Ayasofya "cami" olarak 2005 yılında şehir planlarına...

Ayasofya "cami" olarak 2005 yılında şehir planlarına işlendiği ortaya çıktı.

86 yıllık zulüm bitti. İslamın mührünün vurulduğu tarihi mabed aslına kavuşturulurken Ayasofya’nın 2005 yılında AK Partili Büyükşehir Belediyesi yöneticileri tarafından şehir planlarına ‘cami’ olarak işlendiği ortaya çıktı. Anıtlar Kurulu’nun da bu planı aynı yıl onayladığı öğrenildi. Danıştay’ın usul yönünden bu imar planını 2008’de iptal ettiği, Büyükşehir bürokratlarının aynı imar planında değişiklik yaparak Ayasofya’yı 2009 yılında planlara yeniden ‘cami’ olarak işlettiği belirtildi.

13 Temmuz 2020 - 16:46

Ayasofya "cami" olarak 2005 yılında şehir planlarına işlendiği ortaya çıktı

Giriş Tarihi: 13.7.2020  15:58 Son Güncelleme: 13.7.2020  16:40

86 yıllık zulüm bitti. İslamın mührünün vurulduğu tarihi mabed aslına kavuşturulurken Ayasofya’nın 2005 yılında li Büyükşehir Belediyesi yöneticileri tarafından şehir planlarına ‘cami’ olarak işlendiği ortaya çıktı. ’nun da bu planı aynı yıl onayladığı öğrenildi. Danıştay’ın usul yönünden bu imar planını 2008’de iptal ettiği, Büyükşehir bürokratlarının aynı imar planında değişiklik yaparak Ayasofya’yı 2009 yılında planlara yeniden ‘cami’ olarak işlettiği belirtildi. Sabah'tan Nazif Karaman'ın haberinin detayları...

'Cami' planlara 2005’te girmiş

Ayasofya Camii'nin şehir planlarına 2005 yılında cami olarak kaydedildiği ortaya çıktı.

Nurettin Sözen tarafından 1990 yılında Prof. Gündüz Özdeş'e Tarihi Yarımada 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı bir İmar Planı yaptırıldı. Fatih-Eminönü Koruma Amaçlı Plan'da Ayasofya 'Müze' olarak kayıtlıydı.

AK Parti Ayasofya için 15 yıl önce ilk adımını atmış!

DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI ERDOĞAN KABUL ETMEDİ

1995 yılında Tarihi Yarımada Suriçi komple 'Kentsel Sit Alanı' ilan edildi. Nurettin Sözen döneminde yeni işe alınan Şehir Plancılar ve mimarların 1995-1997 yılları arasında Fatih Eminönü Suriçi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarını dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İmar Komisyonu kabul etmedi ve iade etti.

BÜYÜK BİR EKİP KURULDU

Mimar Hukukçu olan Danışman Ali Yılmaz Örnek başkanlığında İBB'de büyük bir planlama ekibi kuruldu. Sözleşmeli 50 şehir plancısı işe alındı. Mimar, hukukçu, sanat tarihçi, arkeolog, peyzaj mimarı, orman mühendisi, ulaşım uzmanı, sosyolog, yüksek mimar ve restoratörden oluşan ekip mesaiye başladı.

AYASOFYA DAHİL 2300 TESCİLSİZ ESER

Tarihi Yarımadanın ilk defa bir envanteri çıkarıldı. Tarihi eserlerin tek tek fotoğrafları çekildi. Anıtlar Kurulu'ndan dosyaları ile karşılaştırıldı, tescili olup olmadığı kontrol edildi. 10 bin tarihi eserin 2 bin 300 tanesinin tescilli eski eser kaydı olmadığı anlaşıldı. Aralarında Ayasofya'da bulunuyordu.

Cami planlara ilk kez 2005’te girmiş! İBB Meclisi’ne tarihi teklif
AYASOFYA TARİHİ ESER OLARAK TESCİLLENDİ

Avrupa'daki tescilli binaların işlendiği normlarda bu eserlerin belge, fotoğraf ve bilgileri toplanarak Koruma Kuruluna tescil için başvuruları yapıldı. Kurul, bu planı tescilledi. Böylece Ayasofya'da tarihi eser olarak tescil edilmiş oldu.

Böylece 2300 tarihi eser Tarihi Yarımada envanterine aynı anda tescillendi.



Koruma kurulunda Yüksek Mimarlar İhsan Sarı, Cem Eriş ve Hukukçu Üye Sinan Kılıçoğlu projeye onay verdi. İki YÖK üyesi ise şerh koydu.

2005 yılında Ayasofya hem Koruma Kurulu'nda 'Kültür Varlığı' olarak tescillendi ve hem de kapısındaki medrese planda ihya edildi. Ayasofya aynı zamanda vakıf hayrat olarak Ayasofya Camii-Müze olarak çift fonksiyona alındı.

