Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan ateşkes isteyen Putin’e net...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan ateşkes isteyen Putin'e net mesaj! 'Hafter meşru değil'

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinde Libya’da iç savaşın durması ve ateşkesin sağlanması ana gündem oldu. Putin’in “ateşkesin önemine” dikkat çekmesi üzerine Erdoğan’ın, “Ateşkes’i bozan Serrac değil, Hafter. Hafter de sizden güç alıyor” mesajı verdiği öğrenildi.

12 Haziran 2020 - 10:10 - Güncelleme: 12 Haziran 2020 - 12:19

'da  isteyen Putin'e Başkan Erdoğan'dan çok net mesaj!

Giriş Tarihi: 12.6.2020  09:09 Son Güncelleme: 12.6.2020  09:28

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın  Devlet Başkanı  ile telefon görüşmesinde ’da iç savaşın durması ve in sağlanması ana gündem oldu. Rusya lideri Putin’in “ateşkesin önemine” dikkat çekmesi üzerine Başkan Erdoğan’ın, “Ateşkes’i bozan Serrac değil, Hafter. Hafter de sizden güç alıyor” mesajı verdiği öğrenildi. İşte görüşmenin detayları.

Ateşkes isteyen Putin'e net mesaj!

Erdoğan, önceki akşam Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede  ve 'deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konuların yanı sıra yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede ve salgın sonrası dönemde atılacak adımlar değerlendirildi. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Es-Serrac'ı Ankara'da ağırlamıştı. Bu görüşmeden kısa süre sonra ABD Başkanı  ile Libya'yı görüşen Erdoğan, yeni döneme dair işaretler vermişti. Erdoğan'ın "Libya diplomasisi" kapsamındaki önemli görüşmelerinden biri de Putin ile gerçekleşti.

Libya'da ateşkes isteyen Putin'e Başkan Erdoğan'dan çok net mesaj!

'HAFTER MEŞRU DEĞİL'
Milliyet'in haberine göre iki lider Libya'daki çatışmalardan duydukları endişeleri yineledi. Erdoğan'ın Hafter'e destek veren Putin'e, Hafter'in gerileyişi ve uluslararası kamuoyunda etkisini yitirdiğine dair örnekleri anlatıp "Hafter'in meşru bir güç olmadığı" mesajını verdiği bildirildi.
Putin ise, 19 Ocak 2020'de Berlin Uluslararası Konferansı'nın kararları,  Güvenlik Konseyi'nin 2510 sayılı Kararı ile in tüm taraflarca uygulanmasının önemini vurguladı. Putin'in, "Libya'da taraflar arası diyalog için mümkün olan en kısa sürede ateşkese uyulmalı" değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.



Erdoğan'ın da Putin'e, "Ateşkesi bozan BM'nin de tanıdığı meşru Serrac değil, Hafter. Hafter de sizden güç alıyor" mesajı verdiği öğrenildi. Putin'in hatırlattığı söz konusu kararlarda "silah ambargosu"nun da uygulanmasına ilişkin maddeler olduğunu belirten Erdoğan'ın, Hafter'e hiçbir ambargo uygulanmadığını, tam tersine daha destek verildiğini ifade ettiği bildirildi. Erdoğan görüşmede tüm bu desteklere karşın Hafter'in gerileyişinin sürdüğünü kaydetti.

Erdoğan'dan ateşkes isteyen Putin'e net mesaj!
NORMALLEŞME ADIMLARI
Erdoğan ve Putin, Türkiye ile  arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü olan 3 Haziran 2020 tarihi nedeniyle de görüşmede birbirlerini tebrik etti. İki lider, koronavirüse karşı mücadelede ortak çalışmaya da değindi. Virüs nedeniyle iki ülke arasında kısıtlama konulan ticaret, ekonomik, kültürel ve insani ilişkilerin kademeli olarak yeniden başlamasına dikkat çekildi.

 Müftüsü Sadık el-Giryani, 'yi istiyor: Türkiye ile bağlar güçlendirilmeli

Giriş Tarihi: 12.6.2020  09:09 

'yi ve Başkan Erdoğan'ın ülkesi için çok önemli olduğunu vurgulayan ’nın Müftüsü Sadık el-Giryani, ülkenin doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri ’e karşı zafer elde edilmesi için Türkiye ile müttefikliğin ve bağların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 'ye ise, "Türkiye’nin Libya’ya müdahalesini eleştirenler bu ülkeler, zaferi engellemeye çalışan çetelerdir” ifadelerini kullandı.

Libya Müftüsü'nden heyecanlandıran sözler: Türkiye ile....

Türkiye, tarihsel ve İslami bağlılıkları olan coğrafyaları yeniden şekillenen dünya düzeninde geri almaya başladı. Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e karşı zafer elde edilmesi için Türkiye ile müttefikliğin ve bağların güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Sadık el-Giryani, Hafter'e destek veren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise "BAE üzerimize İHA'lar yollayıp çocuklarımızı öldürüyor. Türkiye'nin Libya'ya müdahalesini eleştirenler bu ülkeler, zaferi engellemeye çalışan çetelerdir." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN İÇİN "YERİ AYRI" VURGUSU

Sadık el-Giryani, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın deneyimli bir siyasetçi olduğuna dikkat çekerek, "Ey hakiki Libyalılar, Türkiye'nin müttefikliği ile diğer ülkelerin müttefikliğini karıştırmayın. Türkiye ve lideri bizim için ayrı, Libya'yı karıştırmaya çalışan ülkeler ayrı. Türkiye'nin desteğini asla unutmayın." diye konuştu.

 

Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Türkiye'yi istiyor: Türkiye ile bağlar güçlendirilmeli

BAŞKAN ERDOĞAN İÇİN "YERİ AYRI" VURGUSU

Sadık el-Giryani, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın deneyimli bir siyasetçi olduğuna dikkat çekerek, "Ey hakiki Libyalılar, Türkiye'nin müttefikliği ile diğer ülkelerin müttefikliğini karıştırmayın. Türkiye ve lideri bizim için ayrı, Libya'yı karıştırmaya çalışan ülkeler ayrı. Türkiye'nin desteğini asla unutmayın." diye konuştu.

'den 'da çok kritik hamle! Harekete geçildi

 ile  arasında devam eden işbirliği daha da genişliyor. Vatiye Askeri Hava Üssü'nde hala tuzak bomba temizliği yapılırken, üssün kullanımının Türkiye'ye verilmesi planlanıyor. Üste SİHA ve hava savunma sistemlerinin mevzilendirileceği öğrenilirken, Misrata Limanı da deniz üssü olacak.

Türkiye'den Libya'da çok kritik hamle! Harekete geçildi

'da 'in yenilgiye uğratılması ardından ülkenin yeniden ayağa kaldırılmasına ilişkin faaliyetler hızlandırıldı. Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac'ın Ankara ziyaretinde, önümüzdeki süreçte yürütülecek iş birliği çalışmaları ortaya konuldu. Bu kapsamda , 9 yıldır süren savaşın yol açtığı yıkımın giderilmesinde de Libya için önemli katkılar sunacak. Askeri olarak Libya ordusunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalar sürerken, petrol sahalarında sondaj faaliyetleri, kentlerde ise müteahhitlik hizmetleri peşpeşe başlatılacak.

ÖNCE İHA/SİHA ÜSSÜ
Bölge kaynaklarına göre Ankara-Trablus arasındaki askeri işbirliği bir üst safhaya taşınıyor. Halen tuzaklamalara karşı arama-tarama çalışmalarının yapıldığı ve altyapının onarıldığı Vatiye Askeri Hava Üssü'nün Türkiye'nin kullanımına verilmesi düşünülüyor. Vatiye Üssü'ne, Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması planlanıyor. Hava araçlarıyla tahkim edilecek Vatiye ile birlikte bir adım da Akdeniz kıyısındaki liman kenti Misrata'da atılacak.

