Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 36 can kaybı

Çin'in Henan eyaletine bağlı Zhengzhou şehrinde son bin yılın en etkili yağışlarının görüldüğü açıklandı. Nehirlerin taşması sonucu şehir sular altında kalırken 36 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Şehirde yaşayan 100 bin kişinin tahliye edildiği bildirilirken yerel yönetim, selin kontrol durumunun çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak niteledi.


Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 36 can kaybı

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 36 can kaybı

Giriş Tarihi: 21.07.2021  11:54 Güncelleme Tarihi: 21.07.2021  12:29

Son dakika: Bin yılın en şiddetlisi! Metroyu sel bastı, 36 kişi boğuldu...

Avrupa'yı yıkıp geçen felaketin ardından şimdi de Çin kabusu yaşıyor. Son bin yılın en etkili yağışlarının görüldüğü açıklanan kentte, nehirlerin taşması sonucu şehir sular altında kaldı. Metroyu su basarken boğulan 36 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Almanya ve Belçika'nın ardından bir felaket haberi de Çin'den geldi. Ülkede şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde çok sayıda kişi hayatını kaybetti.Avrupa'yı vuran selin ardından şiddetli yağışlar bu kez Çin'den büyük bir felaket haberi geldi. Çin'in orta kesiminde yoğun yağışlar sel felaketine sebep oldu.Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 36 can kaybı

Çin'in Henan eyaletine bağlı Zhengzhou şehrinde son bin yılın en etkili yağışlarının görüldüğü açıklandı. Nehirlerin taşması sonucu şehir sular altında kalırken 16 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Şehirde yaşayan 100 bin kişinin tahliye edildiği bildirilirken yerel yönetim, selin kontrol durumunun çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak niteledi.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 1

Çin'in Henan eyaletine bağlı 12 milyon nüfuslu Zhengzhou şehrinde, şiddetli yağışlar etkili oldu.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 2

Şehirde geniş bir alan su altında kalırken, 16 kişinin cansıza bedenine ulaşıldı.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 3

Şehirde 100 binin üzerinde kişi tahliye edilip güvenli alanlara yerleştirilirken sellere dair sosyal medya paylaşımlarında Zhengzhou sokaklarının göle döndüğü ve araçların suya boğulduğu görüldü.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 4

Zhengzhou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, "selin kontrol durumunun çok zor olduğu" belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak tanımlandı.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 5

Şehirde bir gün içerisinde yağan yağmur miktarının bir yıllık ortalamaya yakın olduğu aktarılırken yerel basına konuşan meteorologlar, Zhengzhou'da üç gün boyunca tanık olunan yağış miktarının "bin yılda bir" görülebileceğini bildirdi.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 6

Şehirdeki, sel nedeniyle tren seferleri iptal edilirken, birçok yol da trafiğe kapatıldı.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 7

Henan eyaletinde 17 Temmuz'dan bu yana belirli aralıklarla etkili olan sağanak dün sele yol açmıştı.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 8

Eyaletin başkenti Zhengzhou'daki metro ağı sular altında kalmış, çok sayıda yolcu mahsur duruma düşmüştü.

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 9Sosyal medyadan paylaşılan videolar ve uluslararası haber ajanslarının servis ettiği fotoğraflar felaketin boyutunu gözler önüne serdi.Çin'in Zhengzhou kentindeki metro ağı tamamen su altında kaldı. Yolcular nefes alabilmek için metronun koltuklarına çıktı.1000 yılın en şiddetli yağmurları olduğuna inanılan felakette, yedi aylık yağış bir günde düştü. 55 santimetre kalınlığında düşen yağmur nedeniyle yollar göle döndü.Çarşamba günü saat 16.00 ile 17.00 arasında şehrin sular altında kalmasından sonra 200 bin kişi evlerinden tahliye edildi ve yaralanan beş kişi hastanelere kaldırıldı.Sel felaketinden en kötü etkilenen ise metro hattı oldu. Tren vagonlarında mahsur kalan insanlar, en korkunç şeyin trenlerin içindeki havanın bitmeye başlaması olduğunu aktardı.Görgü tanıkları, elektrikle çalışan birçok belediye otobüsünün yoğun yağış nedeniyle devre dışı kaldığını söyledi. Bu nedenle daha fazla insan metroya bindi.Bu da daha şiddetli bir kriz yaşanmasına neden oldu. Paylaşılan görüntülerde, anne babaların çocuklarını göğüslerinin yarısına kadar yükselen sel sularının üzerinde tutmaya çalıştıkları görüldü.   10Öte yandan yağışların vurduğu bölgeden barajların yıkıldığına dair görüntüler de geldi. Sel felaketinde ölü sayısının artmasından endişe edilirken birçok kişinin de kayıp olabileceğinden korkuluyor.Sel sularına kapılanların birbirini kurtarabilmek için gösterdikleri büyük çaba, sosyal medyada paylaşılan görüntülere yansıdı. Boğulmak üzere olan bir kişiyi kurtarmak isterken kendisi de sele kapılan adamın görüntüsü ise izleyenlere dehşeti yaşattı.Zhengzhou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, "selin kontrol durumunun çok zor olduğu" belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak tanımlandı.

