Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak tezkere Meclis’te...

Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak tezkere Meclis'te oylanacak!....

Türk askerinin Libya’ya gönderilmesini öngören tezkere bugün TBMM'de görüşülecek. Meclis, “evet” diyerek Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak ve Türkiye’ye stratejik üstünlük sağlayacak. Libya’da milletvekilleri, gazeteciler ve STK temsilcilerinin aralarında bulunduğu 180 kişi de bir mektupla Türkiye’ye destek verdi.

02 Ocak 2020 - 11:36

 si bugün TBMM’de oylanacak!

Giriş Tarihi: 02.01.2020  10:17 Güncelleme Tarihi: 02.01.2020  10:23

TBMM, ’ya si için bugün toplanıyor. Oylamada, katılanların salt çoğunluğu aranacak. Tam kadro katılımda AK Parti ve MHP’nin desteği yeterli. CHP ve HDP’nin “ret” oyu vermesi bekleniyor. İYİ Parti’nin tavrı bugün netleşecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'da konuşlanması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine ilişkin , bugün olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek oylanacak. Mehmetçik'i Libya yolcusu yapacak tezkerenin kabulü için oylamaya katılan milletvekili sayısının salt çoğunluğunun yarıdan bir fazlasının desteği aranacak.

TEK GÜNDEM
, 2020'ye olağanüstü toplantı mesaisiyle başlıyor. TBMM Genel Kurulu, 2020 bütçe görüşmelerinin ardından çalışmalarına 7 Ocak'a kadar ara vermişti. Ara öncesi Meclis'ten geçirilen Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlanması ve askeri-güvenlik işbirliği anlaşmalarının ardından, bu ülkeye TSK unsurlarının gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine ilişkin tezkerenin de tatil sonrası TBMM Genel Kurulu'nun ilk işi olacağı açıklanmıştı. Ancak Libya'daki son gelişmeleri dikkate alan Ankara tezkere sürecini hızlandırdı. 30 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla tezkere Meclis'e sunuldu. Aynı gün TBMM Başkanı Mustafa Şentop da tezkereyi görüşmek üzere, "ara vermede" olan Meclis'i 2 Ocak için olağanüstü toplantıya çağırdı. TBMM Genel Kurulu, Şentop'un çağrısı doğrultusunda bugün saat 14.00'de olağanüstü toplanacak. Tezkerenin tek gündem maddesi olarak ele alınacağı görüşmeleri TBMM Başkanı Şentop yönetecek. Şentop önce olağanüstü toplantının açılabilmesi için, "toplantı yeter sayısının" yani en az 200 milletvekilinin Genel Kurul'da olup olmadığının tespiti için yoklama yapacak. Toplantı yeter sayısının bulunması halinde görüşmelere geçilecek. Erdoğan imzasını taşıyan yetki talebini içeren tezkere metninin okunmasının ardından, siyasi parti gruplarına 20'şer dakika söz hakkı tanınacak. Görüşmelerin ardından da tezkerenin oylaması yapılacak.

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ
Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için oylamaya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun yani yarıdan bir fazlasının "kabul" oyu kullanması yeterli olacak. AK Parti ve MHP'nin "kabul", CHP ve HDP'nin "ret" oyu kullanacağı oylamaya ilişkin İYİ Parti ise, nihai tavrını kritik toplantı öncesi Genel Başkan Meral Akşener'in milletvekilleriyle yapacağı görüşmede belirleyecek. Ancak İYİ Parti, "ret" cephesinde yer alsa dahi, Genel Kurul'a tam kadro katılmaları beklenen Cumhur İttifakı ortaklarının sayısal güçleriyle, tezkereyi Meclis'ten geçirmelerine kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti'nin Meclis'te 290, MHP'nin 49 milletvekili bulunuyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop oy kullanamasa bile Cumhur İttifakı'nın TBMM'deki oy gücü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin desteğiyle 339'a ulaşıyor. Muhalefetin oy gücü ise, bağımsızlar dahil edilse dahi 250'de kalıyor.

ARAP BİRLİĞİ TÜRKİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ
Mısır yönetiminin çağrısı üzerine yılbaşı öncesinde Arap Birliği daimi temsilciler seviyesinde olağanüstü toplandı. Toplantıda ağırlıklı olarak Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme meselesi ele alındı. Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda "Libya topraklarının birlik ve bütünlüğünün korunması, yabancı müdahalenin reddedilmesi" gibi kararların alındığı belirtildi.