GEMİLER KALICI OLACAK
Türkiye, TSK'nın Suriye kuzeyindeki harekât konseptlerini Libya sahasına yansıtarak büyük başarı elde etti. Bunun yanında Türk ordusu, Doğu Akdeniz kavgasının merkezindeki bölgede yürüttüğü operasyonlarda -Suriye'den farklı olarak- kara ve hava unsurlarıyla birlikte donanmayı da kullandı. TSK, Libya'da uyguladığı deniz-hava-kara müşterek harekât konsepti dahilinde Libya açıklarında deniz görev birliği bulundurdu. Muharip gemiler, keşif-gözetleme gemileri, yardımcı gemiler denizden gelen tehditleri önledi, lojistik hat kesintisiz işletildi, kara unsurlarına da radar sistemleri ve destek silahlarıyla katkı sunuldu. Doğu Akdeniz'de Yunanistan kışkırtıcılığındaki tırmanma da göz önüne alındığında Libya sahasında deniz kuvvetlerinin stratejik önemi, bölgede Türk donanmasının varlığının devamını zorunlu kılıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre bu doğrultuda Misrata Limanı'nın daimi konuşlanma için deniz üssüne çevrilmesi düşünülüyor. Ayrıca Libya'da deniz sahalarından petrol çıkarma konusunda en büyük hisse de Türkiye'ye ait olacak. Bölgedeki sondaj faaliyetlerinin güvenliği için Türk gemilerinin varlığı zaruri görülüyor.

TP PETROL ÇIKARACAK
Libya'da deniz sahalarından petrol çıkarma konusunda en büyük hisse de Türkiye'ye ait olacak. Bölgedeki sondaj faaliyetlerinin güvenliği için Türk gemilerinin varlığı zaruri görülüyor. Halen petrolünü çıkaramadığı için önemli ekonomik zorluklar yaşayan Libya'da Türkiye sadece deniz yetki alanlarında değil, karada da petrol çıkarma faaliyetlerine katkı sunacak. Türkiye Petrolleri'nin (TP) ilk aşamada Misrata, Hafter milislerinin tamamen temizlenmesi sonrası Libya doğusunda petrol çıkarma sürecinin tümü için hizmet vereceği kaydediliyor.

SAT'LAR TEMİZLİKTE
Terörist Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'un güneyindeki yerleşim bölgelerden kaçarken tuzakladığı patlayıcıları TSK temizliyor. Temizlik operasyonunu Özel Kuvvetler, SAS ve SAT unsurları yürütüyor. TSK'ya bağlı ekipler, bölgede koruyucu kıyafetleri, modern ekipmanları, robotik sistemleri, milli teknolojileri ve teknik saha tecrübelerini kullanarak Hafter milislerinin tuzakladığı patlayıcıları etkisiz hale getirmek ve sivillerin güvenli dönüşünü sağlamak için çalışıyor. Libya hükümeti, Hafter milislerinin çekildiği sivil yerleşim alanlarında tuzaklanan mayınların patlaması sonucu şu ana kadar 27 kişinin hayatını kaybetti, 40 kişi de yaralandı.Koronavirüs vakaları arttı, Vali isyan etti: Yeni normale alışamadılar

Türkiye'den Libya'da çok kritik hamle! Harekete geçildi'den 'da çok kritik hamle! Harekete geçildi

 ile  arasında devam eden işbirliği daha da genişliyor. Vatiye Askeri Hava Üssü'nde hala tuzak bomba temizliği yapılırken, üssün kullanımının Türkiye'ye verilmesi planlanıyor. Üste SİHA ve hava savunma sistemlerinin mevzilendirileceği öğrenilirken, Misrata Limanı da deniz üssü olacak.

Libya'da ateşkes isteyen Putin'e Başkan Erdoğan'dan çok net mesaj!'da  isteyen Putin'e Başkan Erdoğan'dan çok net mesaj!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın  Devlet Başkanı  ile telefon görüşmesinde ’da iç savaşın durması ve in sağlanması ana gündem oldu. Rusya lideri Putin’in “ateşkesin önemine” dikkat çekmesi üzerine Başkan Erdoğan’ın, “Ateşkes’i bozan Serrac değil, Hafter. Hafter de sizden güç alıyor” mesajı verdiği öğrenildi.

Bu haber 291440 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...