ABD yönetiminde Afganistan şoku! 46 yıl sonra aynı kareler

ABD'nin, tarihinin en uzun süren işgalinden fiyasko ile ayrılmasının yankıları sürüyor. Afganistan'daki 20 yıllık savaşın birkaç gün içinde Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesiyle sonlanmasının ardından yaşananlar filmleri aratmadı. Taliban'ın pazar gecesi başkent Kabil'i ele geçirmesinden sonra binlerce Afgan, kaçmak için havalimanına akın etti. Akıllara ise 46 yıl önce Vietnam'da yaşananlar geldi...


ABD yönetiminde Afganistan şoku! 46 yıl sonra aynı kareler

ABD yönetiminde Afganistan şoku! 46 yıl sonra aynı kareler

Giriş Tarihi: 17.8.2021  07:00 Son Güncelleme: 17.8.2021  07:47

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz

Kabil'deki havalimanı görüntülerini yorumlayan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, havalimanındaki kaosun sorumlusu olmadıklarını söyledi.

Kabil havalimanındaki insanlık dramına Pentagon'dan yüzsüz açıklama

Video Player

00:00 | 00:30

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi üzerine Taliban ülke yönetimini ele geçirdi.

Birçok ülkenin, Afganistan'daki tahliye süreci hızla devam ederken, yerel halkın havalimanındaki kaçışları izdiham oluşturdu.

Ülkeden ayrılmak ümidiyle havalimanına akın edenlerden bazı kişilerin, uçaklardan aşağıya düştüğü anlar görüntülendi. İnsanların havalimanındaki o anları kaosa neden oldu.

"SON 24 SAATTE HAVA SALDIRISI DÜZENLEMEDİK"

Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD yönetiminde Afganistan şoku! 46 yıl sonra aynı kareler

Kirby, son 24 saatte Afganistan'ın herhangi bir yerinde hava saldırısı düzenlemediklerini ve Amerikan silahlarının Taliban'ın eline geçmemesi için bu silahları yok etme ya da buna benzer bir eylem içinde olmadıklarını söyledi.

Afganistan'ı terk etmek için uçağın tekerlerine tutunan iki kişi yere çakıldıAfganistan'ı terk etmek için uçağın tekerlerine tutunan iki kişi yere çakıldı

TALİBAN'I UYARDILAR

Afganistan'da kontrolü eline geçiren Taliban'ın liderleriyle bazı ABD'li yetkililerin görüştüğünü hatırlatan Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie'nin pazar günü Doha'da Taliban liderleriyle bir araya geldiğini belirtti. Kirby, söz konusu görüşmelerde Taliban'a "tahliye operasyonuna müdahalede bulunmaması gerektiğinin" söylendiğini vurguladı.

ABD yönetiminde Afganistan şoku! 46 yıl sonra aynı kareler

ABD'nin, tarihinin en uzun süren işgalinden fiyasko ile ayrılmasının yankıları sürüyor. Afganistan'daki 20 yıllık savaşın birkaç gün içinde Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesiyle sonlanmasının ardından yaşananlar filmleri aratmadı. Taliban'ın pazar gecesi başkent Kabil'i ele geçirmesinden sonra binlerce Afgan, kaçmak için havalimanına akın etti. Akıllara ise 46 yıl önce Vietnam'da yaşananlar geldi...

Dünya, Afganistan'a kilitlenmiş durumda. Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesiyle ABD yönetimi eleştirilerin hedefi oldu. Binlerce Afgan ise kaçmak için uçaklara akın etti. Uçakların tekerleklerine asılanların düşüş anları kameralara yansıdı.

DEHŞETE DÜŞÜREN GÖRÜNTÜLER

Kabil Uluslararası Havalimanı'nda dün sabah itibarıyla büyük bir kaos yaşandı. Siviller pistlere akın etti. Yüzlerce kişinin uçaklara binmeye çalıştığı görüntüler kameralara yansırken, bazı kişilerin kaçmak için uçakların tekerleklerine tutundukları ileri sürüldü. Hatta sosyal medyaya düşen videolarda iki kişinin uçaktan düşüş anları izleyenleri dehşete düşürdü.

