Beyin Ölümü Nedir? Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar...

Beyin Ölümü Nedir? Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar İyileşir Mi, Kaç Gün Yaşar?

Beyin ölümü, hastanın temel fonksiyonlarından tamamen yoksun kalması ve tıbben ölü kabul edilmesi demektir. Temel kriterlere göre bir hastanın tıbben ölü sayılması için kalbinin durması değil beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir.   Bu tanıyı koyabilmek işin çeşitli kriterlere uymak ve bir dizi test yapmak gerekir. Apne testi ile birlikte hastanın beyin sapı reflekslerinin tamamen yok olup olmadığı kontrol edilir. 

11 Aralık 2017 - 19:17

Beyin Ölümü Nedir? Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar İyileşir Mi, Kaç Gün Yaşar?

Giriş Tarihi: 10.12.2017 Güncelleme Tarihi: 11.12.2017 

Beyin ölümü, genellikle kafa içi lezyonları ile birlikte görülür. Kafatasının arkasında yer alan beyin sapının, işlevlerini yerine getirememesiyle oluşan beyin ölümünde, hastanın bilinci tamamen kapanır. Sadece bir süre daha kalbi atmaya ve iç organları çalışmaya devam eder. Beyin ölümü gerçekleşen hasta tekrar iyileşebilir mi ve ömür beklentisi nedir? Sizin için merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Beyin Ölümü Nedir? Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar İyileşir Mi, Kaç Gün Yaşar?

 Beyin ölümü ile bitkisel hayat birbirinden farklı terimlerdir. Bitkisel hayatın en önemli farklarından biri hastanın düşük de olsa hayata geri dönme ihtimalinin bulunmasıdır. Beyin ölümünde ise, kalp atmaya devam eder fakat solunum beynin kontrolünde değildir. 

 Beyin Ölümü Nedir? 

 Beyin ölümü, hastanın temel fonksiyonlarından tamamen yoksun kalması ve tıbben ölü kabul edilmesi demektir. Temel kriterlere göre bir hastanın tıbben ölü sayılması için kalbinin durması değil beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir. 

 Bu tanıyı koyabilmek işin çeşitli kriterlere uymak ve bir dizi test yapmak gerekir. Apne testi ile birlikte hastanın beyin sapı reflekslerinin tamamen yok olup olmadığı kontrol edilir. 

 Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar İyileşir mi? 

 Beyin ölümü gerçekleşen hastanın tekrar iyileşme şansı tıbben mümkün değildir. Bu zamana kadar dünya genelinde bir tane bile böyle bir vaka yaşamamıştır. Bunun nedeni beyin sapının eski işlevlerini yerine getirememesidir. 

Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark | Medimagazin Sağlık Haber Portalı | Sağlık Personeli Haberleri

 Sinir sistemindeki tüm bağlantılar beyin sapından geçer. Bu bölgenin zarar görmesi sinir sisteminin çökmesi anlamına gelir. Bu durumda hasta temel yaşam fonksiyonlarının tamamından mahrum kalır ve hayata geri döndürülemez. 

 Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Kaç Gün Yaşar? 

 Beyin ölümü gerçekleşen bazı hastalarda, dolaşım sistemi bir süre daha çalışmaya devam eder. Bunun nedeni, vücudun beyin ölümüne karşı geç reaksiyon vermesidir. Bazı hastalarda 24, bazılarında ise 48 saat sonra kalp durur ve kan akışı tamamen kesilir.

Beyin ölümü nedir? Beyin ölümünde dirilen var mı?

Beyin ölümü nedir? Beyin ölümünde dirilen var mı?Beyin ölümü ne demek ve beyin ölümü gerçekleşen hasta yeniden hayata dönebilir mi? Beyin ölümü gerçekleşen hasta dinen de ölmüş sayılıyor mu? beyin ölümü olan kişinin fişini çekmek günah mı ruh bedeni terketmiş olur mu?

Beyin ölümüne dair merak edilen bir çok nokta var. En çok merak edilen ise beyin ölümü gerçekleştiğinde ruhun bedeni terketip terketmediği ve beyin ölümü ilan edilen bir hastanın yeniden dirilmesi mümkün olup olmadığı? Beyin ölümü gerçekleşen hastanın yaşam destek ünitesinden ayrılmasına yani fişinin çekilmesine karar veriliyor. Bunun için de tıbben öldü raporu verilmesi gerekiyor. Peki beyin ölümü nedir bu nasıl belirlenir?

Beyin ölümü ne demektir? : Beyin ölümü çeşitli nedenlerle beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasıdır. Burada beyin ve beyin sapında kan akımı ve elektiriki aktivite tamamen ortadan kalkmıştır. Tanısı fizik muayene, beyin sapı refleksleri ve apne testi ile kolaylıkla konulur. Gerektiğinde tanının EEG, Doppler ultrasonografi, anjiografi veya SPECT testlerinden biri ile desteklenebilir.

Soldaki normal çalışan bir beyinin görüntüsü. Sağdaki ise beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın görüntüsü. Beyin ölümü gerçekleştiğinde beyin tamamen duruyor. 

Koma nedir ve beyin ölümü nedir? : Toplumda sıklıkla koma ile beyin ölümü tabirleri karıştırılır. Beyin ölümü koma veya bitkisel hayat tabirleriyle aynı şey demek değildir. Beyin ölümü, tıbbi ölüm halini ifade eder. Beyin ölümünün geliştiği durumda kalp, böbrekler, akciğer ve karaciğer, solunum ve yaşam desteği sağlanması halinde kısıtlı bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak bu destekler durdurulursa kısa bir süre içinde tüm bu organ fonksiyonları da kaybedilir. Koma ve bitkisel hayat tabirinin altında beyin sapı fonksiyonlarının hala olduğunu gösteren bulgular vardır. Kişinin solunumu ve muhtemelen bazı organ fonksiyonları hala beynin kontrolü altındadır. Ancak beyin ölümünde beynin hiçbir fonksiyonu kalmamıştır. 

Beyin ölümü ilan edilen kimse yeniden uyanır mı? : "Beyin ölümü ilan edildikten sonra uyanan hiçbir hasta olmamıştır. Beyin ölümü yasal olarak deklare edildikten sonra geri dönüşü olmayan bir süreçtir.

Beyin ölümü olan kişinin kalbi neden atıyor : 'Öldüyse neden kalbi hala atıyor?' diye sorulabilir. Kalp, beyin fonksiyonlarını göstermiyor olsa da oksijen desteği sağlandığında kısıtlı bir süre daha atmaya devam eder. Bu süreç geri dönüşümsüz olduğu için nihayetinde kalp duracak ve tüm organlarda fonksiyon bozukluğu gelişecektir.

Bitkisel hayat nedir beyin ölümü ile farkı ne? : Bitkisel hayat ile beyin ölümü kavramları birbirinden tamamen farklıdır. Bitkisel hayattaki kişilerin solunumları devam etmektedir. Bitkisel hayattaki kişiler aylarca yada yıllarca yaşamaya devam edebilir hatta iyileşerek evlerine dönebilirler. Beyin ölümünde ise geri dönüş mümkün değildir. Beyin ölümü tıbbi ölümdür.

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin fişinin çekilmesi : Beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın fişinin çekilmesi ile ilgili son karar aileye aittir. Bunun için doktorların bir heyet olarak 'beyin ölümü gerçekleşmiştir' raporu vermesi gerekiyor. Bu olduktan sonra aile kişinin yaşam destek ünitesinden ayrılmasına karar veriyor.

Beyin ölümü ile ruh bedenden ayrılır mı? : Beyin ölümü tıbben ölüm anlamına geliyor dinen de ölüm sayılıyor mu? Bu zor bir konu ve bu konuda İslam Konferansı Teşkilatı'na bağlı fıkıh kurumu 1987 Ekim'inde Ürdün'de yaptığı toplantıda konuyu etraflıca tartışıp bir karara vardı. Heyetin kararına göre beyin fonksiyonları tamamen duran ve bu doktor raporu ile belgelenen kişi 'dinen de ölmüş' sayılır.

Bu haber 991037 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...