2009 YILINDA 'CAMİ' OLARAK İŞLENDİ

Danıştay bu planı 2008 yılında iptal etti. 2008 yılında Anıtlar Kurulu'na Danıştay'ın istediği şekilde usul yönünden ilk önce 1/5000 ölçekli daha sonra onaylandıktan sonra 1/1000 ölçekli Revizyon Koruma Nazım ve Uygulama İmar planları iletildi. Bu plan yeniden onaylandı. Ayasofya 2009 yılında planlara yeniden 'cami' olarak işlendi.

İBB planlama ekibi bozulmadı ve İstanbul'daki bugün Kentsel Arkeolojik Doğal Tarihi SİT alanlarını planlamasını tamamladı ve İstanbul'un tarihi eser envanterini çıkardı ve belgeledi.

Ayasofya Camii'nin hemen kapısının dibinde İnönü zamanında yıkılan Mimar Sinan eseri Ayasofya Medresesi'nin planda ihyasına öncülük etti ve Koruma Kurulu'nda tescillenmesini sağladı. Bakanlık medresenin projelerini gerçekleştirdi ve bu medrese de ihya edilecek.

O EKİBE ÖDÜL

Şehir Plancıları Uğur İnan, Muzaffer Şahin, Erol Çalışkan, Hakan Kolcu, İrfan Uzun büyük çaba sarf etti. 2006 yılında İBB Adına Takdirname ile ödüllendirdi. 2000-2005 yılları arasında Planlama ekibine her hafta gelen ve gözlerinin yüzde 93'ü görmeyen Semavi Eyice'nin de çok desteği oldu.

AK PARTİ VE MHP'DEN TARİHİ ADIM

Diğer taraftan bugün İBB AK Parti ve MHP gruplarının Ayasofya Camii ile ilgili tarihi bir adım attı. Ayasofya için planlarda 'cami' ve 'müze' ifadesi yer alıyordu. AK Parti ve MHP, bu ifadelerin 'Ayasofya Camii' ve 'Külliyesi' olarak değiştirilmesi için İBB Meclisi'ne teklif sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, "Ayasofya'nın planlarının Ayasofya Camii ve Külliyesi olarak değiştirilmesi teklifimizi meclisimize sunduk. Ayasofya Camii milletimize ve ülkemize hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

Ayasofya

 

2009 YILIN 'CAMİ' OLARAK İŞLENDİ
Danıştay bu planı 2008 yılında iptal etti. 2008 yılında Anıtlar Kurulu'na Danıştay'ın istediği şekilde usul yönünden ilk önce 1/5000 ölçekli daha sonra onaylandıktan sonra 1/1000 ölçekli Revizyon Koruma Nazım ve Uygulama İmar planları iletildi. Bu plan yeniden onaylandı. Ayasofya 2009 yılında planlara yeniden 'cami' olarak işlendi.

İBB planlama ekibi bozulmadı ve İstanbul'daki bugün Kentsel Arkeolojik Doğal Tarihi SİT alanlarını planlamasını tamamladı ve İstanbul'un tarihi eser envanterini çıkardı ve belgeledi.

Ayasofya Camii'nin hemen kapısının dibinde İnönü zamanında yıkılan Mimar Sinan eseri Ayasofya Medresesi'nin planda ihyasına öncülük etti ve Koruma Kurulu'nda tescillenmesini sağladı. Bakanlık medresenin projelerini gerçekleştirdi ve bu medrese de ihya edilecek.

O EKİBE ÖDÜL
Şehir Plancıları Uğur İnan, Muzaffer Şahin, Erol Çalışkan, Hakan Kolcu, İrfan Uzun büyük çaba sarf etti. 2006 yılında İBB Adına Takdirname ile ödüllendirdi. 2000-2005 yılları arasında Planlama ekibine her hafta gelen ve gözlerinin yüzde 93'ü görmeyen Semavi Eyice'nin de çok desteği oldu…

Ayasofya ile ilgili bir açıklama da Almanyadan: UNESCOya haber verilmeliydiAYASOFYA İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA DA ALMANYA'DAN: UNESCO'YA HABER VERİLMELİYDİ

Sabah yazarı Engin Ardıç Ayasofya ve Lozan anlaşması konusunu kaleme aldı: Osmanlı’nın intikamıSABAH YAZARI ENGİN ARDIÇ AYASOFYA VE LOZAN ANLAŞMASI KONUSUNU KALEME ALDI: OSMANLI'NIN İNTİKAMI

 Camii'nde tarihi gün: ! Ayasofya'da hazırlık süreci nasıl ilerleyecek? Detayları Erhan Afyoncu anlattı

Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun  kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'da ibadet nasıl yapılacağı, Ayasofya'da fresk ve mozaiklerin nasıl kapatılacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun da aralarında yer aldığı heyet ile birlikte Ayasofya'da incelemelerde bulundu. Ayasofya'da hazırlık süreci nasıl işleyecek? İşte Erhan Afyoncu'nun A haber'de yaptığı açıklamalar...

Ayasofya Camii'nde tarihi gün: 24 Temmuz! Ayasofya'da hazırlık süreci nasıl ilerleyecek? Detayları Erhan Afyoncu anlattı

Ayasofya'nın ibadete açılması için geri adım başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun da yer aldığı çok sayıda tarihçi ve uzman ismin bulunduğu heyet ile birlikte Ayasofya'da incelemelerde bulundu.