Afganistan'dan korkutan görüntü! Ülkeden kaçmak için, ölümü göze aldılar | Video

Sosyal medyada paylaşılan diğer bir görüntüde ise Afgan sivillerin Kabil Uluslararası Havalimanı'nda kalkışa geçen bir ABD askeri uçağının kanatlarına sarıldığı görüldü. Kabil Uluslararası Havalimanı'nda yaşanan karmaşa sırasında en az 5 kişinin öldüğü öğrenildi. Paylaşılan görüntülerde tahliyeler için alanda bulunan ABD askerlerinin havaya defalarca ateş açtığı yansıdı. Ancak yaşamını yitiren kişilerin izdihamda mı, yoksa havaya açılan ateşler neticesinde mi öldüğü hâlâ bilinmiyor.

SOKAKLAR SAKİN

Havalimanında yaşanan krizin aksine Afganistan sokaklarının sakin olduğu bildirildi. Uluslararası ajanslardaki bilgilere göre özellikle 6 milyon nüfuslu başkent Kabil caddelerinde sessizlik hâkim. Birçok noktada hayatın normal akışında olduğu ve Afgan güvenlik güçlerinin neredeyse tamamının silahlarını teslim ettiği kaydedildi.

DÜNYA BASINI: TARİH TEKERRÜR ETTİ

Guardian: Kabil'in düşüşü: 20 yıllık bir görev bir günde çöktü.
Le Monde: Kabil'in düşüşünün ardından: Kaçmak isteyenler korku içinde.
BBC: Çaresiz Afganlar Kabil'den kaçmak istiyor.
Financial Times: Tarih tekerrür etti.
New York Times: Afganistan trajedisi.
Times: Zafer kazanan Taliban Kabil'i aldı.
Sputnik: Afganistan'da yeni dönem.

ABD BAYRAĞI İNDİRİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm büyükelçilik personelini bir yerleşkeye tahliye ettiğini doğruladı. ABD Büyükelçiliği'ndeki Amerikan bayrağı indirildi. Avrupa ülkeleri de kendi vatandaşlarını çıkarmak için harekete geçti. Çin ve Rusya ise Kabil Büyükelçiliği'ni tahliye etmek için bir gerekçe görmediğini kaydetti. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği de faaliyetlerini sürdürüyor.

THY UÇAĞI İLE TAHLİYE

Türk Hava Yolları'nın (THY), Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesi için başkent Kabil'e yolladığı uçak, dün Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan İstanbul'a geldi. Boeing 777-300 ER tipi uçak, 324 yolcusuyla İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. THY, Afganistan seferlerini iptal etti.

TALİBAN: TÜRKİYE KARDEŞ ÜLKE

TALİBAN yetkilisi Molla Baradar "Afganistan'daki savaşın artık bittiğini" söyledi. Ülkede yeni hükümetin kurulması için yabancıların tahliye edilmesinin bekleneceği açıklandı. Örgütün Afganistan İslam Cumhuriyeti yerine Afganistan İslam Emirliği'ni ilan edeceği duyuruldu. Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen ise A Haber'e konuştu. Türkiye'nin kardeş ülke olduğunu belirten Shaheen, Türkiye ile işbirliğine sıcak baktıklarını dile getirdi.

BIDEN YÖNETİMİ ELEŞTİRİLİYOR

ABD istihbarat kaynakları, Kabil'in düşüşüyle ilgili ABC News'e konuştu. Birçok kaynağın verdiği bilgilere göre istihbarat birimleri, Taliban'ın Afganistan'ı hızlı bir şekilde ele geçireceğini aslında öngördü. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise "Joe Biden'ın Afganistan'da yaptığı, ABD tarihindeki en büyük yenilgilerden biri olarak kayıtlara geçecek. Afganistan'da yaşanmasına izin verdiği şey nedeniyle Biden'ın rezil şekilde istifa etme vakti geldi. Zaten meşru olarak seçilmemişti" dedi.