AKAR: GÖREVE HAZIRIZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Libya'da verilecek her türlü göreve hazır olduklarını ifade etti. Kuvvet Komutanları ile birlikte Suriye'nin sıfır noktasında "karacılar", Diyarbakır'da "havacılar" ve Trabzon'da "denizcilerle" bir araya gelen Akar Libya ile imzalanan mutabakata değinerek, "Yüzyıllardır beraber yaşadığımız Libyalıların mağduriyetine, onlara yönelik saldırılara göz yummamız mümkün değil" ifadesini kullandı. ne ilişkin ise Akar, "Bize verilen görev neyse bunu da inşallah sonuna kadar yapmak durumundayız. Verilecek her türlü göreve hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz" diye konuştu. TSK'nın uluslararası barışa da sağladığı katkıya dikkati çeken Akar, "Şu anda 2 bin 500 civarında TSK personeli üç kıta, 21 bölgede uluslararası ittifaklara uygun şekilde yapılması gereken görevleri başarıyla yapıyor" dedi.

LİBYA İÇİN KRİTİK SÜREÇ
Libya'da BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Hafter güçleri arasındaki iç savaş ve siyasi krizin çözülmesi için bu ay gerçekleşmesi beklenen Berlin Süreci toplantısının "P5+5" şeklinde planlandığı ifade edildi. Liderlerin katılım düzeyine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin'e gidip gitmeyeceği de netleşecek.

Libya'daki iç savaş devam ederken ocak ayı içinde toplanması planlanan "Berlin Süreci" toplantısına "P5 ülkeleri" ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Türkiye, Almanya, İtalya, Mısır ve BAE katılacak. Türkiye'nin Libya ile imzaladığı hem "deniz yetki" hem de, "askeri iş birliği" anlaşmaları nedeniyle Libya'daki durum daha da kritik bir hal aldı. Türkiye; Katar, Tunus ve Cezayir'in de toplantıya katılmasını istedi. Katar'ın katılımına sıcak bakılmadığı ancak Tunus ve Cezayir'in toplantıya davet edilmesinin beklendiği öğrenildi.

TÜRKİYE BEKLİYOR
Ayrıca Afrika Birliği'nin de Türkiye'nin bu hamlesi üzerine Libya'nın komşuları Nijer ve Çad'ın toplantıya katılmasını istediği buna da sıcak bakıldığı ifade ediliyor. Berlin'deki toplantıya Mısır'ın da Yunanistan'ın katılmasına yönelik girişimleri olduğu ifade ediliyor. Toplantı için tarih çalışmaları da sürüyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'ta 21-24 Ocak'taki toplantısı olması nedeniyle buraya gelecek liderlerin Berlin'e daha kolay geçebilmeleri için Berlin toplantısının 19 ya da 26 Ocak'ta yapılmasının planlandığı kaydedildi. Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılıp katılmayacağı da netleşmezken Erdoğan'ın da Putin'in hamlesine göre karar vereceği ifade edildi. Türkiye, bölgede çatışmalar devam ederken ve liderlerin katılmadığı bir toplantı yapılmasına sıcak bakmıyor. 8 Ocak'taki kritik Erdoğan-Putin görüşmesinin de Libya için kritik bir toplantı olduğu değerlendiriliyor. (Milliyet)

Libya tezkeresi bugün TBMM’de oylanacak!

Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak tezkere Meclis'te oylanacak!

Türk askerinin Libya’ya gönderilmesini öngören tezkere bugün TBMM'de görüşülecek. Meclis, “evet” diyerek Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak ve Türkiye’ye stratejik üstünlük sağlayacak. Libya’da milletvekilleri, gazeteciler ve STK temsilcilerinin aralarında bulunduğu 180 kişi de bir mektupla Türkiye’ye destek verdi.

Akdeniz’deki kuşatmayı durduracak tezkere Meclis'te oylanacak!