Ayasofya Camii'nde tarihi gün:24 Temmuz! Hazırlık süreci nasıl ilerleyecek? 

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Ayasofya'daki incelemelerin ardından A haber'e önemli değerlendirmelerde bulundu. Afyoncu; heyette alanında uzman kişilerin hazırlık sürecine ilişkin önerilerde bulunduğunu dile getirdi.

Afyoncu, "Burada bizim Ayasofya'da 481 yıllık bir bir geleneğimiz var. İbadetin nasıl yapıldığı, nerelerin kullanıldığı nerelerin kullanılmadığı yönünde. Ayasofya'da ilk Cuma namazının kılınması ardından tamamen ibadete açılması yönünde hummalı bir çalışma var. " ifadelerini kullandı.

İKONALAR VE FRESKLER İÇİN NASIL BİR ÇALIŞMA VAR?

Afyoncu yaptığı açıklamalarında; "Burada 481 yıl namaz kılındı. Zaman içinde farklı uygulamalar oldu ama Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren 19.yüzyıla kadar burada ibadet edildi. Burada her şeyin kapatılmasına gerek yok. Bütün fresk ve mozaiklerin kapatılması diye bir şey tarihte olmamış günümüzde de olacağına inanmıyorum. Oradaki birçok fresk ve mozaik Osmanlı döneminde namaz kılamaya engel olarak görülmemiş. Namaz kılmaya engel durumları ilahiyatçılar kendi aralarında değerlendirecektir. Fresk ve mozaiklerde kapatma sınırlı olacaktır" dedi.

Papa Francis'in açıklamaları ile ilgili ise "Papa, Latin istilası sırasında Ayasofya'ya yapılanlar için acı çeksin" ifadelerini kullandı.

AYASOFYA İÇİN TARİHİ GÜN 24 TEMMUZ

Ayasofya'da 24 Temmuz günü kılınacak ilk namaz için hazırlıklar başladı.

Namaz sırasında tarihi yapıdaki ikonaların ışık oyunlarıyla karartılması veya perde sistemiyle kapatılması yöntemleri üzerinde duruluyor

Ayasofya'da ibadet konusunda Osmanlı seyahatnameleri didik didik edildi. Bunlara uygun olarak hangi katların nasıl kullanılacağı belirlenecek.

Camiye özel halı üretilecek. Abdest için şadırvanlardaki eksiklikler giderilecek. Ayakkabılar için bölmeler yapılacak. İleri teknoloji ses sistemi kurulacak.

86 yıl aradan sonra ibadete açılan Ayasofya'da ilk ibadet için hazırlıklar başladı. UNESCO Dünya Miras listesinde bulunan Ayasofya'daki restorasyon çalışmaları dev yapı camiye dönüştürülürken aksamadan devam edecek. Türkiye'nin en iyi bilim insanlarından oluşan Ayasofya Bilim kurulu, tarihi yapının camiye dönüştürülmesi çalışmalarına da yardımcı olacak. Ayasofya'nın kuzey cephesinde bulunan iskele kaldırılmayacak. Kuzey cephesinin ardından mihrap kısmında çalışmalara devam edilecek. Yıllarca sürecek çalışmaların ardından iskele daha sonra güney cephesindeki çalışmalar için kullanılacak.

Osmanlı döneminde Ayasofya'yı ziyaret eden gezginlerin seyahatnameleri satır satır okundu. Osmanlı döneminde Ayasofya'da nasıl ibadet edildiği, hangi kısımların kullanıldığı üzerinde titiz bir çalışma yürütüldü. Üst katların sadece ziyaretçilere ayrılması konusu gündeme geldi. Her iki katın ibadete açılması ya da sadece alt katın ibadete açılıp, diğer kısımların yerli ve yabacı ziyaretçilerin Ayasofya'yı gezmeleri için ayrılması yönündeki görüşmeler devam ediyor.

Ayasofya'nın içinde dev yapıya zarar vermeyecek ileri teknoloji bir ses sistemi kullanılacak.

Ayasofya'nın girişinde bulunan bilet gişeleri ve turnikeler kaldırılacak. Cemaatin abdest almak için kullanacağı şadırvandaki eksikler giderilecek. İnsanların ayakkabılarını bırakması için giriş kısmına bölme ve dolaplar yerleştirilecek. Cami için sipariş verilen özel halı ibadet edilecek kısma yerleştirilecek. Bu alanda ve yukarı katlarda yerli ve yabancı ziyaretçiler için koridorlar oluşturulacak.

İkonalar içinde üç senaryo gündemde. İlk senaryoda ikonaların namaz saatlerinde ışık oyunları ile karartılması konuşuldu. İkinci senaryo ise Ayasofya içinde kurulacak özel bir düzenleme ile namaz saatlerinde ikonaların perde sistemi ile kapatılması oldu. Üçüncü ve son senaryoda ise ikonaların olduğu gibi bırakılması konusu tartışıldı.

Bu haber 201356 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...