'TÜRKİYE İLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ'

ÇİN: Afgan halkının kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı gösteriyoruz.
İNGİLTERE: İngiliz güçleri bu ülkeye geri dönmeyecek.
ALMANYA: Başbakan Angela Merkel'in, son durumun ardından Türkiye ile yakın çalışılması gerektiğini söylediği açıklandı.
AB: Üye ülkelerin dışişleri bakanları bugün toplanacak.
RUSYA: Taliban ile görüşüyoruz.
PAKİSTAN: Başbakan İmran Han, Afganistan'ın köleliğin zincirlerini kırdığını bildirdi.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçağı ile Kabil'den tahliye edilen Afganların fotoğrafı dikkat çekti

Taliban'ın kontrolü ele almasının ardından belirsizliğin hakim olduğu Afganistan'da ilginç gelişmeler yaşanıyor. ABD Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçağının içinde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Yüzlerce Afganın balık istifi şekilde ABD uçağının içinde olduğu görülürken bu insanların kim olduğu ve nereye götürüldüğü merak konusu oldu.

ABD kargo uçağındaki Afganlar...

Afganistan'da Taliban'ın başkent Kabil'i kontrol almasının ardından ülkede işler iyice karmaşık bir hal aldı.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve beraberindekilerin ülkeyi terk etmesinin ardından halk da ülkeden kaçmak için her yolu deniyor.

KABİL HAVALİMANI'NDA İZDİHAM
Ülkeyi terk etmek isteyen binlerce kişi, dün akşamdan itibaren Kabil Uluslararası Havalimanı'na akın etti.

Sabah saatlerinde sosyal medyaya ve basına yansıyan görüntüler durumun vahametini de ortaya koyuyordu.

Kabil Havalimanı'nda tahliye uçuşu gerçekleştiren bir ABD uçağının kanatlarına tutunarak ülkeden kaçmaya çalışanların yere çakılarak öldüğü görüntüler büyük yankı uyandırdı.

ABD KARGO UÇAĞINDA YÜZLERCE AFGAN
Dünyanın konuştuğu bu olayın ardından yeni bir görüntü daha sosyal medyaya düştü.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçağının içinden çekildiği iddia edilen görüntülerde yüzlerce Afgan'ın balık istifi şekilde tahliye edildiği görüldü.

NEREYE GÖTÜRÜLDÜLER?
ABD uçağı ile tahliye edilen bu insanların kim olduğu ve nereye götürüldüğü merak konusu oldu

Aşama aşama Afganistan'ın başkenti Kabil’de dün neler yaşandı?

Giriş Tarihi: 16.08.2021 Güncelleme Tarihi: 17.08.2021 

Taliban'ın Afganistan'daki hamlesi bütün dengeleri alt üst etti. Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri Afganistan'da tüm olan biteni izlemekle yetindi. Peki, Afganistan'ın başkenti Kabil’de dün neler yaşandı? İşte aşama aşama yaşanalar...

Bütün dünyanın meraklı gözlerle izlediği Afganistan'da dün sabah saatlerinde ABD Büyükelçiliği'nin üzerinden siyah dumanlar yükselmeye başladı.

Helikopterler, ABD elçiliğinden havaalanına mekik dokudu. Elçilik çalışanları havalimanına götürülürken, gizli bilgi ve belgeler yakılmaya başlandı.

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA! "BİZ ARTIK KABİLDEYİZ"

Taliban'dan ilk açıklama sabah saatlerinde geldi. "Biz artık Kabil'deyiz" açıklamasını yapan Taliban, Kabil'in dış mahallelerine girdi ve çatışma istemediğini söyledi. Bir yandan da görüşmeler için çalışmalar başlamıştı.

Bu açıklama sonrası binlerce Afganlı da havalimanına ya da daha güvenlik gördükleri yerlere gitmeye çalıştılar. Trafik neredeyse durdu.

DEVLET BAŞKANI GANİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise beraberindekilerle birlikte Afganistan'dan ayrıldı.

İlk olarak Tacikistan'a gittiği iddia edilse de daha sonra Tacikistan bu iddiayı yalanladı.

Eşref Gani'nin de artık ülkeden ayrılmasıyla birlikte Taliban ülkenin kontrolünü resmen aldı ve Afganistan'da yeni bir dönem başlamış oldu.

AFGANİSTAN'DA NELER YAŞANDI?

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, dün Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Son dakika haberi: Servetini unutmadı! Afgan lider dört araba, bir helikopter dolusu parayla...

Son dakika haberlere göre, Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayanlar dün sabah yepyeni bir dünyaya uyandı, Taliban militanları ellerinde silahlarla köşe başlarında bekliyor. Ülkeden kaçmak isteyenlerin yığıldığı Kabil Havalimanı'ndan ise eşi benzeri olmayan görüntüler geldi. ABD Başkanı Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini söyledi. Biden, tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldırması durumunda sert ve hızlı karşılık vereceklerini Taliban'a ilettiklerini ifade etti.

Afganistan'da Taliban'ın Kabil'e girişi sonrası, tüm dünyayı derinden sarsan olaylar yaşanıyor. Tüm bunların arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'ye ilişkin Rus elçiliğinin yaptığı açıklama bomba etkisi yarattı. Kabil Havalimanı'nda meydana gelen olaylar ise uzun bir süre unutulamayacak.Yalnızca dokuz günde Afganistan'ın başkenti Kabil'e giren Taliban örgütü gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda uluslararası medyaya poz verirken, Al Jazeera yaşananları canlı yayınla ekrana getirdi.Cumhurbaşkanı Eşref Gani Pazar günü Afganistan'dan Özbekistan'a kaçtı, Taliban sözcülerinden biri Kabil'e bu kadar kolay ulaşmalarını beklemediklerini itiraf etti. Afganistan'da savaşın sona erdiğini açıklayan Taliban, ülke içinde ve dışında tüm taraflarla diyaloğa açık olduğunu belirtti.TALİBAN MİLİTANLARI SOKAKLARDATALİBAN MİLİTANLARI SOKAKLARDA 

Yaklaşık 4,5 milyon nüfuslu Afganistan'ın başkenti Kabil'in sakinleri, dün sabah Taliban militanlarının ellerinde silahlarla sokaklarda gezdiği yepyeni bir dünyaya uyandılar.Uluslararası haber ajansı Reuters, Kabil Havalimanı etrafında el koydukları polis araçlarıyla gezen veya ellerinde silahlarla bekleyen Taliban militanlarının fotoğraflarını geçti. Reuters ayrıca, Kabil'i kontrol eden Taliban militanlarının Pazartesi itibarıyla sivillerden silah toplamaya başladığını duyurdu. Taliban, sivillerin artık kendilerini korumasına ihtiyaç duymadığını savunuyor.RUSYA: DÖRT ARABA VE BİR HELİKOPTER DOLUSU PARAYLA KAÇTIRUSYA: DÖRT ARABA VE BİR HELİKOPTER DOLUSU PARAYLA KAÇTI 

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya'nın Kabil'deki büyükelçiliği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin dört araba ve bir helikopter dolusu nakit parayla ülkeden kaçtığını, tüm naktinin araçlara sığmadığı için geride bir miktar para bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Şu an nerede olduğu bilinmeyen Gani, Taliban'ın Kabil'e neredeyse rakipsiz girmesiyle Pazar günü Afganistan'dan ayrıldığını açıkladı ve Facebook gönderisinde, amacının kan dökülmesini önlemek olduğunu söyledi.İlk haberler Gani'nin Tacikistan'a kaçtığını öne sürdü ancak daha sonra El Cezire, Gani'nin kişisel korumasına dayandırdığı haberinde Afganistan Cumhurbaşkanı'nın Özbekistan'a uçtuğunu iddia etti.

Rusya, Kabil'de diplomatik varlığını sürdüreceğini ve Taliban'ı ülkenin yöneticileri olarak tanımak için acele etmeyerek davranışlarını yakından izleyeceğini söylese de, onlarla bağları geliştirmeyi umduğunu söyledi.

10TALİBAN LİDERİ İLE ABDLİ KOMUTAN GÖRÜŞTÜTALİBAN LİDERİ İLE ABD'Lİ KOMUTAN GÖRÜŞTÜ 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General McKenzie'nin Doha'da Taliban liderleriyle pazar günü "ABD'nin tahliye operasyonuna karışmamaları" konusunda yüz yüze görüştüğü bildirildi.BMDEN ÇAĞRIBM'DEN ÇAĞRI 

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan acil oturumu sonrası çatışmaların derhal durması ve müzakereler yoluyla yeni, birleşik ve kapsayıcı bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