14Şehirdeki, sel nedeniyle tren seferleri iptal edilirken, birçok yol da trafiğe kapatıldı. Henan eyaletinde 17 Temmuz'dan bu yana belirli aralıklarla etkili olan sağanak dün sele yol açmıştı

SELDEN DİĞER KARELER..

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 10

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 11

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 12

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 13

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 14

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 15

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 16

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 17

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 18

Çin’de 'bin yılın en şiddetli yağmuru' sele neden oldu: 16 can kaybı - 19

Çin'in Henan eyaletine bağlı Zhengzhou şehrinde son bin yılın en etkili yağışlarının görüldüğü açıklandı. Nehirlerin taşması sonucu şehir sular altında kalırken 36 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Şehirde yaşayan 100 bin kişinin tahliye edildiği bildirilirken yerel yönetim, selin kontrol durumunun çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak niteledi.

Çin'deki sel nedeniyle en az 36 kişi hayatını kaybettiÇindeki sel nedeniyle en az 25 kişi hayatını kaybetti

Çin'in Hınan eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle en az 36 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

South China Morning Post'un haberine göre, Hınan'da dünkü yoğun yağışların ardından etkili olan sel, can kayıplarına neden oldu.

Arama kurtarma ekipleri şimdiye kadar 36 kişinin cansız bedenine ulaşırken, 200 binden fazla kişi güvenli bölgelere yerleştirildi

Fotoğraf: Reuters

Felaket nedeniyle 200 bin kişi yerinden oldu.

Cıngcou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, selin kontrol altına alınmasının çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi "olağanüstü yüksek" olarak tanımlandı.

Çin'de sel felaketi: 36 ölü

Yağışlar nedeniyle birçok bölgede elektrik ve su kesintisi ile ulaşımda aksamaların yaşandığı Hınan'da, 46 nehir taştı.

60 yılın en fazla yağışı

Cıngcou Meteoroloji Bürosundan yapılan açıklamada, kentte 3 günde 617 milimetre yağış görüldüğü, bunun son 60 yılın en yüksek yağışı olduğu belirtildi.

Diğer yandan, yine sel felaketinin yaşandığı Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine bağlı Köln kentine bir günde 154 milimetre yağış düştü, Cıngcou'da ise sadece 1 saatte 209 milimetre yağış görüldü.

Xinhua'nın haberine göre, 9 bin hektardan fazla tarım alanına zarar veren sel ve su baskınlarının ülke ekonomisine maliyeti 11,3 milyon dolar oldu.

Fotoğraf: Reuters

Sele dair görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne serdi

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, metro ve otobüslerde sel sularının koltukların üzerine çıkarak kurtarılmayı bekleyen yolcuların göğüs hizasını aştığı görüldü.

Metroda mahsur kalanların, metro tünelinin kenarlarında ki basamaklardan yürütülerek kurtarıldığı anlar da cep telefonu kameralarına yansıdı.

Görüntülerde, suların çekildiği bazı metro platformlarında yerde cesetler olması ve panikle dışarı çıkabilmek için koşuşturan insanlar dikkati çekti.

Göle dönen Cıngcou yollarında araçlar sürüklenirken, bazı insanlar araçların üzerine çıkıp kurtarılmayı bekledi.

Cıngcou'da çamur dolu bir çukura düşen anne ile iki çocuğunun yardımına ise yoldan geçen biri koştu. Bu kişi, şemsiyesini uzatarak anne ve çocuklarını kurtardı.

Bu arada, yolda akıntıya kapılan bir kadını ise çevredekiler uzatt ıkları halat yardımıyla çekti.

Hınan eyaletinde 17 Temmuz'dan bu yana belirli aralıklarla etkili olan sağanak dün sele yol açmıştı.

Cıngcou'daki metro ağını su basmış, çok sayıda yolcu mahsur kalmıştı.