Mehmetçiğin Libya’ya gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Darbeci Halife Hafter’in baskısı altındaki meşrû Trablus hükümeti Türkiye’ye davette bulunmuştu. Olağanüstü oturumda ‘Akdeniz tezkeresi’nin kabul edilmesiyle birlikte hükümete Libya’ya asker gönderme konusunda yetki verilecek. Tezkereye AK Parti ve MHP ‘evet’ oyu verecek. CHP ise UMH’ye karşı ‘daha makul’ bulduğu terörist Hafter’i kurtarma yolunda ‘hayır’ oyu kullanacak. İYİ Parti ve Saadet Partisi ise henüz kararsız. Libya’da uluslararası tanınırlığı bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), darbeci Hafter güçlerinin başkent Trablus’a yönelik saldırılarını durdurmak için geçtiğimiz hafta resmen Türkiye’den askeri destek talebinde bulunmuştu.

İyi Parti toplanacak

İki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e gönderilen tezkerenin görüşme ve oylaması bugün saat 14:00’ten itibaren başlıyor. AK Parti yönetimi, tezkere konusunda tüm milletvekillerini Meclis’te olmaları konusunda uyardı. MHP de tam kadro Genel Kurul’da olacak. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarının korunması için hayati önemdeki tezkereye AK Parti ve MHP ‘evet’ diyecek. CHP ve gizli ortağı HDP’nin ‘hayır’ oyu vereceği biliniyor. İYİ Parti ve Saadet Partisi henüz kararsız. Partinin kararı bugünkü kapalı grup toplantısının ardından netleşecek. Meclis tezkeresinin kabulü için salt çoğunluk yetiyor. Tezkere kabul edilirse Milli Savunma Bakanlığı Libya’ya gidecek unsurları belirleyecek. Bu konudaki çalışmaların tamamlandığı öğrenildi.

Türkiye’ye net çağrı

Bu arada tezkere görüşmelerine saatler kala Libya’dan Türkiye’ye net bir çağrı daha yapıldı. Milletvekileri, gazeteciler, aktivistler ve kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu 180 isim ortak bir mektup kaleme alarak bunu BM Genel Sekreteri, BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyeleri, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği ülkeleri ile Arap Mağrib Birliği Genel Sekreteri’ne gönderdi. Mektupta Fransa, Mısır, BAE ve Rusya’nın Hafter güçlerine verdiği destek eleştirilerek “Kazanımları korumak için Türkiye’nin yapacağı yardımı destekliyoruz” denildi. Mektupta özetle şu ifadeler kullanıldı:

Allah Libya’yı korusun

“Çok sayıda siyasi, Libyalı yetkili, akademisyen ve sanatçı olarak Libya’nın Akdeniz’deki haklarını geri kazanması için Türk devletiyle imzalanan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmasını destekliyoruz. Uluslararası alanda tanınmış ve meşrû olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne ve ülkenin istikrarına düşman olan ülkeler, Trablus’a yönelik saldırılar düzenliyor. Bu düşman cephenin başında Fransa olmak üzere Mısır, BAE, Rusya ve Libyalı emekli generaller bulunuyor. Trablus’a yönelik saldırıyı destekleyen ülkelerden yapılan anlaşma ve muhalefetin ardından gelen bu gelişmeleri takip ediyoruz. Yerel yetkililer, siyasetçiler ve eski politikacılara ek olarak, biz bu ifadenin imzalayıcıları olarak, Türk devletini destekliyoruz. Türkiye’nin UMH’ye yardımını destekliyoruz. Türkiye’nin UMH ile mutabık kalarak, Trablus’a yönelik saldırganlığı geri püskürtmek ve barbarca bombalanan silahsız sivilleri korunmak için önerdiği adımları da önemsiyoruz. Allah Libya’yı korusun.”

Trablus ateş altında

Meclis’teki kritik tezkere görüşmeleri öncesi Yeni Şafak, UMH yetkilileriyle temas kurdu. Hafter terör örgütünün saldırıları yoğunlaştırdığına dikkat çeken Trablus yönetimi, şehirde durumun kritik olduğunu, telefon hatlarının bombardımandan ötürü sık sık kesildiğini kaydetti. Görüştüğümüz Libyalılar, Türkiye’den gelecek haberi beklediklerini dile getirdi.

Bu haber 201264 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Barışın anahtarı Türkiye! Putin, İstanbul'u işaret etti: Ukrayna ile müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebilir
Barışın anahtarı Türkiye! Putin, İstanbul'u işaret etti:...
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)