HAVALİMANINDA UMUTSUZ ÇIRPINIŞLAR 

Afganistan'dan kaçmak isteyenlerin Pazar gününden bu yana akın ettiği Kabil Havalimanı'ndan ise eşi benzeri olmayan görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. Al Jazeera'ya bilgi veren Afganistan savaşında görev alan Amerikan askeri Matt Zeller, halihazırda Kabil'in dışında 44 bin Afgan'ın tahliyeye ihtiyacı olduğunu söyledi.Kelimenin tam anlamıyla kaos yaşanan havalimanında uçaklara binmek isteyenler birbirini ezerken, BBC'ye konuşan bir görgü tanığı bir uçaktan diğerine koştuklarını söyledi. Reuters'ın paylaştığı bir videoda da görgü tanıklarına dayanılarak, havalanması beklenen bir Kam Air uçağının kalkamaması üzerine uçağın içinde bağırış çağırış yaşandığı kaydedildi.Sabah olduğunda ise kaos daha da büyüdü, kendileri de Kabil'den ayrılmayı bekleyen uluslararası medya çalışanları silah seslerinin duyulduğu ve insanların panik halinde kaçıştığı görüntüleri yayınladı.ABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTIABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTI 

Uluslararası haber ajansları, havalimanını koruyan ABD askerlerinin ateş açtığını 'son dakika' koduyla duyurdu. Pazar gününden bu yana havalimanından sivil uçuşlar yapılamıyor. ABD askerlerinin ateş açtığı görüntüler yayınlandı.İlk gelen bilgilere göre, Kabil Havalimanı'nda en az beş kişi öldü ve çok sayıda sivil yaralandı. Yerel kaynaklar, silah seslerinin kesilmediğini ve ağır şekilde ateş açıldığını aktarıyor.Kabil Havalimanı'ndan arka arkaya tahliye uçakları havalanırken, uçaklardan birine tutunan üç kişinin yüzlerce metre yükseklikten düştüğü görüntüler bütün dünyada şok etkisi yarattı.

Servetini unutmadı! Bir helikopter dolusu para...

Yerel kaynaklar, lastiklerin yanına ya da kanatlara saklanan Afganların Amerikan uçağının havalanmasından dakikalar sonra teker teker yere çakıldığını bildiriyor.Kurbanlardan biri Kabil'deki evlerden birinin çatısına düştü. Sosyal medyada ayrıca havalimanındaki uçaklardan birinin motoruna saklanan Afgan gençlerin görüntüleri paylaşıldı.

20Pazartesi sabahı apronda bekleyen bir uçağa umutsuzca tırmanmaya ve binmeye çalışanların meydana getirdiği görüntü ise, uzun yıllar unutulmayacak cinsten.BBC'den Nicola Careem, söz konusu kayıt için belki de Afganistan'da gördüğü en üzücü görüntüler olabileceğini söyledi: "BM yok, hükümet yok, yardım örgütleri yok. Hiçbir şey."Reuters haber ajansı, gün içinde Kabil Havalimanı'na duvarlara tırmanarak girmye çalışan sivillerin fotoğraflarını servis etti. Afganistan'dan canhıraş bir şekilde kaçmaya çalışanlar arasında çocuklar ve kadınlar da var.Afganistan'daki tüm elçilik görevlilerini Kabil Havalimanı'na taşıyan ABD ise, havalimanının kontrolünü eline aldı, Pentagon Kabil'e ek 1000 asker daha gönderiyor. Bu rakamla Kabil'deki ABD askeri sayısı 6 bin olacak.ABD Dışişleri Bakanı, Amerikan vatandaşları ve ABD için çalışan Afgan vatandaşları sivil ve askeri uçaklarla tahliye edildiğini belirtiyor. Özel bir vize almaya hak kazanan yaklaşık 2 bin Afgan son iki hafta içinde ABD'ye vardı.ABD BAYRAĞI İNDİRİLDİABD BAYRAĞI İNDİRİLDİ 

Gece yarısı, Kabil'deki ABD Büyükelçiliği’nde asılı olan Amerikan bayrağı indirildi. Bu, büyükelçilik personelinin tahliyesinde son adımı işaret ediyor.Reuters’a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, geç saatlerde neredeyse tüm büyükelçilik personelinin havaalanındaki bir tesise taşındığını ve Amerikan bayrağının elçilik binasından indirildiğini doğruladı.Batılı ülkeler elçilik çalışanlarını ve vatandaşlarını ülkeden çıkarmak için acele ediyor. Fransa, Almanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkeleri ise kendileri için çalışan Afganları da aileleriyle birlikte tahliye etmeye çalışıyor.Suudi Arabistan Kabil Büyükelçiliği'nin tahliyesini tamamlarken, Yeni Zelanda gibi ülkeler de Afganistan'a uçak gönderdi. Elçiliğini kapatan ülkeler arasında Güney Kore de var.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın "Tahliyelere imkan yaratmak ve koordinasyonu sağlamak için Kabil Havaalanı’nın açık tutulmasına yardımcı olmaya çalıştığını" kaydetti.

30ÇİNDEN TALİBANA YEŞİL IŞIKÇİN'DEN TALİBAN'A YEŞİL IŞIK 

Rusya şimdilik Kabil Büyükelçiliği’ni tahliye etmek için bir gerekçe görmediğini kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada ise Afganistan'daki duruma ilişkin ABD ile iletişim halinde olduklarını, Taliban yönetimini tanımak için ise acele etmeyeceklerini açıkladı.Çin ise, Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban ile 'dostça ilişkiler' geliştirmeyi hedefliyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Çin, Afgan halkının kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı duymakla birlikte, Afganistan ile dostane ve işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmeyi amaçlamakta" dedi.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'ın Kabil’e girmesinin ardından Afganistan gündemiyle Pazartesi günü New York’ta acil toplanacak. Çağrı Norveç ve Estonya'dan geldi.KIZ ÇOCUKLARI OKULA GİDEBİLECEK MİKIZ ÇOCUKLARI OKULA GİDEBİLECEK Mİ? 

Taliban örgütü Pazar günü yaptığı çok sayıda açıklama arasında kadın haklarına saygılı olacağını, kadınların yalnız sokağa çıkabileceğini ve burka giymek koşuluyla eğitim alıp çalışabileceğini belirtti.Ancak tam çeyrek asır önce Afganistan'ı ele geçiren örgütün yaptıkları unutulmuş değil. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, özellikle kadın ve kız çocuklarının geleceğinden endişeli olduğunu açıkladı.Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamasında Guterres, "Genel Sekreter, özellikle zor kazanılmış hakları korunması gereken kadın ve kız çocuklarının geleceği konusunda endişeli" denildi.1996 ve 2001 yılları arasındaki Taliban yönetimi altında yüzlerini örtmeleri gereken kadınlar çalışamıyordu ve erkek bir akrabaları olmadan evden dışarı çıkamıyordu, kız çocukları okula gidemiyordu.Taliban, geçen hafta militanlar tarafından kontrol sağlanan Paktiya vilayetinde Covid-19 aşısını yasakladı. Ülkenin doğusundaki Paktiya'daki yasağa ilişkin bir bildiri, hastaneye asıldı.830 MİLYAR DOLAR ÇÖPE GİTTİ830 MİLYAR DOLAR ÇÖPE GİTTİ

AP haber ajansı, ABD'nin çekilmeden önce Afgan ordu birliklerinin eğitimi için 830 milyar dolardan fazla para harcadığını ve tüm çabaların bir hafta içinde çöktüğünü bildirdi.Peştunlar, Tacikler, Hazaralar, Aymaklar (Aimaq), Türkmenler, Özbekler, Kırgızlar ve Beluçilerin de aralarında bulunduğu birçok etnik grubun yaşadığı Afganistan'da, 20 ile 40 arası farklı dil ve lehçe konuşuluyor.

40On yıllardır çalkantının dinmediği Afganistan'daki kırılmanın başladığı olay, 1979 yılının son günlerinde başlayan Sovyetler Birliği işgali oldu. ABD'nin direnişçilere destek verdiği 10 yıl süren işgal sırasında çok sayıda ülkeden 100 bini aşkın kişi Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği'ne karşı savaştı.Sovyetlerin 1989'da Afganistan'dan çekilmesinin ardından bu kez iç savaşa savrulan ülkede, Cumhurbaşkanı Muhammed Necibullah'ın 1992'de devrilmesiyle Afgan nüfusunun yarısını oluşturan Peştun grupların Kabil'deki hakimiyeti de sarsıldı.İç savaş sürerken kurulan Taliban, farklı grupların desteğini aldı ve 27 Eylül 1996'da Kabil'e girerek iktidarı ele geçirdi. Böylece Afganistan'da, ABD liderliğindeki NATO birliklerinin 2001'deki saldırısına kadar devam edecek dönem başlamış oldu.ABD, 11 Eylül 2001 saldırılarından Afganistan'da üslenmiş El Kaide ve lideri Usame Bin Ladin'i sorumlu tuttu. Afganistan'ı yöneten Taliban'dan El Kaide üslerini kapatmasını ve liderlerini ABD'ye teslim etmesini istedi. Taliban reddetti.

447 Ekim 2001'de Amerikan ve İngiliz uçaklarının Taliban ve El Kaide hedeflerine hava saldırısıyla Afganistan'da yeni bir savaş başladı. Afganistan'ı bu kez işgal eden ABD'ydi. Washington'ın 20 yıllık savaşı, Taliban'la masaya oturulması ve çekilme kararı alınmasıyla bitti.

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz

Kabil'deki havalimanı görüntülerini yorumlayan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, havalimanındaki kaosun sorumlusu olmadıklarını söyledi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi üzerine Taliban ülke yönetimini ele geçirdi.

Birçok ülkenin, Afganistan'daki tahliye süreci hızla devam ederken, yerel halkın havalimanındaki kaçışları izdiham oluşturdu.

Ülkeden ayrılmak ümidiyle havalimanına akın edenlerden bazı kişilerin, uçaklardan aşağıya düştüğü anlar görüntülendi. İnsanların havalimanındaki o anları kaosa neden oldu.

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz #1

"SON 24 SAATTE HAVA SALDIRISI DÜZENLEMEDİK"

Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, son 24 saatte Afganistan'ın herhangi bir yerinde hava saldırısı düzenlemediklerini ve Amerikan silahlarının Taliban'ın eline geçmemesi için bu silahları yok etme ya da buna benzer bir eylem içinde olmadıklarını söyledi.

TALİBAN'I UYARDILAR

Afganistan'da kontrolü eline geçiren Taliban'ın liderleriyle bazı ABD'li yetkililerin görüştüğünü hatırlatan Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie'nin pazar günü Doha'da Taliban liderleriyle bir araya geldiğini belirtti. Kirby, söz konusu görüşmelerde Taliban'a "tahliye operasyonuna müdahalede bulunmaması gerektiğinin" söylendiğini vurguladı.

Tahliye operasyonu planının mükemmel şekilde işlemediğini kabul eden Kirby, tüm durumlara karşı yaptıkları planlamaların askeri olarak en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Pentagon: Görüntülerin sorumlusu biz değiliz #2

SORUMLULUĞUN ABD OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Sahada 6 bin civarında askerle planlarını en iyi şekilde icra edeceklerini söyleyen Kirby, tüm ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Kabil Havalimanı'nda ortaya çıkan görüntülerden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

Brifingde söz alan ABD'li Tümgeneral Hank Taylor, Kabil Havalimanı'nda dün yaşanan kaosun ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ve havalimanının hava operasyonlarına yeniden açıldığını duyurdu.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'ndeki personelin Hamid Karzai Havalimanı'na transfer edildiğini aktaran Taylor, havalimanındaki bu kişilerin şu anda tamamen güvende olduğunu belirtti. Taylor ayrıca ABD'ye destek olan Afganlardan şu ana dek yaklaşık 700'ünün ülkeden ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Aşama aşama Kabil’de neler yaşandı?AŞAMA AŞAMA KABİL'DE NELER YAŞANDI?

Merkel’den çarpıcı Afganistan mesajıMERKEL'DEN ÇARPICI AFGANİSTAN MESAJI

Rusya’dan Taliban’a destekRUSYA'DAN TALİBAN'A DESTEK

Almanya’dan Afganistan itirafıALMANYA'DAN AFGANİSTAN İTİRAFI

Taliban nasıl ortaya çıktı?TALİBAN NASIL ORTAYA ÇIKTI?

BM’den Afganistan çağrısıBM'DEN AFGANİSTAN ÇAĞRISI

MSB’de Afganistan toplantısı!MSB'DE AFGANİSTAN TOPLANTISI!