15-Temmuz net Haberleri - Fransa’nın Cezayir Soykırımı ve...

15-Temmuz net Haberleri - Fransa'nın Cezayir Soykırımı ve Katliamı.

Fransa tarafından 170 yıldır alıkonulan Cezayirli direnişçilerin naaşlarından 24'ünün Cezayir'e getirilmesi, iki ülke arasında sömürge (1830-1962) dönemine kadar uzanan dosyaların yeniden açılmasına neden oldu. Direnişçilerin kafatasları ve naaş kalıntılarının ülkeye getirilmesi nedeniyle düzenlenen karşılama töreninde konuşan Genelkurmay Başkanı Said Şengariha ise "Bu kahramanların, sömürgecilerin elinde 150 yılı aşkın süre haksız yere tutulduğunu ve ırkçılık savunucusu lobilerin şantajı

04 Temmuz 2020 - 19:52 - Güncelleme: 05 Temmuz 2020 - 08:47

 ile  arasında çözüm bekleyen tarihi meseleler yeniden gündemde

Giriş Tarihi: 4.7.2020  19:24 Son Güncelleme: 4.7.2020  19:49

 tarafından 170 yıldır alıkonulan Cezayirli direnişçilerin naaşlarından 24'ünün 'e getirilmesi, iki ülke arasında  (1830-1962) dönemine kadar uzanan dosyaların yeniden açılmasına neden oldu. Direnişçilerin kafatasları ve naaş kalıntılarının ülkeye getirilmesi nedeniyle düzenlenen karşılama töreninde konuşan Genelkurmay Başkanı Said Şengariha ise "Bu kahramanların, sömürgecilerin elinde 150 yılı aşkın süre haksız yere tutulduğunu ve ırkçılık savunucusu lobilerin şantaj ve pazarlık konusu olduklarını" ifade etti.

Cezayir ile Fransa arasında çözüm bekleyen tarihi meseleler yeniden gündemde

Direnişçilere ait naaş kalıntılarının başkent Paris'teki İnsan Müzesi'nde tutulması ve Fransa'nın sömürge döneminde işlediği suçlar nedeniyle özür dilemeyi reddetmesi, iki ülke arasında sürekli gerilime yol açtı.

Cezayir yönetimi, dün direnişçilerden 24'ünün naaşını ülkeye getirdi. Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, söz konusu cenazelerin "tabii ve insani şekilde defnedilme hakkından 170 yıl mahrum kaldığını" söyledi.

Direnişçilerin kafatasları ve naaş kalıntılarının ülkeye getirilmesi nedeniyle düzenlenen karşılama töreninde konuşan Genelkurmay Başkanı Said Şengariha ise "Bu kahramanların, sömürgecilerin elinde 150 yılı aşkın süre haksız yere tutulduğunu ve ırkçılık savunucusu lobilerin şantaj ve pazarlık konusu olduklarını" ifade etti.

FRANSA'NIN ELİNDEKİ CEZAYİR ARŞİV BELGELERİ

Cumhurbaşkanı Tebbun'un, Arşiv ve Ulusal Hafızadan Sorumlu Danışmanı Abdulmecid Şeyhi de Cezayir haber ajansı APS'ye yaptığı açıklamada, ülkesinin sömürge dönemi arşivlerini geri alma konusunda taviz vermeyeceğini kaydetti.

Şeyhi, Fransa'nın tüm uluslararası normları çiğneyerek 2006'da Cezayir arşiv belgelerinin kamu malı olarak tanımlanmasını öngören bir kanun çıkararak bunları Cezayir'e teslim etmekten kaçındığını vurguladı.

Cezayir makamları ve tarihçiler, sömürge döneminde yüz binlerce arşiv belgesinin Fransa'ya kaçırıldığını ve bunların sadece yüzde 2'lik kısmının geri alınabildiğini belirtiyor.

FRANSA İLE 4 KONUDA YÜRÜTÜLEN MÜZAKERELER

Cezayir yönetimi, Fransa'daki arşiv belgeleri ile direnişçilerin naaş kalıntılarının geri alınması, Fransa'nın 1960-1966 tarihlerinde Cezayir çölünde gerçekleştirdiği nükleer deneylerin kurbanlarına tazminat ödenmesi ve 1954-1962 bağımsızlık savaşı sürecinde kaybolan 2 bin 200 kişiyle alakalı olmak üzere toplam 4 meselede Fransa'yla 4 yıldır müzakereler yürütüyor.

Cezayir Savaş Gazileri Bakanı Tayyib Zeytuni, bu yıl başında yaptığı açıklamada, Fransa'nın ciddiyetsizliği nedeniyle söz konusu müzakerelerin durdurulduğunu söylemişti.

Milli Savunma Bakanı Akar'dan Libya'da önemli ziyaretCezayir her defasında Fransa'dan sömürge döneminde işlediği suçları kabul etmesini ve bunlardan özür dilemesini talep ediyor ancak Paris yönetimi geçmişe bir sünger çekilmesi çağrısında bulunarak bu talebi yerine getirmiyor.

Cumhurbaşkanı Tebbun, 8 Mayıs 1945 katliamının 75. yıl dönümü münasebetiyle halka hitaben yaptığı açıklamada, "Fransa'nın, 1830-1962 arasında öldürdüğü insan sayısının 5,5 milyon olduğunu" ifade etmişti.

PARİS'TEKİ MÜZEDE 18 BİN KAFATASI BULUNUYOR

Fransa'nın başkenti Paris'teki İnsan Müzesi'nde dünyanın pek çok yerinden getirildiği belirtilen 18 bin kafatası bulunuyor.

Kimlik tespiti yapılan 500 kafatasından 36'sının 19'uncu yüzyıl ortalarında, Fransa'nın Cezayir'i sömürgesi altına almaya başladığı dönemde öldürülen Cezayirli mücahitlere ait olduğu belirlenmişti.

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirildiğini ve yüz binlerce kişinin tehcir edildiğini belirtiyor.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, Fransız sömürgesi döneminde yaklaşık 10 milyon kişinin öldürüldüğünü kaydediyor.

Türk Tarihine İftira Yasası - Ahmet KAPLAN - Türkiye Haber Ajansı

Cezayir ile Fransa arasında çözüm bekleyen tarihi meseleler yeniden gündemde

Fransa tarafından 170 yıldır alıkonulan Cezayirli direnişçilerin naaşlarından 24'ünün Cezayir'e getirilmesi, iki ülke arasında sömürge (1830-1962) dönemine kadar uzanan dosyaların yeniden açılmasına neden oldu.

Direnişçilere ait naaş kalıntılarının başkent Paris'teki İnsan Müzesi'nde tutulması ve Fransa'nın sömürge döneminde işlediği suçlar nedeniyle özür dilemeyi reddetmesi, iki ülke arasında sürekli gerilime yol açtı.

Cezayir yönetimi, dün direnişçilerden 24'ünün naaşını ülkeye getirdi. Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, söz konusu cenazelerin "tabii ve insani şekilde defnedilme hakkından 170 yıl mahrum kaldığını" söyledi.

Direnişçilerin kafatasları ve naaş kalıntılarının ülkeye getirilmesi nedeniyle düzenlenen karşılama töreninde konuşan Genelkurmay Başkanı Said Şengariha ise "Bu kahramanların, sömürgecilerin elinde 150 yılı aşkın süre haksız yere tutulduğunu ve ırkçılık savunucusu lobilerin şantaj ve pazarlık konusu olduklarını" ifade etti.

Fransa'nın Cezayir Soykırımı ve Katliamı

Tarihi Gerçekler 

katliamFransa tarihi diğer Avrupa ülkelerinin tarihi gibi soykırımda katliamlarda doludur. Fakat aynı suçlamayı Ermeni soykırımı yalanıyla bize yapmaktadırlar. İşte Fransızların yaptığı soykırımlar ben sadece bir tanesidir Cezayir Soykırımı. 

Fransa'nın Cezayir katliamından geriye kalan 'kafatasları' - DÜNYA

1827’de sömürge olarak işgal ettikleri ve her türlü insanlık suçunu çekinmeden işleyen Cezayir’de 1945’ten 1962’e bağımsızlığını kazanan Cezayir oluşumuna kadar bu süreçte, bağımsızlık savaşı veren binlerce Cezayirli katledildiği ve iki buçuk milyon Cezayirli zorunlu tehcire tabi tuttukları bilinmektedir. Ayrıca burada yaptıklarında 8 bin Cezayir köyü Fransızlar yok etmiştir. 8 Mayıs 1945’te başlayıp 22 Mayıs 1945’te biten Setif ve Guelma katliamı Fransızların 45000 Cezayirli öldürmesi ile sonuçlanmıştır. Ardından Fransız zulmü Cezayir’de artarak devam etmiştir.

fransa-cezayir

1954’te patlak veren Cezayir bağımsızlık Savaşı’nda bölgeden gitmesi istenen Fransız ordusuna karşı girişilen kanlı savaşlarda 150 bin kişi öldü. Savaşın bitmesi için Charles De Gaulle yoğun mücadele vermiş, ancak savaşın sürmesini isteyen bazı Fransız generaller ve göçmenlerin kurduğu gizli ordu örgütü isimli örgüt, Cezayir de inanılmaz insanlık suçları ve işkencelere imza atmıştır. Ülkede Cezayir halkına karşı acımasız kıyımları girişilmiştir. Savaş sonunda bağımsızlık için seçim yapılmış ve seçim sonunda Cezayir bağımsızlığı kabul ederek, yıkılan köyler ve öldürülen yüz binlerce insan ile tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur.

Fransa'nın Cezayir Soykırımı ve Katliamı

İşkence tekniği uzmanı eski bir üst düzey Fransız rütbeli Paul Aussaresses, görevdeyken Cezayir’de en az 1500 kişi yargısız infaz ettiğini itiraf etmiştir. Sadece itiraf edilenlerden biri bu...

Cezayirliler, 1945’te meydana gelen ve 1968’e kadar süren toplu saldırıları soykırım olarak ifade etmektedir. Çünkü çok sayıda insan işkence, sivillere yönelik yargısız infazlar ve tecavüzlerden geçirilmiştir.

Fransa'nın suç listesi tabii Cezayir’le sınırlı değil. Ruanda soykırımı ile yaptıkları ve diğer Afrika ülkelerindeki müdahaleleri en son Orta Afrika'ya düzenlediği askeri hareketler ile göstermektedir ki bu ülke Afrika'dan hiç elini çekmemiş, sürekli oraya kan götürmüştür.

Fransa Cezayir

8 Mayıs 1945 bugün Cezayirlilerin soykırım günüdür ve tarihin utanç sayfalarında kayıtlıdır. Setif ve Guelma katliamı olarak anılmaktadır. Cezayir, Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilen Fransa'yı kurtarmak için gençlerini Fransa’ya savaşa götürmüş, Fransa bu özveriye karşın onlara sadece kanlı vahşet getirmiştir. Katliamlar günlerce sürmüştür. Masum insanlar evlerinden alınarak kurşuna dizilmiş, yüz binlerce masum kanına girmişlerdir Fransızlar. Burada göreceğiniz fotoğrafta Fransız askerleri ırzına geçtiği genç kadını çıplak şekilde aralarına aldıkları bir fotoğraf çektiriyorlar.İşte insanlığın geldiği son boyut Fransa'nın insanlığı....

cezayir katliamı
Fransız Askerleri ve Cezayirli Kadınlar

Fransa'nın inkâr politikalarına rağmen Cezayir, Fransa'nın Cezayir soykırımı tanınmasını istemiştir. Fakat Fransa tarihinde bir soykırım olduğunu kabul etmemektedir. Bu amaçla eski cumhurbaşkanı Sarkozy bir seçim konuşmasında "Fransa tarihinde soykırım yapmamıştır Fransa, insan haklarını icat eden ülkedir" şeklinde açıklama yapmıştır. Yukarıdaki fotoğraflar nasıl insan haklarının icat ettikleri özetliyor! Ancak bazı Fransız yetkililer ve tarihçiler soykırım yaptıklarında hemfikir. Cezayirliler Fransa’nın bu topraklarda kaldığı 137 yıl boyunca yaklaşık 1 milyon Cezayirlinin Fransızlar tarafından öldürüldüğünü öne sürmektedir.

Fransa'nın Cezayir soykırımının 75. yılı! - Takvim

Cezayir soykırımı ve Fransa katliamı pekçok filme ve kitaba konu olmuş, ölen yüzbinlerce insan, soykırım kurbanı olarak tarihin karanlık sayfalarına işlemiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Fransızların sözde Ermeni Soykırımı iddialarına Cezayir soykırımını kastederek "Sen soykırımı babana sor" demiştir.

’nın  ının 75. yılı!

'de 'nın  başlangıcının tarihi 8 Mayıs 1945. Bu yıl ise Fransa'nın soykırım yapışının 75. yılı. 5 milyondan fazla Müslüman Cezayirli bu soykırımda hayatını kaybetti. Kadın, çocuk, erkek, yaşlı ayırt etmeden Fransa, Müslüman halkın soykırımı için yıllarca uğraştı. Fransa'nın soykırım yaptığına dair vahşetin görüntüleri tarihe ışık tutuyor. Fransa ayrıca 26 yıl önce Ruanda'da da 800 bin insana da soykırım uygulamıştı. İşte SABAH'tan Damla Kaya'nın haberinin detayları...

Fransa’nın Cezayir soykırımının 75. yılı!

8 Mayıs 1945 tarihi Cezayir'de Fransa'nın soykırım başlangıcının tarihi. Fransa'nın Cezayirlileri soykırım yapmasının bu yıl ise 75. yılı. 5 milyondan fazla Müslüman Cezayirli bu soykırımda hayatını kaybetti. Kadın, çocuk, erkek, yaşlı ayırt etmeden Fransa, Müslüman halkın soykırımı için yıllarca uğraştı. Bu vahşetin görüntüleri ise sosyal medyada paylaşılıyor. Fransa'nın soykırım yaptığına dair vahşetin görüntüleri tarihe ışık tutuyor.

SOYKIRIM GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR!
Cezayir'de Fransızların Cezayirli Müslümanlara yaptığı soykırıma dair bir videoda tarihten ders çıkarılacak görüntüler yer alıyor. Silah sesleri arasında bir Cezayirli erkeğin başına silahın kabzasıyla vuruşundan çocukların ve kadınların çaresizlik içindeki hallerine kadar birçok görüntünün birleştirildiği videoda Müslüman halkın soykırımı gözler önüne seriliyor. Fotoğraflarda da soykırıma dair ayrıntılar var.

Bilindiği üzere, Fransa ordusu havadan ve karadan Cezayirli Müslüman halka bomba yağdırarak, Setif ve Guelma'da bir anda 45 binin kişinin ölmesine neden olup soykırıma başlamıştı. Fransa ayrıca 26 yıl önce Ruanda'da da 800 bin insana da soykırım uygulamıştı.

CEZAYİR CUMHURBAŞKANI: FRANSA, 5,5 MİLYON CEZAYİRLİYE ETNİK TEMİZLİK UYGULADI
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransa'nın Cezayir'de uyguladığı soykırıma dair soykırımın 75. yılında da bir açıklama yayınladı. Yayınladığı açıklamada, 132 yıllık sömürge döneminde Fransa Cezayir halkının yarısını öldürdü. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtu.

8 Mayıs 1945'te, başkent Cezayir'in 300 kilometre doğusunda bulunan Setif, Guelma ve Kharrata bölgelerinde, barışçıl gösterilerde ise 45 bin kişi öldürüldü. 132 yıllık sömürge döneminde, Fransa 5,5 milyondan fazla Cezayirliyi öldürerek, etnik temizlik yaptı" dedi.

Fransa'nın Cezayir Soykırımı ve Katliamı

Fransa'nın tarihindeki kara lekeler unutulmuyor

Fransa'nın tarihindeki katliamlar uluslararası kamuoyunun vicdanını rahatsız etmeye devam ediyor.

Tuğçenur Yılmaz   |12.04.2019

Fransa'nın tarihindeki kara lekeler unutulmuyor
Sömürgecilik faaliyetleri kapsamında koloniler kurarak özellikle Afrika'daki sömürgelerinde büyük insan hakları ihlalleri yapan Fransa'nın tarihindeki katliamlar, uluslararası kamuoyunun vicdanını rahatsız etmeye devam ediyor.

Fransa, 1524'te başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle Afrika'nın batısında ve kuzeyinde 20'den fazla ülkede hakimiyet kurdu. Afrika'nın yüzde 35'i, 300 yıl boyunca Fransa'nın kontrolünde kaldı.

Senegal, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkeler o yıllarda Fransa'nın köle ticaret merkezleri olarak kullanıldı ve bölgedeki tüm kaynaklar sömürüldü.

Fransa'nın Afrika'daki kara tarihi

Bölgede 5 asır süren kolonyal dönemde ve özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlık mücadelesine girişen ülkelerde bu ayaklanmalar şiddetle bastırıldı ve 2 milyondan fazla Afrikalı hayatını kaybetti.

Öte yandan Fransa'nın dünya savaşlarında bağımsızlık vaadiyle kendi saflarında savaştırdığı ülke halklarının başlattığı ayaklanmalar da şiddetle bastırıldı. Bölgede beş asır süren sömürge dönemi ve bağımsızlık savaşları 2 milyondan fazla Afrikalının hayatına mal oldu.

İkinci Dünya Savaşı bitmeden kısa zaman önce bağımsızlık vaadiyle Fransa saflarında savaşan Cezayirlilerin başlattığı gösterilerde binlerce Cezayirli, Fransız askerleri tarafından öldürüldü. Tarihe "8 Mayıs 1945 Setif ve Guelma" katliamı olarak geçen olaylardan Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962'ye kadar şiddet olayları sistematik şekilde devam etti.

Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda 1 milyon kişi Fransızlar yüzünden hayatını kaybetti.

Fransa'nın, 1830'dan beri Cezayir toplumunu kültürel anlamda da bir soykırımla baş başa bıraktığı biliniyor. Cezayir'in kendi mahalli kimliğinin dışında 300 yıllık Osmanlı tarihinin de büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına neden olan Fransa, ülkede birçok kültürel ve dini eseri kendi tasarrufunda istediği gibi dönüştürdü.

Tarihin en büyük soykırımında Fransa'nın rolü

Fransa siyasi nüfuz sahibi olduğu ülkelerde de büyük insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi.

İnsanlık tarihin en büyük soykırımlarından kabul edilen, 800 bin kişinin öldüğü 1994 Ruanda soykırımında da Fransa'nın rolü olduğu ortaya çıktı.

Ruanda soykırımından hemen önce bölgedeki Fransız askerlerinin aldıkları istihbaratları değerlendirmeyerek bölgeden ayrıldığı, bazı Fransız askerlerinin ise bizzat katliamlara destek verdiği uluslararası raporlara yansıdı.

Fransa, 23 Haziran'da ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlattı. Ancak Ruanda'da soykırımı engellemek yerine soykırımı yapan Hutu hükümetine silah ve bilgi sağladığı tespit edilen Fransa'nın aleyhine halen devam eden birçok uluslararası dava bulunuyor.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanması hala uluslararası kamuoyunca bilinen bir gerçek.

Fransız Mediapart internet sitesi, şubatta yayımladığı, "Ruanda soykırımı: Fransa'nın yalanları ortaya çıktı" başlıklı, Fransız Dış İstihbarat Birimi DGSE'ye ait bir belgeye dayandırdığı haberinde, Fransa'nın, Hutu milislerince yaklaşık 800 bin Tutsinin öldürüldüğü Ruanda soykırımının asıl sorumlularını gizlediğini yazmıştı.

Fransa'nın Cezayir İşgali ve Soykırımı

Fransa soykırım arşivlerine erişimi engelliyor

Ruanda'da soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu gerekçesiyle uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştirilen Fransa ayrıca soykırım belgelerine de erişimi engelliyor.

Afrika'da emperyalizmin tırnakları sökülüyor | (Öykü-Şiir-Anı ...

Soykırım dönemine dair arşivler üzerindeki "devlet sırrı" yasağı kaldırılmasına rağmen, Eski Cumhurbaşkanı Mitterrand tarafından konulan ikinci bir yasak nedeniyle söz konusu arşivlere erişilemiyor.

Fransa Anayasa Mahkemesinin Eylül 2017'de Ruanda soykırımı hakkında çalışmalar yapan bir araştırmacının, soykırım dönemine ilişkin cumhurbaşkanlığı arşivlerine erişim talebini reddettiği biliniyor.

Afrika'da Fransa kâbusu – I: Tarihsel arkaplan

Bütün bunların yanı sıra Fransa'ya karşı bağımsızlık savaşlarında büyük kayıplar veren ve ekonomileri çöken ülkelerden gelen işçilerin, düşük ücret karşılığında Fransızlara göre daha ağır şartlarda çalıştırıldığı da biliniyor.

Bu haber 299670 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz