Darbeci Hafter çark etti! Köşeye...

Darbeci Hafter çark etti! Köşeye sıkışınca ateşkes isteyen Halife Hafter'in baltaladığı barış girişimleri!.

Savaş ağası Hafter için Libya'ya gelen Rus paralı askerler, ilk kez cephede görüntülendi. Trablus çevresinde tuzaklanan mayınları Türk ordusu temizlemeye başladı. ABD ise, beklenen hamleyi yapıyor. Libya'da Trablus ve çevresini kaybettikten sonra Sirte'ye sıkışan savaş ağası General Halife Hafter, bu kez çizgiyi aştı. Hafter, kaybettiği yerlerde geride toplu mezarlar, vahşet ve enkaz bıraktı.

12 Haziran 2020 - 15:03 - Güncelleme: 12 Haziran 2020 - 15:52

Darbeci Hafter çark etti! Köşeye sıkışınca  isteyen 'in baltaladığı barış girişimleri!

Giriş Tarihi: 12.6.2020  14:54 Son Güncelleme: 12.6.2020  15:03

'da Ulusal Mutahakat Hükümetine bağlı güçlerin darbeci Hafter'e karşı yürüttüğü operasyonlarda peş peşe başarılar elde etti. İyice köşeye sıkışan Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri , yenilgilerin ardından siyasi çözüm çağrıları yapmaya başladı. Ülkedeki krize son vermek amacıyla pek çok uluslararası girişimi akamete uğran darbeci  anlaşmalarını hiçe sayarak saldırılarına devam etti.

Darbeci Hafter çark etti! Köşeye sıkışınca ateşkes isteyen Halife Hafter'in baltaladığı barış girişimleri!

Libya ordusu karşısında aldığı art arda yenilgiler sonrası ateşkes ve siyasi çözüm çağrıları yapmaya başlayan Halife Hafter'in, ülkede kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması için yürütülen birçok uluslararası girişimi kabul etmediği ve her defasında müzakere görüşmelerini baltaladığı biliniyor.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter, ülkedeki krize çözüm bulmak için Aralık 2015'te "Libya Siyasi Anlaşması" ile başlayan ve günümüze kadar gerçekleştirilen pek çok uluslararası girişimi akamete uğrattı, ateşkes anlaşmalarını hiçe sayarak saldırılarına devam etti.

Ancak son zamanlarda özellikle batı bölgelerinde ordu güçleri karşısında uğradığı hezimetin ardından bir anda ateşkes ve siyasi çözüm arayışına yöneldi.

DARBECİ HAFTER ATEŞKES ÇAĞRILARINI GÖRMEZDEN GELDİ

Hafter ve müttefikleri bu kapsamda 6 Haziran'da Mısır'ın başkent Kahire'de toplandı. Yapılan görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla "Kahire Bildirgesi" isimli bir girişimi duyurdu.

Uzun süredir ülkede siyasi çözüm için yürütülen tüm diplomatik çabalara kulaklarını kapatan Hafter, Kahire Bildirgesi'yle Libya'ya yönelik yeni bir siyasi girişim başlattıklarını ve 8 Haziran itibarıyla ülke genelinde ateşkes çağrısı yaptıklarını açıkladı.

Ancak Hafter'in, daha önce 12 Ocak'ta sağlanan ateşkes, 19 Ocak'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya konulu konferans ve Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Ulusal Diyalog Konferansı (Gadamis) gibi birçok girişimdeki ateşkes çağrılarını görmezden geldiği biliniyor.

İŞTE HALİFE HAFTER'İN BALTALADIĞI BARIŞ GİRİŞİMLERİ!

17 ARALIK 2015 LİBYA SİYASİ ANLAŞMASI

BM girişiminde 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde gerçekleştirilen Libya Siyasi Anlaşması'yla Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Milli Genel Kongre Meclisi; Trablus'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulması konusunda anlaştı.

UMH Başkanlık Konseyi başkanlığına Fayiz es-Serrac getirildi.

BM Güvenlik Konseyi, 2259 sayılı kararla UMH'yi Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.

Libya Siyasi Anlaşması'yla UMH Başkanlık Konseyi uluslararası meşruiyet kazanmış oldu.

Hafter, UMH'nin kendini görevden alma yetkisi olduğu için anlaşmaya karşı çıktı. UMH Başkanlık Konseyi'nin sunduğu hükümet listeleri Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadı.

Hafter, UMH Başkanık Konseyi'ni çalışmaz hale getirmek için Konsey üyelerine baskı yaparak 9 üyeden 4'ünün çekilmesine neden oldu. Hafter'in bütün bu çabalarına rağmen UMH'nin uluslararası meşruiyeti devam etti.

25 TEMMUZ 2017 PARİS BANLİYÖ TOPLANTISI

Hafter'in en önemli destekçilerinden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Paris'in La Celle Saint-Cloud banliyösünde 25 Temmuz 2017'de Libya Başbakanı Serrac ve Hafter bir araya geldi.

Taraflar ateşkes yapılması, Libya Siyasi Anlaşması'nın tekrar uygulamaya girmesi ve 2018 baharında seçime gidilmesi konularında anlaştı.

29 MAYIS 2018 PARİS KONFERANSI

Paris Banliyö Toplantısı'nda tarafların mutabık kaldığı "2018 baharında seçimlerin yapılması" kararı hayata geçirelemedi. Taraflar, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ev sahipliğinde yeniden Paris'te bir araya geldi.

Türkiye, Cezayir, Katar ve Tunus'un yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Kuveyt'in de temsilci gönderdiği konferansa 20 devlet temsilcisi katıldı.

Konferansta taraflar, seçimlerin anayasal temellerininin atılması, 16 Eylül 2018'e kadar gerekli seçim yasalarının hazırlanması ve 10 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin yapılması kararı aldı.

Ancak Hafter destekçisi milletvekillerinin oyalama taktikleri ve seçimlere yönelik anayasal süreci baltalayan çabaları, alınan kararların hayata geçmesine engel oldu.

12-13 KASIM 2018 PALERMO KONFERANSI

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin ev sahipliğinde İtalya'nın Sicilya adasınıdaki Palermo kentinde Hafter ve Serrac tekrar bir araya geldi.

Türkiye, Mısır, Rusya, ABD ve Cezayir'in de katıldığı konferansa 38 ülke heyet gönderdi.

Konferansta 2019 baharında seçimlerin yapılması kararlaştırıldı.

27 ŞUBAT 2019 ABU DABİ TOPLANTISI

Libya sahasında Hafter'in diplomatik, siyasi, askeri ve mali alandaki bir numaralı destekçisi olan BAE'nin başkenti Abu Dabi'de, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Hafter ve Serrac bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantıda herhangi bir anlaşma imzalanmadı ancak BM Libya Özel Temsilciliği bir tarih açıklamadan Libya'daki geçiş dönemini sona erdirerek genel seçimlerin yapılması konusunda tarafların anlaştığını duyurdu.

14 NİSAN 2019 GADAMİS KONFERANSI

BM Libya Özel Temsilciliği'nin Libya'daki anlaşmazlığın çözümü için ortaya koyduğu uluslararası yol haritasının bir parçası olarak ülkedeki tüm aktörlerin katılımıyla 14 Nisan 2019'da Libya'nın Gadamis kentinde "Ulusal Diyalog Konferansı" düzenlenmesi bekleniyordu.

Libyalıların ülke topraklarında kendi aralarında gerçekleştirmeleri planlanan bu girişim için BM uzun süre hazırlık yaptı. Ancak Hafter bu konferansa günler kala BAE ve Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından ani bir adımla 4 Nisan 2019'da başkent Trablus'a saldırı emri verdi ve ülkeyi yeni bir şiddet sarmalına itti.

Bu dönemde Ulusal Diyalog Konferansı için Trablus'u ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 4 Nisan'da başkente Hafter'in bombardımanı altında girdi.

Hafter'in bu saldırısının özellikle ülkedeki tüm aktörlerin bir ateşkes içinde diyaloğu beklediği dönemde olması Trablus hükümetinde öfke ve şaşkınlığa yol açtı.

