Son dakika haberi: İdlib Anlaşması maddeleri nelerdir? Türkiye ve Rusya arasında anlaşma sağlandı!.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'de bu gece saat 00.01 itibarıyla ateşkesin yürürlüğe gireceğini bildirdi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.


Son dakika haberi: İdlib Anlaşması maddeleri nelerdir? Türkiye ve Rusya arasında anlaşma sağlandı!.

Son dakika haberi:  maddeleri nelerdir?  ve  arasında anlaşma sağlandı!

Giriş Tarihi: 05.03.2020  21:14 Güncelleme Tarihi: 05.03.2020  21:35

Son dakika haberi... Başkan  ve  Devlet Başkanı  bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü. Erdoğan ve Putin görüşmesinin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında Moskova'da  sağlandı.  gerginliği hakkında alınan karar hakkında açıklama yapan Başkan Erdoğan, ateşkesin başlayacağı tarihi de duyurdu. İşte anlaşmanın maddeleri...

İdlib Anlaşması maddeleri nelerdir?

 ve  arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da  konusunda anlaşma sağlandı. Başkan  ve Rusya Devlet Başkanı  başkanlığında Moskova'da yapılan heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Erdoğan ve Rusya kritik görüşmesinden ateşkes kararı çıktı. Başkan Erdoğan ve Putin'in açıklamalarının ardından kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Lavrov ateşkesin detaylarını açıkladı. İşte bu gece yürürlüğe girecek olan anlaşmanın maddeleri...

İDLİB ANLAŞMASI MADDELERİ

İDLİP GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ'NDEKİ DURUMUN İSTİKRARLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN MUHTIRAYA EK PROTOKOL

Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki ateşkes rejiminin uygulanmasının garantörleri olarak (bundan sonra taraflar olarak anılacaktır),

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde Gerginliği Azaltma Bölgeleri Oluşturulmasına İlişkin 4 Mayıs 2017 tarihli Muhtıra ve İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin 17 Eylül 2018 tarihli Muhtıra'yı hatırda tutarak,

Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini yineleyerek,

Terörizmin tüm tezahürleriyle mücadele ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan tüm grupların ortadan kaldırılması yönündeki kararlılıklarını yinelerken, sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini kabul ederek,

Suriye ihtilafının askeri çözümünün olamayacağının ve ihtilafın yalnızca Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, Birleşmiş Milletler'in kolaylaştırıcılığında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceğinin altını çizerek,

İnsani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesinin, sivillerin korunmasının, ihtiyaç sahibi tüm Suriyelilere önkoşulsuz ve ayrım gözetmeksizin koruma ve insani yardım sağlanmasının, keza ülke içinden yerinden edilmelerin önlenmesi ile mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilen kişilerin güvenli ve gönüllü olarak Suriye'deki asıl ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasının önemini vurgulayarak,

Aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

1-İdlip gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.

2-M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3-Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 km batısı) Ain-Al-Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

İşbu Protokol, imzalandığı anda yürürlüğe girer.

Türkçe, Rusça ve İngilizce üç örnek olarak ve eşit yasal geçerliliği olacak şekilde 5 Mart 2020 tarihinde Moskova'da imzalanmıştır.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Öncelikle Sayın Putin'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Kritik gelişmelerin olduğu dönemde bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Yaklaşık 6 saat süren bir çalışma yaptık. Bu arada tesis ettiğimiz samimi diyalog kapsamında benzer ve farklı görüşte olduğumuz konuları ayrıntılarıyla görüştük. Köklü ilişkilerimizi ilerletmek en büyük arzumuzdur. Sayın Putin'i ülkemize bekliyoruz. 2028 Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de istikrarı sağlamıştık. Bölgeye yönelik saldırıları önlenmesi için gerekli tedbirleri alacaktık. Rejimin geçen mayıstan bu yana çoğalan saldırıları suküneti bozmuştur. Bunun birinci derecede sorumlusu rejimdir. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın terörist olarak ilan edilip bombalanmasını kabul edemeyiz. Rejimin zulmünden kaçan 1.5 milyon bölge halkı sınırlarımıza yığılmıştır. Rejimin amacı İdlib'i insansız hala getirip Türkiye'yi göç baskısıyla zora sokmaktır. Bu gece saat 00.01'de ateşkes yürürlüğe girecek. Amacımız bölgedeki krizin daha ileri gitmesini önlemektir. Türkiye, bu süreçte rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır. Suriye krizine, bu ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği temelinde bir çözüm bulunana kadar Türkiye, Soçi Mutabakatı dahil bölgedeki inisiyatifleri sürdürmekte kararlıdır. Bir kez daha Cenevre'de kurulan müzakere masasının kalıcı barış ve istikrarın yegane anahtarı olduğunu belirtmek istiyorum.

Moskova'da ateşkes anlaşması sağlandı! Kritik açıklamalar

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

Bugün Suriye'nin İdlib bölgesinde oluşmuş gergin durumu ele aldık. 1 Mart'ta çok namlulu roket atarla saldırı girişimi yaşandı. Türk askerleri arasında da kayıplar var. Cumhurbaşkanı'na taziyelerimizi yinelemek istiyorum. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak uzlaşabilmeyi başarıyorduk. Çözümler üretiyorduk, bugün de öyle oldu. Astana formatı çerçevesindeki formatı devma ettirme niyetini teyit etmek istiyoruz.

Suriye'nin egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden yanayız. Uluslararası terör örgütleriyle mücadelede kararlıyız.

Bugün 6 saatlik görüşme sonucu ortak bir belge hazırladık. Bu belgenin çatışmaların durdurulması ve sivillerin azaplarına son verilmesine yardımcı olacağına inanıyorum.

Ben Sayın Cumhurbaşkanına Moskova'ya geldiği için teşekkür ediyorum.Son dakika haberi: İdlib Anlaşması maddeleri nelerdir? Türkiye ve Rusya arasında anlaşma sağlandı!

Üstün diplomasi Moskova'da da farkını ortaya koydu!

Bütün dünyanın beklediği kritik  görüşmesi ’da gerçekleştirildi. Başkan  ve ’in görüşmesinden  adına müspet sonuçlar çıktı. Görüşmede Başkan Erdoğan’ın Putin’e, ‘’bölgeden çekilin, bizi Esad’la baş başa bırakın.’’ sözlerini hatırlatması Türkiye’nin kararlılığını ortaya koyarken, Rus cephesini anlaşma yoluna gitmeye sevk etti. İşte kritik ateşkesle ilgili analiz haberimiz…

ÜSTÜN DİPLOMASİ MOSKOVA'DA DA FARKINI ORTAYA KOYDU!

MOSKOVA'DA ÜSTÜN DİPLOMASİ

'nin ulusal çıkarları doğrultusunda uzun yıllardır izlediği bağımsız dış politika 'da da farkını ortaya koydu. Aynı gün içerisinde hem 'yla liderler düzeyinde müzakerelerde bulunan Türkiye, hem de ABD başkanının özel temsilcisini 'da ağırlama kabiliyetine haiz olduğunu gösterdi.

ABD VE AVRUPA, TÜRKİYE'YE DESTEK VERME NOKTASINA GETİRİLDİ

'den gelebilecek yeni bir düzensiz göç dalgasını engellemek için bölgede tüm gücüyle mücadele eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti, rejime ağır kayıplar vererek göç dalgasının önüne geçmekle kalmayıp, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'yı Türkiye'ye destek vermeleri noktasına getirdi.

TÜRK ASKERİNE YÖNELİK SALDIRININ BEDELİ AĞIR OLUR

Kendi öz kaynaklarıyla Esad rejimine ağır bedeller ödeten Türkiye, Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olduğunu ve Türk askerine yönelik herhangi bir saldırının çok ağır ödetileceğini dünyaya ispat etti.

BATILI DEVLETLERE MASA BAŞINDAN AHKAM KESMEK YOK!

Batılı devletlerin  bölgesindeki koşulları masa başından yazmasına müsaade etmeyeceğini gösteren Türkiye, sahada bizzat kendisi bulunarak bölgede kimsenin himayesinde olmadığını gösterdi.

SAVUNMAYA YAPILAN YATIRIMLAR MEYVELERİNİ VERMEYE DEVAM EDİYOR

Türk savunma sanayisine yapılan büyük yatırımlar ve emekler, meyvelerini İdlib'de de verdi. İdlib krizinde rüştünü ispat eden savunma sanayii, bu alana yapılan yatırımların ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Türkiye'nin Rusya ile gerçekleştirdiği mutabakat, ABD ve 'nin Türkiye'ye destek olmasına engel teşkil etmiyor. Aksine bölgede ABD ve Avrupa Birliği'nin istemediği Rusya'ya karşı dünyanın en güçlü ve teknolojik ordularından birine sahip olan Türkiye bulunmaz bir nimet.

TÜRKİYE, AVRUPA'YI UYKUDAN UYANDIRIYOR!

Hala üç milyondan fazla sivilin yaşadığı İdlib'de bilindiği gibi düzensiz göç tehlikesi devam ediyor. Türkiye, Avrupa'nın ilgisini İdlib üzerinde yoğunlaştırarak, derin bir uykudan da uyandırmak istiyor. Zira Avrupa ipin ucunu bırakırsa, Rusya milyonlarca göçmeni Avrupa demokrasilerine karşı silah olarak kullanma şansına sahip olabilir. Son günlerde yaşananlar, bölgede yaşanan insani krize kapsamlı ve köklü bir çözüm bulunması ihtiyacını kanıtlar nitelikte.

RUSYA İKİLİ İLİŞKİLERİ REJİMİN HIRSLARINA KURBAN ETMEDİ

Bugün Türkiye ve Rusya'nın imza attığı mutabakat, lider diplomasisini sonuç vermeye devam ettiğini gösterirken, Rusya'nın çok boyutlu ilişkilerimizi rejimin hırs ve kaprislerine kurban etmemek adına anlaşma yoluna gittiği anlaşılıyor.