Twitter'dan ifade özgürlüğüne darbe! Binlerce hesap siyasal nedenlerle kapatıldı.

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nin yayımlandığı raporu hazırlayan ekibin içerisinde yer alan Fazıl Alp Akış ile Ayça Alemdaroğlu'nun sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımda PKK ve FETÖ sempatizanı oldukları açıkça gözler önüne serildi. Alemdaroğlu ve Akış'ın sosyal medya hesabında Avrupa'daki PKK sempatizanlarına destek veren bazı paylaşımlar yapması, ayrıca FETÖ firarisi Aykan Erdemir gibi isimleri de "retweet" etmesi dikkati çekiyor.


Twitter'dan ifade özgürlüğüne darbe! Binlerce hesap siyasal nedenlerle kapatıldı.

'dan ne darbe! Binlerce hesap siyasal nedenlerle kapatıldı

Giriş Tarihi: 12.6.2020  14:59 Son Güncelleme: 12.6.2020  17:39

Son dönemlerde Türkiye'ye karşı yaptıkları operasyonlarla dikkat çeken  platformu , Türkiye'den 7 bin 340 hesabı sözde "manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle" kapattığını açıkladı. Twitter'ın ne darbe niteliğindeki kararına gerekçe olarak, hesapların " ve Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılmaları," ve "Bu hesaplarda Cumhurbaşkanı ’a güçlü destek ifade ediliyor olması" gibi yönleri öne sürüldü. Karar, Twitter'ın taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Twitter'dan ifade özgürlüğüne sansür!

'ın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya'dan da "devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine" karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldığı belirtildi.

ERDOĞAN'A DESTEK VEREN KİŞİLERE ENGEL!
Açıklamada, "Bu ağın teknik göstergeleri ve hesapların davranışlarına dayanarak yaptığımız analizlerde, sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AK Parti yanlısı siyasi söylemlerin yayılması için kullanıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü destek verdiği görülmüştür. Bugün 7 bin 340 hesabı arşivlerde ifşa ediyoruz" denildi.

Twitter, söz konusu hesapların belirlenmesiyle ilgili araştırmanın Avustralya Strateji Politikaları Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile birlikte yapıldığını aktardı.

We're disclosing new state-linked information operations to our public archive — the only one of its kind in the industry. Originating from the People's Republic of China (PRC), Russia, and Turkey, all associated accounts and content have been removed. https://t.co/obRqr96iYm

— Twitter Safety (@TwitterSafety) June 11, 2020

HESAPLARIN KAPATILMA NEDENLERİ DİKKAT ÇEKİYOR!
Twitter tarafından verilen kararın gerekçeleri dikkat çekiyor. Hesapların, Twitter'ın iddiasına göre "kurallara aykırı" davranışları şu şekilde sıralanıyor:

  • AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılmaları
  • Bu hesaplarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güçlü destek ifade ediliyor olması.
  • HDP'yi eleştiren ve terörizm ile ilişkilendirmeye çalışmak.
  • CHP'yi eleştirmek
  • Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini desteklemesi
  • Barış Pınarı Harekatı'nın uluslararası meşruiyetini artırmak
  • 2017'deki Erdoğan'ın gücünü artırdığı Anayasa Referandumuna destek vermek
  • Türkiye'nin Suriye, Libya ve Katar ile ilgili dış politikasını desteklemek

TARAFLI TUTUMU ORTAYA ÇIKTI!
 platformu Twitter'ın, belirli bir siyasi parti ve devlet başkanına destek ifade eden içerikleri ve hesapları kapattığını duyurması,  konusundaki taraflı bakışlarını net olarak ortaya koyuyor.

TEKNİK DEĞİL SİYASİ KARAR!
Ayrıca raporda geçen ifadeler konunun teknik bir husustan çok, siyasi bir bağlamda ele alındığını da açıkça ortaya koyuyor. Stanford'un Twitter'ın Türkiye'de kapattığı hesaplara meşruiyet sağlama girişimi raporda kullanılan ifadelerden dolayı bir itirafa dönüşüyor. Stanford, Twitter'in Türkiye'de belirli bir siyasi söylemi ifade etmeyi, desteklemeyi lemeye başladığını açıkça ifade ediyor.