13 OCAK 2020 MOSKOVA TOPLANTISI

Türkiye ve Rusya'nın ortak çağrısıyla 12 Ocak'ta devreye giren ateşkesten bir gün sonra Moskova'da Türk ve Rus heyetler ile Libya'daki taraflar arasında ayrı ayrı görüşmeler yapıldı.

Türk heyeti, Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturdu. Rus heyeti ise Hafter ve siyasi müttefiki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih'i ikna etmeye çalıştı.

Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamadı ve sabaha kadar süre istedi. Hafter, gece yarısı Rus muhataplarını da şaşırtarak sürpriz biçimde Moskova'daki müzakere masasından kalkarak Rusya'dan ayrıldı.

19 OCAK 2020 BERLİN KONFERANSI

Berlin'de düzenlenen Libya konulu konferans, ülkede kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla yürütülen önemli uluslararası girişimlerden biri olarak öne çıkıyor.

Almanya'nın BM ile düzenlediği konferansa BMGK daimi üye ülkeleri; ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin'in yanı sıra Türkiye, İtalya, Cezayir, Mısır, BAE ile BM, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği'nden temsilciler katıldı. Konferansa katılan Serrac ve Hafter karşı karşıya gelmedi.

Ancak Hafter, Libya'da ateşkesin yanı sıra taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri ve BM'nin silah ambargosuna uymaları çağrısında bulunulan Berlin Konferansı'ndan bir gün sonra Trablus'u bombaladı.

Buna ek olarak uluslararası aktörlerin Berlin Konferansı için toplandığı sıralarda, konferansın başlamasından sadece bir gün önce 18 Ocak'ta, ülkenin doğusundaki Hafter yanlısı silahlı grup ve kabileler Petrol Hilali diye isimlendirilen bölgede petrol üretim tesislerini ve ihracat limanlarını kapattıklarını duyurdu.

ŞUBAT 2020 CENEVRE 5+5 ASKERİ KOMİTE TOPLANTILARI

BM'nin Libya'ya ilişkin sunduğu ve Berlin Konferansı'na katılan ülkelerin desteklediği çözüm haritasında, kalıcı ateşkesi sağlamak için iki taraftan 5'er temsilcinin katıldığı 5+5 askeri görüşmeler, ekonomik müzakereler ve siyasi görüşmeler olmak üzere karşıt tarafları bir araya getirecek üç ayrı yol haritası ortaya konmuştu.

BM himayesinde 18 Şubat'ta İsviçre'nin Cenevre kentine başlayan askeri komite toplantılarına Libya hükümeti ve Hafter'i temsilen 5'er güvenlik temsilcisi katıldı.

Ancak Hafter'e bağlı milislerin, görüşmeler devam ederken Trablus'a yönelik saldırılarını sürdürmesi üzerine Libya hükümeti, 19 Şubat'ta Cenevre'deki görüşmeleri askıya aldığını duyurdu.

Libya hükümeti, barışçıl çözümlerin ve anlaşmaların defaatle reddedilmesi karşısında Hafter ile görüşmeyi ve darbeci generalin ülkenin geleceğinde bir rolü olmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Son dakika: Libya'da Hafter güçlerinin yaptığı katliamların toplu mezarları için flaş açıklama |

Son dakika... Hafter çizgiyi aştı, ABD peşine düştü!

Savaş ağası Hafter için Libya'ya gelen Rus paralı askerler, ilk kez cephede görüntülendi. Trablus çevresinde tuzaklanan mayınları Türk ordusu temizlemeye başladı. ABD ise, beklenen hamleyi yapıyor.Libya'da Trablus ve çevresini kaybettikten sonra Sirte'ye sıkışan savaş ağası General Halife Hafter, bu kez çizgiyi aştı.2Hafter, kaybettiği yerlerde geride toplu mezarlar, vahşet ve enkaz bıraktı. Kısa süre önce Halife Hafter'e bağlı milislerin işgalinden kurtarıldıktan sonra birbiri ardına toplu mezarların bulunduğu Terhune vilayeti, ortaya çıkan vahşetin şokunu yaşıyor. Toplu mezarlardan çıkarılan 150'den fazla cesetten bazıları kadın ve çocuklara ait.

Libya ordusu, hastane ve konteynerde yakılmış, su kuyusuna atılmış, bir araziye gömülmüş cesetler buldu. Hafter milislerinin, işkence yaptıkları kurbanları konteynerde yakarak infaz ettikleri belirlendi.Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Terhune ve diğer bölgelerdeki toplu mezarları 'dehşet verici' olarak tanımladı, şeffaf bir soruşturma yürütülmesini istedi.

Toplu mezarların tespit edildiği Terhune'de bir yandan savaş nedeniyle evlerini terk edenler şehre dönerken, sıkı güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Şehrin farklı yerlerine birçok güvenlik noktası kuruldu.

Hafter canlı canlı gömmüş: Toplu mezarlardan işkence sonucu öldürülmüş insan cesetleri çıkıyor

Libya’da darbeci Hafter’den kurtarılan bölgelerde hastaneler, kuyular ve toplu mezarlardan işkenceyle öldürülmüş insan cesetleri çıkmaya devam ediyor. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, dünyayı dehşete düşüren katliamlarla ilgili “Gelen ilk raporlar onlarca tutuklunun canlı canlı gömüldüğünü ortaya koyuyor” dedi.

Libya’da terörist Halife Hafter ve en büyük destekçisi BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in savaş suçları ortalığa saçıldı.

Libya’da terörist Halife Hafter ve en büyük destekçisi BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in savaş suçları ortalığa saçıldı.

Darbeci Hafter ve destekçilerinin insanlık suçlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Hafter’den alınan bölgelerde hastanelerden, kuyulardan ve toplu mezarlardan işkenceyle öldürülmüş insanların cesetleri çıkmaya devam ediyor.

Toplu mezarların tespit edildiği Terhune'de bir yandan savaş nedeniyle evlerini terk edenler şehre dönerken, sıkı güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Şehrin farklı yerlerine birçok güvenlik noktası kuruldu.Sahada ise Türk ordusu Trablus çevresinde Hafter milislerinin tuzakladığı mayınlar ve patlayıcıları temizlemeye başladı.Anadolu Ajansı, Türk Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri'ne ait bomba imha uzmanları, Özel Kuvvetler, SAS ve SAT unsurlarının bölgede olduğunu bildiriyor.​​​​​​​Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı ekipler, bölgede koruyucu kıyafetleri, modern ekipmanları, robotik sistemleri, milli teknolojileri ve teknik saha tecrübelerini kullanıyor. Libya'da şimdiye kadar patlayan mayınlar 27 can aldı, onlarca insan yaralandı.​​​​​​​Libya ordusu halihazırda Sirte'de Hafter milislerini çembere almış durumda. Kent çevresinden yer yer patlama sesleri duyulurken, Hafter mevzileri füzelerle vuruluyor.​​​​​​​Çatışmaların sürdüğü noktalarda Libya ordu birlikleri, Hafter güçlerinden bir Mi-35 helikopter ele geçirdi.

10Yerel kaynaklar, Hafter saflarında yer alan Rus paralı askerler Wagner Grubu'na ait görüntüleri paylaştı. Rus paralı askerler, Libya'daki cephe hattında ilk kez kayda alındı.​​​​​​​Trablus'un kurtarılmasıyla bölgeden çekilen Wagner Grubu'nu, Moskova yönetimi inkar ediyor. Rusya, geçtiğimiz haftalarda Hafter'e destek vermek için savaş uçakları göndermişti.​​​​​​​ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın gündeme getirdiği ateşkes anlaşmasının silahların susmasına yardım edebileceğini ancak çözüm için en iyi yolun BM öncülüğündeki bir anlaşma olduğunu duyurdu.​​​​​​​Washington adına açıklamayı, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu sorumlusu müsteşar vekili David Schenker yaptı. Schenker ayrıca, savaş ağası Hafter'in özel jetinin Venezuela'ya indiği yönündeki haberleri de araştırdıklarını aktardı.​​​​​​​Libya'da son günlerde çatışmalar Sirte önünde yoğunlaşmış durumda. Türkiye destekli Libya ordusunun Sirte önlerine kadar geldiğini aktaran Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Akdeniz kıyısındaki kentin kurtarılmasıyla doğu kapısının tamamen açılacağını belirtiyor.​​​​​​​Peki son aylarda Libya'da dengeler nasıl değişti? New York Times, Mayıs ayında yayınladığı bir haberde, Türkiye destekli güçlerin Libya'da elde ettiği zaferlerin General Halife Hafter'in planlarına büyük darbe vurduğunu bildirmişti. Haberde, söz konusu zaferlerin Türkiye'nin Libya'da mücadele eden yabancı ülkeler arasında belirleyici bir güç olarak yerini alışına işaret ettiği vurgulanmıştı. Haberde ayrıca Hafter güçlerinin eline yeni ulaşan Rus hava savunma sistemlerinin SİHA'larla yok edildiği kaydedilmişti.​​​​​​​NYT'nin haberi şöyle devam ediyordu: "Zaferler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak'ta asker ve SİHA'lar göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini, çarpıcı bir şekilde değiştirdi. Bu, Türkiye'nin 100 yıldan uzun süre önce Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi."​​​​​​​

​​​​​​​Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin bir brifinginin 'Artık Türkiye'nin Libyası oldu' başlığını taşıdığını söyleyen New York Times, Hafter'in bir yıldan uzun süre önce Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlattığını ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu destekçilerini Libya'nın geleceğinde önemli bir rol oynama konumu sağladığını vurgulamıştı..​​​​​​​Ancak gazete, Mayıs ayında Trablus hükümetine sadık güçlerin ele geçirdikleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin satın aldığı, Rus malı bir hava savunma sistemiyle geçit töreni yaptıkları ve bunun Hafter'in en güçlü iki dış destekçisini hedef alan bir aşağılama olduğunu kaydetmişti.

20New York Times, Türkiye'nin Libya'daki başarılarının darbeci Abdülfettah El Sisi'nin önderliğindeki Mısır'da kaygı yarattığını ve Ankara'nın yeni nüfuzunu Libya'da daimi bir askeri varlık elde etmek için kullanma ihtimalinin, Kahire'de alarm zillerinin çalmasına yol açtığını belirtmişti.​​​​​​​Libya ordusu, yaklaşık 1 yıllık kuşatmayı tamamen bitirmek ve Hafter güçlerini yenilgiye uğratmak için geçen ay Öfke Volkanı Operasyonu'na girişmişti. Ordu birlikleri, 18 Mayıs'ta ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Üssü'nü Hafter'den kurtarmış ve birçok ilçe ile yerleşim yerini milislerden temizlemişti.​​​​​​​Türk üretimi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Hafter'e Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından verilen Rus hava savunma sistemi Pantsir'leri imha etmesi ise, tüm dengeleri alt üst etti

 

ABD Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Jeff Harrigian da, Rusya'nın sonraki adımlarına işaret etti: "Rusya, Libya'da kıyılardaki üsleri ele geçirirse bir sonraki adımı uzun menzilli Geçişe Kapatma ve Alan Hakimiyeti (A2AD) silahlarını (hava savunma sistemleri) oraya yerleştirmek olacaktır. O gün geldiğinde, Avrupa'nın güney kanadı için büyük bir güvenlik kaygısı söz konusu olacaktır" dedi.​​​​​​​İç savaş ülkesi, Libya, Türkiye ve Trablus yönetimi arasında Kasıma ayında imzalanan bir anlaşmayla dünya gündemine girdi. Söz konusu anlaşma, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarını belirliyordu. Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ı şoka uğratan anlaşma, beklendiği gibi bölgede depreme yol açtı.

30Uluslararası toplum anlaşmanın yol açtığı sarsıntıyla çalkalanırken, İngiliz The Guardian gazetesi, Libya'ya Sudan'dan yeni paralı askerlerin geldiğini manşetinden duyurdu. Habere göre, yüzlerce paralı asker Libya'ya getirilmişti. Sudanlı bir komutanın verdiği bilgiye göre, Aralık ayı itibarıyla 3 bin kadar Sudanlı paralı asker General Hafter için Libya'daydı. Militanların liderlerinden biri, "Paralı asker olduğumuzu biliyorum, onur ve şerefimiz için savaşmıyoruz. Buradaki misyonumuzu tamamlayınca evimize döneceğiz" demişti.​​​​​​​Türkiye ise, Akdeniz'deki müttefiki Libya için 2019'un son günlerinde yeni bir hamle yaptı, asker gönderme tezkeresini meclise getirdi ve çıkan sonucun ardından Türk birlikleri Libya'ya gitmeye başladı.​​​​​​​40 yılı aşkın bir süredir Libya siyasi arenasında yer alan General Hafter, 1969'da askeri bir darbeyle Kral İdris'i deviren Albay Muammer Kaddafi önderliğindeki subaylar arasındaydı. Ama 1980'lerde Çad ile çatışmalara giren Libya askerlerinin başında görevlendirilmesi ile kaderi değişti. Libya, Fransızların desteklediği Çad'a yenildi, 1987'de 300 askeri ile birlikte Hafter de esir alındı.​​​​​​​Serbest bırakıldığında Kaddafi onu hain ilan etmişti. Hafter 20 yılını eski Libya liderini devirmek üzere harcayacaktı. Bunu ABD'nin Virginia eyaletinde sürgünde yaptı. Burada muhalif Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin askeri lideri olarak görev yaparken ABD istihbarat teşkilatı CIA ile işbirliği halinde çalıştığı tahmin ediliyordu.​​​​​​​Kaddafi döneminde Hafter tipik bir hain olarak görülüyor, ABD'ye kaçışı ile askeri okullarda olumsuz örnek vaka olarak anlatılıyordu. Libya'yı 1969'dan 2011'e kadar demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi, muhaliflerden kaçmaya çalışırken yakalanıp linç edilmiş ve Kuzey Afrika ülkesinde bir sayfa kapanmıştı.​​​​​​​Hafter, Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın başladığı 2011'de Libya'ya dönerek ülkenin doğusundaki muhalif güçlere komuta etti. Kaddafi düştükten sonra Hafter iki yıldan uzun süre yargılandı. Şubat 2014'te televizyona çıkıp kurulan hükümete karşı ayaklanmaları çağrısı yaptı.​​​​​​​Libya'nın doğusundaki Bingazi'yi Şubat 2016'da kontrolü altına alan Hafter, Derne'ye kadar ilerledi. Peşinden Akdeniz sahil şeridinde Petrol Hilali adıyla bilinen bölgedeki limanları ele geçirdi. Aynı yılın Eylül ayında kendisini mareşal ilan etti. Hafter Libya tarihinde mareşal rütbesine gelen ilk asker olmuştu.​​​​​​​Doğudaki kentlerden sonra batıya, Trablus'a yönelen Hafter, Ocak 2015'te BBC muhabiri Feras Kilani'ye bir röportaj vermişti. Kilani, Hafter'i "Eski tarz asker olarak siyasete inancı yok görünüyor" cümlesiyle tarif ediyor. Kilani, Hafter'e "Ülkenin yeni Kaddafi'si olmayı mı planlıyorsunuz?" diye sorduğunda ise "Hayır" diye yanıtlamıştı öfkeyle.​​​​​​​Nüfusu 6.4 milyon olan Kuzey Afrika ülkesinin yüzölçümü 1.77 milyon kilometrekare. Libya, seyrek nüfuslu olmasına rağmen dünyanın en kaliteli petrol rezervlerinin üzerinde oturuyor. Bu rezervler, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yarısından ve devlet gelirlerinin yüzde 75’inden daha fazlasına karşılık geliyor. OPEC üyesi Libya, varlığı kanıtlanmış petrol rezervleri arasında büyüklük açısından Afrika’da birinci, dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor.​​​​​​​Herhangi bir resmi istatistik mevcut değil ancak birçok araştırmacı nüfusun üçte birinin işsiz ve yoksul olduğunu ve bu sayının genç Libyalılar arasında daha da yüksek olduğunu söylüyor.

40Doğuda Mısır, güneydoğuda Sudan, güneyde Nijer ve Çad ile batıda Cezayir ve Tunus ile komşu olan Libya toprakalrı, 16. yüzyıldan 1911 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olarak varlığını sürdürdü. 1911'de Trablusgarb Savaşı'nın ardından İtalya tarafından işgal edilen Libya, 1951 yılında bağımsızlığını kazandı.

Bu haber 291363 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...