
"Son yurdumuzun üzerindeki kara bulutlar 99 yıl önce dağıtılmıştır. Çekile çekile bugünkü sınırlarına kadar gerileyen milletimizin kaybetmeye, yıkılmaya, yok olmaya tahammülünün olmayacağı açıkça anlaşılmış ve teyit edilmiştir.



Türk milleti 30 Ağustos'ta geleceğini kurtarmış, son yurdunda payidar olarak kalacağını haykırmış ve garantiye almıştır. Zaferlerimizden rahatsız olanlar, birliğimizden ve beraberliğimizden ürperenler ve ürkenler unutmasınlar ki, 30 Ağustos şuuru aynısıyla varlığını sürdürmektedir"

Bir ulusun özgürlük mücadelesiBİR ULUSUN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanıyor30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANIYOR

30 Ağustos'un hiç görmediğiniz tarihi kareleri30 Ağustos'un hiç görmediğiniz tarihi kareleri

30 Ağustos nedeniyle Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı 30 Ağustos nedeniyle Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı