28 Şubat’ın ’namaz’ haberleri hortladı!.

28 Şubat'ın 'namaz' haberleri hortladı!.

28 Şubat döneminde Uğur Dündar tarafından yapılan ‘çocukların namaza götürüldüğü’ haberleri hortladı. Birgün’ün yaptığı skandal haber, Cumhuriyet ve CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından köpürtüldü. 28 Şubat haberciliğine tepki yağdı.

09 Ocak 2020 - 17:49 - Güncelleme: 09 Ocak 2020 - 21:24

’ın ‘namaz’ haberleri hortladı!

Giriş Tarihi: 9.1.2020  17:34Güncelleme Tarihi: 9.1.2020  17:35

 döneminde  tarafından yapılan ‘çocukların namaza götürüldüğü’ haberleri hortladı. Birgün’ün yaptığı skandal haber, Cumhuriyet ve CHP eski Milletvekili  tarafından köpürtüldü. 28 Şubat haberciliğine tepki yağdı.

28 Şubat’ın ‘namaz’ haberleri hortladı!

Birgün Gazetesi Çekmeköy İlçe Müftülüğü'nün 'Yedi yaşındayım namaza başlıyorum' adıyla bir program düzenlediğini iddia etti.

28 ŞUBAT HABERCİLİĞİ HORTLADI

28 Şubat haberciliğini hatırlatan sözde haberde 300 ilkokul öğrencisinin velileriyle birlikte öğlen namazına camiye götürüldüğü ileri sürüldü. Sözde haberde çocukların namaza teşvik edilmesi suçmuş gibi lanse edilmeye çalışıldı.

ONLAR DA KÖPÜRTTÜ

Skandal haber Cumhuriyet Gazetesi ve CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından da köpürtüldü. Birgün'ün haberi ardından Cumhuriyet Gazetesi de internet sitesi üzerinden aynı başlıkla haberi yayınladı. Yarkadaş'a sosyal medyadan tepki yağdı.

Haberi, Oda TV de '300 ilkokul öğrencisi camide' başlığıyla haberleştirdi. Oda TV haberin içeriğini Birgün'den çekti ve 'BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre' ifadesini kullandı. Ayrıca haberin kapağına 'Küçük çocukların diyanet ve cemaatlerle sınavı' şeklinde kışkırtıcı bir başlık yazılması dikkat çekti.

Gazeteci Hikmet Genç, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden habere tepki gösterdi. Genç şöyle dedi: "Derse namaz arası..," ne ya?! 'Ders arası namaza' diyecekti herhal... Hee namaza götürmüşler, n'olmuş. Allah bilir abdest de aldırmışlardır!.. "CHP Müslümandan hazzetmez" deyince niye kızıyorsunuz?"

Bilindiği gibi Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar, 28 Şubat döneminde çalıştığı televizyon kanalında çocukların camiye götürülmesini suçmuş gibi gösteren haberlere imza atmıştı.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Bugün Türkiye'nin siyasi tarihinde kara bir leke olarak kalan "post modern darbe"nin yıl dönümü. Peki nedir 28 Şubat süreci? Neden başladı? Nasıl bitirildi? 28 Şubat sürecinde FETÖ lideri Gülen neler söylemişti? İşte bu soruların cevabı!

BU ALBÜMÜ PAYLAŞ

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Her sene Şubat ayını, Türkiye'nin siyasi tarihinde kara bir leke olarak kalan "post modern darbe"nin yıldönümüyle bitiriyoruz.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Peki nedir 28 Şubat süreci? Neden başladı? Nasıl bitirildi?

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

28 ŞUBAT SÜRECİ

28 Şubat süreci, 'ın başbakan, 'in dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan  toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı başlatıldığı iddia edilen, ordu ve bürokrasi merkezli süreçti.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Türkiye siyasi tarihine geçen kararlar ve bu kararların uygulanması sırasında Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan bir süreçte yaşananlar, post-modern darbe olarak da adlandırılmıştır.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

NASIL VE KİME KARŞI?

Bu dönem, başta muhafazakar kesime karşı başörtüsü yasağı gibi ayrımcı uygulamalara ve insan hakları ihlallerine sahne olmuş, başörtülü öğrenciler okullardan atılmış, ikna odaları kurulup başlarını açmaları için zorlanmış ve çok sayıda kamu personeli işinden atılmıştır.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

"İrticayla mücadele eylem planı" ile anılan bu süreçte verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığı denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştu.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

28 ŞUBAT'TA ALINAN KARARLAR

28 Şubat'ta yapılan MGK toplantısı 9 saat sürdü. MGK laikliğin Türkiye'de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu vurguladı. 28 Şubat 1997'deki MGK kararları hükümete bildirildi. Kararda, "laiklik için yasalar uygulanmalı, tarikatlara bağlı okullar denetlenmeli ve MEB'e devredilmeli, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli, Kuran kursları denetlenmeli, Tevhidi Tedrisat uygulanmalı, tarikatlar kapatılmalı, irtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medya kontrol altına alınmalı, kıyafet kanununa riayet edilmeli, kurban derileri derneklere verilmemeli, Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılmalı" deniyordu.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

28 ŞUBAT KARARLARI SONRASI YAŞANANLAR

4 Mart'ta dönemin Türkiye Başbakanı Erbakan, MGK kararları yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi ve daha sonra da imzalamadı. 21 Mayıs'ta Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, "Ülkeyi iç savaşa sürüklediği" suçlamasıyla, RP'nin kapatılması için dava açtı. 3 Haziran'da Susurluk Davası 7 ay aradan sonra DGM'de başladı. 7 Haziran'da Genelkurmay, irticai faaliyetleri desteklediğini iddia ettiği firmalara ambargo koydu.

 yandaşı medya kaos peşinde!  haberciliği hortladı

​​​​​​ dönemine özlem duyan zihniyet yine ortaya çıktı. O karanlık dönemde  tarafından yapılan ‘çocukların namaza götürüldüğü’ haberleri yeniden hortladı. Birgün’ün yaptığı skandal haber, Cumhuriyet ODA  gibi  yandaşı medya ve CHP eski Milletvekili  tarafından köpürtüldü.

28 Şubat haberciliği hortladı

 dönemine özlem duyan zihniyet yine ortaya çıktı.

Birgün Gazetesi Çekmeköy İlçe Müftülüğü'nün 'Yedi yaşındayım namaza başlıyorum' adıyla bir program düzenlediğini iddia etti.

28 ŞUBAT HABERCİLİĞİ HORTLADI
28 Şubat haberciliğini hatırlatan sözde haberde 300 ilkokul öğrencisinin velileriyle birlikte öğlen namazına camiye götürüldüğü ileri sürüldü. Sözde haberde çocukların namaza teşvik edilmesi suçmuş gibi lanse edilmeye çalışıldı.

CHP YANDAŞLARI KÖPÜRTTÜ
Skandal haber  ve  eski Milleekili  tarafından da köpürtüldü.

Birgün'ün haberi ardından Cumhuriyet Gazetesi de internet sitesi üzerinden aynı başlıkla haberi yayınladı. Yarkadaş'a dan tepki yağdı.

Haberi, Oda TV de '300 ilkokul öğrencisi camide' başlığıyla haberleştirdi. Oda TV haberin içeriğini Birgün'den çekti ve 'BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre' ifadesini kullandı. Ayrıca haberin kapağına 'Küçük çocukların diyanet ve cemaatlerle sınavı' şeklinde kışkırtıcı bir başlık yazılması dikkat çekti.

Gazeteci Hikmet Genç, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden habere tepki gösterdi. Genç şöyle dedi: "Derse namaz arası..," ne ya?! 'Ders arası namaza' diyecekti herhal... Hee namaza götürmüşler, n'olmuş. Allah bilir abdest de aldırmışlardır!.. "CHP Müslümandan hazzetmez" deyince niye kızıyorsunuz?"

Bilindiği gibi Sözcü Gazetesi yazarı , 28 Şubat döneminde çalıştığı televizyon kanalında çocukların camiye götürülmesini suçmuş gibi gösteren haberlere imza atmıştı.

CHP yandaşı medya kaos peşinde! 28 Şubat haberciliği hortladı

28 Şubat'ın sivil ayağı yeniden sahnede

28 Şubat'ın 'namaz' haberleri hortladı!.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

ASKERDEN MAHKEMELERE "İRTİCA BRİFİNGİ"

10 Haziran'da Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyeleri Genelkurmay Başkanlığı'na çağrılarak kendilerine irtica konusunda brifing verildi. 18 Haziran'da  başbakanlıktan istifa etti. İstifasının nedeninin başbakanlığı 'e devretmek olduğunu belirtti.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Ertesi gün 19 Haziran'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini o sırada arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri 'e vermeyip, ANAP Genel Başkanı 'a verdi.

30 Haziran'da Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk'la birlikte ANASOL-D Hükümeti'ni kurdu.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

MECLİS'TE KAVAKÇI'YA AĞIR SÖZLER

Fazilet Partisi 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde 111 milletvekili çıkarmış ve meclisteki yerini almış, İstanbul'dan milletvekili seçilen Merve Kavakçı, 28 Şubat sürecinin ve başörtüsü yasağının devam ettiği o günlerde başörtüsü nedeniyle daha seçildiği ilk günden itibaren Türkiye kamuoyunda yer bulmuştu. Dönemin meclisin en yaşlı üyesi TBMM geçici başkanı Ali Rıza Septioğlu ise Atatürk'ün Şapka İnkılâbı'nı işaret ederek ve Kavakçı'nın başörtüsüyle meclise genel kuruluna giremeyeceğini ve yemin edemeyeceğini söylemiştir.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

Daha sonra 2 Mayıs 1999 tarihinde 'ndan mazbatasını aldıktan sonra meclisin açılış oturumuna katılmak için Merve Kavakçı, TBMM Genel Kurul Salonu'na gelmiş ancak başörtüsüyle meclis genel kuruluna girmesi üzerine  (DSP) milletvekilleri sıralara vurarak ve yuhalayarak Kavakçı'yı protesto etmişler, bu sırada DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit meclis kürsüsüne gelerek şu sözleri sarf etmiştir:

"Burası hiç kimsenin özel yaşam mekanı değildir. Burası devletin en yüce kurumudur. Burada görev yapanlar devletin kurallarına uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz!"

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

28 ŞUBAT'TA FETHULLAH GÜLEN'İN DURUŞU

28 Şubat sürecinde dikkat çeken isimlerden Fethullah Gülen olmuş, 11 Ocak 1997'de  Ramazan nedeniyle 51 tarikat ve cemaat liderini Başbakanlık Konutu'na iftara çağırmış, Fethullah Gülen de çağrılanlar arasında olmuş ancak iftar yemeğine katılmamış, olay kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştur.

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

29 Mart 1997'de Samanyolu TV'de katıldığı bir televizyon programında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni siyasete müdahale etmek ve muhtıra vermekle eleştirenlere karşı "Asker demokratik yollarla sorunların çözümünü istedi" demiş, 28 Şubat sonrasında 'ı eleştirenler arasında yer almış ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müdahalesini demokratik bulduğunu söylemiştir. Yine 16 Nisan 1997'de Kanal D'den Yalçın Doğan'a verdiği röportajında da askerin tutumunu destekleyerek şöyle demiştir:

İlgili resim

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

"Askerlerimiz bir yönüyle yaptıkları bazı şeylerden ötürü bazı çevrelerce, belki antidemokratik davranıyor sayılabilirler. Ama onlar konumlarının gereğini anayasanın kendilerine verdiği şeyleri yerine getiriyorlar. Hatta dahası, ben zannediyorum, onlar, bazı sivil kesimlerden daha demokrat. Herhalde onların temsil ettikleri kuvvet şu partiler arasında birbirini istemeyen insanların elinde olsa bir gece hızlı bir baskınla gelirler hasımlarını bertaraf ederler onun yerine otururlar. Kuvvet ellerinde olduğu halde çok mantıki davranıyorlar. Çok muhakemeli davranıyorlar. Epey zamandan beri. His öne çıkmıyor burada ve kuvvet, güç gösterisi şeklinde öne çıkmıyor. Bana demokraside daha dengeli geliyorlar, o açıdan."

 

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

İşte 28 Şubat sürecinde gazete manşetleri...

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN İLERLEYİNİZ

28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti
28 Şubat postmodern darbesi böyle gerçekleşti

28 Şubat'ın sivil ayağı yeniden sahnede

28 Şubat döneminde Ali Kalkancı, Fadime Şahin gibi kişiler ve olaylar üzerinden İslam'a, dini ve insani taleplere, Müslümanların temsil makamlarına hakaret içeren kampanyanın bir benzeri yeniden sahneye koyuldu. Medya her kötülüğün ve olumsuzluğun müsebbibini din olarak yansıtmaya başladı.

28 Şubat'ın sivil ayağı yeniden sahnede

"Medya darbesi" olarak nitelenen 28 Şubat'ta Refah-Yol hükümetini devirmek için toplumun hastalıklı alanlarındaki her türlü iğrenç olayı Müslümanlara getirip bağlayan senaryo haberciliğinin aynısı yeniden sahneleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sivil ayak da hesap verecek" diyerek işaret ettiği ve 28 Şubat'ta hükümeti darbeyle indirerek Türkiye'nin 400 Milyar dolarını ceplerine indiren sivil ayağın en önemli kısmı olan medyanın yayınları ve habercilik dili bugün de 28 Şubat'ı aratmıyor.

HEPSİ TEZGAH ÇIKMIŞTI

İslami hassasiyeti olan vatandaşları adeta görünmez hale getirmek için dizayn edilen 28 Şubat sürecinde, bir dizi asılsız olay tezgahlanarak siyaset dizayn edilmişti. Bu olaylardan en akılda kalanı postmodern darbeden 2 ay önce medya organlarınca servis edilen Fadime Şahin olayıydı. İslami kimlikli insanları olumsuz göstermek üzere tezgahlanan bu girişim, o günlerde Doğan Grubu'na ait olan Kanal D tarafından FETÖ'cü polislerin siparişi ve kurgulamasıyla toplumu 28 Şubat darbesine hazırlamıştı.

MEDYADAN MUHTIRA VERİLDİ

Medyanın 28 Şubat sürecinde belirleyici rol üstlendiğini anlatan Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde Öğretim Üyesi olan Yard. Doç. Dr. Yusuf Özkır, dönemin jakoben Kemalistleri tarafından kendisine yüklenen işlevi yerine getiren gazete ve televizyonların dindar kesime yönelik özel karalama kampanyaları yürüttüğünü hatırlattı.

İTİBAR SUİKASTİ

AK Parti iktidarıyla birlikte 28 Şubat uygulamalarının ortadan kaldırıldığını hatırlatan Özkır, "Kamudaki ayrımcı uygulamalar kaldırılarak insan hakları ve temel haklar bakımından olması gereken normalleşme sağlandı. Ancak medyadaki 28 Şubat zihniyeti eski alışkanlıklarını ısrarla sürdürüyor. Her kötülüğün ve olumsuzluğun müsebbibinin din olarak yansıtılması, dindarların nefret objesi olarak konumlandırılması, namaz, mescid ve dini göstergelerin öteki olarak sunulması bu durumun en açık göstergesi. Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere dini kurumlara itibar suikastı yapılıyor" dedi.

AŞAĞILAMAYI MUHALİFLİK OLARAK GÖRÜYORLAR

Medyada yer alan haberlerde kullanılan görsellerle algının biçimlendirildiğine dikkat çeken Özkır, "Muhaliflik adı altında toplum değerlerini aşağılamak ve onlara düşmanlık etmek tipik bir 28 Şubat ürünüdür" ifadelerini kullandı.

Bu haber 201735 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Filistinliler 1948'den bu yana
Filistinliler 1948'den bu yana "felaketi" yaşıyor
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz