Ermenistan’da ’25 Şubat’ darbe girişimi nasıl gerçekleşti? İşte tüm detaylar...

Son dakika haberine göre; Ermenistan Ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını talep etti. Ordunun istifa çağrısının ardından açıklama yapan Paşinyan, bu hamleyi "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Paşinyan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı da görevden aldığını duyururken, halkı sokağa çağırarak darbeye karşı gelme çağrısında bulundu. Rusya ve Türkiye'den de konuya ilişkin ilk açıklamalar geldi.


Ermenistan’da ’25 Şubat’ darbe girişimi nasıl gerçekleşti? İşte tüm detaylar...

’da ’’ darbe girişimi nasıl gerçekleşti? İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi: 26.2.2021  01:18 Son Güncelleme: 26.2.2021  06:50

 ordusu ile  arasındaki ipler tamamen koptu. Peki Ermenistan bu sürece nasıl geldi? Ülkede darbe girişimi nasıl gerçekleşti?  adım adım darbe girişimini ele aldı. İşte bilinmesi gereken tüm ayrıntılar…

Ermenistan’da ’25 Şubat’ darbe girişimi nasıl gerçekleşti? İşte tüm detaylar...

Ermenistan'da gerçekleşen '25 Şubat' darbe girişimi nedeniyle ülke bir anda savaş alanına döndü. Peki Ermenistan bu duruma nasıl geldi? Ermenistan'ın 20 yıllık süreci ile bugüne nasıl gelindiği A Haber'de detaylı olarak anlatıldı.

ERMANİSTAN'IN 20 YILLIK SÜRECİ...

Takvimlerin 2000'li yılları gösterdiğinde gazeteci olan Paşinyan, siyasete yeni adım atmıştı. 2018 yılında 'Kadife Devrimi' olarak adlandırılan ve dönemin Başbakanı olan Sakisyan'ı hedef alan olaylar sırasında Paşinyan bir lider olarak ortaya çıktı ve muhalefetin simge ismi oldu. Bu dönemde Sakisyan geri adım atmak zorunda kaldı. O yıl yapılan seçimlerde Paşinyan ülkenin yeni Başbakanı olarak seçildi.

Ermenistan’da ’25 Şubat’ darbe girişimi nasıl gerçekleşti? 

Son dakika: Kıyamet koptu! Yer yerinden oynuyor...Son dakika haberi: Ermenistan'da darbe girişimi! Ordu muhtıra verdi, peş peşe açıklamalar!

Son dakika haberine göre; Ermenistan Ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını talep etti. Ordunun istifa çağrısının ardından açıklama yapan Paşinyan, bu hamleyi "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Paşinyan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı da görevden aldığını duyururken, halkı sokağa çağırarak darbeye karşı gelme çağrısında bulundu. Rusya ve Türkiye'den de konuya ilişkin ilk açıklamalar geldi.

Video Player

00:38 | 04:51

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

ERMENİSTAN ORDUSU PAŞİNYAN'I İSTİFAYA ÇAĞIRDI! SOKAKLAR KARIŞTI...

<p>Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan'ın ve hükümetinin istifa etmesi çağrısında bulundu, çok sayıda halk sokaklara döküldü.</p>

Ermenistan'da darbe hareketliliği yaşanıyor. Gelen son dakika haberine göre; Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı:

<p><strong>PAŞİNYAN'DAN AÇIKLAMA: BU BİR DARBE GİRİŞİMİDİR, HALKI SOKAKLARA ÇAĞIRIYORUM</strong></p>
<p>Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan'da eleştiri oklarının hedefindeki isim olmuştu. Ermenistan lideri istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı.</p>

PAŞİNYAN İKİ VAADİNİ DE GERÇEKLEŞTİREMEDİ

Paşinyan'ın göreve geldiğinde iki önemli vaadi vardı. Biri ekonomik krizi çözeceği, bir diğeri de Dağlık Karabağ sorununu çözerek ortadan kaldırmaktı. Ancak Paşinyan bu iki sorunu da çözüme kavuşturamadı.

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ GERGİNLİK TIRMANDI

2019'un sonu 2020'nin başlarında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki tansiyon yeniden yükseldi. 2020'de ise iki ülke arasında çatışmalar başladı. O çatışmalar ise tam 44 gün sürdü. Ermenistan Gence'de özellikle sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirdi. O saldırılara ise Azerbaycan ordusu çok net cevaplar verdi.

AZERBAYCAN İLE OLAN SAVAŞTA ERMENİSTAN'IN ORDUSU YOKOLDU

2020 yılının Kasım ayında ateşkes imzalandı. Ancak ateşkes Azerbaycan için bir zafer, Ermenistan için ise tam bir 'hüsran' olacaktı… Ermenistan milyarlarca dolarını kaybetmiş ve çok sayıda sivilini ve mühimmatlarını bu süre içerisinde yitirmişti. Ordusunun üçte ikisi de yok olmuştu. Bu ise Ermenistan'ın 20 yıllık süreciydi.

Ordu muhtıra verdi, Paşinyan ‘darbe girişimi’ dedi... Ermenistan karıştı

Son iki haftada yaşananlar ise süreci hızlandı. Bu büyük başarısızlığın ardından sokaklar hareketlendi, 17 muhalif parti bir araya geldi ve Paşinyan'ın istifasını istedi. Parlamentoda yeterli çoğunluk yakalanamadığı için ise 'güven oylaması'na gidemediler. Bir yandan da Paşinyan istifa etmeyeceğini söyledi.

ORDUDAN AÇIKLAMA

Paşinyan gittiği her yerde protestolarla karşılanıyor. Kiliseyi ziyaret ettiğinde kilisedeki yetkililer bile onun elini sıkmadı. Tansiyon iyice yükselmişti. Dün Genelkurmay Başkanı görevinden alındı. Hemen ardından bugün ülkenin Genelkurmay Başkanı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Paşinyan istifa etmeli dendi. Bu olayın ardında ise 'İskender füzesi' atışması vardı. Paşinyan Rusya'dan alınan füzelerin Azerbaycan'la çatışmalar sırasında işe yaramadığı söyledi. Ancak ordu bu iddiayı reddetti. Bu aslında Rusya'ya da bir meydan okumaydı. Ermenistan ordusu Paşinyan'ın görevinden ayrılmasını istedi. Paşinyan ise bu kararı reddetti.

Son Dakika Ermenistan haberleri! Ermenistan Ordusu Nikol Paşinyan’ın istifasını istedi

SON DAKİKA: Hocalı Katliamı'nın yıl dönümü! 'da darbe girişimi! Ülke karıştı! İşte ya ve Batı'dan gelen tepkiler

Son dakika haberi: 'ın zaferi sonrası toparlanmayan 'da,   Başbakanı  ve hükümetinin istifa etmesini istedi. Paşinyan ise yaptığı ilk açıklamada "Ülkede bir darbe girişimi söz konusu." dedi ve Paşinyan destekçilerini sokağa çağırdı. ya, itidal çağrısı yaptı. ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, "Ermenistan'da devam eden olayları derin rahatsızlıkla izliyoruz, tarafları sakinliğe çağırıyoruz" açıklamasını yaptı. AB de, "Tüm aktörler sakin olmalı, gerilimi tırmandıran eylemlerden kaçınmalı, demokratik ilkeler ve süreçlere saygı göstermelidir" dedi. Kremlin'den yapılan açıklamada "Gelişmeler endişe verici, anayasal çerçevede kalınmalı" denildi. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya başlayan Ermeniler 26 Şubat 1992'de "Hocalı Katliamı" olarak tarihe geçen sivil katliamına imza attı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın ve 63'ü çocuk, 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken darbe girişimiyle ilgili Türkiye'den ilk açıklama Bakan Çavuşoğlu'ndan geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "Ermenistan'da buhran hüküm sürüyor, birbirlerine girdiler" dedi.

N'oldu Paşinyan...

Dağlık Karabağ'da işgalci konumunda bulunan ve Azerbaycan'ın zaferiyle hezimete uğrayan Ermenistan karıştı. Ülkeden üst üste son dakikalar geliyor.

İŞTE SABAH SAATLERİNDEN BU YANA ERMENİSTAN'DA YAŞANANLAR VE O YAŞANANLARA TEPKİLER

PAŞİNYAN'DAN PUTİN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun hükümete istifa çağrısı yapmasının ardından düzenlediği miting sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Putin'den Ermenistan'daki krize yönelik yaptığı açıklamalarda, krizinin yasal çerçeveye uygun şekilde çözülmesine yönelik ifadeler kullanması talebinde bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yapılan telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Ermenistan'daki durum tartışıldı. Putin, Ermenistan'da düzeni ve sakinliği korumaktan yana konuştu ve durumun yasa çerçevesinde çözülmesini istedi. Rus lider, taraflardan sağduyu çağrısında bulundu" dedi.

Taha Dağlı: Ermenistan'daki darbe girişiminin şifreleri

ORDUDAN PAŞİNYAN'A MUHTIRA

Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Paşinyan ise ülkede darbe girişimi olduğunu söyledi, Genelkurmay Başkanını görevden aldığını açıkladı.Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.Bildiride, Paşinyan hükümetinin kritik ve yeterli kararlar alamayacağı, bunlara haiz olmadığı ifade edildi. Paşinyan, başkent Erivan'da destekçileriyle birlikte yürüdü.Muhalefetteki Müreffeh Ermenistan Partisi'nden yapılan açıklamada, "Nikol Paşinyan'ı ülkeyi iç savaşa götürmemeye ve kan dökülmesini önlemeye çağırıyoruz. Paşinyan'ın kargaşadan kaçınmak için son bir şansı var." denildi.

NATO'DAN ERMENİSTAN'A DEMOKRASİ ÇAĞRISI

NATO, Ermenistan'da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemesi sonrası gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek demokrasiye bağlılık çağrısında bulundu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, sosyal medyadaki açıklamasında, İttifak'ın ortak ülkelerinden Ermenistan'daki gelişmeleri yakından izlediklerini bildirdi.

Gerginliği daha da yükseltecek açıklamalar ve eylemlerden kaçınmanın önemine işaret eden Lungescu, "Siyasi farklılıklar barışçıl yollarla ve Ermenistan anayasasına uygun şekilde demokrasiyle çözülmelidir." ifadesini kullandı.

ABD: ERMENİSTAN'DA TARAFLARI SAKİNLİĞE ÇAĞIRIYORUZ

Ermenistan'daki darbe girişimine Washington'dan da tepki gecikmedi.

ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, "Ermenistan'da devam eden olayları derin rahatsızlıkla izliyoruz, tarafları sakinliğe çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Büyükelçilik, ülkede devam eden olayların derin rahatsızlıkla izlendiğini açıkladı. Taraflar sakinliğe ve problemi aralarında halletmek için görüşmelere çağrıldı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Ermenistan'da ordunun siyasete karışmaması gerektiğini ve Ermenistan'ın demokrasisini desteklediklerini açıkladı.

AB: TÜM AKTÖRLER SAKİN OLMALI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, bugün, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

AK PARTİ: BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIĞI KIŞKIRTAN SONUÇLAR DOĞURUR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili "Her zaman olduğu gibi tüm darbe girişimlerine karşıyız. Bölgemizde istikrarsızlaştırıcı olayların artmasını istemiyoruz. Ermenistan'daki darbe girişimi bölgesel istikrarsızlığı kışkırtan sonuçlar doğurur." ifadelerini kullandı.

-Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "Ermenistan'da buhran hüküm sürüyor, birbirlerine girdiler" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, savaş sonrası dönemde Azerbaycan'ın geliştiğini, Ermenistan'da ise kriz yaşandığını belirterek, "Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı." dedi.

Aliyev, şehit aileleri ve gazilere daire takdim töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan'da neredeyse her gün iç çatışmaların yaşandığını, demokrasi ilkelerinin hiçe sayıldığını ifade etti.

"Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan liderleridir, hem ülkeyi 20 yıl yöneten Koçaryan-Sarkisyan rejimi hem de onlardan sonra gelen yönetim." diye konuşan Aliyev, Ermenistan'da iç karışıklıkların, toplu tutuklanmaların yaşandığını hatırlattı.

Aliyev, şunları söyledi: "Ama nedense demokrasiden bahseden bazı devletler ve sivil toplum kuruluşları buna göz yumuyor. Ermenistan'daki muhalefet her gün baskı görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor ama kimse tepki vermiyor. Bu neyi gösteriyor? 30 yıllık tarih, bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadığımızı bir kez daha gösteriyor. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik."

-Başbakan Nikol Paşinyan başkent Erivan'da toplanan kalabalığa konuşma yaptı

JETLER ALÇAK UÇUŞ YAPTI
-Başbakan Paşinyan destekçileriyle birlikte sokaklardayken jetler alçak uçuş yaptı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA
-Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı yeni bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Çağrımızın arkasındayız" denildi.


TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız." dedi.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Macaristan'da Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ermenistan ordusunun, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırması üzerine bu ülkedeki gelişmelerle ilgili soruya Çavuşoğlu, "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine kesinlikle karşıyız. Dolayısıyla Ermenistan'daki bu darbe girişimini de şiddetle kınıyoruz." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, demokrasilerde vatandaşların yönetimle ilgili eleştiri yapmasının, hatta istifa çağrısında bulunmasının doğal olduğunu belirterek "Ama askerlerin, seçimle iş başına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. O yüzden biz Ermenistan'daki bu çağrıyı bir kere daha şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Bölgenin istikrarı için önemli bir fırsat penceresinin bulunduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu tür darbe girişimleri ülkelerin istikrarını bozucu adımlardır. O nedenle karşıyız. Herhangi bir temasımız olmadı, biz de basından takip ediyoruz. Daha detaylı bilgi elde etmeye çalışıyoruz ama Türkiye'nin bu tutumu ilkeli bir tutumdur. Nerede olursa olsun darbeye karşıyız." şeklinde konuştu.

-Başkan Nikol Paşinyan darbe girişimine karşı sokağa indi

Başbakan Paşinyan, destekçilerinin yanına giderek basın açıklaması yaptı ve "Ben halkım için mücadele ediyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

-Rusya'dan Ermenistan'a itidal çağrısı. Kremlin'den yapılan açıklamada "Gelişmeler endişe verici. Anayasal çerçevede kalınmalı" denildi.

-Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." ifadesini kullandı.

-Ermenistan Silahlı Kuvvelteri Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırdı.


Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve Başbakan Nikol Paşinyan

"TAHAMMÜL ETTİK ANCAK HER ŞEYİN BİR SINIRI VAR"
Ermenistan Ordusu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı ve hükümeti Ermeni halkı için bu kritik durumda artık yeterli kararlar alamayacaktır. Ordu, uzun bir süre, Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan saldırılara, sabırla tahammül etti, ancak her şeyin bir sınırı var.

Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir.

Mevcut yetkililerin verimsiz yönetimi dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi."

FÜZE TARTIŞMASI GÜNDEMDEYDİ
Ermenistan'da, Rus yapımı "İskender" kısa menzilli balistik füze sistemlerinin kullanıma ne kadar uygun olup olmadığı tartışması gündeme geldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1in.am haber portalına verdiği röportajda, Rusya'nın ürettiği "İskender" füze sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, Dağlık Karabağ savaşında İskender'in kullanılması gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Paşinyan, söz konu füzelerin kullanım için uygun olmadığını belirtti.

Rus yapımı İskender füzelerinin sadece yüzde 10'unun patladığına işaret eden Paşinyan, "Sarkisyan birçok sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği sorular sormamalı. Sarkisyan'ın 'neden İskender patlamıyor veya füzenin yüzde 10'u sadece patlıyor' sorusunu sorması lazım." ifadelerini kullandı.

Ermenistan, "İskender" kısa menzilli balistik füze sistemlerini 2016'da Rusya'dan satın almıştı.

DAĞLIK KARABAĞ HEZİMETİ SONRASI PAŞİNYAN'A ÖFKE DİNMEDİ
Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ'da Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmesinin başlayan protestolar hiç dinmeden devam ediyor.

Ermenistan'da halk, Paşinyan'ın Azerbaycan karşısındaki mağlubiyeti kabul etmesinin ardından 10 Kasım'da protesto gösterilerine başlamıştı.

MECLİS VE PAŞİNYAN'IN KONUTU İŞGAL EDİLDİ
Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Paşinyan'ın Azerbaycan'a teslim olmasını kabul edemeyen protestocular 10 Kasım 2020'de Ermenistan Parlamentosu ve Başbakanlık Konutu'nu işgal etmişti.

"KİŞİSEL EŞYALARIM ÇALINDI"
O gün açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, gece yaşanan eylemler esnasında bilgisayar, saat, parfüm ve ehliyetinin çalındığını söylemişti.

"BAŞKA ŞANSIM YOKTU"
Paşinyan istifa kararıyla ilgili de "Aldığım karar, derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı. Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu. Hem kendim hem de hepimiz için çok zor bir karar aldım. Rusya ve Azerbaycan Başkanları ile Karabağ savaşını bitirmek için bir bildiri imzaladım. Yayınlanan söz konusu açıklama benim ve halkımız için tarif edilemez şekilde acı vericidir." diye konuşmuştu.

HOCALI'DA NE OLDU?
Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini Aralık 1991'de işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti.

Ermeni güçlerinin ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 ailenin, toplam 7 bin kişinin yaşadığı bir kasabaydı.

Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle kara yolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Olayda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.

Ocak ayının başlarından itibaren elektrik verilmeyen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti.

25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgedeki Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı.

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın ve 63'ü çocuk, 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti. Hocalı'nın işgali yüzünden Azerbaycan devletinin maddi zararı ise 170 milyon dolar oldu.

Azerbaycan kazandı, Ermenistan karıştı! Paşinyan'ın eşyalarını bile çaldılar

Ermenistan'daki darbe girişiminin arkasında hangi ülke var? Mesut Hakkı Caşın A Haber'de açıkladı

Ermenistan’daki darbe girişiminin arkasında hangi ülkeler var? Kimler darbeyi destekliyor, kimler Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yanında yer alıyor? ’de yayınlanan  programında konuşan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, bu kritik sorulara yanıt verdi.

Giriş Tarihi: 25.02.2021 Güncelleme Tarihi: 26.02.2021 

Ermenistan'daki darbe girişiminin arkasında hangi ülke var?

A Haber'de yayınlanan Memleket Meselesi programında konuşan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Ermenistan'daki darbe girişimi hakkında konuştu.

"BU BİR HALK HAREKETİDİR"

Caşın, "Ordu sözünün arkasında olduğunu söylüyor. Bu neyi gösteriyor? M-29 uçaklarının, diğer uçakların alçak uçuş yapması ordunun Paşinyan'a karşı hareketlenebileceğini gösteriyor. Acaba buradaki 30-40 tane polis böyle bir eylemi durdurabilir mi? Diğer husus bu bir halk hareketidir." dedi.

"RUSYA'YI YIKMAYA YÖNELİK RENKLİ DEVRİMLERDİR"

Renkli devrimlerde Soros'un olduğunu vurgulayan Caşın, "Rusya şöyle bakıyor olaylara; 'Bunlar Batı tarafından kurgulanmış, Rusya'yı yıkmaya yönelik renkli devrimlerdir.' Bunu Gürcistan'da, Ukrayna'da gördük ve Ermenistan'da görüyoruz. O halde bu hareket yeni başlamıştır." ifadelerine yer verdi.

"ABD VE FRANSA PAŞİNYAN'IN YANINDA"

Caşın, "Bundan sonraki sürecin içerisinde ciddi belirsizlik vardır. ABD'yi de ben Paşinyan'ı Fransa ile birlikte desteklediğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE VE AZERBAYCAN..."

Erivan'ı ciddi bir belirsizliklerin beklediğini söyleyen Caşın, "Buradaki hareket şunu gösteriyor; Türkler ve Azerbaycan halkı Ermenistan halkını düşmanı değildir. Bu coğrafyada birlikte barış içinde yaşayabiliriz." mesajını verdi.

Ermenistandaki darbe girişiminin arkasında hangi ülke var?ERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİNİN ARKASINDA HANGİ ÜLKE VAR?

Paşinyan kendi sonunu hazırladı"PAŞİNYAN KENDİ SONUNU HAZIRLADI"

Darbenin fitilini ateşleyen sözler!DARBENİN FİTİLİNİ ATEŞLEYEN SÖZLER!

Türkiyeden Ermenistandaki darbe girişimine tepkiTÜRKİYE'DEN ERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİNE TEPKİ

Ermenistandaki darbe girişimi için mesajERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ İÇİN MESAJ

Son dakika: Ermenistan'da kıyamet koptu! Yer yerinden oynuyor...

Ermenistan ordusu, İskender füzelerinin patlamadığını söyleyen Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayınladı. Paşinyan, uluslararası ajansların 'son dakika' koduyla duyurduğu bildiriye yanıt olarak taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırdı ve Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı. Meydanda halka hitap eden Paşinyan, "Ordu halkın seçtiği iktidara itaat etmeli" dedi. İktidar destekçileriyle muhalifler Erivan sokaklarında yumruk yumruğa kavga ederken, başkent semalarında savaş uçakları alçak uçuş yaptı. Dünya saniye saniye krizi izlerken Rusya, ABD, Türkiye ve Azerbaycan'dan peş peşe açıklamalar geldi. Meclis binası önüne ise, toplanan halka karşı polis birlikleri konuşlandırıldı. Meclis binası önündeki kalabalık, Paşinyan'ın yenilgiyi kabul ettikten sonra yaşanan Meclis binasını baskınını akıllara getirdi. Gelen son dakika haberine göre, Putin ve Paşinyan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. AB ve NATO'dan da peş peşe açıklamalar geldi.Son Dakika Haberine göre; Azerbaycan karşısında 44 günde diz çöken ve Dağlık Karabağ'da işgal altında tuttuğu toprakları kaybeden Ermenistan'da bugün kıyamet koptu, dünya saniye saniye başkent Erivan'ı izliyor.9 Kasım'da yenilgi anlaşmasını imzalayan Başbakan Nikol Paşinyan, hafta içinde Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tiran Kaçaryan'ı görevden aldı. Yerel medyaya verdiği röportajda ise Rus İskender füzelerini savaşta Azerbaycan'a attıklarını ilk kez itiraf etti.Çarşamba günü yayınlanan röportajda bir diğer dikkat çeken detay, Paşinyan'ın söz konusu füzelerin ancak yüzde 10'unun patladığını ve diğerlerinin infilak etmediğini söylemesiydi.Röportajın üzerinden bir gün geçmeden Ermenistan'da fırtına koptu. Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar, Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayımladı. Perşembe sabahı yayınlanan bildiriyi Reuters haber ajansı 'son dakika' koduyla geçti, bir anda tüm dünyanın gözü Ermenistan'ın başkenti Erivan'a çevrildi.Ordunun bildirisi, Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tiran Kaçaryan'ın Paşinyan tarafından görevden alınmasının ardından geldi. Kaçaryan, Paşinyan'ın Ermenistan'ın ana askeri müttefiki olan Rusya tarafından tedarik edilen İskender füzelerinin hedefleri vurmadığı yönündeki iddialarıyla alay etmişti.FACEBOOKTAN İLAN ETTİFACEBOOK'TAN İLAN ETTİ 

Başbakan Paşinyan ise, bildiriden sonra yaptığı ilk açıklamada bir askeri darbe teşebbüsünün olduğunu söyledi ve destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı. Nikol Paşinyan, bir sonraki adım olarak istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı kovduğunu Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında açıkladı.Paşinyan, "Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" diyerek taraftarlarından meydanları doldurmalarını talep etti. Nikol Paşinyan'ın konuşmasında Erivan'daki derin çatlağın izleri su yüzüne çıktı: "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz."İlerleyen dakikalarda Nikol Paşinyan ofisinden çıktı, kendisini bekleyen taraftarlarıyla Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada muhaliflerle Paşinyan destekçileri arasında arbede yaşandı, Rus medyası kavga görüntülerini ekrana getirdi.​​​​​​​Başkent Erivan'ın birçok noktasında Paşinyan destekçileri ve muhaliflerin yumruk yumruğa kavga ettiği görüntüler peş peşe geldi, sosyal medyada bir numaralı gündem oldu.

10Akşam saatlerinde Meclis binası önünde toplanan kalabalığa karşı polis birlikleri konuşlandırıldı. Meclis binası önünde toplanan kalabalık, Paşinyan'ın yenilgiyi kabul ettikten sonra yaşanan Meclis binası baskınını akıllara getirdi.

Ordu muhtıra verdi, Paşinyan ‘darbe girişimi’ dedi... Ermenistan karıştı!

Ordu muhtıra verdi, Paşinyan ‘darbe girişimi’ dedi... Ermenistan karıştı!

Karabağ’da Azerbaycan’a yenilen Ermenistan’da şimdi de darbe krizi patlak verdi. Ermenistan ordusu, eleştirilerin hedefindeki Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası talebiyle muhtıra yayınladı. Bunu ‘darbe girişimi’ olarak niteleyen Paşinyan, Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı.

Son dakika haberi: Ermenistan'da darbe girişimi! Ordu muhtıra verdi, peş peşe açıklamalar!

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, dün sabah Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını talep eden sert bir bildiri yayınladı. Ordunun istifa çağrısını ‘darbe girişimi’ olarak nitelendiren Paşinyan ise destekçilerini sokağa çağırdı. İlerleyen saatlerde Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldı.

Ordu muhtıra verdi, Paşinyan ‘darbe girişimi’ dedi... Ermenistan karıştı

İSKENDER AÇIKLAMASI RUSYA’YI KIZDIRDI

Ermenistan ordusunun Başbakan Paşinyan rahatsızlığı, aslında muhtıradan iki gün önce patlak verdi. Paşinyan yaptığı bir konuşmada, “İkinci Karabağ Savaşı’nda elimizdeki Rus yapımı İskender füzeleri işe yaramadı. Sadece yüzde 10’u hedefine ulaşarak patladı” ifadelerini kullandı. Moskova’yı da rahatsız eden bu açıklama üzerine, Ermenistan Genelkurmay Birinci Yardımcısı Tiran Haçatryan, “Nikol askeri konuları bilmiyor. İskender füzeleriyle ilgili söyledikleri komik” değerlendirmesinde bulundu. Başbakanı tiye alan açıklamasının ardından, Haçatryan’ın görevine son verildi. Paşinyan’ın Haçatryan’ı görevden alması, Ermenistan ordusunda büyük rahatsızlık yarattı