Enerjide yeni dönem! Elektrik faturaları 1 Haziran’dan itibaren...

Enerjide yeni dönem! Elektrik faturaları 1 Haziran'dan itibaren değişiyor

Enerjide yeni dönem 1 Haziran'dan itibaren başlıyor. Tüketiciler 1 Haziran'dan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik kullanmayı seçerek yeşil tarifeye geçebilecek. Elektrik üreticileri de enerjinin kaynağını belgelemek zorunda olacak. Yeşil enerji kullandığını belgelemek, özellikle firmalara Avrupa'ya ihracatta rekabet üstünlüğü sağlayacak.

05 Mayıs 2021 - 08:17 - Güncelleme: 05 Mayıs 2021 - 09:22

Enerjide yeni dönem! Elektrik faturaları 1 Haziran'dan itibaren değişiyor

Giriş Tarihi: 05.05.2021  07:28 Güncelleme Tarihi: 05.05.2021  08:40

Enerjide yeni dönem 1 Haziran'dan itibaren başlıyor. Tüketiciler 1 Haziran'dan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik kullanmayı seçerek yeşil tarifeye geçebilecek. Elektrik üreticileri de enerjinin kaynağını belgelemek zorunda olacak. Yeşil enerji kullandığını belgelemek, özellikle firmalara Avrupa'ya ihracatta rekabet üstünlüğü sağlayacak.

Yeni dönem! Faturalar 1 Haziran'dan itibaren değişiyor

Enerji üretiminde kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar, yerlerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaya başlıyor. Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki toplam kurulu gücü 97 bin megavatı (MW) geçerken, doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 25'lere düştü. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Ebru Arıcı, "Türkiye'de sağlıklı bir arz-talep dengesi oluşmadığından küçük ölçekte rüzgar türbinlerini çok görmüyoruz. Ancak her ölçekte yatırım için maliyetler düşmüş durumda. Rüzgarda off grid (akülü) sistemlerin depolama maliyetlerinin düşmesi ile artacağını öngörebiliriz" dedi.

Milliyet'in haberine göre Yeşil Fatura sistemine tam olarak 1 Haziran'da geçileceğini belirten Arıcı, "Yenilenebilir enerjinin gelişmesi için olumlu bir etki sağlayacaktır. Belli bir vadede de bunun fiyatlara pozitif olarak yansıyacağını düşünmekteyiz" diye konuştu. Arıcı, bireysel rüzgar enerjisi üretiminde altyapının önemine dikkat çekerken, "Yeni kent planlama çalışmalarında, yenilenebilir enerjinin kent planlarına entegrasyonunun sağlanması önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. Enerji üretiminde dünyanın yükünü çeken fosil yakıtlar, yerlerini rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaya başlıyor. Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların 5 yıl içerisinde 2 kat artması bekleniyor.

AVRUPA'DA 5'İNCİ
7-8 yıl önce Türkiye'de doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 50'yken, bu oran yüzde 25'lere düştü. Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik miktarı, 2020'de ilk kez fosil yakıttan elde edilen düzeyi geçerken, Türkiye de Mart 2021 sonu itibarıyla 97 bin 70 MW olan kurulu gücünün yüzde 53.32'sine karşılık gelen 50 bin 790 MW'sini yenilenebilir kaynaklardan üretti. Aynı dönemde, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kurulu güç toplamı ise 62 bin 125 MW'a ulaşarak toplam kurulu gücün yüzde 64'ünü oluşturdu. Türkiye 2020'yi yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla Avrupa'da 5'inci ve dünyada 12'nci olarak tamamladı. 333 adet santralle rüzgar enerjisinin payı da yüzde 9.7'ye karşılık gelen bir kapasiteye ulaştı.

KÜÇÜK TÜRBİNLER AZ
Arıcı, yaptığı açıklamada, rüzgar türbinlerinde üretim için, öncelikle rüzgar varlığı gerektiğine dikkat çekerek, "Bu anlamda Türkiye'de sağlıklı bir arz-talep dengesi oluşmadığından küçük ölçekte rüzgar türbinlerini çok görmüyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim ki, her ölçekte yatırım için maliyetler düşmüş durumda. Rüzgarda off grid (akülü) sistemlerin ise depolama maliyetlerinin düşmesi ile artacağını öngörebiliriz" dedi.

YEŞİL TARİFE
Önümüzdeki süreçte oluşturulacak projelerle rüzgar yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini anlatan Arıcı, tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti eden Yeşil Enerji (YEK-G) sistemine 1 Haziran itibarıyla geçileceğini anımsattı. Arıcı, "Bu sistemle beraber organize YEK-G piyasası oluşacak. Bu durum hem yenilenebilir enerjiden üretim yapan tesislere ilave bir katkı sağlayacak, aynı zamanda da Avrupa ülkelerine ihracat yapan -ki toplam ihracatımızın yüzde 50'sidir- tesisler için yeşil mutabakat çerçevesinde ihtiyaç duydukları pazarı oluşturacak. Yenilenebilir enerjinin gelişmesi için olumlu bir etki sağlayacaktır. Belli bir vadede de bunun fiyatlara pozitif olarak yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.

DEPOLAMA İLE GÜVENLİ ARZ
Elektrik depolama tesislerinin şebekeye entegre edilmesinin önünü açan düzenlemenin, yenilenebilir enerji sistemlerinin kapasitesini artıracağını da vurgulayan TÜREB Başkanı Ebru Arıcı şöyle konuştu: "Bugün yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi ile ilgili en önemli sorun, dengesiz üretimin sistemlere etkisidir. Bu nedenle, depolama ile birlikte sistem güvenilirliğinin de artacağını düşünüyorum. Bu durum da rüzgar projelerinin kapasite arzında olumlu bir etki yaratacaktır."

KENT PLANINA ENTEGRE ENERJİ
Vatandaşların bireysel olarak kuracağı rüzgar santrallerinde, yeterli rüzgar alan ve izinler açısından uygun bölgelerin önemine dikkati çeken TÜREB Başkanı Ebru Arıcı, "Bireysel üretimlerde en önemli konu, mevcut planlama altyapısının bu tür projelere olanak verecek düzenlemeler içermiyor olması. Bu nedenle, yeni kent planlama çalışmalarında, yenilenebilir enerjinin kent planlarına entegrasyonunun sağlanması önem arz ediyor. Konu, imar yönetmeliklerinde de ele alınmalı" görüşünü dile getirdi.

İHRACATTA ÖNE ÇIKMAYI SAĞLAYACAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Yeşil Tarife ya da "Yeşil Fatura" uygulaması kapsamında enerji temin etmek isteyen tüketicilerin elektrik faturalarında, söz konusu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren özel bir işaret bulunuyor. Bununla aboneler sadece rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji, güneş enerjisi gibi kaynaklardan üretilen elektriği kullanabiliyor. Meskenlerin yanı sıra ticarethane, tarım ve sanayi işletmelerinde de bu tarifeye geçilebiliyor. Yeşil Tarife şu an itibarıyla standart elektrik kullanımından daha yüksek fiyata mal oluyor. Bu tarifelerden yararlanmak isteyenler elektrik tedarik şirketlerine başvuruda bulunuyor. Bu sistemin özellikle enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağladığını belgelemek isteyen firmalara avantaj sağlayacağı öngörülüyor. Bu firmaların, söz konusu belgelerle Yeşil Mutabakat kurallarını işletmeye başlayan Avrupa'ya ihracatta rekabette öne çıkacağı belirtiliyor.

DENİZ SAHALARI
Deniz sahalarında offshore rüzgar yatırımları için 2018'den beri yoğun çalışma sürdürüldüğünü ifade eden Arıcı, "Offshore rüzgar enerjisi santrali (RES) yol haritası ve lojistik altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere. TÜREB olarak Türkiye Offshore RES Yol Haritası ve rüzgar elektrik santrallerinin kurulumlarına yönelik teknik, ekonomik ve çevresel etki çalışmalarına destek vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Sözcü Gazetesi yalana doymuyor! Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş'tan Sözcü Gazetesi'ne tokat gibi cevap

Giriş Tarihi: 04.05.2021 Güncelleme Tarihi: 04.05.2021 

SON DAKİKA: CHP'li çukur medyasının elebaşı SÖZCÜ'nün yalanına tokat gibi cevap: Destek 3 bin 4 lira 63 kuruş 

Muhalefet yandaşı  yalan haberlerine bir yenisini daha ekledi. Ticaret Bakanı Dr. 'tan hükümeti hedef alarak esnaf destekleri üzerinden  yapan Sözcü Gazetesine tokat gibi cevap.

Sözcü Gazetesi yalana doymuyor! Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş'tan Sözcü Gazetesi'ne tokat gibi cevap

Ticaret Bakanı Dr. 'nin "İktidar, pandemide dibe vuran esnafı şoke etti. Al sana destek!" başlıklı manşet haberin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

MUŞ: "DÜN YALANLADIK. BUGÜN MANŞET YAPMIŞLAR

Dr. Mehmet Muş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından Sözcü Gazetesi'nin manşetini paylaştı ve "Dün yalanladık. Bugün manşet yapmışlar. 3000+4,63 TL destek almış esnafı, sadece 4,63 destek almış gibi yazmışlar. Kamuoyunu bir kez daha bilgilendirmiş olalım. Bu manşet gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı.

BAKAN MEHMET MUŞ, DÜN DE YALANLADI

Dr. Mehmet Muş, dün de "Aydın'da restoran işleten Cem Emre Akıncı, devletin "ciro kaybı desteğine" başvuru yaptı. Akıncı'nın hesabına 4 lira 63 kuruş yatırıldı" başlıklı haberi yalanlamıştı.

Dr. Mehmet Muş, "Bilgi yanlışlığını düzeltelim; Gelir kaybı desteğinden hakedilen tutar ciro kaybı desteği ödemelerinden mahsup edilmektedir. Söz konusu şahsın hakettiği toplam tutar 3.004,63 TL olup, kişiye gelir kaybı desteği olarak 3000 TL ödenmiştir. Yani kişi 3000+4.63 TL almıştır" ifadelerini kullanmıştı.

SON DAKİKA: 'li çukur medyasının elebaşı 'nün yalanına tokat gibi cevap: Destek 3 bin 4 lira 63 kuruş

Son dakika haberi!  yandaşı çukur medyasının elebaşı  gazetesinin bir yalanı daha saatler geçmeden deşifre edildi. Bir esnafa devletin “4 lira 63 kuruş” yardım ettiği yalanını haber yapan SÖZCÜ’nün yaptığı haberde verilen desteğin 3 bin 4 lira 63 kuruş olduğu ortaya çıktı.

SÖZCÜ'nün yalanına tokat gibi cevap

CHP yandaşı çukur medyasının elebaşı SÖZCÜ gazetesinin bir yalanı daha saatler geçmeden deşifre edildi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde annesinin adına kayıtlı restoranı olan Cem Emre Akıncı, yiyecek-içecek sektöründeki işletmelere yönelik ciro kaybı desteklerine başvuru yaptı.



SKANDAL MANŞET
Yapılan başvuru sonrası esnafın hesabına önce 3 bin TL ardından geri kalan 4 lira 63 kuruş yatırıldı. Haberin Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yalanlanmasına rağmen olayı manşetine taşıyan SÖZCÜ, "AL SANA DESTEK" manşetiyle yalanı okuyucularına duyurdu.



İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, CHP'li çukur medyasının haberlerinde Aydın'ın Kuşadası ilçesinde restoran işleten bir esnafa, devletin "ciro kaybı desteği" olarak sadece "4 lira 63 kuruş" verdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakan Muş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Aydın-Kuşadası'ndaki bir esnafa ciro kaybı desteği olarak sadece 4,63 lira verildiği iddialarına yanıt verdi.

Bir bilgi yanlışlığı olduğunu belirten Muş, gelir kaybı desteğinden hak edilen tutarın ciro kaybı desteği ödemelerinden mahsup edildiğini hatırlattı. Muş, "Söz konusu şahsın hak ettiği toplam tutar 3 bin 4,63 lira olup, kişiye gelir kaybı desteği olarak 3000 lira ödenmiştir. Yani kişi '3000+4,63' lira almıştır." ifadelerini kullandı.


BU MANŞET GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR
Açıklamalarına ve iddiayı yalanlamalarına karşın CHP yandaşı SÖZCÜ'nün olayı yeniden manşet yapılmasına da tepki gösteren Muş, "3000+4,63 lira destek almış esnafı, sadece '4,63 lira' destek almış gibi yazmışlar. Kamuoyunu bir kez daha bilgilendirmiş olalım. Bu manşet gerçeği yansıtmamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü'den yine provokasyon! Yalan haber patladı!SÖZCÜ'DEN YİNE PROVOKASYON! YALAN HABER PATLADI!

Sözcü yine şaşırtmadı! Yalan haberine yanıt geldiSÖZCÜ YİNE ŞAŞIRTMADI! YALAN HABERİNE YANIT GELDİ

Sözcü gazetesinin yalanları saymakla bitmiyor!SÖZCÜ GAZETESİNİN YALANLARI SAYMAKLA BİTMİYOR!

Bu haber 903334 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...