TÜRKİYE KARŞITI OPERASYON SÜRECEK Mİ?
Bu bakımdan, bu sansür operasyonunun devamının da geleceği tahmin edilebiliyor. Twitter bu kapsamda askıya aldığını duyurduğu 7 bin 340 hesabı ve içeriklerini de ifşa ettiğini duyurdu.

'dan skandal karar! İfade özgürlüğüne sansür geldi! Uzmanlardan sert tepki

 platformu  ve 'da 32 bin 242 hesabı kapattığını duyurdu. Yapılan açıklamada hesapların “devlet bağlantılı enformasyon operasyonları kapsamında faaliyet gösterdiği” iddia edildi. Twitter ifade özgürlüğünü hiçe sayarak, " Erdoğan'a güçlü destek verdiği", “’nın uluslararası meşruiyetini artırmak” gibi gerekçelerle Türkiye'den 7 bin 340 hesabı kapattı. Bununla birlikte başka parti ve siyasileri destekleyen, teröre destek veren hesaplara ise dokunulmadı. , Twitter'ın kendisiyle paylaştığı veriler üzerinden rapor hazırladı. Yerli ve milli hesaplara yönelik sansür kararıyla ilgili raporu hazırlayan ekibin içerisinde HDP ve PKK sempatizanı Fazıl Alp Akış ile Ayça Alemdaroğlu’nun isimlerinin olması dikkat çekti. Skandal sansür kararının, Türkiye’ye yönelik bir operasyonun parçası olduğu açıkça görüldü. Twitter'ın aldığı bu karar, platformun taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Twitter’ın birçok trol çetesine göz yumarken AK Partili hesapları sansürlediğine dikkat çeken SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü Dr. , “Bu bir çifte standarttır” dedi.

Twitter'dan skandal karar! İfade özgürlüğüne sansür geldi! Uzmanlardan sert tepki

Twitter, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya'da tespit edilen hesapların kapatıldığını açıkladı, bu hesapları ifşa etti. Yapılan açıklamada 32 bin 242 hesabın kapatıldığı duyuruldu ve platformdan kaldırıldığı belirtildi.

TWITTER'DA PKK, FETÖ VE CHP'Yİ ELEŞTİRMEK YASAK!

Twitter, Türkiye'den içerik paylaşımı yapan ve kapatılan hesap sayısının 7 bin 340 olduğunu belirtti. Şirket, kapattığı hesaplarla ile ilgili olarak Stanford ve the Australian Strategic Policy Institute'ne verileri açtığını ve iş birliğine gittiğini açıkladı. Stanford hesapların davranışı üzerinde yapılan analizler neticesinde hesapların kapatılma nedenlerini şöyle sıraladı:

-AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılmaları
-Bu hesaplarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güçlü destek ifade ediliyor olması
-HDP'yi eleştiren ve terörizm ile ilişkilendirmeye çalışmak
-CHP'yi eleştirmek
-Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini desteklemesi
-Barış Pınarı Harekatı'nın uluslararası meşruiyetini artırmak
-2017'deki Erdoğan'ın gücünü artırdığı Anayasa Referandumuna destek vermek
-Türkiye'nin Suriye, Libya ve Katar ile ilgili dış politikasını desteklemek

TAMAMEN SİYASİ BİR TUTUM

Twitter'ın, belirli bir siyasi parti ve devlet başkanına destek ifade eden içerikleri ve hesapları kapattığını duyurması, ifade özgürlüğü konusundaki bakışlarını net olarak ortaya koyuyor. Ayrıca raporda geçen ifadeler konunun teknik bir husustan çok siyasi bir bağlamda ele alındığını da açıkça ortaya koyuyor.

TWITTER SANSÜRE DEVAM EDECEK!

Stanford'un Twitter'ın Türkiye'de kapattığı hesaplara meşruiyet sağlama girişimi raporda kullanılan ifadelerden dolayı bir itirafa dönüşüyor. Stanford, Twitter'in Türkiye'de belirli bir siyasi söylemi ifade etmeyi, desteklemeyi sansürlemeye başladığını açıkça ifade ediyor. Bu bakımdan, bu sansür operasyonunun devamının da geleceği tahmin edilebiliyor.

HANGİ METODUN KULLANILDIĞI MUĞLAK İFADELERLE BELİRTİLDİ

Twitter bu kapsamda askıya aldığını duyurduğu 7 bin 340 hesabı ve içeriklerini de ifşa ettiğini duyurdu.
Bu hesap kapatma operasyonu süreciyle alakalı olarak, hesapların hangi metotla tespit edildiği konusu muğlak ifadelerle belirtilirken bir hashtagee yazmanın hesap kapatılma nedeni olduğunu belirtmesi de ilginç hususlardan biri.

BİLİMSEL BİR VERİ YA DA TEKNİK KANIT YOK

Rapordaki diğer ilginç bir iddia bu hesapların AK Parti Gençlik Kollarıyla ilişkili olması ve devlet/hükümet tarafından organize ediliyor iddiası. Bu iki hususta da raporda hiçbir bilimsel veri yada teknik kanıt ortaya konulmuyor. Tamamen siyasi söylem olarak raporda her alan bu ifadeler Stanford Üniversitesi'nin raporlarındaki bilimselliği de sorgulamak anlamına geliyor.

TAMAMEN YANLI VE SİYASİ OPERASYON

Stanford Üniversitesi'nin Türkiye raporunda dikkat çeken bazı hususlar bulunuyor. Söz konusu raporda kapatılan hesapların AK Partili hesap olduğu iddia ediliyor, fakat burada önemli olan bazı noktalar yer alıyor.

Bazı sitelerde Twitter'da TT (Trend Topic) olmayı sağlayan sistemler satılıyor. Bu sistemler herhangi bir siyasi partinin, dizinin, kanalın, markanın hatta parasını veren herkesin kullanımına yönelik TT yapmayı sağlıyor. Bu tür sistemleri satanlar belliyken ve açık kaynak araştırması ile bulunabilirken bu hesaplara AK Partili denilmesi durumun siyasi bir operasyon olduğunu gösteriyor. Evlenme teklif edenlerin bile rahatlıkla satın alabileceği bu sistemleri bir siyasi partiye mal etmek ve diğer siyasi partileri anmamak raporun yanlı olduğunun en bariz örneklerinden biri.

RAPORU HAZIRLAYAN EKİBİN İÇİNDE HDP-PKK VE FETÖ SEMPATİZANLARI VAR

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nin yayımlandığı raporu hazırlayan ekibin içerisinde yer alan Fazıl Alp Akış ile Ayça Alemdaroğlu'nun sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımda PKK ve FETÖ sempatizanı oldukları açıkça gözler önüne serildi.

Alemdaroğlu ve Akış'ın sosyal medya hesabında Avrupa'daki PKK sempatizanlarına destek veren bazı paylaşımlar yapması, ayrıca FETÖ firarisi Aykan Erdemir gibi isimleri de "retweet" etmesi dikkati çekiyor.

İŞTE RAPORU HAZIRLAYAN EKİPTE YER ALAN İSİMLERİN SKANDAL PAYLAŞIMLARI

Alemdaroğlu'nun FETÖ firarisi Aykan Erdemir gibi isimleri de "retweet" etmesi dikkati çekti.

SETA DİREKTÖRÜ İSMAİL ÇAĞLAR: BU BİR ÇİFTE STANDART!

Twitter'ın birçok trol çetesine göz yumarken AK Partili hesapları sansürlediğine dikkat çeken SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü Dr. İsmail Çağlar, "Bu bir çifte standarttır" dedi.

İşte Dr. İsmail Çağlar'ın Sabah.com.tr'ye yaptığı açıklamalarından başlıklar:

SİVİL TOPLUMUN ORGANİZE OLMASI SUÇ DEĞİLDİR

Twitter bu hesapları "organize hareket ettikleri ve tek merkezden yönetildikleri" gerekçesi ile yasaklıyor. Öncelikle organize hareket etmek ve tek merkezden yönetilmek suç değildir. Organize hareketin ve tek merkezden yönetilmenin neticesinde şiddet çağrısı, ırkçıklık, nefret söylemi gibi suç oluşturan içerikler üretilirse bu tabii ki suçtur. Ancak organize hareket ederek muhalefet etmek suç değildir. Zaten siyaset de, sivil toplum faaliyetleri de temelde organize hareket eden insanların doğru buldukları bir fikri savunmasıdır.

HAKARET VE ŞİDDET SUÇU İŞLEYEN TROLLERİ GÖRMÜYOR

İkinci mesele ise yasaklanan hesapların siyasi pozisyonu ile ilgili. Türkiye'de organize hareket eden ve tek merkezden yönlendirilen, hakaret, şiddet çağrısı, çocuk istismarı gibi suç olan faaliyetlerde bulunan onlarca trol çetesi olduğunu biliyoruz. Mesela CHP'ye yakın isimlerin Telegram aplikasyonu vasıtasıyla örgütlenip, troll çeteleri oluşturduğuna dair haberler hem anaakım hem de sosyal medya mecralarında yer aldı.

NEFRET SÖYLEMİ ÜRETMEYEN HESAPLARI YASAKLAMAK ÇİFTE STANDART

Twitter yönetiminin bunlarla ilgili bir tedbir almazken AK Parti'ye yakın içerikler paylaşan, AK Parti politikalarını savunan ancak bunu yaparken hakaret etmeyen, nefret söylemi üretmeyen hesapları yasaklaması çifte standardın açık göstergesidir.

TWITTER'IN SKANDAL KARARINDAN SONRA İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Twitter'ın skandal kararından sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan açıklama geldi. Altun, yaptığı açıklamada Twitter'ın kara propaganda makinasına dönüştüğünü belirtti.



Fahretttin Altun'un açıklaması şu şekilde:

"Twitter adlı sosyal medya platformu bu gece yarısı yaptığı bir açıklamayla Türkiye'de 7 binden fazla hesabın kapatıldığını duyurmuştur.

Twitter'ın yaptığı açıklamada kapatılan hesapların Sayın Cumhurbaşkanımıza destek amacıyla açılan "sahte" hesaplar olduğu ve bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiası gerçek dışıdır.

Hesapların kapatılması kararına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bir şirketin almış olduğu kararı, ideolojik yaklaşımlarını bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışan birtakım eşhas tarafından hazırlanmış raporla meşrulaştırma çabası tarihi bir skandaldır.

Tek bir teknik kanıt sunulmaksızın, tamamen varsayımlardan hareketle, ilgili-ilgisiz birçok sosyal medya hesabını aynı potada eritme amacı taşıdığı açık olan bu adımın atılması, yine somut dayanaktan yoksun şekilde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ve bir siyasi hareketin zan altında bırakılması kabul edilemez.

Şeffaflık ve ifade hürriyeti kılıfına saklanmış bu ceberut yaklaşım bir kez daha göstermiştir ki, Twitter bir ticari sosyal medya kuruluşu olmanın ötesinde belirli bir siyasi ve ideolojik yaklaşımı benimseyen, bu yaklaşımına uymadığını düşündüğü tüm kullanıcılara ve aktörlere çamur atmaktan çekinmeyen bir ideolojik kara propaganda makinasına dönüşmüştür.

Çok yakın geçmişte özellikle ABD'de şahit olduğumuz tartışmalar da düşünüldüğünde, Twitter'ın siyaseten Türkiye Cumhuriyeti'ni konumlama arzusu, kuruluşun PKK ve FETÖ gibi Türkiye'ye düşman yapıların kara propaganda faaliyetlerine kol kanat germe isteği ve Türk siyasetini dizayn etme hevesi net bir şekilde görülmektedir. Geçmişte bu tür yollara tevessül etmiş birçok yapının nihayetinde nasıl bir akıbetle baş başa kaldığını bu şirkete hatırlatmak isteriz.

Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti hiçbir surette sahteciliğe, manipülasyona ve dezenformasyona geçit vermeyecek, ülkemizde ve tüm dünyada her zaman hakikati, hür düşünceyi ve dijital farkındalığı güçlendirmek için çalışmaya devam edecektir."

Bu hesap kapatma operasyonu süreciyle alakalı olarak, hesapların hangi metotla tespit edildiği konusu muğlak ifadelerle belirtilirken bir hashtage yazmanın hesap kapatılma nedeni olduğunu belirtmesi de ilginç hususlardan biri.

AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI İDDİASI
Rapordaki diğer ilginç bir iddia bu hesapların  Gençlik Kollarıyla ilişkili olması ve devlet/hükümet tarafından organize ediliyor iddiası. Bu iki hususta da raporda hiçbir bilimsel veri yada teknik kanıt ortaya konulmuyor. Tamamen siyasi söylem olarak raporda her alan bu ifadeler 'nin raporlarındaki bilimselliği de sorgulamak anlamına geliyor.


RAPORU HAZIRLAYAN EKİPTE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER!
Raporu hazırlayan ekipte, Stanford'da görevli Fazıl Alp Akış ile Ayça Alemdaroğlu isimleri de yer alırken, Alemdaroğlu'nun sosyal medya hesabında Avrupa'daki PKK sempatizanlarına destek veren bazı paylaşımlar yapması, ayrıca FETÖ firarisi Aykan Erdemir gibi isimleri de "retweet" etmesi dikkati çekiyor.

Hilâl Kaplan@hilal_kaplan

Mevzuyu “Aktrol hesaplar kapatıldı” diye duyurdunuz; “gerçekçilik” kriterinize göre bu ne demek?

+Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonuna destek verenler bile “sahte gündem” oluşturuyorsa, kapatılamayacak hesap yok demektir

Siz yine “ifade özgürlüğü” falan devam edin tabi.. https://twitter.com/akis_alp/status/1271355804743065603 …

Alp Akis@akis_alp

kullanıcıya yanıt olarak @akis_alp ve 2 diğer kullanıcıya yanıt olarak

İkinci olarak da, Twitter’ın AKP yanlısı düşünceler paylaşan hesapları kapattığını söylemek gerçekçi olmaz. Nitekim, çok sayıda böyle hesap mevcut. Dolayısıyla kapatılma kriterinin bu olmadığı kanaatindeyim Saklı Bey.

335

13:57 - 12 Haz 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

SABAH YAZARINDAN TOKAT GİBİ CEVAP: GERÇEKÇİLİK KRİTERİNİZ BU MU?

Raporu hazırlayan ekipte yer alan Fazıl Alp Akış, Twitter hesabından "İkinci olarak da, Twitter'ın AKP yanlısı düşünceler paylaşan hesapları kapattığını söylemek gerçekçi olmaz. Nitekim, çok sayıda böyle hesap mevcut. Dolayısıyla kapatılma kriterinin bu olmadığı kanaatindeyim Saklı Bey." ifadelerini kullandı.

Sabah Gazetesi yazarı Hilal Kaplan, söz konusu ifadelere "Mevzuyu "Aktrol hesaplar kapatıldı" diye duyurdunuz; "gerçekçilik" kriterinize göre bu ne demek? +Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonuna destek verenler bile "sahte gündem" oluşturuyorsa, kapatılamayacak hesap yok demektir Siz yine "ifade özgürlüğü" falan devam edin tabi.." şeklinde yanıt verdi.

DİJİTAL SATIŞ ARACILARI BİLE "SİYASİ OLUŞUM" OLARAK GÖSTERİLDİ!
Twitter, sosyal medyada dijital satış yapan ve her siyasi partinin, dizinin, kanalın, markanın hatta parasını veren herkesin kullanımına yönelik TT yapan sistemler satan kanalları dahi "siyasi oluşum" olarak gösterdi. İsteyen her kesimin bu aracılara erişip hizmet alabileceği bilinirken, sadece belirli hesapların hedef alınması, olayın siyasi bir operasyon olduğunun kanıtı. Evlenme teklif edenlerin dahi rahatlıkla satın alabileceği bu sistemleri bir siyasi partiye mal edip, diğer siyasi partileri anmamak raporun yanlı olduğunun en bariz örneklerinden biri.

İŞTE SÖZ KONUSU RAPORUN EKİBİNDE YER ALAN İSİMLERİN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIMLARI:








Twitter'dan ifade özgürlüğüne darbe! Binlerce hesap siyasal nedenlerle kapatıldı

'dan ne darbe! Binlerce hesap siyasal nedenlerle kapatıldı

Son dönemlerde Türkiye'ye karşı yaptıkları operasyonlarla dikkat çeken  platformu , Türkiye'den 7 bin 340 hesabı sözde "manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle" kapattığını açıkladı. Twitter'ın ne darbe niteliğindeki kararına gerekçe olarak, hesapların " ve Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılmaları," ve "Bu hesaplarda Cumhurbaşkanı ’a güçlü destek ifade ediliyor olması" gibi yönleri öne sürüldü. Karar, Twitter'ın taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi.